Среда, 26.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Круљ: „Успешна фискална консолидација омогућила повећање плата и пензија”

Др Владимир Круљ

Веома добри резултати Владе Србије у сегменту фискалне консолидације омогућили су најављено повећање плата у јавном сектору од 5-10 одсто и пензија од 5 процената, изјавио је гостујући у Јутарњем програму РТС-а сарадник лондонског Института за економске послове др Владимир Круљ.

Он је посебно истакао чињеницу да је јавни дуг на нивоу централне државе сада око 65 одсто БДП-а, што је близу критеријума из Мастрихта за пуноправне чланице ЕУ, са којима се и оне веома тешко носе. Србија је, према речима др Владимира Круља, већ успела да испуни један од финансијских услова из Мастрихта – смањен је буџетски дефицит испод 3 одсто БДП-а, и то знатно испод те границе, а немамо проблем ни са инфлацијом.

„Треба истаћи и да је суфицит буџета Србије сада око 550 милиона евра, а сетимо се само да смо деценијама уназад стално говорили и расправљали о великом дефициту буџета, који је често био већи од планираног”, нагласио је др Владимир Круљ.

Говорећи о актуелном трогодишњем стенд-бај аранжману са ММФ-ом, који се веома успешно приводи крају, др Владимир Круљ је нагласио да је то „сигурно најуспешнији аранжман са Фондом у новијој историји српске економије, али и сигурно један од најуспешнијих аранжмана који је имао ММФ у последње време”. Да ли ће Србија ући у нови аранжман са ММФ-ом, то је у овом тренутку, према речима Круља, ствар процене, јер нашој земљи у овом тренутку није потребна финансијска подршка ММФ-а за наставак реформи. Са друге стране, треба узети у обзир и веома добру сарадњу са ММФ-ом у спровођењу програма реформи. „У сваком случају, верујем да ће Влада Србије по питању новог аранжмана са ММФ-ом донети одлуку у нашем најбољем интересу”, нагласио је Круљ.

Он је истакао да су створене добре основе за динамичан привредни раст и у наредној години. Круљ је посебно нагласио веома добре резултате у инфраструктурним пројектима – завршава се изградња Коридора 10, добро напредују радови на Коридору 11 и посебно указао на планиране регионалне инфраструктурне пројекте, попут аутопута од Ниша до Албаније (који подржава ЕУ), од Београда до Сарајева (у који би се укључила Турска), као и пројекта брзе пруге од Београда до Новог Сада (у сарадњи са Кином). Круљ је такође апострофирао чињеницу да је ниво страних инвестиција у прошлој години био близу 2 милијарде евра, а то су у великој мери пре свега гринфилд инвестиције које подразумевају нове фабрике и нова радна места, а не куповине успешних предузећа, као што је то био случај деценијама уназад.

Један од кључних изазова за Владу Србије у наредном периоду биће решавање статуса преосталих стратешких предузећа, уз очекивање да ће до краја године бити решено питање „Галенике”, као и даље привлачење нових инвеститора, закључио је сарадник лондонског Института за економске послове је др Владимир Круљ.

Текстови објављени у Бизнис клубу имају промотивни садржај

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.