Уторак, 07.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Мобилним инспекторима против рада на црно

Социјалне карте уместо шетње по шалтерима. – За рад у иностранству користити само агенције с лиценцом. – Повећање родитељског додатка за прво дете с 39.000 на 100.000 динара
(Фото Анђелко Васиљевић)

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ради на креирању социјалних карата по узору на европске земље. Креирањем регистра социјалних осигураника и социјалних карата држава ће имати увид и контролу у све приходе, али и могућност да финансијску помоћ праведније расподељује онима који на то имају право. Моја жеља јесте да држава све информације има на једном месту и да се свака промена по аутоматизму евидентира, а то за грађане значи да више неће морати да обилазе по 15 шалтера да би остварили неко право из области социјалне заштите – на дечји додатак, рецимо. Ми радимо све да у томе у што скорије време и успемо. Држава мора да спречи злоупотребу, али и да ургентно пружи помоћ када је потребна, истиче Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије, у првом разговору за „Политику”.

Статистика која бројкама слика тежак положај социјално угроженог становништва у нашој земљи веома је суморна – подаци говоре да је око 700.000 особа незапослено и да незапосленост највише погађа младе. Процењује се да сваке године око 20.000 особа одлази из Србије „трбухом за крухом”, a управо су то млади од којих се очекује да поправљају наталитетну слику нације. Шта ће бити ваши први кораци у вези с решавањем проблема у социјалном сектору?

Према подацима Анкете о радној снази за други квартал 2017. године, анкетна стопа незапослености се знатно смањује и сада износи 11,8 одсто. Спуштање нивоа незапослености очекује се и привлачењем страних и домаћих инвеститора, креирањем нових радних места, појачаном финансијском контролом, али и инспекцијским надзором на терену. Што се тиче одласка младих из Србије, Влада Србије већ преузима мере које укључују прилагођавање образовних програма и курикулума потребама тржишта рада, посебно увођењем образовних профила из области информационо-комуникационих технологија и образовних профила стручних радника за које постоји потреба и тражња на тржишту рада. Последњи добар пример из праксе јесте пријем прве групе студената завршних година постдипломских студија Правног и Факултета политичких наука Универзитета у Београду на програм тромесечног волонтирања. Овим пројектом наше министарство жели да пружи подршку студентима да остану у Србији.

Процене говоре да између 600.000 и милион особа ради „на црно”. Како ћете се борити за њихова права?

Недавно је Инспекторат за рад потписао споразум с Пореском инспекцијом, чиме је договорен заједнички рад на терену. Инспекција више неће бити редовна и најављена, већ ванредна и појављиваће се свуда да би послодавце који не пријављују раднике опоменула да ће бити у проблему. Уводимо и мобилног инспектора који ће моћи на лицу места да провери да ли је неко пријавио радника или не, како би се одмах издавале казне или упозорења у зависности од статуса тих радника. Захваљујући измени закона, више неће бити потребно три дана за пријаву радника. Дакле, свако мора да пријави радника од момента када он почне да ради и више неће моћи да се „вади” на исту причу „баш данас је радник почео да ради, пријавићу га сутра”.

Да ли мислите да је могуће да поставите у управљачким структурама војске 40 одсто жена, ако знамо када су жене почеле да се школују за војску и да данас имамо тек школоване поручнице? Да ли мислите да на месту генерала и пуковника треба да постављамо поручнице да би задовољили законску форму? Ми треба да примамо најбоље кандидате, а не кандидате одређеног пола да би задовољили форму

Због високе стопе незапослености, неретко се дешава да радници преко приватних агенција за запошљавање заврше као јефтина и мобингована радна снага, о чему сведочи и недавно искуство наших радника у „Самсунговој” фабрици у словачкој општини Галанта, којима агенција није исплатила зараде и оставила их је без хране и смештаја. Пре неколико дана због рада на црно у Словачкој је приведено двадесет троје Срба. У чијој је надлежности рад ових агенција које немају лиценцу Министарства рада?

​​Враћамо „стари начин” рада у центрима за социјални рад
Положај људи који раде у центрима за социјални рад је изузетно тежак – осим што су ови центри поприште правих људских драма, државни службеници често су изложени претњама и физичким нападима. Број предмета у центрима за социјални рад расте, а број службеника је исти. Како ћете помоћи овим људима?
Центри за социјални рад су у ингеренцији општина и градова, али то не умањује део посла који ми радимо, а то је стручни надзор. Изменама закона 2009. године одређено је да у центрима „сви раде све”, што се показало као лоше – оне локалне самоуправе у којима није дошло до реформи остале су функционалније и у њима се боље ради. Пробаћемо то да вратимо јер се стари начин рада показао као ефикаснији. Након трагичних случајева убистава која су се летос десила, јавност се фокусирала на центре за социјални рад, али ја морам да кажем да посао људи који тамо раде није нимало лак – они су увек између чекића и наковња и ретко могу да донесу одлуку којом су обе заинтересоване стране задовољне. Њихов посао је, пре свега, да одлуче у најбољем интересу детета, а ми треба да их подржимо у томе, да не помисле да су препуштени сами себи. До сада смо успели да успоставимо бољу координацију министарстава за рад, полиције и правде у овој области и бољу координацију судова и центара. Издат је и налог директорима центара о начину поступања у случају директне или индиректне претње по безбедност запослених или корисника установе социјалне заштите, уз обавезу да се свако понашање које може угрозити безбедност пријави полицији.

У Србији тренутно легално послује 105 агенција за посредовање при запошљавању у земљи и иностранству, а њихов списак налази се на сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Држава и Министарство рада ће помоћи сваком грађанину ове земље који се нађе у невољи – то није спорно. Али, ако радници оду у иностранство путем агенција која немају лиценцу, ми смо ограничени јер не можемо да им пружимо правну помоћ. Ако их тамо не плаћају или их избаце на улицу, ми смо као држава немоћни – зато их молимо да користе услуге лиценцираних агенција. Онда држава може да стане пред суд и брани њихова права.

Које су то конкретне примедбе које Министарство рада има на Нацрт закона о родној равноправности?

Прва и основна је што су неке одредбе закона потпуно неприменљиве. Када прочитате закон, схватите да он можда може да буде применљив у великим градовима. У закону пише да свака фирма мора да има 40 одсто жена на руководећим позицијама. Да ли мислите да је то могуће у Босилеграду? Или у Сврљигу? Да ли мислите да страним инвеститорима који долазе у Србију можете одмах да намећете обавезу да имају 40 одсто мушкараца или жена? Или приватном сектору? Њихово је право да одлуче кога ће где да запосле. У Министарству рада запослено је 88 одсто жена – ја нећу моћи да поставим 40 одсто мушкараца на руководећа места јер их немам. Дакле, ја као министар рада први не могу да испоштујем нешто над чим морам да вршим контролу.

Које су одредбе нацрта закона још неприменљиве – осим захтева да 40 одсто жена буде на руководећим местима?

Неспроводиво је то да ту одредбу намећете приватном сектору. Погледајте Министарство културе, шта се све њему намеће и зашто је оно издвојено. Узмите за пример област одбране и заштите земље. Да ли мислите да је могуће да поставите у управљачким структурама војске 40 одсто жена ако знамо када су жене почеле да се школују за војску и да данас имамо тек школоване поручнице? Да ли мислите да на месту генерала и пуковника треба да постављамо поручнице да би задовољили законску форму? Ми треба да примамо најбоље кандидате, а не кандидате одређеног пола да би задовољили форму. Нас су у Министарству одбране терали да примамо жене на радна места где није примерено да буду. Форсирали смо да жена буде у тенку, а посао тенкисте је врло захтеван. Не кажем да је немогуће да жена добро обавља тај посао, али не треба нешто да форсирамо, ако жена не може физички да издржи. А ми смо то урадили. И онда имате незадовољну посаду тенка и незадовољну жену коју тај посао не испуњава. Ове године је више девојака него младића било пријављено за Војну гимназију – прошле године су најбоља три полазника биле жене. И мени је драго због тога јер је то доказ да се свест полако мења.

Најавили сте повећање родитељског додатка за прво дете са 39.000 на 100.000 динара. Да ли ће он бити исплаћиван одједном, као што је сада било, или на рате?

Биће исплаћиван од јануара у 24 рате – ако Скупштина Србије тако одлучи. Ми желимо да ти додаци буду у складу с могућностима државе и верујемо да ће држава бити у прилици да даје све више и брже реагује на ургентне ситуације начином исплате. Промена једног динара обавезује нас да мењамо закон и идемо у скупштину. Остали износи – за прво, друго, треће и четврто дете остаће исти.

Када ће бити отворена национална СОС линија за помоћ жртвама насиља – наша земља је једина земља у региону која нема ову СОС линију?

Министарство је у завршној фази добијања пројекта увођења националне СОС линије, коју ће спровести уз подршку ЕУ. Планирано је да СОС телефон прво буде успостављен на територији Београда, а касније и у целој земљи. Такође, предлаже се и израда правилника који се односе на сарадњу између центара за социјални рад и сигурних кућа, као и умрежавање свих сигурних кућа у Србији.

Када се може очекивати увођење закона о регистрованом партнерству, којим се легализује заједница особа истог пола? Србија се обавезала у оквиру акционог плана за поглавље 23 да донесе овај закон до октобра 2019. године.

Србија на путу ка ЕУ ради усклађивање свог законодавства и спроводи све обавезе које је на том путу преузела. Влада Србије је упорна да на том путу истраје, а наш главни циљ је бољи материјални положај грађана, као и правна сигурност.

Коментари11
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Gile
Cemu frka ? Pa zar nam ne saopstavaju da je nezaposlenost 11% sto imaju i neke evropske zemlje ? Ne pravdam to,ali ili nesto nije u redu sa tom statistikom ako je rad na crno toliki problem, ili je ipak broj nezaposlenih mnogo veci cim je to toliki problem ?
Ana
Volontiranjem svakako mladi nece ostati u zemlji. Jer posle volontiranja sledi jos volontiranja dok se neko ne seti da te plati 20000-30000, a da ti pritom i ta plata kasni.
Mile
Naravno,odmah i pod hitno mobilne inspektore.Ali kuci kod politicara i njihovih rodjaka, da se utvrdi poreklo imovine opljackane od ovog naroda.Laz je velika da rad na crno toliko remeti drzavnu kasu,toliko ste se nakrali da vise nemate ideje u cega novac da plasitate pa vas kopa sta to ljudi rade na crno.Nikako da svatite, na crno se prezivljava a ne bogati. Kako vam nije palo ma pamet, da suzbijete zelenasenje i uterivanje laznih dugova,da ogranicite halave apetite banaka,da napokon urucite zdravstvene knjizice,da resite 56 ubistava kriminalaca u Beogradu za 5 godina , i mnoge druge vazne probleme koje ste obecali da cete brzo resiti.
Веља
Смањење незапослености није утицало на повећање запослености, запосленост је на нивоу 46% радноспособног становништва, податак је јаван, остали су разне групе а незапослених је на нивоу 15% ово је производ преласка на метод ,,интервјуа,, , разговара се са грађанима, пита се шта раде и процени се ко је назапослен, ето тако је број незапослених смањен без повећања броја запослених. Ја се сећам времена када се преко завода за запошљавање ишло у Аустрију на привремени рад (то је било у оно време једнопартизма које неки зову комунистичко). Брјој радно способних је по питању рођени - умрли смањен за преко 100 000 за 4 године (сзс), по писању уваженог професора а и Политика је то објавила преко 58 000 радно способних годишње оде на рад у земље оецд (подаци тих земаља колико је из Србије стигло а није изишло), много озбиљних тема за министарство, у зидању потемкинових села ми смо стручњаци имамо дугодеценијско искуство у томе, наравно тешко је са БДПом по становнику који је 50% светског.
Muradin Rebronja
Кажу да је рад на "црно" веома присутан у угоститељству. Тај проблем се може решити онако како смо га решили ми у Канади. Код нас су сви запослени плаћени на сат (менаџери примају годишње бруто плате). Колико је ко радио толико је и зарадио, у зависноти на којој позицији, од перача суђа до креативног шефа кухиње. Свако има свој број социјалног осигурања (слично ЈМБ) где се уплаћују и евидентирају сва плаћања. Ако у једном ресторану има посла само за ручак, може да ради у неком другом ресторану само за вечеру. Постоји велики број кувара и конобара који раде сам за банкете (готов сваки хотел има много банкет сала). Они иду од једног до другог хотела, радећи то што раде. Имају одличну сатницу и 17% одсто напојнице. Најмање што би у Србији требали да ураде јесте да омогуће послодавцима да уплаћују бруто зараду, барем ових сезонских и/или повремених, па нека они плаћају своје обавезе. А и ове стално запослене би требало плаћати на сат, тако да се избегне нерад и/или експлоатација.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.