Понедељак, 18.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ПРВОСТЕПЕНА ПРЕСУДА ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

Ратку Младићу доживотна робија

Судско веће утврдило постојање намере за вршење геноцид у Сребреници. - Бивши командант Војске Републике Српске крив по 10 од 11 тачака оптужнице
(Фото Ројтерс)

Судско веће утврдило постојање намере за вршење геноцида у Сребреници, а бивши командант Војске Републике Српске крив за 10 од 11 тачака оптужницеБивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић осуђен је на доживотну казну затвора, одлуком првостепеног већа Хашког трибунала којим је председавао судија Алфонс Ори. Младић је заправо проглашен кривим за геноцид и серију злочина током рата деведесетих година прошлог века у Босни и Херцеговини.

Осуђен је за укупно 10 од 11 тачака оптужнице: геноцид у Сребреници, као најтежи злочин, затим за прогон, истребљење, убиства, злочине против човечности, депортацију, нехумано дело премештања, терорисање, нападе на цивиле и узимање талаца у периоду од маја 1992. до новембра 1995. године. Судско веће, већином гласова, са изузетим мишљењем судије Орија, није пронашло његову одговорност за геноцид у шест општина у БиХ – Кључ, Котор Варош, Сански Мост, Приједор, Власеница и Фоча.

Коначна пресуда тек за неколико година
Хашки трибунал осудио је Ратка Младића на доживотну робију, али ово је првостепена пресуда на коју постоји право жалбе. Дарко Младић, син Ратка Младића, најавио је да ће се одбрана жалити на пресуду којом је његов отац осуђен на доживотни затвор. Мада је потпуна непознаница када би могла да буде изречена и коначна (другостепена) пресуда у овом поступку, извесно је да ће о томе одлучивати Резиденцијални механизам, односно институција чији је задатак да формално оконча рад Хашког трибунала. Уколико је судити по досадашњој пракси, та другостепена пресуда неће бити изречена у следећих неколико година.Адвокат Бранислав Тапушковић каже за „Политику” да је у претходним поступцима пролазило и по неколико година додругостепене пресуде. „Тешко се то може убрзати. Од момента када прими пресуду, одбрана има право на неколико месеци да уложи жалбу, онда на то тужилац може да одговори и то ће сигурно трајати две године”, каже Тапушковић који је био „пријатељ суда” у поступку против Милошевића.Са овим је сагласан и београдски адвокат Тома Фила. „Може проћи и две године до доношења правоснажне пресуде”, каже Фила за наш лист. Он је додаје да рокови у поступцима нису временски орочени и зато ће пред судом све ићи релативно споро.А. Б.

Изрицање пресуде Младићу трајало је два сата, током којих је генерал удаљен из суднице. Томе је претходила пауза да Младић оде у тоалет, током које му је позлило, те му је три пута мерен притисак. Адвокати су тврдили да је притисак њиховом брањенику био 180 са 80, док је Ори прочитао извештај лекара који су рекли да му је притисак 170. Младић је на то бацио слушалице и почео да виче: „Лаж, лаж”, након чега га је Ори изместио из суднице у посебну просторију опремљену телевизором, на којем је пратио даље изрицање пресуде.

У најтежој тачки оптужнице која се тиче геноцида у Сребреници, суд је пронашао Младићеву намеру да почини овај злочин. Управо је постојање намере правно најтеже доказиво код геноцида, а у случају овог хашког оптуженика та намера је препозната у више његових поступака. Из образложења се стиче утисак да је кључна била Младићева изјава од 12. јула 1995, коју је изрекао међународним представницима на састанку у хотелу „Фонтана” у Братунцу. Тада се разговарало о ситуацији у Сребреници, а Младић је за локално становништво рекао: „Могу остати или нестати”, Судија Ори је два пута поновио ову реченицу током образлагања пресуде.

Осим овог, суд је намеру да се почини геноцид препознао и у Младићевом наређењу о раздвајању мушкараца од жена и деце и обмањујућим обећањима да ће бити одведени у Братунац на размену. Суд је узео у обзир и Младићево спречавање медија да сазнају шта се тих дана десило у Сребреници.

„У периоду од 11. јула до 11. октобра 1995. снагама ВРС издао је више наређења у вези са Сребреницом и око ње. У јулу и августу 1995. давао је обмањујуће информације и није урадио ништа да се то спречи. Главни починиоци били су припадници ВРС и МУП-а. Радње оптуженог су у толикој мери допринеле овим злочинима и он је томе знатно допринео”, саопштио је судија Ори.

Оптужбе за геноцид у шест општина у БиХ 1992. нису доказане, док је судско веће закључило да је ту било злочина и сматра Младића одговорним за њих. У пресуди се наводи да је ове злочине починио својим учешћем и доприносом у заједничком злочиначком подухвату који се односи на Сарајево, Сребреницу и узимање талаца.

„Заједнички злочиначки подухват који је постојао од 1991. до 1995. године имао је за циљ трајно уклањање босанских муслимана и Хрвата са територије под контролом босанских Срба путем почињења злочина у општинама широм БиХ”, наводи се у одлуци суда.

Судије су утврдиле да су снаге босанских Срба убиле велики број босанских Муслимана и босанских Хрвата, док су многи други присилно расељени из својих домова, током и након преузимања општина или након напада на несрпска села. „Околности су биле бруталне. Они који су покушали да бране своје домове срели су се са немилосрдном силом. Догодила су се масовна погубљења, а неке жртве су подлегле повредама нанетим током пребијања. Многи починиоци који су заробили босанске муслимане показали су мало или нимало поштовања за људски живот или достојанство”, рекао је судија Ори.

Друге жртве су ухапшене, притворене у заточеничке објекте, често под нехуманим условима живота, подвргнуте мучењу, премлаћивању, силовању и другим актима сексуалног насиља, а затим су транспортоване изван општина.

Према закључку већа, „Младић је био инструмент за извршење ових злочина, без његових дела они не би били почињени као што су били”.

Судије су утврдиле да је знатно допринео постизању заједничког циља трајног уклањања Муслимана и Хрвата из крајева у БиХ који су обухваћени оптужницом.

Када је реч о опсади Сарајева, судије су утврдиле да је у периоду од маја 1992. до новембра 1995. године Младић знатно допринео удруженом злочиначком подухвату да успостави и спроведе кампању снајперског деловања и гранатирања у циљу ширења терора међу цивилним становништвом у Сарајеву.

Током овог периода, Војска Републике Српске, пише у пресуди, намерно је гранатирала и застрашивала цивилно становништво Сарајева, често на локацијама које су имале мало или никаквог војног значаја, што је резултирало смрћу и повредама хиљада грађана.

Људи из Сарајева, како је навео судија Ори, били су принуђени да живе у стању сталне узнемирености: „Сваки пут када би они или њихови најмилији напуштали своје домове, питали су се да ли ће их циљати снајпериста или артиљеријска ватра.”

Судије су закључиле да је Младић намеравао да почини ове злочине како би постигао циљеве удруженог злочиначког подухвата у Сарајеву и да су његове акције биле корисне за почињење злочина.

Због тога је судско веће утврдило да је Младић крив за злочине терора, незаконите нападе на цивиле и убиства, наводи се у саопштењу.

Веће је утврдило и да је постојао удружени злочиначки подухват са намером да се припадници Уједињених нација ухапсе као таоци да би се НАТО натерао да се уздржи од вршења ваздушних удара на циљеве босанских Срба. У том циљу, чуло се током изрицања пресуде, између отприлике 25. маја и 24. јуна 1995, снаге босанских Срба притвориле су припаднике УН и одвеле их на различите локације широм БиХ. Држани су везани лисицама, „понекад на нишану”, изван локација од војног значаја. Младић је намеравао да затварањем особља УН и претњама које им је упућивао током заточеништва постигне циљ заустављања ваздушних удара НАТО-а.

Странке имају право жалбе на ову пресуду, а жалбени поступак, уколико га буде, спровешће Механизам за међународне кривичне судове. Пресуду је изрекло судско веће холандског под председавањем судије Орија, чији су чланови били судија Баконе Џастис Молоко из Јужне Африке и судија Кристоф Флаџ из Немачке.

Суђење Младићу почело је 16. маја 2012, а саслушање доказа трајало је три и по године, током којих је веће заседало 530 дана. Саслушано је 592 сведока и изведено скоро 10.000 доказних предлога.

(Фото Ројтерс)

Дарко Младић најавио жалбу на пресуду Трибунала

ХАГ – Син Ратка Младића, Дарко Младић, најавио је да ће се одбрана жалити на пресуду којом је његов отац осуђен на доживотни затвор.

Он је новинарима у Хагу рекао да сматра да је та пресуда резултат ратне пропаганде, те да није заснована на чињеницама.

„Не слажемо се са оваквом пресудом која је у супротности са чињеницама и уложићемо жалбу. Она има за циљ ширење пропаганде и да онемогући будући миран живот у региону”, рекао је Младићев син новинарима у Хагу, уз опаску да суд ниједном није поменуо, како је рекао, 40.000 српских жртава.

Дарко Младић, је рекао да Срби имају другачији третман у Хашком трибуналу.

„Ово није правда, као што је и сам генерал рекао, ово је НАТО суд, ништа ново нисмо видели. Ово је ратна пропаганда која је верификована и то представља изазов са којим ће се суочити цели регион”, истакао је Младић млађи за РТРС.

Поручио је да је главни приоритет да се сада генералу Младићу спаси живот и да му се обезбеди лечење у Србији. (Танјуг)

Брамерц: Није пресуда читавом српском народу

Младић удаљен из суднице
Некадашњи комадант ВРС удаљен је из суднице Хашког трибунала, на половини саопштавања пресуде јер је негодовао због одлуке судског већа да настави са читањем пресуде.Удаљен је уз помоћ страже, по налогу председника судског већа Алфонса Орија.Ори је претходно саопштио да је пауза у саопштавању сажетка пресуде, која је требало да траје пет минута, потрајала дуже, јер је веће добило савет лекара да тако поступи.Младићев бранилац Драган Иветић рекао је да је током паузе Младићу три пута измерен притисак и да је први пут био 175/76, други пут и 180/80 и трехци пут 180/80.„То се зове кризом хипертензије и тражимо или да прекинете заседање или да одустанете од читања резимеа и прочитате пресуду, како би се самињи ризик за здравље Малдића с обирзом на висину крвног притиска, јер може да дође до животне угрожености”, рекао је Иветић. Судија му је одговорио да је веће добило информацију да је Младићу 3. пут притисак био 170.Након одлуке да настави са читањем пресуде, Младић је негодовао, а медији преносе да је том приликом викао „лаж, лаж”, након чега је удаљен из суднице.

ХАГ– Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је данас, након што је суд изрекао доживотну затворску казну Ратку Младићу, да то није пресуда читавом српском народу.

Како је рекао новинарима у Хагу, „Младићева кривица је његова и само његова”, преноси АП.

Брамерц је рекао да ће проучити пресуду пре него што се одлучи да ли да поднесе жалбу поводом једне тачке по којој је Младић ослобођен.

Иванић: Пресуда Младићу доноси неповерење уместо поверења

БАЊАЛУКА – Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да је  пресуда Хашког трибунала Ратку Младићу била очекивана и да је њоме тај суд уместо поверење донео неповерење, а уместо помирења довешће, како је казао, до нових политичких сукоба.

Иванић је подсетио да је Хашки трибунал током мандата пре пресуде Младићу, изрекао пет доживотних казни и укупно 758 година затвора, Хрватима 166 година, а Бошњацима свега 41,5 годину.

„Када погледате све ове стотине година које су добили Срби и томе додате податак да је Хашки суд укупно за све злочине над Србима до сада изрекао свега 50 година затвора - то о овом суду довољно говори”, рекао је Иванић за Фену.

Сматра да пресуда Младићу „показује да се наставља с негативним односом према Србима и да ће Хашки трибунал остати упамћен по томе да није делио правду, већ политику”.

„Хашки трибунал је уместо поверења донео неповерење. А уместо помирења довешће до нових политичких сукоба”, рекао је члан Председништва БиХ.

Нагласио је да РС наставља да функционише и да остаје гарант опстанка српског народа у БиХ.

„Сви који у Сарајеву покушавају да РС доведу у питање у томе неће успети. Српски народ има довољно инструмената да одбрани своју позицију и своје институције”, поручио је Иванић.

Рекао је и „да никако не треба да одустане од подршке генералу Младићу и да му треба пружити максималну помоћ у жалбеном поступку”.

Китаровић: Пресуда Младићу делимична сатисфакција

РИЈЕКА– Председница Колинда Грабар-Китаровић оценила је да ће пресуда хашког трибунала Ратку Младићу бар делимично бити сатисфакција породицама погинулих, убијених, мучених и несталих и изразила жаљење што, како је рекла, није одговарао и за злочине почињене у Хрватској.

„Знам да не може вратити изгубљене животе, хиљаде људи који су на тако бруталан начин убијени у Сребреници и другде у БиХ, али и у Републици Хрватској. Жао ми је да није одговарао за злочине почињене у Хрватској, посебно Шкабрњу и друге”, рекла је хрватска председница у изјави новинарима у Ријеци.

Китаровићева је изразила наду да ће ова пресуда доживотног затвора бити барем деломично сатисфакција породицама свих који су погинули, убијени, мучени и нестали у то време кад је Младић, како је казала, био „један од симбола рата, бруталности и геноцидности”, пренела је ХИНА. (Танјуг)

Звиздић: Пресуда Младићу дугорочно важна за будућност региона

САРАЈЕВО – Пресуда Хашког трибунала ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу још је једна потврда да се ратни злочин никада и никоме не може исплатити, ма колико се злочинци скривали и бежали од своје одговорности, саопштио је председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

„Казна коју је Хашки трибунал изрекао ратном команданту Војске РС неће вратити на хиљаде страдалих недужних цивила, неће, засигурно, ни њиховим породицама донети коначни смирај, али је важност те судске пресуде далекосежна за будућност целог региона”, наводи се у саопштењу.

Према његовим речима, ратна историја бивше Југославије писаће се на основу доказа и чињеница које су недвосмислено утврђене у хашким судницама, а све остало су дневно-политичке реакције, с циљем да се повесни значај данашњег догађаја умањи или релативизује.

„Ратко Младић је у рату командовао војним јединицама које су починиле неке од најгорих злочина у новијој историји, његова одговорност је утврђена изван сваке разумне сумње и он ће остати упамћен само по својим злоделима”, оценио је Звиздић.

Он је изразио наду да ће пресуду Младићу „пажљиво прочитати сви они који још призивају нове поделе и сукобе, ако већ нису спремни да се суоче са својом прошлошћу”.(Бета)

Младић имао кравату са словима КПРФ и значку - цвет феникс

Хаг - Ратко Младић се на изрицању пресуде у Хашком трибуналу појавио се у оделу са црвеном краватом у две нијансе, на којој је била ћирилична скраћеница КПРФ, а на реверу сакоа носио је значку са цветом Наталијине рамонде.

На кравати, коју је Младић носио у судници, писало је ћирилицом КПРФ, што су неки медији протумачили као скраћеницу за Комунистичка партија Руске Федерације, уз коју се налазио и комунистички симбол - срп и чекић.

Наталијина рамонда је позната као „цвет феникс”, којим се у Србији обележава Дан примирја у Првом светском рату. Ова биљка је добила име по краљици Наталији Обреновић и у јавности је позната као „цвет феникс” који, чак и када се потпуно осуши, може да оживи ако се залије водом. (Танјуг)

Инцидент уочи почетка изрицања пресуде у Хагу

 Уочи почетка изрицања пресуде ратном команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, испред Хашког трибунала данас је дошло до инцидента када је непознати мушкарац са заставом Србије прошао ; поред чланова удружења жртава из БиХ, преноси регионална телевизија Н1.Дошло је до гуркања, преседница Удружења жена - жртава рата Бакира Хасечић покушала је да отме ; заставу од младића, убрзо је интервенисао један холандски полицајац који је младића удаљио од скупа.

Хасечићева је за Н1 казала да је тужно да се на данашњи дан „величају особе које су починиле најстрашније злочине”. Мушкарац који је носио заставу Србије кратко је репортеру Н1 рекао да има право да „подржи генерала Младића”.

„Ништа нисам погрешно урадио, овде сам да подржим генерала Младића. Ако могу они да подрже, могу и ја”, рекао је. Инцидент се догодио јутро око 8.30. (Бета)

Џонсон: Они који почине злочине не могу избећи правду

Лондон - Министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон изјавио је да пресуда Хашког трибунала Ратку Младићу показује да они који почине злочине не могу избећи правду. Џонсон је рекао да пресуда Младићу нећи вратити на хиљаде изгубљених живота, али показује да ће архитетекте њихових патњи бити позване на одговорност, пренео је АП.

Шеф британске дипломатије је навео да су злочини почињени током ратова на Балкану 1990-их година обележили један од најмрачнијих периода у Европи. „Морамо се удружити како бисмо обезбедили да се то никада више не догоди”, рекао је Џонсон. (Танјуг)

Курц: Пресуда Младићу важна за помирење

БЕЧ - Лидер Народне партије Аустрије и мандатар за формирање нове владе Себастијан Курц, оценио је да је пресуда Ратку Младићу даљи важан корак у правцу савладавања прошлости и стравичних ратних злочина на простору бивше Југославије.

Курц је, у саопштењу, поручио да ову пресуду због тога морају поштовати све стране.

Одлучно правно процесуирање свих злочинаца је предуслов за правду и савладавање прошлости, а тиме и за праштање и помирење, нагласио је актуелни шеф аустријске дипломатије.

„Једна од поука ратних сукоба мора бити да државе на Западном Балкану у будућности морају још тешње, прекогранично сарађивати”, подвукао је Курц. (Танјуг)

Коментари134
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Petar Ilic
Ako postoji kolektivno negiranje krivice onda sigurno postoji i kolektivna krivica.
milorad draskovic
Mismo ga izdali kao i Karadzica i Milosevica.Nasa sramota
Јован К.
@Petar Ilic ... Како су они то издали Вас? Да се, можда, не јављате из Шевенингена? Узгред, Ваш следећи коментар (да колективно негирање кривице значи да постоји и колективна кривица) је произвољан и прилично нелогичан. Наиме, ако велика већина тврди да неко није крив, то се односи на ту особу и лажну оптужницу, а не на питање одговорности те већине која се изјашњава.
Petar Ilic
Ne ubrajaj mene u "vas". On je mene izdao, kao i Karadzic i Milosevic. Nije vasa sramota jer je nikad niste ni imali.
Драган Пик-лoн
Жртве у Сребреници није убио Младић нити Караџић него оних три ипо хиљаде српских сужања ,које је поубијао Насер Орић!!!
Драган Пик-лoн
@Игор Г., генерал Младић није убио ни једног цивила,нити је наредио нешто слично.Он је положио заклетву Отаџбини.За њега су сви цивили света истог рода и националитета.Јер је школован официр.Не припада муџахединима,усташама нити хирурзима из Жуте Куће.Он је југословенски патриота.Ослободио је БиХ-ну!Немојте молим вас да стављате у моја уста ваше первезне оптужбе.Без датума имена и ДНК анализе.Престаните да се бавите мојим коментарима,читајте мало и друге људе шта кажу.Да вечно живи,народни херој-Ратко Младић!!!
Акакије Акакијевич
Само да додам: не припада ни једној варијанти НАТО + ЕУ зликоваца и убица жена, деце, стараца и немоћних лица широм планете.
Sasa Tref
O haskom tribunalu ne vredi trositu reci...sto se njega tice dobices najstrasniju kaznu i za nevezan pojas samo ako si Srbin.Vece zlo koje je nas zadesilo je medju nama a to je odsustvo podrske drzave ovim nasim suznjima u tribunalu.Predsednik koji je nekad lepio ime Ratka Mladica na jednom od bulevara sada memlja sebi u bradu....jedan ministar umalo se nije pridruzio lincu svog nekadasnjeg idola(Jedan je Milosevic a drugog pogodite...)Tuzilac Vukcevic radio je i vise nego sto treba da skupi dokaze protiv Srba.Za one koji su pocinili zlocin protiv Srba nije prikupio nista.Zatim milioni naseg obicnog sveta koji su naseli na pricu da ce nam biti bolje kad sve nase ljude izrucimo.....Sramota je na nama samima.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.