Недеља, 29.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Превремена пензија трајно умањује чек

Месечни износ се смањује за 0,34 одсто за сваки месец пре прописаних навршених година
Засад је потребно најмање 15 година стажа осигурања за одлазак у пензију (Фото Д. Јевремовић)

Да ли не­до­ста­так пен­зиј­ског ста­жа до­но­си ума­ње­ње пен­зи­о­ног че­ка? Ко­ји су све усло­ви за од­ла­зак у пре­вре­ме­ну ста­ро­сну пен­зи­ју? Ка­да ће се кон­крет­но из­јед­на­чи­ти усло­ви за пен­зи­о­ни­са­ње же­на и му­шка­ра­ца оси­гу­ра­ни­ка? 

То су нај­че­шћа пи­та­ња ко­ја ових да­на ре­дак­ци­ји Тре­ћег до­ба на­шег ли­ста упу­ћу­ју број­ни чи­та­о­ци. За све њих, из Фон­да за пен­зиј­ско и ин­ва­лид­ско оси­гу­ра­ње, сти­же си­ја­сет од­го­во­ра, а ме­ђу њи­ма пр­ви пред­ста­вља под­се­ћа­ње да су од 1. ја­ну­а­ра 2017. го­ди­не за же­не оси­гу­ра­ни­ке усло­ви за ста­ро­сну пен­зи­ју 61 го­ди­на и шест ме­се­ци жи­во­та, и нај­ма­ње 15 го­ди­на ста­жа оси­гу­ра­ња.

За му­шкар­це су пра­ви­ла ма­ло дру­га­чи­ја – 65 го­ди­на жи­во­та и нај­ма­ње 15 го­ди­на ста­жа оси­гу­ра­ња им је по­треб­но да би сте­кли услов за ста­ро­сно пен­зи­о­ни­са­ње.

Над­ле­жни из Фон­да ПИО ис­ти­чу и да је је­дан од усло­ва за оства­ри­ва­ње ста­жа на ста­ро­сну пен­зи­ју 45 го­ди­на ста­жа оси­гу­ра­ња за ко­ји су пла­ће­ни до­при­но­си, без об­зи­ра на го­ди­не жи­во­та, за оба по­ла.

– Услов за пре­вре­ме­ну ста­ро­сну пен­зи­ју за да­ме у 2017. су 55 го­ди­на и осам ме­се­ци жи­во­та и 37 го­ди­на и шест ме­се­ци ста­жа оси­гу­ра­ња, а за оси­гу­ра­ни­ке му­шкар­це 56 го­ди­на и че­ти­ри ме­се­ца жи­во­та и 40 го­ди­на ста­жа оси­гу­ра­ња. У слу­ча­ју пре­вре­ме­ног ста­ро­сног пен­зи­о­ни­са­ња, пен­зи­ја се трај­но ума­њу­је за 0,34 од­сто за сва­ки ме­сец пре на­вр­ше­них го­ди­на жи­во­та про­пи­са­них за сти­ца­ње пра­ва на ста­ро­сну пен­зи­ју – под­се­ћа­ју у Фон­ду ПИО и до­да­ју да ово ума­ње­ње мо­же нај­ви­ше да из­но­си 20,4 про­це­на­та, ка­да се у пре­вре­ме­ну ста­ро­сну пен­зи­ју од­ла­зи пет го­ди­на пре сти­ца­ња усло­ва за ста­ро­сну пен­зи­ју.

Над­ле­жни об­ја­шња­ва­ју и да би оси­гу­ра­ник, уко­ли­ко же­ли да оства­ри пра­во на пен­зи­ју по усло­ви­ма из 2017. го­ди­не, тре­ба­ло нај­пре да рас­ки­не рад­ни од­нос с да­ту­мом у овој го­ди­ни, а по­том и под­не­се зах­тев у 2017. Ти­ме ће за­си­гур­но оства­ри­ти пра­во на пен­зи­ју по усло­ви­ма ко­ји ва­же у овој го­ди­ни. 

– Под­но­ше­ње зах­те­ва 1. ја­ну­а­ра 2018. и ка­сни­је под­ра­зу­ме­ва при­ме­ну усло­ва ко­ји ва­же у тој го­ди­ни. А пр­вог да­на на­ред­не го­ди­не за же­не оси­гу­ра­ни­це услов за ста­ро­сну пен­зи­ју би­ће 62 го­ди­не жи­во­та и нај­ма­ње 15 го­ди­на ста­жа оси­гу­ра­ња. Услов за пре­вре­ме­ну ста­ро­сну пен­зи­ју за же­не у 2018. по­ди­же се на 56 го­ди­на и че­ти­ри ме­се­ца жи­во­та и 38 го­ди­на ста­жа оси­гу­ра­ња – по­ру­чу­ју у Фон­ду ПИО. 

У слу­ча­ју му­шка­ра­ца, услов за ста­ро­сну пен­зи­ју оста­је исти, 65 го­ди­на жи­во­та и нај­ма­ње 15 го­ди­на ста­жа оси­гу­ра­ња, док ће за оства­ри­ва­ње пра­ва на пре­вре­ме­ну пен­зи­ју у 2018. го­ди­ни би­ти по­треб­но 57 го­ди­на жи­во­та и 40 го­ди­на ста­жа оси­гу­ра­ња.

На пи­та­ње ка­ко ће се у на­ред­ним го­ди­на­ма ме­ња­ти, од­но­сно уве­ћа­ва­ти усло­ви за пен­зи­о­ни­са­ње, у Фон­ду ПИО од­го­ва­ра­ју да ће се го­ди­не жи­во­та као услов за оси­гу­ра­ни­це же­не уве­ћа­ва­ти до 2032. го­ди­не ка­да ће за же­не и му­шкар­це он би­ти из­јед­на­чен – 65 го­ди­на жи­во­та и нај­ма­ње 15 го­ди­на ста­жа оси­гу­ра­ња. Ка­да је реч о пре­вре­ме­ној ста­ро­сној пен­зи­ји, усло­ви ће се по­ди­ћи до 2024. го­ди­не, ка­да ће та­ко­ђе би­ти из­јед­на­че­ни за же­не и му­шкар­це – 60 го­ди­на жи­во­та и 40 го­ди­на ста­жа оси­гу­ра­ња. Над­ле­жни упу­ћу­ју ко­ри­сни­ке и оси­гу­ра­ни­ке да се о усло­ви­ма за оства­ри­ва­ње пра­ва на пен­зи­ју мо­гу де­таљ­ни­је ин­фор­ми­са­ти на сај­ту фон­да www.pio.rs, у одељ­ку пра­ва/оства­ри­ва­ње пра­ва.

Про­сек – 23.815 ди­на­ра

Про­сеч­на пен­зи­ја свих ка­те­го­ри­ја оси­гу­ра­ни­ка (за­по­сле­ни, са­мо­стал­не де­лат­но­сти, по­љо­при­вред­ни­ци) и свих вр­ста пен­зи­је (ста­ро­сна, ин­ва­лид­ска, по­ро­дич­на) из­но­си 23.815 ди­на­ра. Пре­ма ва­же­ћем за­ко­ну, за ко­ри­сни­ке из ка­те­го­ри­је за­по­сле­них и са­мо­стал­них де­лат­но­сти нај­ни­жа пен­зи­ја из­но­си 13.655 ди­на­ра, а за ка­те­го­ри­ју по­љо­при­вред­них пен­зи­о­не­ра ме­сеч­ни чек је ис­пи­сан на 10.735 ди­на­ра.

Коментари21
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Branko
Znaci trebali smo poceti raditi u 3. razredu srednje skole , bez u ono doba obaveznog sluzenja JNA i bez 4 meseca bombardovanja ...zasto ta sluzba ne ulazi u radni staz ? Baceno 16 meseci najboljih godina u nista ...? Nerealno i neizvodivo . Tako da sada imate pun biro za zaposljavanje starijih ljudi pa kada odu u penziju ili ako dozive, onda odmah vesti A.V. smanjio nezaposlenost ...
Primus
Više od 430 miliona evra je za ove tri godine uzeto od penzionera
pitanje
Kako moze 57 godina zivota i 40 godina staza? Jel to neka kvaka 22? Nemoguca misija? Najbolje je da nam se uplacuju bruto plate, a mi sami da resimo sta cemo kada napustimo radno mesto. Garantujem da bi svako mogao da kupi omanju fabriku i da se leci kako mu je volja.
Jeremija
Rudari, vojska, policija, baletani, zaslužni sportaši.
Сале Земунац
Уместо да се праве радна места за младе ми терамо маторе да раде до последњег даха. Да ли је то подстицај младом човеку да почне што касније да ради?
doc
Gde su ona zlatna vremena kad je gotovo pola naroda dobijao boracku penziju.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.