Петак, 17.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Прегруписавање или распад опозиције у Панчеву

Одборници једне од две новоформиране одборничке групе тврде да настављају опозициону борбу, док владајући напредњаци проглашавају да опозиције нема, само мржње према СНС и Александру Вучићу
Две нове одборничке групе у скупштини: центар Панчева (Фо­то О. Јан­ко­вић)

Пан­че­во – Kрвна сли­ка пан­че­вач­ке скуп­шти­не про­ме­ни­ла се уто­ли­ко што су фор­ми­ра­не две но­ве од­бор­нич­ке гру­пе. Нај­пре су пе­то­ри­ца од­бор­ни­ка иза­бра­на с ли­сте Ли­ге со­ци­јал­де­мо­кра­та Вој­во­ди­не фор­ми­ра­ли но­ву од­бор­нич­ку гру­пу За на­ше Пан­че­во, а на тек завршеноj ло­кал­ној пар­ла­мен­тар­ној се­си­ји че­тво­ро од­бор­ни­ка са ли­сте До­ста је би­ло и де­мо­кра­та на че­лу са до­ју­че­ра­шњим пред­сед­ни­ком град­ског од­бо­ра стран­ке, као и од­бор­ни­ца, чла­ни­ца На­род­не пар­ти­је Ву­ка Је­ре­ми­ћа, об­ја­ви­ли да су удру­же­ни у још јед­ну но­ву од­бор­нич­ку гру­пу под на­зи­вом Сло­бод­но Пан­че­во.

Та­ко је, по­сле јед­ног пре­ле­та у ре­до­ве СНС-а и два са­да не­за­ви­сна, а бив­ша од­бор­ни­ка ДС не­ка­да вла­да­ју­ће стран­ке, ко­ја је на­кон по­след­њих из­бо­ра у град­ски пар­ла­мент ушла као дру­га по­ли­тич­ка оп­ци­ја по сна­зи са се­дам осво­је­них ман­да­та, спа­ла на јед­ног од­бор­ни­ка. 

У пр­вом обра­ћа­ње јав­но­сти пред­став­ни­ци гру­пе гра­ђа­на Сло­бод­но Пан­че­во су по­ру­чи­ли да на­ста­вља­ју опо­зи­ци­о­ну бор­бу за Пан­че­во без стра­ха, ка­ко би се осмех вра­тио на ли­ца Пан­че­ва­ца, уз отво­ре­на вра­та за са­рад­њу са свим опо­зи­ци­о­ним од­бор­ни­ци­ма, на­ја­ву да ће у до­глед­но вре­ме фор­ми­ра­ти и удру­же­ње гра­ђа­на и уз по­зив Пан­чев­ци­ма, ор­га­ни­за­ци­ја­ма и ван­пар­ла­мен­тар­ним стран­ка­ма на са­рад­њу.

Му­ње­ви­то су ре­а­го­ва­ли и ло­кал­ни на­пред­ња­ци. Шеф од­бор­нич­ке гру­пе СНС-а  Жељ­ко Су­шец оце­нио је да опо­зи­ци­ју, ко­ја у пан­че­вач­кој скуп­шти­ни фак­тич­ки по­сто­ји али по­ли­тич­ки не, ни­шта дру­го не оку­пља до „па­то­ло­шка мр­жња пре­ма СНС-у”, а као при­мер на­вео опре­ма­ње и на­по­ре вла­сти да упо­сли пан­че­вач­ку Се­вер­ну ин­ду­стриј­ску зо­ну, уз оце­ну да они ко­ји без ика­квих јав­них об­ја­шње­ња на­пу­шта­ју стран­ке са чи­јих су ли­ста иза­бра­ни, по­ку­ша­ва­ју да у град­ски пар­ла­мент пре­сли­ка­ју цир­кус ко­ју њи­хо­ве цен­тра­ле пра­ве у ре­пу­блич­ком пар­ла­мен­ту, што им СНС, ка­ко је ре­као, не­ће до­зво­ли­ти, док узрок пре­гру­пи­са­ва­ња ме­ђу опо­зи­ци­о­ним од­бор­ни­ци­ма, СНС ви­ди „као бор­бу за очу­ва­ње при­ви­ле­ги­ја и страх да ће на сле­де­ћим из­бо­ри­ма оста­ти без ман­да­та”.

„Они ко­ји су нам др­жа­ли лек­ци­је о етич­ком ко­дек­су по­ка­за­ли су да не­ма­ју „е од ети­ке” и да је све то би­ла фар­са и јеф­ти­ни по­ли­тич­ки по­е­ни ко­ји су све све­ли на на­пад на СНС и Алек­сан­дра Ву­чи­ћа. Већ не­ко­ли­ко ме­се­ци се не по­ја­вљу­ју на сед­ни­ца­ма Скуп­шти­не гра­да на ко­ји­ма се ра­ди у ин­те­ре­су гра­ђа­на и до­во­ђе­њу ин­ве­сти­то­ра”, ре­као је Су­шец.

Он је ка­зао да су ли­га­ши до­ка­за­ли гра­ђа­ни­ма ко­ли­ко бри­ну о етич­ком ко­дек­су та­ко што су на­пу­сти­ли ову пар­ти­ју, али за­др­жа­ли ман­да­те, а да су ло­кал­ни чла­но­ви по­кре­та му­зи­ча­ра Са­ше Ра­ду­ло­ви­ћа До­ста је би­ло, на ло­кал­ни ни­во пре­не­ли по­ли­ти­ку ко­ју овај по­крет во­ди, а то је ис­кљу­чи­во не­по­ти­зам, до­дав­ши да су до са­да го­во­ри­ли о све­му и сва­че­му, са­мо нај­ма­ње о ин­те­ре­су гра­ђа­на Пан­че­ва.

„На скуп­шти­ни се раз­го­ва­ра­ло о ре­ба­лан­су бу­џе­та и ин­ве­сти­ци­ја­ма и ни­ко се ни­је ухва­тио тих те­ма не­го су из­но­си­ли њи­хо­ве уну­тар­стра­нач­ке про­бле­ме и рас­пра­вља­ли, ко ко­ме ко­ли­ко хи­ља­да ди­на­ра тре­ба да вра­ти. То је јед­на ве­ли­ка бру­ка, као и да за го­ди­ну и по да­на ни­су на­у­чи­ли по­слов­ник и да се др­же та­ча­ка днев­ног ре­да. Жао ми је што не­ма­мо опо­зи­ци­ју, оно што је до­бро што вас на­го­ни да ра­ди­те, бр­же ја­че – ми то не­ма­мо”, ре­као Су­шец.

Јед­ни но­ва де­ша­ва­ња на по­ли­тич­кој сце­ни Пан­че­ва на­зи­ва­ју пре­гру­пи­са­ва­њем по­ли­тич­ких сна­га, док Ре­ги­о­нал­на РТВ Пан­че­во бру­ји од ква­ли­фи­ка­ци­ја да се „не­срећ­ни ДС рас­пао, као и опо­зи­ци­ја ко­ја је на­ста­ви­ла да вре­ђа, ома­ло­ва­жа­ва и де­гра­ди­ра све што је ура­ђе­но од па­да вла­сти ДС 2012. го­ди­не” и до­да­је „да се не зна ко пи­је, а ко пла­ћа, али да си­гур­но  – по­ли­ти­ке не­ма, опо­зи­ци­је не­ма, са­мо мр­жње пре­ма СНС-у и Алек­сан­дру Ву­чи­ћу”, ци­ти­ра­ју­ћи ше­фа од­бор­нич­ке гру­пе ове пар­ти­је Жељ­ка Су­ше­ца.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

dr Slobodan Devic
Dva Srbina, tri misljenja, cetiri politicke partije; zato i jesmo tu gde smo ...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.