Петак, 19.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: проф. др ЗОРАН РАДОВАНОВИЋ, епидемиолог

ММР вакцина није узрок аутизма

Држава не би смела да подлегне притиску антивакцинацијског лобија и прогласи вакцинацију необавезном, каже за наш лист епидемиолог проф. др Зоран Радовановић.
(Фото Н. Марјановић)

Држава не би смела да подлегне притиску антивакцинацијског лобија и прогласи вакцинацију необавезном, каже за наш лист епидемиолог проф. др Зоран Радовановић. То би у Србији било контрапродуктивно, као што би у Скандинавији, како наглашава, супротан ефекат имало увођење обавезне вакцинације.

– Када бисте Швеђанина обавестили да је од сутра вакцинација обавезна, он би се запрепастио и мислим да би опао одзив људи. Тамо нема потребе да наговарате некога да доведе дете на вакцинацију. Скандинавци имају поверење у систем, државу, па и у лекаре. Лекарске одлуке може да преиспитује само неки чудак који је недавно дошао с Балкана. Ипак, свуда постоји притисак да се вакцинација спроведе. Ево, у Немачкој обданиште мора да плати казну од 2.500 евра уколико је примило невакцинисано дете. У Аустралији вакцинација није формално обавезна, али ако не вакцинишите дете, губите право на дечји додатак, који је већи од наше просечне плате.

 

Каква је ситуација у осталим западним земљама?

У Италији је било шест обавезних вакцина, а сада их има 11, док су у Француској имали четири обавезне вакцине. У Америци се дечаци вакцинишу против 15, а девојчице против 16 болести. Највећи број вакцина примењује се у Америци. Код нас је обавезна вакцинација по узрасту, а тамо по уласку у колектив.

Шта лекари да кажу родитељима који се питају како њихово невакцинисано дете може угрозити осталу вакцинисану децу?

Наравно да може да угрози осталу децу. Нека деца не могу да приме вакцину због ослабљеног имуног система и могућих компликација. Рецимо, деца која болују од леукемије ослобођена су вакцинације и друштво има обавезу да их заштити. Такође, постоје и они код којих се вакцина не прими.

 

Колики је број деце код којих се вакцина не прими?

Прва доза ММР вакцине прима се код око 95 одсто деце, значи њих пет одсто и даље је незаштићено. Једноставно, код пет одсто деце организам не створи довољне количине антитела која могу да их заштите од те болести. Након примања друге дозе вакцине заштита је 99 одсто. Тако да аргументи противника вакцине да она не вреди нису тачни.

 

Чиме поткрепљујте те тврдње?

Једна доза вакцине штити између 10 и 15 година, али не штити доживотно. Баш због тога се дешава да оболе људи који су примили једну дозу вакцине, али не и другу, а сада имају 25 или 35 година. Верујемо да они који су добили две дозе вакцине имају вишедеценијску заштиту, а вероватно и доживотну.

 

Зашто вероватно, а не сигурно?

Не можемо да тврдимо да је реч о доживотној заштити јер је вакцина пронађена 1963. године и сувише је рано за такве тврдње.

 

Јесте ли ви вакцинисани?

Не, нисам вакцинисан, јер сам прележао мале богиње. Сви ми који смо рођени пре 1963. имамо природни имунитет, јер је више од 95 одсто популације оболевало од малих богиња до десете године живота.

 

Да ли би било оправдано померити границу примања ММР вакцине како бисмо умирили родитеље који ову вакцину повезују са јављањем симптома аутизма?

Тада би се увећао ризик да деца пре вакцинације оболе. Деца се вакцинишу након навршених 12 месеци, јер их до деветог месеца штите мајчина антитела. Показало се чак да су реакције на вакцину мање код деце која имају од 12 до 15 месеци.

 

Ипак, требало би разумети и страх родитеља...

Најважније је питање ко их је слагао да су аутизам и ММР вакцина повезани. Неко може сутра да измисли да ће вакцинисана деца добити рак, али не може држава да прекине вакцинацију због тога. Постоје разне заблуде које се пласирају. Фактори средине у раној трудноћи утичу на настанак аутизма, као и наследни фактори. Морамо да позовемо на одговорност људе који су слагали родитеље.

 

То је већ учињено, јер су два неформална удружења грађана најавила подношење кривичних пријава. Да ли је могуће доказати да су те јавне личности шириле панику и изазивале је износећи своје ставове?

Наравно да је могуће доказати да су они измишљали податке. Ја нисам у групи грађана који су поднели пријаве. Реч је о родитељима и педијатрима који су очајни јер родитељи одбијају вакцинацију. У Америци и Словенији педијатар има право да одбије да лечи дете које није вакцинисано.

 

Чињеница је да расте број деце са аутизмом. Како умирити родитеље?

У Јапану су обуставили вакцинацију против малих богиња и децу нису вакцинисали, али је учесталост јављања аутизма остала иста. И то је један од многобројних доказа да аутизам нема везе са ММР вакцином. Мењани су критеријуми за класификацију ове болести, па се много више дијагностикује. У моје време аутистично дете би прогласили чудним, јер не говори или веома мало прича, не дружи се са вршњацима. Данас је све то аутизам. Уосталом, спектар аутистичних поремећаја најчешће се примећује после дететове прве године, али дечји психијатри су обучени да га примете раније, и код беба. Они по погледу детета и другим симптомима тачно знају код кога ће се развијати ова болест. Тако да не можемо да говоримо о томе да се јавља у другој години дететовог живота.

 

Постоје примери деце за коју је вакцинација била фатална. Како да људима чија су деца оболела од дечје парализе због полио вакцине вратимо веру у систем?

Познајем мајку која се појављује и прича о томе. Нажалост, то је истина, али њеном судбином манипулишу представници антивакцинацијског покрета. Реч је о такозваној живој „Торлаковој” вакцини, која је заиста била мало јача и постојао је већи ризик да дете оболи од те болести. Уочи увођења те вакцине, 1960. године, у Југославије је од дечје парализе боловало 1.860 деце. Данас је ова болест готово искорењена. Осим тога, сада се користи „мртва” вакцина, која нема тај ефекат. Ипак, мислим да би у оваквим случајевима држава требало да уведе компензациони фонд, како би ти људи добили барем неку одштету.

 

Има ли разлога за сумњу у квалитет вакцина које примају наша деца?

Како веровати у тезу да група злих људи жели да уништи српску децу вакцинама? Већина људи који се противе вакцинацији у Србији је политички ангажована. Реч је о ксенофобичним особама, припадницима десничарских покрета, који мрзе све што је страно.

 

И они имају право да питају да ли наша деца примају исте вакцине као малишани из западних земаља?

Наравно да примају. Технички је немогуће направити посебне вакцине за Запад и Исток. То се прави у истој фабрици, у истој посуди. Нико не раздваја вакцине за мале Србе и мале Енглезе. Уосталом, „Торлак” ни у својим најбољим данима није могао да произведе тако компликовану вакцину као што је данашњи ММР.

 

Да ли има истине у тврдњи министра здравља Златибора Лончара да антивакцинацијски лоби финансира фармацеутска мафија?

О томе је било речи на Одбору за здравље и политику Скупштине Србије. Фигуративно сам говорио о томе да се фармацеутским компанијама више исплати да финансирају антивакцинацијски покрет, јер се много више новца потроши за лечење оболелог детета него за вакцине, које су много јефтинији производи. Не знам каква сазнања има министар Лончар на ту тему.

 

Да ли је довољно то што педијатри погледају детету грло, послушају га и констатују да је здраво, па га шаљу на вакцинацију? Зашто се не уведе детаљнији преглед детета пре вакцинације?

Педијатри савесно раде свој посао. То је дететов изабрани лекар, који зна на шта је дете алергично, да ли има неки поремећај имунолошког система, да ли има температуру вишу од 38,5 или акутну инфекцију.

 

То значи да само тада дете неће бити вакцинисано?

Прехлада није разлог за одлагање вакцинације. Многа деца месецима имају секрет у носу и кашљуцају. Ако је у питању акутна болест, онда се чека да прође, као и у случају да дете има поремећај имунолошког система, тачније природно смањену отпорност организма, или се лечи од болести попут леукемије – то су све стања током којих би реакција могла бити бурнија. У тим случајевима вакцинација се одлаже или лекарска комисија ослобађа дете те обавезе.

 

Од малих богиња већ је оболело око 300 људи. Како спречити пораст броја оболелих и да ли ће министар Златибор Лончар прогласити епидемију?

Проглашење епидемије је изванредно редак догађај. То се десило 1972. године, када је проглашена епидемија великих богиња, 2009. проглашена је епидемија свињског грипа, а 2007. године епидемија малих богиња. Ова болест се јавља у таласима. Рецимо, у Босни и Херцеговини вакцинација је била лоша током рата, 1992. и 1993. године, и недавно је тамо избила епидемија са око 10.000 оболелих. Међународним уговорима обавезали смо се да Европа елиминише мале богиње до 2010. године, а становници Новог света успели су у томе 2002. године. Уколико елиминишемо болест, вакцина нам неће ни бити потребна, а да није било антивакцинацијског покрета, ми до сада не бисмо ни имали мале богиње, па за вакцином и не би било потребе. Тада би била излишна и прича о вези аутизма и ММР вакцине.

Коментари61
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Вук Рајић
Ово беше човек који тврди да осиромашени уранијум здрав и да нема научних доказа да изазива рак? Сјајан саговорник.
Milan M. Mišković, sociolog
@Petar Ilić. Poštovani gospodine Iliću, hvala veliko što u sadržaju svoga komentara podržavate ljude koji se pozivaju na ozbiljnu naučnu literaturu o predmetu rasprave. Zdravorazumsko i naučno znanje bitno se razlikuju. Možda ipak ima nekog smisla komentarisati radi, bar i minimalnog, prosvećivanja ljudi koji ne čitaju naučnu literaturu nego se, kao što Vi kažete, obrazuju preko facebooka.
Svetlana
Setimo se da su nas uveravali da je i Talidomid siguran, pa sta bi na kraju?
Nemanja Vagic
Postoji ogromna razlika izmedju talidomida koji nije dovoljno ispitivan,i kao nov lek na trzistu napravio katastrofu (Američka FDA je zabranila isti zbog nepouzdanosti) i vakcina koje se koriste generacijama. Ne širite dezinformacije.
kontinuirana edukacija
Kako Dr Radovanovic objasnjava cinjenicu da na sajtovima Ministarstava zdravlja EU zemalja i SAD pise da vakcinacija nije obavezna i navode se razlozi zbog cega neko ima pravo da se ne vakcinise (verski, eticki, etnicki...)? Misli li da smo svi informaticki nepismeni i da ne znamo strane jezike? Za koji lobi on radi?
Petar Ilic
Ljudi koji su ucenjem i radom postigli nesto prepoznatljivo vredno u zivotu izgradii su svoj karakter, identitet i ugled u poslu kojim se bave. Oni iznose svoje znanje i misljenje koje je vazno slicnim vrednim ljudima drugih profesionalnih struka. Ne mozemo svi sve znati i moramo da znamo kome smemo da verujemo za znanja koje mi nemamo. Dr. Radovanovic je profesionalac kome bih bez trunke sumnje poverio da mene i moju porodicu leci. To sto vi ne verujete da postoje takvi ljudi nego da postoje samo ljudi koji lobiraju za nekoga i nesto, mnogo vise govori o vama i vasoj vrednosti, a nimalo o profesorovoj. Vi ne pripadate njegovom svetu niti on pripada vasem.
Milan M. Miskovic sociolog
@Goran. O pojmu gomile I mase videti literaturu koju sam predlozio
Petar Ilic
Vecina komentatora koji ove dolaze nikad u zivotu nista ozbijno nije procitala niti bi razumela sta tamo pise. U stvari umrli bi od dosade kad bi to citali. To se vidi po tome kako i sta komentarisu, kakav recnik koriste. Oni se obrazuju na Facebooku i slicnim socijalnim mrezama, mahom onih koji preziru svaku skolu i svako znanje. Ne verujem da ima smisla njima pricati sta pise u knjigama koje citaju obrazovani ljudi. Za njih je to sve laz i propaganda omrzute elite.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.