Петак, 27.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Најчешћа реч изговорена у сну је „не”

Му­шкар­ци че­шће го­во­ре док спа­ва­ју од же­на (Фото Пиксабеј)

Мно­ги се при­бо­ја­ва­ју при­ча­ња у сну због то­га што би на тај на­чин мо­гли да от­кри­ју до­бро са­кри­ве­ну тај­ну. Ме­ђу­тим, пре­ма пи­са­њу „Гар­ди­ја­на”, фран­цу­ско ис­тра­жи­ва­ње спро­ве­де­но на ве­ли­ком бро­ју во­лон­те­ра по­ка­за­ло је да за то има са­мо ма­ло бо­ја­зни: нај­че­шћа реч ко­ју из­го­ва­ра­мо у сну је „не”, док за њом сле­де – псов­ке. Ис­пи­ти­ва­ње је по­ка­за­ло да му­шкар­ци да­ле­ко че­шће го­во­ре док спа­ва­ју од же­на.

„При­ча­ње у сну је је­дан од по­ре­ме­ћа­ја, по­пут ше­та­ња то­ком спа­ва­ња. Пре­ма мом ис­ку­ству, по­ве­за­но је са пре­те­ра­ном сти­му­ла­ци­јом нер­вног си­сте­ма до ко­је нај­че­шће до­ла­зи због пре­ко­мер­не упо­тре­бе ра­зних уре­ђа­ја по­пут мо­бил­ног те­ле­фо­на не­по­сред­но пре спа­ва­ња, али и уче­ста­лог узи­ма­ња ко­фе­и­на”, ка­же др Не­ри­на Ра­мла­кан, струч­њак за по­ре­ме­ћа­је сна.

По ње­ној оце­ни го­во­ре­њу у сну скло­не су осо­бе ко­је су стро­ге пре­ма се­би, пер­фек­ци­о­ни­сти су, али и то­ком раз­го­во­ра са дру­ги­ма за­др­жа­ва­ју оно што ми­сле за се­бе, па то ка­сни­је из­го­во­ре у сну.

Мно­ге за­ни­ма да ли и шта при­ча­ју то­ком спа­ва­ња па ко­ри­сте и по­себ­не апли­ка­ци­је по­пут сни­ма­ча го­во­ра у сну. Али ко­је су мо­гућ­но­сти да не­ко у сну при­зна зло­чин или из­го­во­ри да има љу­бав­ни­цу? Про­фе­сор Џим Хорн, струч­њак за по­ре­ме­ћа­је сна, ка­же да не тре­ба да ве­ру­је­мо у при­че о ода­ва­њу тај­ни. Пре­ма ње­го­вом ис­ку­ству при­ча­ње то­ком сна од­и­гра­ва се у пр­вој фа­зи спа­ва­ња, док осо­ба не уто­не у ду­бок сан. Го­во­ре­ње то­ком спа­ва­ња ни­је, по оце­ни др Хор­на, ре­зул­тат са­ња­ња, већ то­га што чо­век и да­ље ми­сли, од­но­сно ни­је ушао у ду­бљи сан.

При­ча­ње у сну ка­рак­те­ри­стич­но је за де­цу и у фа­зи од­ра­ста­ња мно­га од њих пре­ста­ну то да ра­де. Они ко­ји­ма ова осо­би­на оста­не ка­сни­је то­ком жи­во­та за то мо­гу кри­ви­ти и ге­нет­ски фак­тор. Ипак, струч­ња­ци упо­зо­ра­ва­ју на то да уко­ли­ко је при­ча­ње у сну уче­ста­ло, то мо­же би­ти знак анк­си­о­зно­сти, па би због то­га би­ло до­бро да се по­са­ве­ту­ју са струч­ња­ком и от­кри­ју раз­лог та­квог по­ре­ме­ћа­ја.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.