Петак, 21.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ПРЕКО ПУНЕ ЛИНИЈЕ

Да се боље види

Операција ока (Фото „Јужне вести”)

Ниш – До кра­ја де­цем­бра ове и у ја­ну­а­ру на­ред­не го­ди­не на Оч­ној кли­ни­ци ни­шког Кли­нич­ког цен­тра опе­ра­ци­ји ка­та­рак­те ока би­ће под­врг­ну­то тач­но хи­ља­ду па­ци­је­на­та из Ни­ша и око­ли­не. Зва­нич­но је ре­че­но да је пла­ном ру­ко­вод­ства ове здрав­стве­не уста­но­ве пред­ви­ђе­на на­бав­ка 400 со­чи­ва и исто то­ли­ко опе­ра­тив­них за­хва­та у на­ред­них два­де­се­так да­на, као и да ће у пр­вом ме­се­цу 2018. го­ди­не би­ти обез­бе­ђе­но још нај­ма­ње 600 со­чи­ва.

На пр­ви по­глед и у сва­ко дру­го вре­ме ин­фор­ма­ци­ја про­сле­ђе­на ме­ди­ји­ма из Кли­нич­ког цен­тра Ниш би­ла би обич­на и си­гур­но не би иза­зва­ла по­себ­ну па­жњу. Ово­га пу­та, ме­ђу­тим, ова вест до­не­ла је огром­но олак­ша­ње хи­ља­да­ма ста­нов­ни­ка ју­га и ју­го­и­сто­ка на­ше зе­мље, углав­ном ста­ри­јим осо­ба­ма, ко­ји су у не­во­љи због ви­да а ко­ји ће си­гур­но ре­ши­ти не баш ма­ли про­блем и опет про­гле­да­ти.

Оч­на кли­ни­ка Кли­нич­ког цен­тра Ниш већ не­ко­ли­ко ме­се­ци ра­ди без ика­квих за­сто­ја и про­бле­ма. У хи­рур­шким са­ла­ма сва­ко­га да­на, че­сто и ви­кен­дом, опе­ри­ше се од ка­та­рак­те нај­ма­ње два­де­се­так па­ци­је­на­та. На­рав­но, и све дру­ге услу­ге пру­жа­ју се без од­ла­га­ња – од пре­гле­да и ди­јаг­но­сти­ке до нај­сло­же­ни­јих за­хва­та на оку.

Отуд и ло­гич­но пи­та­ње за­што је на сва зво­на об­ја­вље­на ова ин­фор­ма­ци­ја о на­бав­ци но­ве ве­ли­ке ко­ли­чи­не со­чи­ва и чак хи­ља­ду пла­ни­ра­них опе­ра­ци­ја у не­што ма­ње од два на­ред­на ме­се­ца?

Од­го­вор је вр­ло јед­но­ста­ван, али не и кра­так јер је из ви­ше де­ло­ва. Ту је, нај­пре, део да су на че­лу ове кли­ни­ке од­не­дав­но но­ви љу­ди, по­том део ко­ји са­др­жи од­лу­ку ру­ко­вод­ства Кли­нич­ког цен­тра за­што су сме­ње­ни це­ла прет­ход­на гар­ни­ту­ра ди­рек­то­ра и њи­хо­вих са­рад­ни­ка и, на кра­ју, да је от­кри­ве­но да је ру­ко­во­ђе­ње Оч­ном кли­ни­ком го­ди­на­ма уна­зад би­ло обе­ле­же­но, што је на кра­ју от­кри­ве­но, број­ним ма­хи­на­ци­ја­ма. Те ма­хи­на­ци­је од­но­си­ле су се на пра­вље­ње ве­штач­ке кри­зе – ла­жних и ду­гач­ких ли­ста че­ка­ња за опе­ра­ци­ју ка­та­рак­те. Па­ци­јен­ти­ма се го­во­ри­ло да со­чи­ва не­ма, али и да, ка­да их има, ка­ко су на ли­ста­ма хи­ља­де и хи­ља­де па­ци­је­на­та и да због то­га на хи­рур­шке за­хва­те мо­ра да че­ка по го­ди­ну, па чак и две.

Ис­по­ста­ви­ло се из­не­над­ном про­ве­ром да су се на ли­ста­ма че­ка­ња по­на­вља­ла име­на истих љу­ди из ме­сец у ме­сец или су чак и из­ми­шља­на и упи­си­ва­на ла­жна, са­мо да би спи­ско­ви би­ли ве­ћи, а че­ка­ње ду­же.

Тих истих и на­вод­но кри­зних прет­ход­них го­ди­на ди­рек­то­ри и њи­хо­ви нај­бли­жи са­рад­ни­ци отва­ра­ли су при­ват­не оч­не кли­ни­ке у ко­ји­ма, гле чу­да, не­ста­ши­це со­чи­ва ни­ка­да ни­је би­ло. И, на­рав­но, сва­ко­ме ко ни­је био спре­ман или ни­је мо­гао да че­ка у ред на др­жав­ној кли­ни­ци ну­ђе­на је услу­га у при­ват­ним уста­но­ва­ма.

А то је ко­шта­ло... Од 500 до 1.500 евра, не­ка­да и ви­ше. По јед­ној опе­ра­ци­ји и јед­ном оку!

Па ко има да пла­ти опе­ра­ци­ју да би мо­гао бо­ље да ви­ди, ето ре­ше­ња. Мо­же на хи­рур­шки за­хват код ди­рек­то­ра и ру­ко­во­ди­ла­ца др­жав­них уста­но­ва, али не у КЦ Ниш.

Да­нас то ви­ше ни­је мо­гу­ће. Ти и та­кви ру­ко­во­ди­о­ци, ко­ји­ма па­ра ни­ка­да ни­је до­вољ­но и ко­ји су се го­ди­на­ма бо­га­ти­ли, а из­гле­да за­бо­ра­ви­ли на Хи­по­кра­та и сво­ју ле­кар­ску за­кле­тву, ни­су ви­ше на чел­ним ме­сти­ма Оч­не кли­ни­ке у Ни­шу. До­шли су дру­ги, по­ште­ни­ји. И све оси­гу­ра­ни­ке бес­плат­но опе­ри­шу.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Срба
Очна клиника Маја. Све је сасвим јасно- поготову када се види ко су власници и лекари тамо. Само ме интересује да ли ће одговорни органи власти и закона предузети одговарајуће законске мере....

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.