Четвртак, 29.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Праве колаче и зарађују поред пензије

„Супербаке” покренуле иницијативу да се у Београду ускоро отвори посластичарница у којој ће повремено радити пензионерке
У тиму је засад седам супербака које нису професионални посластичари (Фо­тографије Мо­ни­ка Па­вло­вић)

Сит­ни ко­ла­чи, слат­ке по­сла­сти­це, али и не­из­бе­жна жер­бо, бо­ем и ре­форм тор­та. То је оно што во­ли да за­ме­си ше­зде­се­то­смо­го­ди­шња пен­зи­о­нер­ка Све­тла­на Чон­ка. Ова Бе­о­гра­ђан­ка осми­шља­ва ра­зно­ра­зне ку­ли­нар­ске ђа­ко­ни­је от­ка­ко се уда­ла, углав­ном за сво­ју по­ро­ди­цу и уну­ке, а од­не­дав­но се при­кљу­чи­ла и ти­му кре­а­тив­них су­пер­ба­ка. Реч је о удру­же­њу ко­је за­сад оку­пља се­дам пен­зи­о­нер­ки, на че­лу са Ма­ри­ом Ми­ла­ко­ви­ћем. По­вод за њи­хо­во удру­жи­ва­ње је по­кре­та­ње ини­ци­ја­ти­ве за отва­ра­ње по­сла­сти­чар­ни­це у ко­јој ће, ако бу­де све по пла­ну, од је­се­ни ра­ди­ти упра­во ове ба­ке. 

– На „Феј­сбу­ку” сам чу­ла за су­пер­ба­ке. По­ро­ди­ца ме по­др­жа­ва у овој иде­ји. Укљу­чи­ла сам због ра­зо­но­де, дру­же­ња и осна­жи­ва­ња кре­а­тив­но­сти, али и да по­пра­вим фи­нан­сиј­ски ста­тус – ка­же Све­тла­на, ко­ја је рад­ни век про­ве­ла у спољ­ној тр­го­ви­ни и фи­нан­сиј­ској слу­жби.

Све је по­че­ло од иде­ја да се кроз са­мо­о­др­жи­ви про­је­кат со­ци­јал­ног пред­у­зет­ни­штва кре­и­ра мо­гућ­ност и окру­же­ње у ко­јем би ви­тал­не пен­зи­о­нер­ке по­вре­ме­но ра­ди­ле. Се­дам су­пер­ба­ка не­дав­но је оку­пио Ма­рио Ми­ла­ко­вић из Бе­о­гра­да. Три пен­зи­о­нер­ке је по­зна­вао, а оста­ле су се са­ме ја­ви­ле.

– У Бе­чу по­сто­ји ре­сто­ран у ко­јем ра­де ба­ке. По­се­тио сам га и ка­да сам се вра­тио по­же­лео сам да се спе­ци­ја­ли­зу­јем за јед­ну област, па сам се опре­де­лио за ко­ла­че, уто­ли­ко што на на­шем тр­жи­шту не­до­ста­је пра­вих, аутен­тич­них до­ма­ћих ко­ла­ча – ка­же Ма­рио. 

Да би мо­гао да ре­а­ли­зу­је сво­ју за­ми­сао, а то је ра­ди­о­ни­ца а по­том и по­сла­сти­чар­ни­ца у ко­јој ће ра­ди­ти пен­зи­о­нер­ке, по­тре­бан му је но­вац. Ар­ми­ју рад­ни­ца већ има. Ак­ци­ја при­ку­пља­ња фи­нан­сиј­ских сред­ста­ва за отва­ра­ње ра­ди­о­ни­це по­че­ла је пре­ко плат­фор­ме „Ин­ди­го­го”.

– Чуо сам за кон­вен­ци­ју о груп­ном фи­нан­си­ра­њу, кон­ку­ри­сао и са­да се при­ку­пља но­вац кроз груп­ну кам­па­њу, на по­ме­ну­тој плат­фор­ми. Ако са­ку­пи­мо 5.000 до­ла­ра ко­ли­ко нам је по­треб­но за по­че­так, отво­ри­ли би­смо ра­ди­о­ни­цу. Не­до­ста­је нам не­што ма­ло ви­ше од хиљaду до­ла­ра, а до­на­то­ри су нај­о­бич­ни­ји љу­ди. Нај­ви­ше по­се­та на плат­фор­ми има из Ср­би­је, али ни­је нај­ви­ше нов­ца сти­гло из на­ше зе­мље већ из европ­ских др­жа­ва и Аме­ри­ке. Из Ср­би­је је за­сад упла­ће­но око 950 до­ла­ра – от­кри­ва Ма­рио Ми­ла­ко­вић. 

Ка­да до­ђе вре­ме за њи­хо­во ан­га­жо­ва­ње, су­пер­ба­ке не­ће ра­ди­ти пу­но рад­но вре­ме, јер то ни ни­је иде­ја про­јек­та. 

– Њи­хов ан­га­жман је за­ми­шљен као до­пун­ски, на пен­зи­ју ко­ју ина­че при­ма­ју. Све ба­ке има­ју из­ме­ђу 60 и 79 го­ди­на, а ни­јед­на ни­је про­фе­си­о­нал­на по­сла­сти­чар­ка – ис­ти­че Ма­рио и до­да­је да су све из Бе­о­гра­да. Жи­ве на Дор­ћо­лу, Зве­зда­ри, у Вр­бов­ском, на Ле­ки­ном бр­ду, у Зе­му­ну и на Ка­ра­бур­ми. У ти­му има еко­ном­ских струч­ња­ка, кро­ја­чи­ца, фар­ма­це­ут­ки­ња, сто­ма­то­ло­шки­ња, а за­јед­нич­ка им је љу­бав пре­ма ку­хи­њи и спре­ма­њу ко­ла­ча.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zena
Sanitarni pregledi, higijenska kontrola i sve ostalo sto ide uz to.
Slobodan Milanovic
To danas vise nije vazno osoblje radi u farmericama patikama koje kakvim mindjusama brnjicama o frizurama da ne pricamo siguran sam da im i ne traze zdravstveni, sanitarni karton. Bar ovde gde ja zivim ne trazi niko nista. Ako gazda ne prijavljuje radnike uredno onda nema ni potrebe zdravstveni karton traziti.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.