Недеља, 07.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ: СНЕЖАНА СТАНОЈКОВИЋ, тужилац за ратне злочине

Испитујемо више од 750 предмета са Косова и Метохије

Нисам задовољна динамиком суђења за злочин у Сребреници. – Са Механизмом ћемо сарађивати у истој форми као и са Трибуналом
(Фото М. Дерикоњић)

Тужилаштво за ратне злочине треба да гони све починиоце ратних злочина без обзира на њихову националну припадност, пре свега због тога што се кроз њихово процесуирање макар делимично остварује правда за жртве тих злочина. Међутим, чим се дође до конкретних кривичних поступака против осумњичених за несумњиво учињена кривична дела ратног злочина, често се чују приговори да ово тужилаштво гони само Србе, каже у разговору за „Политику” Снежана Станојковић, тужилац за ратне злочине.

– Задатак Тужилаштва је да гони све починиоце ратних злочина који су му доступни и да у оквиру међународне сарадње пружи пуни допринос кривичном гоњењу оних који су доступни правосудним органима других држава – наводи тужитељка.

У првом интервјуу који даје за српске медије, Снежана Станојковић открива да је Тужилаштво којим руководи са Косова и Метохије преузело више од 700 предмета.

Јесте ли и на који начин испитивали те предмете?

Након детаљне анализе свих преузетих предмета, задржани су они којима су обухваћени догађаји из надлежности Тужилаштва за ратне злочине. Реч је о 761 предмету, који је уведен у одговарајуће уписнике и распоређен обрађивачима ради поступања.

Докле се стигло у истрагама у случајевима несталих Срба и неалбанаца на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године?

Тужилаштво је први пут направило базу са подацима свих жртава на Косову и Метохији. Нисмо правили поделу по националној основи. Направљена је и база података о жртвама са територије Хрватске, а тренутно се ради на формирању базе жртава са територије Босне и Херцеговине. Све податке ћемо упоредити са подацима Комисије за нестале особе Владе Републике Србије, у складу са Националном стратегијом за процесуирање ратних злочина.

Да ли Тужилаштво и даље истражује случај трговине људским органима? Својевремено је јавност упозната са исказом важног сведока у овом случају. Да ли је он и даље доступан правосуђу Србије?

Предмет трговине људским органима, познат као „жута кућа”, и даље је активан. Треба сачекати почетак рада такозваног суда за ОВК и видети хоће ли у вези са овим догађајима бити подигнуте неке оптужнице. О сведоку не бих говорила. Подаци из предистражног поступка представљају тајну, те би било врло неодговорно, чак и противзаконито износити чињенице до којих смо дошли.

Званичници су најавили наставак истраге против Харадинаја. Шта се, конкретно, ради на овом случају?

Тужилаштво за ратне злочине донело је наредбу о проширењу истраге и у оквиру ње поступа. Имајући у виду тајност истраге, рећи ћу само да није реч о догађајима за које је Харадинај одговарао пред Хашким трибуналом, нити због којих му је одређен притвор, односно због чега је ухапшен у јануару прошле године у Француској.

Да ли сте задовољни динамиком суђења за злочин у Сребреници?

Нисам. У конкретном предмету, Апелациони суд је одбацио оптужницу. По налогу овог суда, Тужилаштво је поднело захтев за наставак поступка. Сада чекамо одлуку Апелационог суда по нашој жалби у вези са издвајањем доказа који су изведени у досадашњем току поступка.

Да ли су вас из Хрватске звали поводом процесуирања бивших официра ЈНА због ваздушног напада на Банске дворе у Загребу 1999, када су се у овој згради налазили Фрањо Туђман, Стјепан Месић и Анте Марковић?

Све што знам о овом догађају сазнала сам из медија, нико ми се из Државног одвјетништва Републике Хрватске није обратио.

У Загребу је случај Бански двори представљен на конференцији за новинаре, уз изражену захвалност хрватским тајним службама на прикупљању података. Каква је сарадња Тужилаштва за ратне злочине Србије са овдашњим безбедносним агенцијама?

Када има потребе, Тужилаштво им се обраћа и са њима сарађује у оквирима које прописује Законик о кривичном поступку.

Када се говори о односима Србије и Америке, увек се помиње случај браће Битићи. У којој је фази овај поступак?

Подсетићу да је суд донео ослобађајућу пресуду у поступку против двојице окривљених. Сходно томе, Тужилаштво је донело нову наредбу о спровођењу истраге, интензивно прикупља доказе и податке у циљу расветљења овог злочина.

Шта кажете на примедбе да је Тужилаштво за ратне злочине било више усредсређено на процесуирање осумњичених српске националности, него на српске жртве?

Такав утисак у јавности заснован је и на подацима о националној припадности особа против којих је Тужилаштво покренуло кривични поступак, а којих је, према подацима из анализе резултата праћења суђења мисије ОЕБС-а у Србији у периоду 2003–2014. године, чак 86 одсто. За доношење било каквог ваљаног закључка мора се водити рачуна о чињеници да се доступност учинилаца злочина на штету Срба сводила на изузетке од правила, да су те особе недоступне правосуђу Србије. Што је још важније, да би било ко могао да каже да Тужилаштво није посвећивало довољно пажње српским жртвама, морао би да изврши увид у више стотина предмета који се тичу ратних злочина у којима су оштећени Срби. Међутим, то ангажовање остаје невидљиво за јавност, све док се против учинилаца тих злочина не покрене кривични поступак. Да гонимо све починиоце ратних злочина, без обзира на националност, обавезују нас закони на основу којих поступамо, али пошто прогон починилаца ратних злочина има ширу димензију, која се не тиче само њихове кривице, него се тиче и демократске зрелости наше државе и целог друштва, у нашем раду морамо да водимо рачуна и о тој чињеници. Тужилаштво за ратне злочине је тужилаштво Републике Србије, која се на мапу самосталних држава Европе и света није уписала током ратова на простору бивше Југославије. Та чињеница, или податак да је Војска Краљевине Југославије у Првом светском рату и после страшних злочина над српским цивилима поступала са ратним заробљеницима и рањеницима на начин како су то прописивале тада важеће конвенције, обавезују на већу осетљивост према сваком злочину против човечности и међународног права учињеном наводно у име српског народа.

Хоћете ли и на који начин сарађивати са Механизмом за међународне кривичне судове, наследником Хашког трибунала?

Суштински, за Тужилаштво за ратне злочине ништа се не мења затварањем Хашког трибунала. Меморандум о сарадњи са тужилаштвом Механизма потписан је још 2014. године. Са Механизмом ћемо сарађивати у истој форми као и са Трибуналом, претежно преко официра за везу нашег тужилаштва, који је ангажован при тужилаштву Механизма.

Извршиоци злочина над Србима углавном су недоступни Тужилаштву, чак и када против њих постоје квалитетни докази. Да ли су суђења у одсуству прихватљива за Тужилаштво?

У свом програму подсетила сам на законску могућност суђења у одсуству, у случајевима у којима су исцрпљене све друге могућности за остваривање правде за жртве ратних злочина и оштећене грађане Србије. Они који су из мени непознатих разлога превидели моје првенствено залагање за регионалну сарадњу у процесуирању ратних злочина суђење у одсуству тенденциозно су видели као главну карактеристику мог програма. Наглашавам да је суђење у одсуству само законска могућност наших правосудних органа, и то у оним случајевима када, уз све предочене доказе, годинама изостаје реакција правосудних органа других држава, којима су потенцијални учиниоци злочина доступни.

Тужилаштво за ратне злочине годину дана је било без шефа, због чега се каснило са испуњавањем обавеза из Акционог плана. Које обавезе, конкретно, нису испуњене и да ли је могуће, и како, надокнадити заостатак?

Тужилаштво је интензивирало рад на активностима предвиђеним Акционим планом за поглавље 23, како би се надокнадило изгубљено време, тако да је већина активности испуњена, а реализација осталих активности очекује се у најкраћем року.

Шта ћете у наредних шест година, колико вам траје мандат, урадити да би се унапредио рад Тужилаштва за ратне злочине?

Руководићу Тужилаштвом у складу са програмом унапређења рада Тужилаштва за ратне злочине, који сам представила приликом избора за тужиоца за ратне злочине. У складу са тим програмом радим од ступања на дужност. Наравно, резултати рада зависиће и од кадровских и материјалних капацитета Тужилаштва. 

Односи са јавношћу

Замерано вам је да не разговарате са медијима и да је Тужилаштво затворено за јавност?

Одељење за медије које је раније постојало у Тужилаштву расформирано је у марту 2016. године, одлуком тадашњег руководиоца Милана Петровића, и сада не постоји. Међутим, то не значи да ћу избегавати медије и да нећу комуницирати са њима. Када будем имала нешто да кажем, стаћу пред новинаре и то саопштити.

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dragoslav Stanisavljević
Očigledno nastavak iz Haga. Tamo Predsednike I Generale, a vamo će podređenima da sude. Zna se opet kome, Srbima I Srbiji. Da neće teroristima, zlikovcima,.... Pa oni, zapad, ih, ne samo što stite, no I postavljaju za ,,državnike" neke izmišljene države. Eto, čitamo juče kako se bore protiv ID, tako što ih evakuiŝu, a I njohove porodice, iz opasnih zona. Bolje reći, ŠTITE. Sve je ovo paravan, da opet sude I osude Srbe.
realista
Nas sud je za nase zlocince, kako on moze da sudi siptarima, hrvatima, muslimanima??? mada ne citam da nesto sudi, samo odlaze vec zapoceta susjdenja
Marina
Gospodjo Stanojkovic, nista prostije da demantujete glasine. Objavite koga ste optuzili i uhapsili od onih koji su cinili zlocine nad Srbima. Ili, bar, objavite broj tih optuzenih ako ne mozete njihova imena.
Nenad Ravic
Ne lazite . Vi saradjujete sa siptarima da im prodate nasu kolijevku. Vucic proglasava Haradinaja ratnog zlocinca i onda gurne sve srbe u takozvani kosovski parlament sa tim istim ubicama. Ima svedoka po Kraljevu koliko hoces toliko ste ih voleli da ste pokidali srtuju u hotel Termal da ih isterate odatle
Aleksandar Mihailovic
Ovo je tragikomično kako Specijalno radi. Koga je za 20g pravosnažno osudilo za zločine nad Srbima a koga i koliko za zločine koje su činili Srbi? I one koji su mu bili dostupni, i bili u zatvoru, su oslobađali, setimo se samo preševske grupe. 90% vremena srpsko Specijalno je radilo kao logistika haškog kazamata samo za Srbe i čak istraživalo i izmišljene lokacije gde su navodno Srbi činili zločine, a koje su im iz "poverljivih" izvora davale neke tzv.NVO i strana egentura. Ko je osuđen za pretvaranje Srba u rezervne delove? Niko! Sve u svemu, ovaj Sud je potpuni promašaj, kao i najmanje 60% srpskog kompletnog pravosuđa. To je najveća rak rana Srbije i nema nam izlaska iz mraka ni za 777g dok se u njemu ne zavede red i ne samo udalje već i procesuiraju oni koji su logistika organizovanog političkog i ne samo političkog kriminala. Svet nam se zbog srpskog pravosuđa smeje. U njemu je toliko bahatosti, amaterizma, površnosti i korupcije da to malo ko normalan može da shvati i razume.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.