Субота, 04.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Шест деценија среће Јованке и Братислава

Пензионерски брачни пар Спарић већ три године живи у Дому за старе „Бежанијска коса” у Београду
Ужи­ва­ју у сво­јој гар­со­ње­ри, окру­же­ни успо­ме­на­ма (Фо­то Д. Жар­ко­вић)

Упо­зна­ли су се у При­шти­ни, нај­ве­ћи део жи­во­та про­ве­ли у Па­ри­зу, а са­да су у Бе­о­гра­ду, у до­му за ста­ре на Бе­жа­ниј­ској ко­си. И то сво­је­вољ­но! Они су по­ро­ди­ца Спа­рић – Јо­ван­ка и Бра­ти­слав. У до­му жи­ве три го­ди­не и та­ко ће, ка­ко на­ја­вљу­ју, би­ти и убу­ду­ће. Го­ди­на коју су испратили за њих је била по­себ­на – обе­ле­жи­ли су шест де­це­ни­ја брач­не сре­ће. 

– Сви су нас пи­та­ли исто: „По­бо­гу, шта ће­те у до­му?” При­ја­те­љи ни­ка­ко ни­су би­ли за на­ше пре­се­ље­ње. Ни ку­мо­ви нас ни­су још по­се­ти­ли. Ни­ко­ме ни­шта не за­ме­ра­мо. Има вре­ме­на, са­ста­ће­мо се. Ов­де је ком­ши­лук до­бар, сви се ле­по дру­жи­мо. Окру­же­ни смо ста­ри­јим љу­ди­ма, што смо и ми са­ми, али се ипак та­ко не осе­ћа­мо. Не­ма­мо ути­сак да има­мо то­ли­ко го­ди­на. Бра­ти­слав бро­ји 83, а ја 80 – от­кри­ва Јо­ван­ка. 

И по­ред то­га што жи­ве у ста­рач­ком до­му, Спа­ри­ћи се не осе­ћа­ју ску­че­но и оту­ђе­но. У де­лу су где се на­ла­зе гар­со­ње­ре. До­бра стра­на жи­во­та под кро­вом ку­ће за тре­ће до­ба је, до­да­је Бра­ти­слав, то што увек мо­же да се ра­чу­на на дру­штво. И тим ле­ка­ра им је у бли­зи­ни, има­ју и ве­ли­ки днев­ни бо­ра­вак, би­о­скоп, по­шту, апо­те­ку... А из Гра­да све­тло­сти, у ко­јем су жи­ве­ли 45 го­ди­на, вра­ти­ли су се због но­стал­ги­је пре­ма род­ној гру­ди. Од­лу­чи­ли су да је бо­ље да ста­ре да­не про­ве­ду у сво­јој зе­мљи, не­го у ту­ђи­ни. 

Љу­бав на пр­ви по­глед
Спа­ри­ћи су се пр­ви пут сре­ли на игран­ци у До­му кул­ту­ре у При­шти­ни. Бра­ти­слав је био на­о­чи­ти гра­ђе­вин­ски тех­ни­чар. Јо­ван­ки, ле­пој сте­но­дак­ти­ло­граф­ки­њи, од­мах је за­пао за око. То је би­ла љу­бав на пр­ви по­глед. – Не­што је пу­кло у на­ма и тај жар нас гре­је и да­нас. Има­ла сам та­да 20 го­ди­на, он три ви­ше од ме­не. За­ба­вља­ли смо се око две го­ди­не, по­том и узе­ли 24. ма­ја 1957. Ни­ка­да се ни­сам по­ка­ја­ла – при­се­ћа се Јо­ван­ка. 

– На­ви­кли смо да смо стал­но за­јед­но, али се у то­ку да­на че­сто и раз­дво­ји­мо. Сва­ко по­ђе на сво­ју стра­ну, па се по­но­во са­ста­не­мо. Јед­но­став­но је: јед­но без дру­гог не мо­же­мо. Има ту све­га, и сва­ђа и сва­ђи­ца, али то све не­ка­ко бр­зо про­ђе – ис­ти­че Бра­ти­слав, а Јо­ван­ка на то до­да­је, сме­ју­ље­ћи се: „Али се не за­бо­ра­ви.”

– Ма, по­бор­ник сам те­о­ри­је да тре­ба жи­ве­ти и оста­ви­ти дру­ге, па чак и парт­не­ра, да жи­ви на ми­ру – до­да­је Бра­ти­слав.

Тај­на њи­хо­вог успе­шног бра­ка је у, ка­ко твр­де, до­брим жив­ци­ма и ме­ђу­соб­ном раз­у­ме­ва­њу. Ипак, без љу­ба­ви не­ма ни­шта, по­ру­чу­ју обо­је углас. 

– Има­мо ре­цепт за ква­ли­те­тан жи­вот: што ви­ше сме­ха и ве­се­ло­сти ду­ха. То је нај­бо­ља ме­ра, па чак и ка­да те жи­вот не ма­зи. Нас, на­жа­лост, ни­је ми­ло­вао, али ево др­жи­мо се, не да­мо се са­ло­ми­ти – пун је на­де Бра­ти­слав. 

Са еки­пом „По­ли­ти­ке” за­ка­зу­ју сле­де­ћи са­ста­нак за 17 го­ди­на. Та­да Бра­ти­слав пу­ни 100, па нас, до­да­је на кра­ју дру­же­ња, оче­ку­је да до­ђе­мо на жур­ку.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.