Петак, 01.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Минимална зарада и даље испод минималне потрошачке корпе

Раз­ли­ка ко­ја од 1. ја­ну­а­ра, по­сле по­ве­ћа­ња нео­по­ре­зи­вог де­ла за­ра­да, оста­је по­сло­дав­ци­ма – око 3.300 ди­на­ра, мо­же би­ти ис­ко­ри­шће­на за по­ве­ћа­ње пла­та, али и за но­ве ин­ве­сти­ци­је
(Фото Д. Јевремовић)

Но­ва ми­ни­мал­на це­на ра­да за за­по­сле­не од 1. ја­ну­а­ра из­но­си 143 ди­на­ра и ве­ћа за око 13 ди­на­ра у од­но­су на прет­ход­ну 2017. го­ди­ну. Ми­ни­мал­ну за­ра­ду у Ср­би­ји до­би­ја око 350.000 рад­ни­ка и они ће у 2018. го­ди­ни при­ма­ти за око 2.202 ди­на­ра ви­ше не­го ла­не, од­но­сно ме­сеч­но 24.882 ди­на­ра.  

Чи­ње­ни­ца је, с дру­ге стра­не, да по­ве­ћа­ње ми­ни­мал­не це­не ра­да за око 10 од­сто ни бли­зу не мо­же да по­кри­је ни тро­шко­ве ми­ни­мал­не по­тро­шач­ке кор­пе ко­ја је кра­јем ок­то­бра про­шле го­ди­не из­но­си­ла 36.369,35, а ка­мо­ли про­сеч­не од  69.943,28 ди­на­ра.

Исто­вре­ме­но је, из­ме­на­ма За­ко­на о по­ре­зу на до­хо­дак гра­ђа­на до­шло и до по­ве­ћа­ња  нео­по­ре­зи­вог де­ла за­ра­да са 11.700 на 15.000 ди­на­ра. Исти за­кон  пред­ви­ђа да по­чет­ни­ци у би­зни­су од но­ве го­ди­не мо­гу да оства­ре пра­во на осло­ба­ђа­ње од пла­ћа­ња по­ре­за на основ­ну за­ра­ду и то се од­но­си на за­ра­ду  пред­у­зет­ни­ка и нај­ви­ше де­вет но­во­за­по­сле­них у ње­го­вој фир­ми.

Но­ви­на је и да је до 2019. го­ди­не про­ду­жен рок за већ по­сто­је­ће олак­ши­це при­ли­ком за­по­шља­ва­ње ко­је омо­гу­ћа­ва­ју га­зда­ма пра­во на по­вра­ћај од 65 до 75 од­сто пла­ће­ног по­ре­за на за­ра­ду у за­ви­сно­сти од бро­ја но­во­за­по­сле­них.

Иако ће се ове ме­ре од­ра­зи­ти на сма­ње­ње при­ли­ва па­ра у бу­џет ре­пу­бли­ке за 7,5 ми­ли­јар­ди ди­на­ра и ло­кал­них са­мо­у­пра­ва за 4,9 ми­ли­јар­ди, циљ је да се на овај на­чин сма­њи рад на цр­но. По­сло­дав­ци твр­де да ће се ове ме­ре  си­гур­но од­ра­зи­ти на сма­ње­ње си­ве еко­но­ми­је, од­но­сно при­ја­вљи­ва­ње рад­ни­ка и пла­ћа­ње до­при­но­са за ПИО, јер ће им оп­те­ре­ће­ње на за­ра­де са­да би­ти не­у­по­ре­ди­во ма­ње.

Не­бој­ша Ата­нац­ко­вић, члан Со­ци­јал­но-еко­ном­ског са­ве­та, ка­же да је др­жа­ва ис­пу­ни­ла обе­ћа­ње, с јед­не стра­не по­ве­ћа­ла је оп­те­ре­ће­ње га­зда­ма кроз ве­ћу ми­ни­мал­ну це­ну ра­да, али је с дру­ге по­ве­ћа­ла и нео­по­ре­зи­ви део за­ра­де што по­сло­дав­ци­ма мно­го зна­чи.

– Ве­ру­јем да ће ве­ћи­на оних ко­ји су до са­да но­вац од га­зде до­би­ја­ли на ру­ке би­ти при­ја­вље­ни, што ће по­ве­ћа­ти број за­по­сле­них, али и при­лив па­ра у ка­су ПИО фон­да по осно­ву до­при­но­са. Раз­ли­ка ко­ја са­да оста­је по­сло­дав­ци­ма од око 3.300 ди­на­ра из­ме­ђу 11.700 и 15.000 ди­на­ра, мо­же да бу­де ис­ко­ри­шће­на за по­ве­ћа­ње пла­та , али и за но­ва ула­га­ња – ка­же Ата­нац­ко­вић. 

Чи­ње­ни­ца је, ме­ђу­тим, да ће по­сло­дав­ци због овог по­ве­ћа­ња нео­по­ре­зи­вог де­ла за­ра­да сво­јим рад­ни­ци­ма мо­ра­ти да из­да­ју но­ве уго­во­ре о ра­ду или анек­се ста­рих. С тим што у тим па­пи­ри­ма за­ра­да за­по­сле­ног уоп­ште не мо­ра да бу­де оно­ли­ка ко­ли­ко је др­жа­ва мак­си­мал­но од­ре­ди­ла. На­про­тив. То је за­то што су по­је­ди­ни уго­во­ри о ра­ду за­кљу­че­ни на бру­то, а не­ки на не­то пла­ту.

Они­ма ко­ји има­ју уго­во­ре­ну не­то за­ра­ду, ово по­ве­ћа­ње не­ће мно­го зна­чи­ти, док ће не­што ви­ше па­ра до­би­ти они ко­ји има­ју уго­вор на бру­то пла­ту.

Раз­ли­ка од 3.300 ди­на­ра, мо­же се се ви­де­ти и на при­ме­ру бру­то за­ра­де од 50.000 ди­на­ра с по­ре­зом. Од овог ја­ну­а­ра од тог из­но­са од­у­зи­ма се 15.000 ди­на­ра ко­ли­ки је нео­по­ре­зи­ви део за­ра­де, па је осно­ви­ца за об­ра­чун 35.000 ди­на­ра. Ка­да се на ту осно­ви­цу ра­чу­на по­рез на за­ра­ду од 10 од­сто, од­но­сно од­би­је 3.500 ди­на­ра, до­би­је се 31.500 ди­на­ра, што је не­то за­ра­да рад­ни­ка.

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ivan
Poslodavac koji ne može ds isplaćuje minimalnu zaradu da radniku obezbeđuje minimalnu potrošačku korpu ne bi trebao da uopšte postoji kao privredni subjekt jer njegova delatnost nije društveno opravdana.
milan
ko zastupa radnicku klasu u drzavi u skupstini .niko!ovo je vlast ortodoksnih komunista,koji ne postuju ustav,donose kafansko-ajducke zakone,da svoj kriminal i proviziju stave u pravne okvire a svi preostali su robovi,ovce za muzu i sisanje vladajuca tkz. vecina ima vise poslanika od gradana koji nisu izasli na izbore,od onih koji su za njih glasali..a to su sve paare!!!!! i to otete,dace BOG i proklete!
Slavko
Strasno rasprodaja kolonizacija srbije se nastavlja ,jos malo pa nista nece biti srpsko sve u cilju razvoja srbije
atasevac drvarski
strasno.ubi nas kako dobro zivimo.a penzineri,tesko njima.dali iko ima snage da vidi kako se zivi.bez politickih utakmica. ljudi,kao skotovi baljugamo.nosimo patike I jakne iddjece jer da se ne baci.kupujemo kao lukzus 500 gr.mesa...za novu godinu.I vino u pladticnim bocama od dvjesto dinara.eti ti stvarnistijad I bjeda
Милан Топалов
И у СР Немачкој је минимална цена рада, 8,50 ЕУРА, ... НА САТ!!! Срећан Божић и новогодишњи празник! Поздрав из Баната!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.