Понедељак, 23.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Награда за информацију о убици бечког фризера

Бе­гу­нац пу­цао из „за­ста­ви­ног” пи­што­ља, го­во­рио лош не­мач­ки и ве­ро­ват­но је са про­сто­ра ју­жне Евро­пе
Фото А.Васиљевић

Беч­ка по­ли­ци­ја у до­го­во­ру са ту­жи­ла­штвом, пoнудила је 20.000 евра за ин­фор­ма­ци­је ко­је би до­ве­ле до ре­ша­ва­ња уби­ства Ар­нол­да Ш. (46), вла­сни­ка фри­зер­ског са­ло­на „Ha­ir & Style” у глав­ном гра­ду Аустри­је, а оглас о то­ме об­ја­вљен је пре не­ко­ли­ко да­на у „По­ли­ти­ци” и дру­гим ли­сто­ви­ма. 

Ово уби­ство до­го­ди­ло се 16. но­вем­бра 2016, а аустриј­ска по­ли­ци­ја са­да је от­кри­ла но­ве де­та­ље из ис­тра­ге. Са­ве­зна кри­ми­на­ли­стич­ка слу­жба је ве­шта­че­њем де­ла му­ни­ци­је утвр­ди­ла да је пи­штољ ко­јим је по­чи­њен зло­чин мар­ке „за­ста­ва 9 мм”, про­из­ве­ден у Кра­гу­јев­цу. Та­ко­ђе, осум­њи­че­ни го­во­ри не­мач­ки је­зик са ак­цен­том и ве­ро­ват­но је са про­сто­ра ју­жне Евро­пе. У огла­су се на­во­ди да је тог да­на уби­ца ушао у са­лон у то­ку рад­ног вре­ме­на. На се­би је имао там­ну оде­ћу и цр­ну ву­не­ну ка­пу. У су­сед­ној про­сто­ри­ји на­ла­зи­ле су се рад­ни­ца и му­ште­ри­ја. Уби­ца је раз­ме­нио не­ко­ли­ко ре­чи са вла­сни­ком са­ло­на на­кон че­га му је два пу­та пу­цао у гру­ди. Зло­чи­нац је од­мах по­бе­гао и од та­да му се гу­би сва­ки траг. 

На­кон пуц­ње­ва, рад­ни­ца са­ло­на у огле­да­лу је ви­де­ла ра­ње­ног Ар­нол­да ка­ко ле­жи на по­ду. Он је убр­зо пре­ве­зен у бол­ни­цу, али је на­кон хит­не опе­ра­ци­је пре­ми­нуо од по­сле­ди­ца ра­ња­ва­ња. Беч­ка по­ли­ци­ја уби­цу опи­су­је као му­шкар­ца ви­со­ког око 170 цен­ти­ме­та­ра, ста­ро­сти из­ме­ђу 40 и 50 го­ди­на. 

Вла­сник фри­зер­ског са­ло­на Ар­нолд Ш. био је нео­же­њен. Ме­ђу­тим, у вре­ме ка­да је уби­јен, ра­зи­ла­зио се са ду­го­го­ди­шњом ван­брач­ном су­пру­гом ко­ја је по­ре­клом из Ср­би­је. Ово на­во­ди на сум­њу да је мо­тив уби­ства фри­зе­ра мо­жда би­ла љу­бо­мо­ра. Аустриј­ски ме­ди­ји ко­ји су пра­ти­ли овај слу­чај об­ја­ви­ли су да је уби­ца, пре не­го што је за­пу­цао, уз­вик­нуо не­што по­пут „од­у­зео си ми при­ли­ку за брак” и „твој жи­вот је мој”. Спе­ку­ли­са­ло се и да је мо­тив уби­ства но­вац. Вла­сник фри­зер­ског са­ло­на на­вод­но је ду­го­вао по­за­ма­шну су­му евра. „Сва­ко ко је за­па­зио не­што сум­њи­во не­ка оба­ве­сти по­ли­ци­ју”, ре­као је на­кон зло­чи­на порт­па­рол по­ли­ци­је Ро­ман Ха­шлин­гер. 

Ово уби­ство ни­је ни­шта спе­ци­фич­но – у ми­ли­он­ском гра­ду по­пут Бе­ча ово си­гур­но ни­је пр­ви та­кав слу­чај. Ме­ђу­тим, по­ли­ци­ја ни на­кон две го­ди­не не успе­ва да га ре­ши. Да ли ће се на­кон об­ја­вљи­ва­ња огла­са и по­ну­де од 20.000 евра от­кри­ти иден­ти­тет уби­це. За са­да, из­ве­сно је, беч­ки по­ли­цај­ци сум­ња­ју да се бе­гу­нац кри­је у Ср­би­ји. 

Наш са­го­вор­ник из МУП-а ка­же да је са­рад­ња срп­ске и аустриј­ске по­ли­ци­је од­лич­на, те да је об­ја­вљи­ва­ње овог огла­са до­бар по­тез јер је сва­ка по­моћ гра­ђа­на дра­го­це­на. У Бе­чу жи­ви ве­ли­ки број љу­ди из зе­ма­ља бив­ше Ју­го­сла­ви­је. У том сми­слу мо­жда по­сто­ји не­ко ко има са­зна­ња о овом уби­ству и ко мо­же по­мо­ћи. Но­вац, као мо­тив, не­ким гра­ђа­ни­ма уме до­дат­но да „отво­ри очи и одре­ши је­зик”, ка­же наш са­го­вор­ник. 

Са дру­ге стра­не, по­ну­да нов­ча­не на­гра­де у Ср­би­ји ни­ка­да ни­је да­ла ре­зул­та­те у ова­квим слу­ча­је­ви­ма и оне су оста­ле не­ис­пла­ће­не. Кри­ми­но­лог До­бри­во­је Ра­до­ва­но­вић ка­же за „По­ли­ти­ку” обич­ни гра­ђа­ни нај­че­шће и не­ма­ју ва­лид­не ин­фор­ма­ци­је. 

„Број Ср­ба ко­ји жи­ве у Бе­чу је ве­ли­ки. Они ко­ји би не­што мо­гли да зна­ју су љу­ди из под­зе­мља. Ме­ђу­тим, кри­ми­нал­ци не­ће по­ли­ци­ји да­ти ин­фор­ма­ци­је, без об­зи­ра на ви­си­ну на­гра­де”, сма­тра кри­ми­но­лог. 

Го­то­во исту су­му са­мо у ди­на­ри­ма (два ми­ли­о­на), по­ну­ди­ла је про­шле го­ди­не срп­ска по­ли­ци­ја за­јед­но са НИС-ом, оно­ме ко да тач­ну ин­фор­ма­ци­ју у ве­зи са уби­ством сту­дент­ки­ње Кри­сти­не Ка­пла­но­вић (19), рад­ни­це НИС-а ко­ја је убијена на бен­зин­ској ста­ни­ци „Ве­ли­ки Мо­кри Луг”. По­сле ско­ро три ме­се­ца ис­тра­ге, по­ли­цај­ци су при­ве­ли Ми­ло­ша С. (35)  осум­њи­че­ног за уби­ство.  

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Стефан Стојановић
Не, него су, чини ми се, рекли: доушник је криминалац, и зато нећемо да му исплатимо награду. И тако у Србији нико никад не покупи награду...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.