Среда, 17.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Убиство Ивановића је терористички чин, пронаћи ћемо убицу или убице

Председник Србије је поручио да ће ускоро на Косово како би разговарао са српским народом
Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић после седнице Савета за националну безбеднсот (Фото Танјуг/Д.Г.)

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је за државу акт убиства Оливера Ивановића терористички чин.

„Овај акт је за државу Србију терористички и тако ћемо се према њему односити”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре после седнице Савета за националну безбедност.

Рекао је да је упућено писмо органима Еулекса у Инмика са захтевом да органи Србије учествују у истрази убиства.

„Пронаћи ћемо убицу или убице, то сам јутрос обећао супрузи Оливера Ивановића”, рекао је Вучић.

Вучић: Да држани органи Србије учествују у истрази

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема овлашћења да говори о сазнањима, којима располажу службе у вези убиства Оливера Ивановића, али, како је рекао, да „има много интересантних детаља, који указују на могуће починиоце”.

Вучић је рекао да је упућено писмо Еулексу и Умнику са захтевом да државни органи Србије учествују у сперовођењу истраге на КиМ о убиству Оливера Ивановића.

Вучић: Коме одговара убиство? Свима све јасно...
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не жели да говори о томе коме би могло да одговара убиство Оливера Ивановића.„Не желим још о томе да говорим. Почетних индиција имамо, али нећу о томе говорити док надлежни органи не буду говорили”, рекао је председник Србије новинарима.„А, коме би одговарало? Мислим да је свакоме све јасно...и коме би на Косову одговарало, коме у међународној заједници, коме на Косову не би, а коме би одговарало или не би у Београду.., рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да ли убиство има међунационални карактер или га је починио неко са српским именом.Додао је да ништа више неће о томе рећи, али да је „свакоме ко је завршио први разред основне школе све јасно и сви су све разумели”.„Само да сачекамо и видимо.. Али ко год је починио убиство биће пронађен”, поручио је он.Председник Србије је у обраћању новинарима после седнице Савета за националну безбедност навео и да постоје идеје једне земље унутар КФОР-а да прекине контролу административне линије.

„Уверени смо да би учешће државних органа Србије значило откривање истине о убиству Оливера Ивановића”, рекао је Вучић након седнице Савета за националну безбедност.

Он је рекао да је захтев за учешће у истрази договорен на седници Савета за националну безбедност.

Додаје да ће Србија предузети све мере које су неопходне да се пронађе убица или убице, и да је то јутрос обећао и супрузи Оливера Ивановића.

Он је нагласио да нема овлашћења да говори о сазнањима којима располажу службе, али како је рекао „има много интересантних детаља, који указују на могуће починиоце”.

Злочин се, како је рекао, није догодио на територији коју ефективно контролише држава Србија, те се мора чекати реакција других органа, али очекујемо да они то ураде професионално и то је тражио и од Федерике Могерини и представника Међународне заједнице да брзо реагују.

„Убијен је човек који је родитељ, супруг и који никада није позивао сукоб Срба и Албанаца. Без обзира на политичке разлике лично упућујем саучешће породици Ивановића и свим Србима. То је напад на породицу Ивановић, Север Косова и Србе у целини”, нагласио је он.

Вучић Весељију: Нећете стићи до Ниша

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је делегација Србије у Бриселу прекинула разговоре у оквиру дијалога, јер је бесмислено разговарати уз свакодневне претње и поручио Кадрију Весељију, правом, како каже, „господару на Косову”, да неће стићи до Ниша како је претио.

„Тешко је да говорите о нечему кад имате свакодневе претње, где онај ко је прави господар на Косову, а то нису ни Тачи, ни Харадинај, већ Кадри Весељи, и то сви који познају ситуацију на Косову добро знају, а који говори да се Албанци неће зауставити до Ниша”, рекао је Вучић.

„Ми смо разумели те претње, добро смо их схватили, као и ћутање оних који је требало истог секунда да реагују”, поручује Вучић.

Весељију је поручио да до Ниша неће стићи.

И Ниш ће остати леп град који могу да посете као туристи.

„А то да долазе са војском, то нека забораве”, закључио је Вучић.

Вучић: Немамо поверење у косовске органе

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Београд нема поверења у косовске органе, али да се нада ће бити у стању да спроведу истрагу, а ако не буду могли - Србија ће то сигурно учинити.

Уз подсећање да се убиство догодило на територији анд којом Србија нема ефективну котролу посебно од 2008., Вучић каже:

„Да имамо највеће могуће поверење у органе - немамо, али се надамо. Ако нису у стању, молимо их да позову наше органе и прихвате нашу помоћ. Јер, ми кажемо - ми ћемо да откријемо (убице)”, каже Вуцичх.

Додаје да не зна зашто то не би прихватили и подсетио да Београд има протоколе за сарадњу се Еулексом и Унмиком.

„И мислим да то може нормално да функционише. Готово сам сигуран да је ово толико крупно, да не може да прође неистражено и без проналажења јасног кривца”, порчује Вучић.

Не постоји савршен злочин, а ово је далеко од савешеног злочина, додао је он.

Приметио је да је „посао” Албанаца да оптужују Србију за све и то већ раде много времена.

„Али, не разумем оне одавде који мисле да је то прилика... пошто их нико неће ни за шта, сви знају какви су лопови - да се оклизну они би рекли Вучих је крив”, рекао је Вучић.

„Сваки дан говоре да сам ја издајник - је л то није мета на челу или петоструки аршини. Убиство ће бити истражено и убице откивене”, закључио је Вучић.

Вучић: Србију нећете „претворити” у земљу мафијаша и убица

Председник Србије Александар Вучић одбацио је спекулације којима се убиство Ивановића настоји да повеже са политичким супротстављањима Ивановићевим ставовима од стране политичких представника Срба на Косову и Метохији.

Вучић је рекао истовремено да не зна да ли је случај паљења аутомобила Оливера Ивановића повезан са његовим убиством, а онима који би, како каже, волели да постоји та веза, поручио да им неће дозволити да Србију прикажу као земљу мафијаша и убица.

На питање Инсајдера да ли тачно да му је Ивановић послао смс поруку нако што му је запаљен аутомобил и том приликом изнео одређене сумње, Вучић каже:

„Није тачно. Имамо све сачувано”.

Како каже, Ивановић му је једино послао поруку да га политички подржи, што није могао да учини и то му је, како је додао, и рекао.

Вучић је рекао да је Ивановић тада био код њега са супругом.

„Рекао сам му да ћу учинити све што је у мојој моћи да се открије ко му је запалио аутомобил, причали смо о полиитици и свему другом. А то - изнео је сумњу на некога, те приче моје баба Вишње.... срећом чувам поруке и надлежни органи чувају и нема велике филозофије. Видели смо се и причали кратко у четири ока”, додао је он.

На поновљено питање да ли постоји веза између паљења аутомобила и убиства, Вучић каже:

„Како могу то да знам. Али, не питате ви то. Питате јер бисте хтели да кажете како ту има некога из политке. Нема из политике, а ако има, немојте да бринете, одговараће, само немојте ваше сумње да износите као чињенице”.

„Три пута сам вам одговорио и рекао да то не знам, нити је могуће да знам. Нисте то тражили, није вам то ни требало, него нешто друго. Сви ови ... Лекић, Јањић, Ђилас..., Не дам вам да направите од Србије државу убица и мафијаша. Нико од нас није убица, као што би то неко желео.„

Такође је подсетио да је председник НУНС Славиша Лекић написао на друштвеним мрежама, на информацију да се чека реакција државних органа: „Чека се реакција оних који су га убили”.

„Је л' то новинар?. Никоме нећу да дозволим да невине и часне људе оптужује да су убице. Ако их КПС не пронађе, ми хоћемо па ћете можда бити у праву, а можда и нећете”, закључио је он.

Вучић: Срам било беднике и несрећнике, који злоупотребљавају убиство

Председник Србије Александар Вучић назвао је данас „бедницима и несрећницима” своје политичке противнике који данас покушавају политички да капитализују убиство Оливера Ивановића.

Они који су, рекао је, опљачкали и упропастили државу и све раде против Србије и данас користе у своје сврхе и убиство Оливера Ивановића и лажу и измишљају.

„Срам вас било! То је мало рећи за то какву штету правите својој држави и шта радите против своје државе”, поручио је Вучић.

Сви знају, додао је председник Србије, какви су то лопови и преваратни.

Вучић је рекао да се сваки дан води кампања против њега, али да би била глупост да се, кад би се њему нешто догодило, за то окривили Амфилохије, Ђилас или Јанковић. . .

Да ли ћу сутра ако се неко оклизне и за то бити ја крив.

Он је подсетио да се убиство Ивановића није десило на територији под нашом ефективном контролом, али ћемо, каже, „свеједно да вршимо истрагу и завршимо посао како треба да се заврши”.

Како је рекао, странци и Албанци управљају КиМ, и видећемо да ли ће пронаћи Ивановићеве убице, а Србија ће то, у супротном, сигурно учинити.

„Онда ћемо видети ко је шта учинио” рекао је Вучић и поновио да ће убице бити пронађење.

Он је рекао да се свашта сада може чути, као и то да је смисао Ивановићевог убиства да се прекине дијалог у Бриселу и сличне глупости, све то усмерено против Србије, која је, поред осталог, све време за дијалог.

Вучић Србима на КиМ: Сачувајте мир и сталоженост

Председник Србије Александар Вучић је позвао данас српски народ на КиМ да се сачува мир и сталоженост и поручио да ће убица бити пронађен и кажњен.

„Разговарао сам са председником Српске листе Гораном Ракићем и атмосфера је врло тешка и лоша и моја порука је да се сачува мир и сталоженост, а убице ћемо наћи, ако то не ураде они који треба то да ураде”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре после седнице Савета за националну безбедност.

„Будите сигурни да ћемо ми то да урадимо”, поручио је Вучић.

На питање да ли су службе безбедности имале информације да је живот Ивановића био угрожен на КиМ с обзиром да Ивановић није ћутао, Вучић је упитао шта значи то да није ћутао и додао да се наше службе не баве телевизијским програмима, као и да су на седници Савета доставиле информацију да никаквих директних претњи Ивановићу није било, осим два позива из другог дела Косова.

Вучић је рекао да је очигледно да неко жели да инсинуира да је заштићен неко ко је починио нешто и запитао да му кажу ко шта има, ако знају ко је то урадио.

Потврдио је да се чуо са Ракићем два пута.

Вучић је рекао да ко год је убио Ивановића није Србин, па макар имао српско име и презиме, јер тај који је то урадио - урадио је све против Срба на северу КиМ и против Србије и Београда и српског рода.

„Уколико није, онда ће вам тек све бити јасно. Али, открићемо то”, рекао је Вучић.

Многи покушавају да ово убиство искористе.

Намерно је, додаје, аутомобил остављен у Брђанима како би могло да се каже да је отишао убица према јужној Митровици и Сувом Долу, али да истовремено може да оде и на другу страну.

Вучић истиче да је неко то дуго осмишљавао и да су интересантна поклапања датума, али и многе друге ствари.

Каже и да је српска страна за разговор увек спремна, али да неки други нису хтели да разговарају нити да спроведу одлуку, на пример, о формирању Заједнице српских општина.

„Али, ја немам намеру да њих оптужујем за убиство нити било кога другог, јер за разлику од њих и политичких пилићара у Србији, ја сам довољно озбиљан и одговоран човек за разлику од њихових медијских сатрапа”.

Вучић каже да морају да се пронађу докази и нагласио да се са друге стране нагледао потурених и перфидних трикова.

Поручио је да је њихов проблем то што неће да ћути и што му је савест чиста за разлику од њих.

Вучић: Ускоро ћу на Косово, да разговарам са српским народом

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће ускоро на Косово како би разговарао са српским народом.

„Ускоро ћу на Косово. Желим да разговарам са народом, шта можемо да учинимо, иако немамо ефективну власт”, рекао је Вучић.

Уз констатацију да јужно од Ибра, од проглашења лажне независности, има најмање проблема иако није све у реду, он каже и ово:

„Утолико горе би то говорило о нама ако ово не би  био етнички мотивисан злочин. Али открићемо ко је то учинио.„

Вучић разговарао са Могерини о убиству Ивановића

БЕОГРАД, БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић телефоном је разговарао са високом представницом Европске уније за спољну безбедност Федериком Могерини о убиству Оливера Ивановића, сазнаје Танјуг.

(Танјуг)

Коментари68
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Jeremija
Bilo bi pametno da političke neistomišljenike prestane tretirati kao neprijatelje ili imbercile. Država i partija nije jedno te isto.
Игор Г.
Tragično je da posle osamnaest godina života u strahu od ekstremnih Albanaca, Srbi sada strahuju od ekstremnih Srba i iseljavaju se zbog toga. Do te promene je došlo dok sam bio u zatvoru: ljudi su preplašeni i ćute ili se pakuju za selidbu. Poslednjih nekoliko godina u Mitrovici smo imali preko pedeset slučajeva paljenja automobila, bacanja ručnih bombi i dva nerazjašnjena ubistva. Sve se to dešava na teritoriji od dva i po kvadratna kilometra, koja je potpuno pokrivena sigurnosnim kamerama. Očigledno je da se policija boji da se ne zameri počiniocima, ili su počinioci uvezani sa bezbednosnim strukturama - rekao je Ivanović u jednom od poslednjih intervjua u beogradskom Vremenu, koji je dao "u nadi da će država početi da tretira Kosovo kao strateško, a ne partijsko pitanje". Ne smju se zanemariti ovi navodi.
Данило
Господине Председниче, је ли Милош био терориста? Да или не, треће је лаж? На лажи и интригама ми Косово сачуват нећемо. Само на истини од Бога. Савремени Срби су ушли у турске изворе који кажу да Милош није на превару убио Мурата и да Вук није издао, него отворио пут Милошу оклопницима на шатор. Да смо их сатрали у битци, али да даље нисмо имали снаге да се тучемо, Милица даде Оливеру, курвањска "ришћанска" Европа изда Србе. Турски попис становништва Председниче је велика истина и пре него се упустите у озбиљне разговоре о Космету, Ви морате много знати. Ко су Ваши сарадници и саветници? Који су њихови интелектуални репери? Ко их је учио и подучавао историји и култури овог Народа? Комунисти? Ово је српски Јерусалим а политика умеће могућег.
Laza
Vecna slava Oliveru, ovo je uzasan uzasan cin i napad na drzavu Srbiju
Ana
Sa resursima koje imaš, napravi Zajednicu srpskih opština i treba nikakvve prazne priče da vodiš. Uradi nešto, ako ne misliš da potpuno izgubiš poverenje ljudi!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.