Четвртак, 09.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Повраћај умањених пензија

Око 80.000 пензионера чија су примања од 2014. умањена могу да траже од Фонда ПИО уверења о висини и начину повраћаја неисплаћених износа
Пен­зи­је су умањене за 22, од­но­сно 25 од­сто (Фото Драган Јевремовић)

Зах­те­ви пен­зи­о­не­ра оште­ће­них сма­ње­њем пен­зи­ја од 2014. го­ди­не мо­гу да на­ста­ве да се пре­да­ју Фон­ду за пен­зиј­ско и ин­ва­лид­ско оси­гу­ра­ње и ове го­ди­не, ка­ко не би до­шло до за­ста­ре­ва­ња по­тра­жи­ва­ња ума­ње­них пен­зи­ја за 22, од­но­сно 25 од­сто, по­ру­чу­ју из Удру­же­ња син­ди­ка­та пен­зи­о­ни­са­них вој­них ли­ца Ср­би­је. Фон­ду ПИО под­но­се се зах­те­ви за из­да­ва­ње уве­ре­ња о ви­си­ни и на­чи­ну по­вра­ћа­ја не­ис­пла­ће­них из­но­са пен­зи­је, као и уве­ре­ња о ис­пла­ти пен­зи­је у пе­ри­о­ду од по­чет­ка сма­њи­ва­ња пен­зи­је до да­на под­но­ше­ња зах­те­ва. 

– Циљ је да се За­кон о при­вре­ме­ном ума­ње­њу ко­ји је већ че­ти­ри го­ди­не на сна­зи ко­нач­но уки­не. Јер, при­ма­ња нај­ста­ри­јих гра­ђа­на тре­ба да поч­ну да се ускла­ђу­ју са За­ко­ном о пен­зиј­ском и ин­ва­лид­ском оси­гу­ра­њу и то два пу­та го­ди­шње с ра­стом це­на на ма­ло – по­ру­чу­је Јо­ван Там­бу­рић, пред­сед­ник Удру­же­ња син­ди­ка­та пен­зи­о­ни­са­них вој­них ли­ца Ср­би­је.

Пре­ма За­ко­ну о обли­га­ци­о­ним од­но­си­ма, од но­вем­бра про­шле го­ди­не по­че­ло је да за­ста­ре­ва пра­во на фи­нан­сиј­ско по­тра­жи­ва­ње по осно­ву сма­ње­ња пен­зи­је, ста­ри­је од три го­ди­не. Ка­шње­њем за је­дан ме­сец гу­би­ло се пра­во са­мо на из­нос за тај ме­сец. 

Под­но­ше­њем зах­те­ва оште­ће­ни за­по­чи­њу по­сту­пак за­шти­те сво­јих устав­них и за­кон­ских пра­ва ко­ји мо­же би­ти на­ста­вљен пред­ло­гом за ван­суд­ско по­рав­на­ње са Др­жав­ним пра­во­бра­ни­ла­штвом или суд­ском пар­ни­цом, све у ци­љу за­шти­те сте­че­них пра­ва по осно­ву пен­зи­је. 

– По­кре­та­ње суд­ских пар­ни­ца и управ­них по­сту­па­ка, исти­на са тро­го­ди­шњим за­ка­шње­њем, још је је­дан пут до Устав­ног су­да Ср­би­је, Су­да за људ­ска пра­ва у Стра­збу­ру и Ко­ми­те­та за еко­ном­ска и со­ци­јал­на пра­ва у Бри­се­лу – об­ја­шња­ва пр­ви чо­век овог син­ди­ка­та. 

Он ис­ти­че да је кам­па­ња под­но­ше­ња зах­те­ва за из­да­ва­ње од­го­ва­ра­ју­ћих уве­ре­ња Фон­да ПИО ве­о­ма успе­шна.

– До са­да је под­не­то ви­ше од 80.000 зах­те­ва. По­сле три го­ди­не од до­но­ше­ња за­ко­на схва­ти­ли смо да Устав­ни суд од­ла­же оце­њи­ва­ње устав­но­сти за­ко­на, ра­ди спре­ча­ва­ња обра­ћа­ња ме­ђу­на­род­ним прав­ним ин­сти­ту­ци­ја­ма. Јер, да је уста­ван, они би си­гур­но то са­оп­шти­ли – за­кљу­чу­је Јо­ван Там­бу­рић, пред­сед­ник Удру­же­ња син­ди­ка­та пен­зи­о­ни­са­них вој­них ли­ца Ср­би­је.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Petar
Kad bi drzava funkcionisala, ona bi rekla kao prvo, na koliki vremenski period je oroceno Vanustavno smanjenje,posto je pare pokrao drzavni vrh, pa sada kaze , da je potrazivanje zastarelo; plasim se da ce nekome puci film, jer cujem razna govorkanja u okruzenju: gladni smo , nemamo novca za osnovne namirnice, za lekove, za lecenje, a kosti smo i snagu ostavili izgradjujuci ovu zemlju, da bi nam neko ukrao osnovna prava na zivot i egzistenciju!Srbija je propala! Za Srbiju i narod , svakim danom ce biti sve teze. Sve je vise grobova,a nikada do sada manji broj kolevki! Stidim se sto zivim u nesposobnoj drzavi, u kojoj nemam prava na zivot.Presecite i recite belosvetskom olosu, da cemo mi , Srbi odluciti , kada cemo i da li cemo uopste u EU.Zblizite se sa Rusijom i Kinom, dok nas jos hoce.Srdacan pozdrav i pamet u glavu.
Mićko
Dobio sam rešenje najnižeg PIO da se odbija zahtev za povraćaj oduzetog i da mogu da se žalim višem PIO u roku od 15 dana... I šta sad kad me i ti odbiju!!!
nena
Kome se obratiti ? Pokusala sam u Decanskoj ul, ali se umesao Reformski pokret,iz Draze Pavlovica ul.kao i neki advokat koji treba da nas ,,zastupa,, iz Balkanske ul ! Nejedinstvo se ocigledno namece, pa zelim precizan odgovor od nekog ko tacno to zna !
Konstantin
PIO Fond i drzava Srbija treba da prekinu svoj nekorektan odnos prema penzionerima. Zar oni koji su dosad bili stvaraoci vrednosti u drzavi da se smatraju balastom. Nekima od njih ste skinuli ne 10 procenata vec 25 posto ne vodeci racuna da od tih sredstava zivi tri generacije zbog stanja u zemlji. Da ne govorimo da se tajkunima i profiterima za mnogo vece vrednosti kroz prste gleda Znamo zasto je tako. Pocenjujete njihovu snagu reakcije. Ne cinite to! Sve ima svoje granice!!!
Djordje
Da li se ovo odnosi na sve penzionere ili samo na vojne?
Miodrag
Na sve, normalno.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.