Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: ГОРАН ВЕСИЋ, градски менаџер

Главни град мора да буде чистији

Да није било пројекта „Београд на води”, не би била измештена Железничка станица, укинута пруга око Калемегдана… – Запослење добило 3.500 људи који су годинама радили по уговору о привремено-повременим пословима
„Ми смо ти који мењају град, који га развијају и који га изграђују. Нисам чуо ниједну идеју опозиције коју би могао да подржи СНС. Они би само да руше” (Фото: Драгослав Жарковић)

У кабинету број 13 на првом спрату Старог двора, који излази на чувени шампионски балкон, провео је претходне четири године, како многи кажу, први оперативац Београда. Пре повратка на политичку сцену, 2013. године, био је у десетогодишњој политичкој илегали због неслагања са бившим председником Тадићем и по именовању на функцију градског менаџера постао је један од најпрепознатљивијих престоничких политичара. Толико да је уочи расписивања градских избора на кладионицама ушао у круг фаворита за будућег првог човека главног града. Али, на питање о томе хоће ли, ако до тога дође, прихватити трећу по снази функцију у земљи и од чега ће то зависити, Горан Весић узвраћа да се никада није кладио, да се не бави хипотетичким питањима, али да ће поступити онако како одлуче органи странке и председник Александар Вучић.

– СНС на изборе излази са тимом као што је то било и 2014. године. Београд не може да води један човек. Све што видите, заједно смо урадили. Ко год да буде водио град мора да настави овим путем јер то је пут развоја Београда. Велики посао смо урадили и са тим излазимо пред грађане – истиче Весић.

Са којим адутима СНС излази пред грађане?

Са десетинама пројеката које смо покренули као што је „Београд на води”. Да није било њега, не би била измештена Железничка станица, укинута пруга око Калемегдана... Ту је и завршетак канализације у наредних десет година и уређење постројења за прераду отпадних вода, али и метро чија градња почиње за две, две и по године. Изаћи ћемо и са уређењем пешачких зона и фасада, пројектима тунела од Савског до Дунавског амфитеатра, као и тунела испод Топчидерског брда, новог савског моста на месту старог, нове аутобуске станице...

Али грађани се жале на основно – да је град прљав.

Град није прљав, али мора да буде чистији. Али прљавштина не пада с неба, већ град прљамо ми, Београђани. Зато није потребно само чишћење, већ и образовање, пре свега младих људи о потреби очувања животне средине.

Где себе видите после ових избора?

Дуго сам у политици. Обављао сам многе функције, неке са мање, неке са више успеха. Волим конкретне ствари. Оне иза којих се види резултат. Пре него што сам постао градски менаџер десет година сам живео без политике. И био успешан. Вратио сам се јер сам у енергији и ономе што ради Вучић препознао шансу да се Србија промени. Да се деси оно што сам радио са Ђинђићем, а што су уништили и зауставили Борис Тадић и Војислав Коштуница после Ђинђићевог убиства. У СНС-у сам стекао много дивних пријатеља и радићу за своју странку без обзира на то да ли сам на функцији или не. Нисам особа којој је по сваку цену стало да буде на функцији. Где ће то да буде и да ли ће уопште бити зависи од моје странке и њене процене како сам радио.

На вашој изборној листи су проф. др Зоран Радојичић, Аја Јунг, Весна Станојевић, Сима Аврамовић… Је ли то био потез којим сте желели да ставите тачку на прозивке да сте партија у којој нема интелектуалне елите?

Поносни смо што је толико угледних људи на нашој листи. Тиме показујемо да нису истините приче фрустриране опозиције, како културна елита и људи који су образовани нису са СНС-ом. Квазиелита која је гласна по друштвеним мрежама мисли да може да креира атмосферу у којој су наводно сви против нас. Истина је да је као што је већина грађана за нас и већина праве елите за СНС.

Зар не мислите да је подршка било које странке на власти једини пут у Србији да угледни појединци остваре бенефите?

Које бенефите ће имати Весна Станојевић? Она се тим послом бави 15-20 година, а праве и једине промене када је у питању заштита жена од насиља десиле су се у последње четири године када је у питању и законски оквир и помоћ телима која се тиме баве и процесуирање насилника. Сигурна кућа је на буџету града од 2014. Ми смо подршку тих људи завредели својим радом. Имате директоре музеја на нашој листи, спортисте. За време ове власти Правни је добио нове просторије, амфитеатар на отвореном.

Добио је и зато што сте Ви и председник Вучић студирали тамо.

Нормално је да Вучић и ја посебно волимо свој факултет, али добио је и ФПН нови амфитеатар на отвореном. Машински ће добити уређен трг на улазу у факултет. Зашто би уосталом неко ризиковао свој углед, да подржи неку странку, ако не мисли да она ради у јавном интересу?

Рецимо да не освојите већину, под којим условима ћете сарађивати са опозиционим странкама?

Поштоваћемо резултате избора. Борићемо се да победимо. Ако победимо, формираћемо власт сами или са досадашњим коалиционим партнерима. Ако изгубимо, честитаћемо ономе ко победи.

Има ли шансе да СНС подржи избор Драгана Ђиласа или Александра Шапића за градоначелника, ако то буде један од услова како би се наставили започети пројекти.

Нећемо правити труле компромисе. Ми смо ти који мењају град, који га развијају и који га изграђују. Нисам чуо ниједну идеју опозиције коју би могао да подржи СНС. Они би само да руше. Ето, Ђилас би да сруши „Београд на води”, да раскине концесионе уговоре за аеродром и депонију Винча. Притом, ниједан податак који је изнео у јавност није тачан и запањен сам каква је то незналица. Какву поруку шаљу страним инвеститорима? Да њихове инвестиције нису сигурне, да ће им отимати приватну имовину, да ће да национализује поново... Али Ђилас је тако отимао имовину града намењену деци у Пионирском граду и градио кућу „Великог брата”. Њему чак сметају пројекти које су они започели, али их нису наравно спровели.

Спомињали сте и обнову фасаде зграде Поште у Савској.
Замолићемо Пошту да реконструише зграду и врати стару фасаду јер је она била репрезентативна. Пошта има пара и може да то уради, а верујем да воле Београд и да ће дати свој допринос да наш град буде лепши.

Зашто се хтели да баш уочи избора мењате Статут града?

Нема то никакве везе са изборима. Ми смо хтели само да постојећи Статут ускладимо са законима који су у међувремену промењени и да омогућимо општинама да уређују улазе зграда, фасаде, да припремају пројекте, да могу да уређују паркове и да брину о животињама. То је у интересу и општина и грађана. Пошто се опозиција побунила јер њих не интересује шта је добро за грађане, ми смо рекли – урадићемо то после избора.

Још једно питање недавно је узбуркало јавност – 3.500 људи за које је влада пред изборе одобрила запошљавање.

Није то никакво запошљавање. У граду није повећан број запослених ни за једног човека због тога, а у односу на време када је владао Ђилас број запослених је смањен за више од десет одсто. Само је 3.500 људи који су радили по уговору о привремено-повременим пословима сада добило посао за стално. По закону ти уговори трају шест месеци, али некима су, нажалост, трајали 17 година. То је слично као када сте уговорац у новинама. Ти људи носе посао, а немају годишњи, боловање, топли оброк, губе посао ако остану у другом стању... Само смо, у договору са владом, тим људима променили статус и то је у складу са квотом коју смо раније добили од владе. Синдикати су одредили приоритете, не ми.

Споран је тајминг, опозиција и део јавности овај потез виде као куповину сигурних гласача?

Они су запослени много пре доласка СНС-а на власт. Више од 90 одсто њих је запослено пре 2012.

Али, зашто то нисте решили у претходне четири године, већ пред изборе?

Урадили смо када смо добили сагласност. Право питање није зашто смо ми урадили једну добру ствар, него зашто наши претходници то никада нису урадили? Зашто се новокомпоновани левичар који би да национализује туђу имовину Ђилас тиме није позабавио, већ је те људе држао као робове?

Не успевате да се изборите са дивљом градњом. Трн у оку вам је Нови Београд, иако по броју нелегалних објеката није у врху листе.

Тамо има 367 пописаних нелегалних објеката. Али, није број објеката проблем, него то што општинска власт није урадила ништа да те објекте сруши. Та општина има један од највећих буџета у граду, а погледајте колико издваја за рушење објеката. Треба да их је срамота. Али како другачије када су најгори Ђиласови кадрови из града Александар Шапић и Марија Лековић сада тамо.

Тамо је било рушења. У Студентској улици је уклоњен део објекта.

Сада сте ме стварно насмејали. Мислите на објекат Шапићевог ујака Радета Дедовића? Срушена је стара ћевабџиница, а онда је ујка изградио нови објекат. Па су срушили горњи спрат, али не и доњи, тврдећи да је то стари објекат који је у процесу легализације. Наравно да није јер је ћевабџиница срушена и обустављен је поступак легализације зато што објекат више не постоји. Занима ме по којој цени су рушили, али и ко ће да плати то рушење, да ли инвеститор, Шапићев ујак или НН особа, односно општина. Зато критикујем Нови Београд.

Стиче се утисак да са новинарима знате да разговарате као са политичким противницима.

Не третирам новинаре као политичке противнике. Читам све новине, не смета ми критика и често у медијима видим неки проблем и на основу тога реагујем. Не постоји новинар који може да каже да сам бирао питања и немам проблем са тим да има новинара са јасним политичким ставом који је против странке којој припадам. Само нико не сме да измишља вести, а и то се у неким медијима дешава.

Опера и балет уместо „Стакленца” на Тргу републике

Годинама се најављује и одлаже почетак реконструкције будуће сталне адресе Музеја града. Хоће ли он доживети судбину Народног?

Неће! Радимо пројектовање. Влада ће помоћи реконструкцију зграде у Ресавској улици. Још три ствари радимо са владом. У плану је и међународни конкурс за простор код „Стакленца” на Тргу републике где ће убудуће бити зграда опере и балета. У садашњој згради Народног позоришта остаће само драма. Ту је и пројекат обнове Ђумрукане. Треба да се уради измена плана детаљне регулације, да тај простор, што је предложио Никола Селаковић, буде намењен за културу, да то буде фолклорна сцена. И на крају, пројекат који је влада прогласила националним, а то је научноистраживачки центар „Никола Тесла” који ће имати у музеј, а налазиће се на месту старе електричне централе на Дорћолу.

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sandra
Htela sam da na mapi Gugla pokazem drugarici iz inostranstva neke zgrade u Beogradu I zgrozila sam se videvsi otpale fasade I izvrljane zidove. Naravno da sam odustala. Kada bi ljudi manje prljali grad mozda bi bilo vise para za fasade. Kada sam ja isla u skolu profesori su govorili da ako kod kuce ne smes da bacas otpatke na pod, tako ne smes ni u u skoli ni na ulici . Zato postoje kante. Jednostavno.
Popić Milenko
...pa je Gradska čistoća, u tom cilju, u jednom, brdovitijem, dijelu Grada u kojem je na prelazu iz 19. u 20. vijek stolovao Dubrovčanin Matija Ban, ovih dana uklonila postojeći kontejner za odlaganje staklene i limene ambalaže?! U preostala dva, za plastiku i papir, neki od stanara, uredno brinući o čistoći, odlažu vreće- građevinskog šuta?! Nešto, nisam primijetio, u vezi sa jednim od komentara, da su Crnogorci. Ovi ne drže po 5 mobilnih telefona?
ђорђе
Поред Синише Малог, Горана Весића и Андреја Младеновића, на СНС листи се налазе и неке угледне личности - на пр директори и управници државних установа - које примају плату од државе. Те личности немају везе са политиком великог града а немају ни времена да се тиме баве. Оне су прихватиле привремену декоративну улогу, можда у нади да ће то помоћи њихову установу или њихову каријеру ?
Maja
Prljav je Beograd gospodine Vesicu. Jos kako prljav. Prljamo ga i mi, njegovi stanovnici, ali ga i komunalno preduzece ne cisti redovno. Zivim u centru Beograda u Cvijicevoj ulici. U toj ulici nista nije uradjeno bar zadnjih 50 godina, osim prosirenja za saobracaj. Fasade su katastrofalne. Samo cekamo da neki komad otpadne i ubije nekog prolaznika. Narod nema para da ulozi u njihovu obnovu a opstina i grad se ne obaziru kao da ulica nije u centru. Par parkova koji se nalaze u ulici su puni smeca. Trotoar je ispucao pa se narod saplice i pada. Podzemni kontejneri se ne prazne redovno pa je vise djubreta oko njih nego u njima. Izlozi napustenih lokala su uzasno prljavi i stoje zakljucani vec godinama. Sve u svemu ulica podseca na neke u sirotinjskim kvartovima Indije. Hoce li se neko osvrnuti i na tu ulicu? Hoce li komunalci raditi svoj posao kako treba?
Popić Milenko
"Po sto, po dvesta godina na istom mestu se skače;skaču dedovi i unuci, očevi i sinovi, čitava sela i srezovi, preskaču iz veka u vek, istu jarugu.Da zatrpa, da obzida niko ne ume, ne može ili neće". Milovan Danojlić, ogled o blatu iz knjige "Kako je Dobrislav protrčao kroz Jugoslaviju".
Благоје Пауновић
Па зашто му служи комунална полиција,зар да јури поштене продавце око пијаца који једва преживљавају.СМЕЋЕ НА СВЕ СТРАНЕ.Нико не чисти : око сплавова,мора се чистити као око куће, око разних фирми ,нпр исчфед лабораторије у бл.44 код семафора је мала зелена површина пуна смећа,али то комуналцима не смета нити власнику лабораторије,односно тржног центра, и да не набрајам разне водиче паса који прљају зелену површину,те нам се деца играју на фекалијама или ти ђубришту.ПРИМЕРА ЈЕ МНОГО.Тако ћемо добити и управнике зграда а одржавање ће остати на досадашњем нивоу.Пресипање из шупљег у празно.Где су искуства их Немачке,на пример.Узимале се дневнице на терет напаћеног народа кроз порезе и друге разне високе таксе. А,има и неодговарајућих људи на радна места којих нису достојни,а битно је да сј на платном списку. . . . . . .

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.