Субота, 31.07.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

„Политика” – лист који се никада не напушта

Чедо Недељковић, осамдесетпетогодишњи професор књижевности у пензији, недавно је објавио пети роман, а са омиљеним новинама другује већ 65 година
(Фо­то М. Бра­ко­че­вић)

Ре­дов­но пи­ше, ве­жба, дру­жи се, чи­та... Има 85 го­ди­на, а у пен­зи­ји је од 1995. За про­те­кле 23 го­ди­не ко­ли­ко не ра­ди, сро­чио је чак пет ро­ма­на. По­но­сан је на свој пр­ве­нац „Ми­ли­са­вљев име­ник”, а не­дав­но је из штам­пе иза­шла и ње­го­ва пе­та књи­га. Сем што је вред­ни ства­ра­лац, Че­до Не­дељ­ко­вић, про­фе­сор књи­жев­но­сти у пен­зи­ји, већ 65 го­ди­на дан не за­по­чи­ње без „По­ли­ти­ке”. За ње­га је наш лист онај ко­ји се ни­ка­да не на­пу­шта. 

– Да­нас је ва­жан дан за све нас – „По­ли­ти­ка” обе­ле­жа­ва 114 го­ди­на.  Же­лим јој да и да­ље оста­не бор­бе­на, увек да за­пли­ва уз во­ду. Чи­тао сам је и у ње­ним нај­го­рим из­да­њи­ма, ни­ка­да јој ни­сам окре­нуо ле­ђа. Ве­ро­вао сам да ће до­ћи бо­љи да­ни за њу и, на­рав­но, био сам у пра­ву. Нај­ви­ше во­лим да би­стрим днев­но­по­ли­тич­ке, те­ме из кул­ту­ре и спор­та под оба­ве­зно.

Во­лим да чи­там и стра­ну „По­гле­ди” – ка­же вер­ни чи­та­лац. 

Осим уз ли­ста­ње но­ви­на, Че­дов дан увек по­чи­ње и гим­на­сти­ком. Сва­ког ју­тра овај пен­зи­о­нер из Бе­о­гра­да ура­ди пе­де­се­так скле­ко­ва, ко­је по­но­ви и пред спа­ва­ње. Уз то, ве­жба и са те­го­ви­ма. 

– За се­бе во­лим да ка­жем да ни­сам у тре­ћем, не­го у че­твр­том до­бу. Али, го­ди­не су са­мо број, а ја се ни­ка­ко не дам – до­да­је он.  

Кад оба­ви ју­тар­ње ри­ту­а­ле, Че­до се­да за рад­ни сто, пре­пу­шта­ју­ћи се на­ле­ти­ма ин­спи­ра­ци­је. 

– Пи­шем сва­ко­днев­но. На­дах­њу­је ме сва­ко­днев­ни жи­вот. По­бор­ник сам ан­га­жо­ва­не књи­жев­но­сти. Сма­трам да пи­сац мо­ра да бу­де и до­бар пси­хо­лог, а ме­ни лич­но по­ма­же и то што сам био про­фе­сор, чак и се­о­ски учи­тељ, та­ко да по­зна­јем људ­ску пси­ху – ка­же наш чи­та­лац.  

Ње­гов нај­но­ви­ји ро­ман „Те­жи­на сен­ке”, пред­ста­вљен је не­дав­но у Бе­о­гра­ду, у згра­ди Учи­тељ­ског фа­кул­те­та. 

– Ду­го се „ку­ва­ла” у ме­ни, али је вре­де­ло тру­да. Пи­сао сам о чо­ве­ку ко­ји је сво­ју сло­бо­ду и иден­ти­тет жр­тво­вао за гра­ђан­ски ко­мо­ди­тет и бо­љи ма­те­ри­јал­ни по­ло­жај. С дру­ге стра­не, до­та­као сам се и ауто­кра­та ко­ји су не­по­пра­вљи­ви и чи­ји је его ве­ћи од Монт Еве­ре­ста – ка­же аутор „Те­жи­не сен­ке”.

У бра­ку је шест де­це­ни­ја, во­ли да се дру­жи и под ста­ре да­не, а се­бе опи­су­је као „спољ­ног” мом­ка.

– Ни­ка­ко не мо­гу да бу­дем бес­по­слен, као што то нај­че­шће ра­де пен­зи­о­не­ри. Жи­вот че­сто ни­је фер, али ја сам бо­рац. Сма­трам да је леп и дра­го­цен. Ни­је за џа­бе Па­бло Не­ру­да ре­као: „Ка­да бих жи­вео сто го­ди­на, мој нај­леп­ши дан био би су­тра.” Ето, та­ко и ја раз­ми­шљам, као ве­чи­ти оп­ти­ми­ста – уве­рен је Че­до Не­дељ­ко­вић. 

Уве­ли­ко ра­ди на свом но­вом ро­ма­ну, у ко­јем ће, ка­ко от­кри­ва, по­ку­ша­ти да при­ка­же ат­мос­фе­ру, жи­вот и од­но­се ме­ђу ста­на­ри­ма у јед­ној ви­ше­спрат­ни­ци. 

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mile Mirkov
Od kad čitam romane prof. Čeda Nedeljkovića (a čitam ih redom i redovno, onako kako izlaze), bolje razumem našu stvarnost. A bolje razumem i opšte obrasce događanja u svetu i životu. ... Radujem se i najavljenom novom romanu. Čestitam profesoru na svim uspesima i na načinu kako organizuje svoj život!
Petar Knezevic
Pozdrav Politici I profesoru. Bivsi djak...
Рраша Поповић
Свака част "Политици",новинама са којим се свакодневно дружим тачно 60 у марту о.г. Без намере за хвалисањем,припадам категорији читалаца овог дневног листа,после г.Недељковића,са веома дугим стажом.Све теме су озбиљно обрађене,посебно политичке и спорт.Забавне рубрике су "par excelence" ,што би Французи рекли."Политика" ми је драга што сам њој захвалјујући,пре више од 50 г. добио престижну (прву) награду у Гимназији за колекцију прилога "Чуда природе".Ови прилози,ако се добро сећам,били су свакодневни некада,одавно их нема у "Политици",а били би актуелни данас.
Рраша Поповић
Пропустио сам истакнем да сам ,и захваљујући "Политици" знатно унапредио личну културу,опште па и стручно знање донекле.Својевремено ме је "Политика" промовисала и као најмлађег др Агрономије и једног од најбољих агронома у бившој СФРЈ.Дугујем захвалност овоме,ја сам пенз.др професор Радомир Љ Поповић-Рраша.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.