Недеља, 26.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Извршитељ може да наплати дуг у року од десет година

Рок застаревања је тако дуг јер се и одлуке извршитеља сматрају одлуком државног органа
Фото Драган Јевремовић

Грађани који се надају застаревању решења извршитеља због неизмирених дугова морају да рачунају на то да је овај рок чак десет година. За разлику од других потраживања која према грађанима имају рецимо комунална предузећа и која застаревају за годину дана (ако није било тужбе), кад предмет стигне до извршитеља у наредној деценији он може доћи на наплату. Закон о извршењу и обезбеђењу је иначе извршитељима дао надлежност да одлучују и о предлозима за извршење дуговања према комуналним предузећима. Рок застаревања је тако дуг јер се и одлуке извршитеља сматрају одлуком државног органа.

– Зато у овим случајевима имамо десетогодишњи рок застарелости потраживања по члану 379 Закона о облигационим односима. Чини се да је законско решење којим је извршитељу дата оваква надлежност  веома дискутабилно и по грађане неправично решење. Посебно имајући у виду неодговорно понашање пружалаца услуга у пракси и уз то веома високе извршилачке накнаде које падају на терет грађана – каже адвокат Војин Биљић.

Он сматра да је оваквим фаворизовањем пружалаца комуналних услуга озбиљно уздрмана јединственост правног поретка и једнакост свих правних ентитета пред законом. Додатан проблем је то што трошкови извршења превазилазе трошкове самих услуга. Биљић каже да се ово може исправити ограничавањем накнада извршитеља када је реч о  извршењу комуналних услуга на симболичне износе. 

У последњем објављеном извештају о раду Коморе извршитеља из 2016. године наводи се да је пре увођења јавних извршитеља просечно време за наплату потраживања било 635, док је данас процењено на 100 дана. Како истичу, према посматраном узорку, те године у укупном броју предмета највеће учешће имали су поступци у којима су повериоци били привредна друштва (42,5 одсто), на другом месту су јавна комунална предузећа (26,56 oдсто), док су клијенти попут фондација, скупштина станара и удружења учествовали са 14,7 одсто.  

Тек сваки десети поверилац било је физичко лице. Мали је проценат банака (0,6 одсто). Према информацијама из овог извештаја, извршитељи су најуспешнији били у окончању поступака код потраживања ка грађанима (95,32 одсто).  

У укупном броју окончаних поступака најнижи проценат успешности су потраживања јавних комуналних предузећа (43,25 одсто). Ова предузећа уједно су имала и висок проценат обустављених поступака (35,6 одсто) и највиши проценат одбачених (21,69 одсто). Додају да је слична ситуација била и са потраживањима привредних друштава. 

Судећи по деловима извештаја, ни извршитељима у послу не цветају руже. 

– Ако сагледамо укупан број окончаних предмета у односу на број примљених, и то по години пријема, можемо да уочимо да је највећи проценат окончаних предмета у првој години рада јавних извршитеља. Односно у најстаријим предметима из 2012 – 68,26 одсто. Проценти се смањују како се смањује старост извршног поступка. То је доказ да јавни извршитељи поступају у предметима по редоследу пријема, као и да без обзира на старост поступка не одустају у намери да спроведу

Извршење – наводи се у анализи пословања објављеној на сајту Коморе извршитеља.

Иначе, Законом о извршном поступку, који је ступио на снагу у јулу 2016. године, овлашћења јавних извршитеља су проширена на уштрб судских, док је поступак наплате дугова убрзан. Средином прошле године министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да су први ефекти увођења прописа били „веома задовољавајући”. До краја 2016. године решено је близу 900.000 старих извршних предмета и на тај начин је растерећен рад основних и привредних судова.

Представници Комитета правника за људска права рекли су тим поводом за Н1 да поступак јесте постао ефикасан, али на штету права дужника, и то оних са најнижим дуговима. Како се истиче, правни лекови које улажу оштећени дужници најчешће немају ефекта, јер су извршитељи по правилу бржи од судова. Наводи се да су у закону формалноправно предвиђена средства, то су жалба и приговор где закон то одреди, али проблем је у томе што та средства немају одложено дејство. То значи да ако дужник уложи жалбу или приговор, суд тек треба да одлучи о тој жалби. Али извршни поступак тече, не зауставља се.

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Jugoslav Radulovic
Najveci pljackasi obicnih gradjana pod zastitom sa verovatno međusobnim umrežavanjem. Nekorektni postupci javnih preduzeća, koji i bez pokušaja i opomena i naplate od dužnika (koji i ne dobiju račun) prebacuju predmete, izvršiteljima. Ne treba biti previše pametan pa zaključiti zašto to rade. Zašto tako rade? Vrovatno ne znaju na drugi način, sirotinji otimaju. Za simbolične dugove, izvršitelj se naplati sa 8000,00. Gde je tu načelo srazmernosti. Otimaju od sirotinje, naplata će doći, al .... Posao za zakonodavce i kontrolore izvršnih organa.
Milan Dinic
Pa sto gradjani ne prijavljuju uredno adrese prebivalista na kojoj primaju postu? Jel to normalno ponasanje? Slucaj srusene kuce je jako smesan primer, jer brojilo je u tom slucaju moralo biti vraceno EPS-u i o tome je morala postojati odluka. Toga nema pa molim lepo. Izvrsitelji donose odluke da, ne znam sta je tu diskutabilno jer se te odluke dostavljaju na adresu prebivalista koje je prijavljeno i postoji pravo prigovora koje zadrzava izvrsenje, znaci pratite problematiku, jer primalac je duzan da na adresi ima postansko sanduce u koje se ostavlja obavestenje o pokusaju dostave ako primalac nije zatecen, a koje sadrzi bitne podatke gde se podize i kome se obratiti, pa prema tome...
Biljana Jovanovic
Najveci pljackasi obicnih gradjana pod drzavnom zastitom. A jednog dana kad sve to prodje rećiće, samo smo radili svoj poso, Kao sto su govorili upravnici logora, u svoju odbranu. Nek se stide , ako postenim radom ne mogu da zarade, ne moraju od sirotinje da otimaju. Stići će ih suze sirotinje, onda će biti kasno.
Petar Simic
To što si ti oboleo od nekakvog totalitarizma je tvoj problem. Da li ti znaš da u USA niko nije po zakonu dužan da ima čak ni lična dokumenta, niti je dužan da se bilo gde prijavljuje i odjavljuje kad se seli i tako dalje. Poželjno je da ima vozačku dozvolu ako zatreba za dokazivanje ko je, ali ni to nije obavezno. To je zemlja, to je sloboda. Ah, da, vi nećete dase ugledate na mrske USA niti pa hoćete slobodu, zar ne? Vi više volite da postoji raja, i da postoje age i begovi. I zato će tu ostati kako je. Što se tiče računa, pa da je EPS zaintereaovan da stvarno naplati račun isključili bi struju odmah prvog meseca, ali da se ne lažemo, nismo sa Marsa pali, znamo se i zna se kako se tu sve radi, i znamo zbog čega se to ne radi. Džaba vas bilo, to je sve. Ništa vi ne vredite i nikome ne trebate i ni za šta vi niste sposobni. Neki jesu, ali takvi na kraju uvek odu odatle.
Sasa Trajkovic
Tužno je da se ministarka i pravosuđe NE bave očiglednim monopolima koji su stvoreni u sistemu pravosuđa gde su uvođenjem pri. izvršitelja uveli još veći haos i javašluk ali i totalnu anarhiju i samovolju koja je prerasla u drskost izvršitelja koji su iznad zakona a svojim NE profesionalnim odnosom i logikom što gore tebi bolje meni preter socijalnim nemirima. Osim advokatskih lobija koji takođe ima monopol i sudstva koje je poslovično ispolitizirano ovo je KANCER našeg pravosudnog sistema u kojem haraju " hijene " otimajući se za plen a to je po pravilu NE zaštićeni građanin.
Milan Matić
Sav problem oko izvršenja je problematičan. Znam slučaj u kome je EDB preko deset godina slala račune za kuću koja je urusena i bez strujomera. Onda su tužili sudu i dali izvršitelju. Ni tužba ni bilo kakvo obavestenje nije bilo dato tuženom jer je većinu vremena otsutan i ne može da prima poštu. Onda mu je obustavljen deo penzije i tek tada je prvi pu saznao da postoji problem o kome nikada nije bio obavešten. Obzirom da EDB po njihovim propisima treba da otkaže ugovor ako nema korisnika godinu dana, sve je nezakonito. Najzad kako može da se nekome nešto silom naplaćuje a da o tome uopšte nije ni jednim nacinom obavešten. Praksa da se obaveštenje o izvršenju okači na tablu suda i da je to zakonito je smešan potez. Valda svako pre kazne mora da bude obavešten lično o tužbi i da mu se omogući pravo žalbe.
Radovan
Ne znam da li ste obavesteni da se nasa prepametna drzava setila da vam raznorazna obavestenja,izvrsenja i utuzenja ..ostavlja na oglasnoj tabli suda. A posto gradjani redovno obilaze sudove (nasmejah se ja grohotom),nadaju se da ce oni videti odluku o izvrsenju i slicno pa je time sve ispunjeno !!!! Nije mi jasno zasto niko da ovo potegne na nekoj instanci pa makar i van ove zemlje.
nikola andric
Obligacioni odnosi spadaju u takozavano ''gradjansko'' ili ''privatno pravo''. Privatno pravo je opozicija javnom ili drzavnom pravu po zamisljenoj ''granskoj strukturi'' zakonodavsta (takozvane '''grane prava''). Neplacanje ''obaveza'' iz obligcionog prava je ''bolest srpskog drustva''. Svakojake bezvezne teorije zavera se izmisljaju kako bi se placanje dugova izbeglo. Deset godina cekati za naplatu potrazivnja po kome je ''zastarelost'' potrazivanja ocevidno izracunata pokazuje sliku u priliku u Srbiji. U Srbiji je obicaj da se zajmi od prijatelja . Zamislite sopstveno potrazivanje i 10 godina cekanja na vracanje. Sa takvim navikama neplacanja svi ce se radovati zastaralosti od 1 godine. Zemlja dembelija u kojoj se dugovi ne placaju . Takva mitologija samo u Srbiji postoji.
Zoran
Najpre "drzava" treba da plati svoje dugove i ocigledne otimacine, npr. stare stednje, hektara zemlje posle rata, itd. A ne moze jedan "zakon" vaziti za obicne gradjane a za drzavu i privilegovane drugi. Svi tajkuni oslobodjeni...??? Sve korumpirano do žnj... Krali decu roditeljima korumpirani tzv lekari decenijama nekaznjeno, pola diploma falsifikovano... itd., itd, itd. Ovde se radi samo o pravu tuzenog da bude obavesten i da ima pravo zalbe i da o toj zalbi odlucuje nasumično odabrana SUDSKA POROTA, a ne korumpirane sudije postavljene od jos korumpiranijih stranaka ! A ti "izvršitelji" su esesovci i gestapovciharaclije najgore, ili kako neko rece HIJENE !!!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.