Среда, 30.11.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Нишане Београд, циљају Србију

Бирају ли Београђани градску или републичку власт, имајући у виду да се кампања за престоницу отвара причом о саставу будуће Владе Србије
Драган Стојановић

Представљање листе кандидата за београдске изборе Драган Ђилас, кандидат за градоначелника, започео је обелодањивањем своје визије будуће Владе Србије, што је прилично необичан улазак у трку за освајање локалне власти. Напредњаци су одговорили „баражном ватром” тврдећи да овакав наступ открива да Ђиласу и његовој коалицији Београд треба да послужи само за покушај „отимања републичке власти” и то без избора, јер ванредног гласања за Скупштину Србије неће бити. Иако ћемо у марту бирати само одборнике, овакав почетак кампање сугерише да ћемо у наредних месец дана често бити у дилеми бирамо ли београдску или републичку власт.

Тешко је избећи помињање републичке власти у кампањи за београдске изборе, будући да право гласа у Београду има око 1,6 милиона људи. Онај ко ту освоји већину могао би, уколико је на власти у републици, то да истиче као потврду поверења грађана у ту власт. Опозиција би, уколико би победила, то могла да користи као аргумент за тражење ванредних парламентарних избора, али би, пре тих захтева, прво морала да победи у Београду и да има у виду да престоница, ипак, није цела Србија. Зато је чудно, могло би се рећи и прилично неозбиљно, отворити кампању за Београд причом о саставу будуће Владе Србије.

Тим пре, што су се напредњаци, као што су и најавили, усредсредили на причу о томе шта су све урадили у Београду у претходном периоду и какви су им планови за будућност, а слично ради и део опозиције, који критикује учинак напредњака и обећава да ће они то боље.

Коалиција око Ђиласа, која окупља странке Саше Јанковића и Вука Јеремића, међутим, у први план истиче да је освајање власти у Београду корак који ће омогућити смену власти на републичком нивоу, што и није баш добра порука Београђанима.

Било би логично да је Ђилас рекао ко ће бити у београдској влади, уколико његова коалиција победи, али он се определио да од грађана затражи да замисле каква би то републичка влада била на чијем челу би био Владимир Костић, председник САНУ, човек који је много пута рекао да га политика не занима и који је, како је рекао за „Недељник”, одбио понуду Зорана Ђинђића да буде министар у његовој влади. Костић је казао за „Новости” да ни за јоту није променио своје мишљење од пре две године када је казао: „Никада, ни у ком случају и ни под којим условима нећу се бавити политиком. Овој средини не треба још један политички промашај, какав бих несумњиво био. Верујем да јој могу бити кориснији на другачији начин.”

Цвијетин Миливојевић: И Ђилас и Јанковић и Јеремић имају амбицију да сутра буду нешто озбиљно у власти на нивоу државе и београдске изборе виде као неку врсту припрема за парламентарне изборе, који ће, по њиховом мишљењу, доћи врло брзо

И Саша Јанковић је на истом скупу говорио о промени републичке власти рекавши: „Београдски избори нису само битка за главни град, већ за целу Србију, јер Београд има посебно место у земљи”. Вук Јеремић је нешто слично изнео рекавши да листа „Драган Ђилас – Београд одлучује. Људи побеђују”, има највише шансе да „уздрма СНС машину”, позвавши све незадовољне Београђане, који су већина у главном граду, да свој глас дају тој листи и тако покрену промене и у целој Србији.

Кад се погледају ове изјаве, могло би се доћи у дилему који избори се одржавају 4. марта. Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да различити политички актери различито третирају ове изборе и истиче: „Са становишта власти, ово су београдски избори, као и за неке опозиционе странке, као, на пример, за Александра Шапића. Међутим, за ову главну опозициону коалицију око Јанковића, Јеремића и Ђиласа, ово су искључиво републички избори. По листи коју су представили, они нису усредсређени на град, већ је то покушај да себи трасирају пут за неке предстојеће републичке изборе”.

Директор маркетиншке агенције „Прагма” Цвијетин Миливојевић, користећи шаховске термине, каже да би „опозицији победа у Београду значила једног пешака форе на ванредним парламентарним изборима, јер би јој та еуфорија сигурно донела одређени проценат гласова”. На нашу опаску да је то, вероватно, разлог што коалиција око Ђиласа углавном прича о промени власти на републичком нивоу, каже: „Јесте, али мислим да је, са становишта грађана Србије, од ванредних парламентарних избора, много важније питање, обавеза да се одржи референдум, уколико ова година буде година предлагања драматичних одлука у вези са КиМ. То је, по мом мишљењу, врло озбиљно питање, а чини ми се да део опозиције то апсолутно игнорише и ствара алиби Вучићу да ће, шта год да одлучи, то, на неки начин, бити добра одлука”.

Саговорник „Политике” мисли да „и Ђилас и Јанковић и Јеремић имају амбицију да сутра буду нешто озбиљно у власти на нивоу државе и београдске изборе виде као неку врсту припрема за парламентарне изборе, који ће, по њиховом мишљењу, доћи врло брзо”. „Чињеница је да у Београду постоји највећа шанса да напредњаци не победе, што не значи да неће победити. Међутим, мање-више, три-четири опозиционе странке могу да пређу цензус, то није спорно, али је питање с ким ће оне правити коалицију после избора. То је важно, јер се градоначелник бира у скупштини. Ја типујем, да би део опозиције много радије правио коалицију са напредњацима него са опозицијом. Питање је да ли би опозиција успела да победу претвори у власт у Београду, нисам видео никакав документ који их обавезује на сарадњу после избора”, истиче Цвијетин Миливојевић.

Ђорђе Вуковић, из Цесида, сматра да београдски избори симболично могу да буду увод у неку озбиљну политичку борбу, будући да су мање извесни од, на пример, последњих председничких избора, где се унапред знало да ће и колико један кандидат имати изнад 50 одсто гласова. Вуковић додаје: „Сада је питање колико ће да падну (СНС) испод 50 одсто. С друге стране, ствара се атмосфера да су ови избори кључни, јер кад освојиш главни град на путу си да нешто мењаш”.

Анђелковић каже да губитак власти у Београду не би аутоматски значио губитак власти у републици, али би значио подривање садашњег легитимитета и садашње неприкосновене позиције. „Опозиција окупљена око Ђиласа, Јеремића и Јанковића иде на београдске изборе стављајући у први план велике теме, од тога ко би био министар у ком ресору, до напада на Вучића, као да им је циљ не битка за Београд него већ сад почињу битку за републичку власт”, поручује Анђелковић.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.