субота, 15.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 01.02.2018. у 22:00 Милица Димитријевић

Више од 100 кандидата за чланство у САНУ

У досадашњим изборним циклусима стизало је између 30 и 40 пријава
Пре­сти­жно дру­штво срп­ских ака­де­ми­ка (Фото Ж. Јовановић)

Ка­ко „По­ли­ти­ка” са­зна­је, број пред­ло­же­них кан­ди­да­та за но­ве чла­но­ве Срп­ске ака­де­ми­је на­у­ка и умет­но­сти пре­ма­шио је све ре­кор­де: на адре­су ове уста­но­ве ово­га пу­та сти­гло је ви­ше од сто но­ми­на­ци­ја, док је у до­са­да­шњим из­бор­ним ци­клу­си­ма тај број из­но­сио обич­но из­ме­ђу три­де­сет и че­тр­де­сет. Иако је рок за до­ста­вља­ње пред­ло­га, ко­је су мо­гли под­не­ти три чла­на СА­НУ, од­бор СА­НУ и уста­но­ва ван СА­НУ, ис­те­као 31. ја­ну­а­ра, та­чан број при­ја­ва зна­ће се то­ком на­ред­не не­де­ље ка­да при­стиг­ну и пред­ло­зи ко­ји су по­сла­ти по­штом за­кључ­но са по­ме­ну­тим да­ту­мом. 

Из­бор­на скуп­шти­на СА­НУ, за­ка­за­на за 8. но­вем­бар ове го­ди­не, би­ће ме­сто на ко­јем ће би­ти до­не­та де­фи­ни­тив­на од­лу­ка ко­ја су то но­ва име­на за­слу­жи­ла да се на­ђу ме­ђу срп­ским ака­де­ми­ци­ма, од­но­сно да бу­ду у до­пи­сном члан­ству.

До са­да су се у јав­но­сти по­ја­ви­ле ин­фор­ма­ци­је о не­ки­ма од пред­ло­же­них, па се та­ко на спи­ску на­ла­зе Дра­го­љуб Ми­ћу­но­вић, Бор­ка Па­ви­ће­вић, Љу­бо­мир Ма­џар, Дра­ган Си­ме­у­но­вић, Ми­ро­љуб Јеф­тић, Па­вле Пе­тро­вић, Ма­ри­ја Бог­да­но­вић, Дра­гор Хи­бер, За­гор­ка Го­лу­бо­вић, Ла­тин­ка Пе­ро­вић, На­да По­по­вић Пе­ри­шић, Ми­лош Ар­се­ни­је­вић, Ми­ле­на Дра­ги­ће­вић Ше­шић... 

Под­се­ти­мо, пре­ма из­бор­ној про­це­ду­ри, до 31. апри­ла тра­је рок за одр­жа­ва­ње ску­по­ва оде­ље­ња на ко­ји­ма се тај­ним гла­са­њем и нај­ма­ње по­ло­ви­ном бро­ја гла­со­ва при­сут­них чла­но­ва од­ре­ђу­ју кан­ди­да­ти и име­ну­ју тро­чла­не ко­ми­си­је за пи­са­ње ре­фе­ра­та о сва­ком кан­ди­да­ту по­на­о­соб, при че­му два чла­на ко­ми­си­је мо­ра­ју би­ти из оде­ље­ња за ко­је се кан­ди­дат пред­ла­же. До 31. ма­ја оде­ље­ња има­ју вре­ме­на да од­лу­че о под­не­тим ре­фе­ра­ти­ма, од­лу­ка да се пред­лог упу­ти Из­бор­ној скуп­шти­ни СА­НУ до­не­та је ка­да се за њу, тај­ним гла­са­њем, из­ја­сни ве­ћи­на при­сут­них чла­но­ва, при че­му дво­тре­ћин­ска ве­ћи­на зна­чи да је кан­ди­дат до­био по­др­шку оде­ље­ња. 

Пред­сед­ни­штво СА­НУ 5. ју­на утвр­ђу­је ко­нач­ну ли­сту кан­ди­да­та, а од 31. ав­гу­ста до 20. сеп­тем­бра Пред­сед­ни­штво оба­ве­шта­ва јав­ност о од­лу­ка­ма и ре­фе­ра­те и ми­шље­ња ста­вља на увид јав­но­сти ко­ји не мо­же тра­ја­ти ма­ње од 20 да­на. Од 21. сеп­тем­бра до 28. сеп­тем­бра уста­но­ве, удру­же­ња и гра­ђа­ни мо­гу, у пи­са­ној фор­ми, да под­не­су при­го­во­ре на ре­фе­ра­те, ко­је раз­ма­тра Ко­ми­си­ја за пра­ће­ње из­бо­ра СА­НУ, а Пред­сед­ни­штво оба­ве­шта­ва Из­бор­ну скуп­шти­ну и да­је ми­шље­ње о њи­ма на осно­ву пред­ло­га Ко­ми­си­је. То­ком ок­то­бра одр­жа­ва се јед­на или ви­ше Кон­фе­рен­ци­ја чла­но­ва СА­НУ на ко­ји­ма се под­но­се из­ве­шта­ји и до­но­се за­кључ­ци. Пред­ло­зи за из­бор но­вих чла­но­ва по­је­ди­нач­но (ре­дов­них, до­пи­сних и ино­стра­них) до­ста­вља­ју се сва­ком чла­ну СА­НУ нај­ма­ње 21 дан пре Из­бор­не скуп­шти­не.

Коментари28
b562c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mi8lan Miličić 21201 Rumenka
Mnogo je neprimerenih komentara. SANU je već odavno trebalo reorganizovati. Srbiji je potrebna Akademija Nauka, ali se već odavno pitam zašto se umetnost ne izdvoji u posebnu akademiju!!!!????. Teško da jedna ozbiljna nauka danas može biti Srpska, ali umetnost može i treba da bude sa Srpskim prefiksom. Ako bi se ove osnovne premise ispravile bilo bi bolje za Srbiju. Ovako, kao sada, bolje je samo za Predsednhika SANU. Predsedniku SANU nije lako da bude "top man" i u nauci i istovremeno u bogatijoj Srpskoj umetnosti. Na primwer, pre oko godinuipo molio sam ga dame primi da raggovarmo o mom rukopisu: ""DRŽAVA" Evolutivna organizaciona formacija Ljudske vrste", a Predsednik SANU me pismeno pozvao u SANU na koncert gudača. I cela svetska nauka i cela Srpska umetnost. To je veliko opterećenje za jednoga, kako se da primetiti. Što se tiče apanaže to ne bi trebalo Vučić da daje po glavi Akademika, već po velikim profitabilnim naučnim odkrićima.
Dragan Pik-lon
@Igor G. vodenicari,kafedzije i rabadzije nisu ljubomorni pa makar i vi se jednog jutra probudili kao akademik.Ako vas nece ovi u Pasaluku na vodi sigurno cete proci u sandzackoj akademiji!Ako vas i oni izbegnu uvek imate sansu da zajasete buldozer i rusite vodenice na Moravu.Dace vam orden sa zlatnim tockom!!!
Koliko je to u eurima ?
100000 dinara, koliko je to u eurima ?
Inflacija kriterijuma prijema u SANU
Visak, hiperprodukcija, mozgova! Ili, inflacija kriterijuma prijema u SANU, inflacija vrijednosti.
Šampioni!!!
Ako smo najgori po ekonomskom rastu u Eu, bar da budemo šampioni po broju akademika (a i doktora nauka).

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља