Четвртак, 06.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ВЕЛИКЕ АДВОКАТСКЕ ОДБРАНЕ

Рашомонијада у Горњем Матејевцу

Суђење је почело пет година после Властимировог нестанка, а пресуда за убиство је донета а да тело убијеног никада није пронађено
(Фото Пиксабеј)

Вла­сти­мир је по­след­њи пут ви­ђен у ју­тар­њим ча­со­ви­ма, 4. ок­то­бра 1971. го­ди­не, на ауто­бу­ској ста­ни­ци у Гор­њем Ма­те­јев­цу, док је че­као ауто­бус за Ниш. Ње­гов син је пред су­дом ре­као да га је отац ра­но про­бу­дио да иде да ме­ље жи­то и да га по­сле то­га ви­ше ни­је ви­део.

Про­шло је пет да­на ка­да су ком­ши­је и ро­ђа­ци по­че­ли да се рас­пи­ту­ју шта је са Вла­сти­ми­ром. Про­шло је пу­них пет го­ди­на ка­да је по­ли­ци­ја ухап­си­ла ње­го­ву же­ну Љу­бин­ку и њи­хо­вог си­на, а не­ко­ли­ко да­на ка­сни­је хап­се и Мар­ка, за ко­га се у се­лу при­ча­ло да је у ве­зи са Љу­бин­ком.

– По­што­ва­ни су­де, пред ва­ма се­ди чо­век ко­ји ни­је крив. Мар­ко ни­је уби­ца. Ви не­ма­те ни­је­дан до­каз да је Вла­сти­мир ли­шен жи­во­та. Леш тог чо­ве­ка ни­ка­да ни­је про­на­ђен. За­то је ва­ша је­ди­на мо­гу­ћа од­лу­ка осло­ба­ђа­ју­ћа пре­су­да. Убе­ђен сам да би сва­ка дру­га­чи­ја од­лу­ка би­ла про­тив­на ва­шој су­диј­ској са­ве­сти, а ви са­мо та­кву са­вест у овом тре­нут­ку мо­же­те да има­те – ре­као је адво­кат Ми­лан Ву­јин у за­вр­шној ре­чи пред ве­ћем пе­то­ри­це Окру­жног су­да у Ни­шу 1977. го­ди­не.

Мар­ко је ипак осу­ђен за уби­ство, на 12 го­ди­на за­тво­ра. Пре­су­ду је по­твр­дио и Вр­хов­ни суд. Адво­кат Ву­јин ве­ру­је да је то суд­ска за­блу­да. Уве­рен је да Мар­ко ни­је уби­ца, а он је ка­зну из­др­жао.  

Ни­је би­ло ни­јед­ног ма­те­ри­јал­ног до­ка­за по­мо­ћу ко­га је суд мо­гао да обра­зло­жи сво­ју од­лу­ку. Је­ди­ни до­каз про­тив Мар­ка би­ле су Љу­бин­ки­не из­ја­ве. Тач­ни­је, 14 ње­них раз­ли­чи­тих из­ја­ва ко­је је да­ла то­ком ис­тра­ге. 

Љу­бин­ка је са­слу­ша­ва­на де­сет пу­та и увек је не­ги­ра­ла да има би­ло ка­кве ве­зе са не­стан­ком или уби­ством свог му­жа Вла­сти­ми­ра. Њи­хов син је та­ко­ђе био у при­тво­ру, под сум­њом да је уче­ство­вао у зло­чи­ну. Љу­бин­ка је при­ли­ком је­да­на­е­стог са­слу­ша­ња ре­кла: „Пу­сти­те ми си­на. Мог му­жа смо уби­ли ја и Мар­ко.”

Већ на­ред­ног да­на син је пу­штен из при­тво­ра. До кра­ја су­ђе­ња је го­во­рио да не ве­ру­је у мај­чи­но при­зна­ње. 

Оп­ту­жни­ца је на­пи­са­на на осно­ву ње­них 14 из­ја­ва, ко­је су би­ле раз­ли­чи­те у мно­гим де­та­љи­ма. Јед­ном је ка­за­ла да је те ве­че­ри, 3. ок­то­бра, сва­ђа из­ме­ђу Вла­сти­ми­ра и Мар­ка по­че­ла на те­ра­си, а дру­ги пут да су ту­чу за­по­че­ли у со­би. Јед­ном је ре­кла да је Мар­ко уда­вио Вла­сти­ми­ра ру­ка­ма, дру­ги пут да га је убио ма­ка­за­ма, а тре­ћи пут је спо­ми­ња­ла бри­тву. Ка­да је Вла­сти­мир по­чео да до­зи­ва ком­ши­је у по­моћ, она му је у уста ста­ви­ла ма­ра­му. На дру­гом са­слу­ша­њу то ни­је би­ла ма­ра­ма не­го блу­за, а на тре­ћем џем­пер.

У оп­ту­жни­ци је пи­са­ло да су те­ло уви­ли у пр­те­ни ћи­лим, по­ли­ли бен­зи­ном и за­па­ли­ли, али да су убр­зо уга­си­ли ва­тру, јер би ти­ме скре­ну­ли па­жњу ком­ши­ја, па да је на кра­ју Мар­ко „од­нео леш у не­по­зна­том прав­цу”.

Ниг­де у ку­ћи ни­су про­на­ђе­ни тра­го­ви кр­ви, ни­ти тра­го­ви га­ре­жи. Ни­ко од ком­ши­ја ни­је осе­тио дим ни­ти чуо за­по­ма­га­ње.

Све Љу­бин­ки­не из­ја­ве би­ле су сни­мље­не на маг­не­то­фон­ској и филм­ској тра­ци, али она ни­ка­да ни­је би­ла на су­ђе­њу.

– По при­је­му оп­ту­жни­це бра­ни­о­цу је ре­кла да је све лаж што је у сво­јим при­зна­њи­ма на­ве­ла, што се мо­же и ви­де­ти из са­др­жи­не при­зна­ња, ко­ја су пот­пу­но про­тив­реч­на. Из­ја­ви­ла је при­го­вор про­тив оп­ту­жни­це, али о том при­го­во­ру ни­је од­лу­чи­ва­но јер Љу­бин­ка ви­ше ни­је има­ла сна­ге да са­че­ка су­ђе­ње, да по­гле­да у очи оп­ту­же­ном Мар­ку и свом си­ну, па је у про­сто­ри­ја­ма за­тво­ра од­у­зе­ла се­би жи­вот ве­ша­њем – ре­као је адво­кат Ву­јин.

Суд је утвр­дио да од­но­си у по­ро­ди­ци ни­су би­ли нај­бо­љи. При­ча­ло се да је Вла­сти­мир без са­гла­сно­сти су­пру­ге и си­на про­да­вао сво­је њи­ве и но­вац тро­шио по ка­фа­на­ма. Се­о­ске при­че ука­зи­ва­ле су на тај­ну ве­зу Љу­бин­ке и Мар­ка, ко­ја је тра­ја­ла 15 го­ди­на, али ни то са си­гур­но­шћу ни­је утвр­ђе­но. 

Је­дан све­док се при кра­ју су­ђе­ња од­јед­ном „се­тио” да Вла­сти­ми­ра ни­је ви­део 4. не­го 3. ок­то­бра на ауто­бу­ској ста­ни­ци. То је би­ла не­де­ља, а не­де­љом ују­тру ни­је би­ло ауто­бу­ских по­ла­за­ка из Гор­њег Ма­те­јев­ца за Ниш. Два све­до­ка су твр­ди­ла да су ви­де­ли Вла­сти­ми­ра у по­не­де­љак, 4. ок­то­бра у Ни­шу.

– Ми ни­смо то­ком по­ступ­ка из­ве­ли до­каз ко­ји би ма­кар по­сред­но упу­ћи­вао да је из­вр­ше­но уби­ство. Ни­смо има­ли по­у­здан по­да­так чак ни да је не­ста­ли Вла­сти­мир мр­тав, а ка­мо­ли да је на­сил­но ли­шен жи­во­та – ре­као је адво­кат Ву­јин у за­вр­шној ре­чи.

Вла­сти­мир ни­ка­да ни­је про­на­ђен, ни жив ни мр­тав.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.