Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ОДЛАЗАК НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА

Заспао је српски Хамлет

Бити ил’ не бити, односно не бити или бити, питање је сваког умног човека који има мало храбрости да завири у своју душу, говорио је познати глумац, који је преминуо у 49. години живота
Фото Ж. Јовановић

О бити или не бити – питање је сад. Умрети, само уснути – и ништа више; И тим сном рећи да смо прекинули наше душе бол и хиљаде оних јада што их природа људска наслеђује, Хамлетове су речи које је глумац Небојша Глоговац тако снажно небројено пута изговарао са сцене свог Југословенског драмског позоришта, куће у којој је проживео и доживео најлепше тренутке своје уметности. Небојша Глоговац преминуо је јуче у Београду, у 49. години, потврђено je у ЈДП-у, чији је члан био од 1996. године, театру у којем је са јединственим глумачким даром тумачио Ивана, Жака, Васка, Андреја, Троила, Владимира, Ника Ђуровог, Јеротија, Адама…

Комеморација и сахрана у понедељак
У понедељак, 12. фебруара, у 11 сати у Југословенском драмском позоришту биће одржан комеморативни скуп посвећен Небојши Глоговцу, јављено је из овог театра. Сахрана је истог дана. Опело у цркви светог Николе на Новом гробљу у Београду почиње у 14 часова. Познати глумац биће сахрањен у Алеји заслужних грађана. К. Р.

Глоговац је пре десетак дана хитно примљен у Институт за онкологију у Београду, али су сви веровали да ће у духу данског краљевића Хамлета победити болест и још дуго нам несебично поклањати своје емоције са сцене.

– Бити ил’ не бити, односно не бити или бити, питање је сваког умног човека који има мало храбрости да завири у своју душу и да види констелацију ствари око себе и устројство света. Хамлет је неко ко се враћа, устаје из гроба и поново мора да живи ту своју муку што је неки симбол свих наших живота. Хамлет није толико тајанствен. Он је уметник по опредељењу, његово оружје је лепота. Он верује у моћ глуме, сцене. И ми који се бавимо овим послом такође верујемо да нас време сурово оповргава – коментарисао је Небојша Глоговац у интервјуу за „Политику” свог Хамлета, са којим је гостовао на бројим сценама, од Беча, преко Љубљане, до Загреба, Ријеке…

Рођен је 30. августа 1969, у Требињу, у породици свештеника Милована и кројачице Милене Глоговац. Породица се из Требиња најпре сели у Опово, затим у Панчево, па у Београд. У трагању за својим животним опредељењем после средње школе Глоговац уписује студије психологије на Филозофском факултету у Београду. После две године, предомисливши се, 1990. уписује глуму на Факултету драмских уметности у класи професора Владимира Јевтовића, у којој су са њим студирали Наташа Нинковић, Војин Ћетковић, Сергеј Трифуновић… Прву улогу остварио је у серији „Бољи живот”, у којој је играо школског друга Слободана Бобе Попадића.

На позоришну сцену Небојша Глоговац је ступио улогом у представи „Велика пљачка” Џоа Ортона, у режији Дејана Мијача, а затим заиграо и у бројним представама ЈДП-а. После Ника Ђурова у „Лажном цару Шћепану Малом”, по Његошу и поново у Мијачевој режији, у ЈДП-у је одмах почео да игра велике и важне улоге у неким од најзначајнијих представа овог театра, попут Владимира у драматизацији романа „У потпалубљу” Владимира Арсенијевића, Диме у Кољадиној „Полонези Огињског”, Троила у Шекспировом „Троилу и Кресиди”, Андреја у „Бурету барута”, Дана у „Ближе” Патрика Марбера, Лагранажа у представи „Молијер, још један живот” по Булгакову.

Раскош његовог огромног дара имала је своје врхунце у представама „Шине” Милене Марковић, „Хадерсфилд” Угљеше Шајтинца, које су се на репертоару задржале дуже од десет година, као и у Нушићевом „Сумњивом лицу”, у којем је играо улогу капетана Јеротија, па у „Метаморфозама” по Овидију и Клајстовом „Разбијеном крчагу”. Његова последња улога и последња одиграна представа у Југословенском драмском позоришту био је управо „Хамлет”, 13. децембра 2017.

„Спремамо се за тај сусрет, али увек је важнији век представе од саме премијере. Премијера је само порођај којем присуствује много људи, а када то дете мало прохода и још боље стане на ноге, после неких десетак играња, тек тада постаје права прича. Није ми први пут, распоређујем своје снаге и концентришем се на тај дан”, говорио је Глоговац, који је радио са најзначајнијим редитељима са ових простора – Дејаном Мијачем, Слободаном Унковским, Егоном Савином, Душаном Јовановићем, Александром Поповским.

Упоредо са радом на представи „Хамлет” убирао је награде за главну улогу Вјека Краља у филму „Нови Устав Републике Хрватске” Рајка Грлића. „Вјеко Краљ се апсолутно разликује од свега што сам до сада радио. По својим опредељењима, по свом устројству, проблемима које носи, начину како их решава. То је сасвим друга прича од свега што сам до сада радио…”, објашњавао је Глоговац.

Филмско платно Глоговац је освојио филмом „Вуковар, једна прича” Боре Драшковића, а своју прву главну улогу одиграо је у „Убиству с предумишљајем” редитеља Горчина Стојановића. Следиле су улоге у „До коске”, „Муњама”, „Небеској удици”, „Бурету барута”, „Кад порастем бићу Кенгур”, „Сутра ујутро”, „Кругови”, „Кењац”… у којима је сарађивао са Гораном Паскаљевићем, Љубишом Самарџићем, Радивојем Андрићем, Олегом Новковићем, Срданом Голубовићем и многим другим.

Небојша Глоговац био је не само водећи глумац своје генерације, него и један од највећих у историји српског глумишта, играјући са подједнаким успехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обележили своје време. За своје улоге награђен је свим важним наградама, попут Стеријине, Златне арене у Пули, Цара Константина и Гран-прија у Нишу, Награде града Београда, као и десетинама других.

Као нескривени навијач Црвене звезде, Глоговац је учествовао у више догађаја у организацији овог клуба и пружао му несебичну подршку. Како се брани од својих сценских јунака, односно где налази одушак у паузи између проба, представа, снимања филмова, Глоговац је одговарао: „Одушак налазим у дружењу са пријатељима, са својом драгом, са својом децом. У вожњи мотором и неким стварима које су потпуно различите од свега овога, а опет све је то уткано у ово што радим. На неки начин сам захвалан овом свом послу, јер много тога могу да сазнам кроз њега, много пута сам душу нахранио само читајући та дела, а онда и играјући их успео сам да проживим и неке туђе судбине. Да боље схватим друге људе. Глума је школа душе”.

Саучешће Ане Брнабић и Владана Вукосављевића

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упутила је у име чланова Владе Србије и лично име телеграм саучешћа породици Небојше Глоговца и управнику Југословенског драмског позоришта. „Напустио нас је човек великог талента, вансеријски уметник и симбол српског глумишта млађе генерације. Небојша Глоговац оставио је неизбрисив траг како кроз своја глумачка остварења, тако и кроз умеће достојанственог живљења”, наводи се у телеграму. „Отишао је доајен који ће увек живети са нама кроз роле по којима остаје упамћен, као симбол српског глумишта и позоришта. Српска позоришна сцена изгубила је данас једног од најбољих и најталентованијих уметника који је дао лични печат свему што је радио. У своје име и у име свих чланова Владе Републике Србије, примите изразе искреног саучешћа”, написала је премијерка Брнабић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић у своје лично име и у име Министарства културе и информисања такође је истим поводом упутио телеграм саучешћа. „У име Министарства културе и информисања и у своје лично име упућујем породици Небојше Глоговца изразе искреног саучешћа, у овом великом губитку за српску културу и за све нас који смо га пратили и волели. Напречац и преко реда, остали смо без Небојше Глоговца, који је био у зениту глумачке зрелости. Уметник широког изражајног распона, жесток и сензибилан, тумач суптилних драмских нијанси и карактерни комичар особитог начина. Није био само високо остварен глумац, него и умна личност са ставом, који је знао да одабере шта припада његовом уметничком позиву, а шта му не припада. Небојша Глоговац је својим умећем сведочио да глумачка игра није само игра, него згуснути тренутак живота. Небојшин згуснути тренутак прекратко је трајао, али је оставио траг у вечности”, пише у телеграму.

Воја Брајовић: Не постоји неко ко ће доћи на његово место

Воја Брајовић: Отишао је један величанствени глумац, једна ненадокнадива и незаменљива глумачка величина. Његова енергија је толико исијавала да је свако одлазио надахнут из позоришта када га је гледао. Имао је невероватни дар. Као што сваки даровит човек има обавезу да свој дар поклони другима, било да је глумац, драмски писац, редитељ, сликар... и Небојша је свој таленат давао. И сви смо ми били богатији што смо радили са њим и делили нашу заједничку представу. Поносни смо што смо га имали... Постоје места која нису заменљива и не постоји неко ко ће на то место доћи. То су места која остају увек упражњена. M.C.

Бранислав Лечић: Није гунђао о својим тешкоћама већ исијавао таленат

Глумиште Србије изгубило је великог и сјајног глумца који је преминуо у пуној зрелости, који је могао још много тога да нам да. Оно што је до сада урадио претворило га је у настављача велике глумачке породице коју имамо. У последњим годинама интензивно је ширио своје умеће и таленат ван граница наше земље, како у театру тако и на филму. Свакој улози дао је свој лични печат и кроз сваку је исијавао његов природни таленат, чиме је показивао колико је на завидном нивоу умеће српских глумаца. Са њим сам глумио у неколико представа, у „Парабелуму” у Звездари, „Ближе” у Ступици и „Пијаној ноћи” на Брионима, и сваки пут сам са задовољством радио са њим. Као човек спадао је у оне који не гунђају о својим тешкоћама, било на сцени, било у животу. Прво нас је шокирало сазнање да је тешко болестан, а онда и неочекивана смрт. Очекивали смо да ће се изборити. М.Д.

Зеленовић: Надао сам се да ће се извући

Отишао је један од најбољих глумаца у региону, врхунски уметник и предводник своје генерације у стваралачким оквирима, рекао је јуче Танјугу дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић поводом смрти Небојше Глоговца.

Зеленовић је напоменуо да је последњи пут видео Глоговца у оквиру програма фестивала у Палићу. „Питао сам се тада шта још може боље да уради тако талентован глумац. Гледао сам га у филму Рајка Грлића 'Устав Републике Хрватске' где је маестрално одиграо професора историје. Много ми је тешко. Знао сам да прогнозе нису добре, али сам се надао да је млад и да ће се узвући”, казао је Зеленовић и додао: „Много волим филм 'Хадерсфилд' у којем је Глоговац играо, затим његова улога оца Милутина у телевизијској серији 'Мој рођак са села', па силовити старт каријере у филму 'Убиство са предумишљајем'... Глоговац је одиграо ту сјајну улогу оца Милутина у којој жени на умору пева песму из младости... Ненадокнадив губитак за нашу културу”.

Коментари57
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milka Dj.Maćić
Nebojsa,ti si besmrtan...ziveces u Milošu,Gavrilu i Sunčici...bice ta deca bliska,bas onako kako si zeleo...ne boj se...Laka ti beogradska crna zemlja...
Зорица Аврамовић
Као што је нама, обичним смртницима, невероватно снажно, згуснуто, напорно, али величанствено било укупно уметничко остварење Небојшино, тако нам је нестваран и недокучив његов нагли, неправедни прерани одлазак... Умиру једино заборављени, а глумчина, људина, поносни отац, страствени звездаш Небојша Глоговац ... никада неће бити заборављен...
Ivana Todorovski
Maestralna uloge u filmu” Ustav republike Hrvatske”!!!
Зоран
Нашој глумачкој величини нека је лака земља. Све улоге је одиграо мајсторски, а посебно је мајсторски одиграо улогу генерала Драгољуба Драже Михаиловића у ТВ серији Равна Гора.
Spectre
Dobar Glumac.
Jovan
Genijalan komentar @Spectre , evo , malo je reci - ganut sam.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.