Понедељак, 23.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Обе награде „Јерменима”

На изложби „Штампана реч 2017” у Чачку сабрано 325 књижних наслова објављених лане у овом граду
Ла­у­ре­а­ти: Ми­лен­ко Са­во­вић и мр Ма­ри­ја­на Ма­то­вић (Фо­то Г. Оташевић)

Ча­чак – За­ви­чај­но оде­ље­ње Град­ске би­бли­о­те­ке „Вла­ди­слав Пет­ко­вић Дис” у Чач­ку при­ре­ди­ло је прек­си­ноћ тра­ди­ци­о­нал­ну, 19. го­ди­шњу из­ло­жбу „Штам­па­на реч”, оку­пља­ју­ћи све из­да­вач­ке по­ду­хва­те у овом гра­ду на­ста­ле то­ком 2017. Та­ко су у га­ле­ри­ји ов­да­шњег На­род­ног му­зе­ја са­бра­не и 292 књи­ге и 33 се­риј­ске пу­бли­ка­ци­је ко­је је об­ја­ви­ло 67 из­да­ва­ча, сви из овог ме­ста, а из­ло­жбу пра­те ка­та­лог и пла­ка­ти са на­во­ди­ма и стро­фа­ма за­ви­чај­них ауто­ра ко­ји го­во­ре о чи­та­њу и књи­зи. 

Ауто­ри ово­го­ди­шње из­ло­жбе Та­ма­ра Јан­ко­вић, Ти­ја­на Бе­жа­нић и Оли­ве­ра Не­дељ­ко­вић пред­ста­ви­ле су јав­но­сти, на тај на­чин, бо­га­ту и ра­зно­вр­сну из­да­вач­ку про­дук­ци­ју на јед­ном ме­сту. 

По­сле за­вр­шет­ка из­ло­жбе, 28. фе­бру­а­ра, сви на­сло­ви би­ће сме­ште­ни и трај­но чу­ва­ни у За­ви­чај­ном оде­ље­њу, уз би­бли­о­граф­ски по­пис у 24. бро­ју „Гла­са би­бли­о­те­ке.” До­де­ље­не су, по оби­ча­ју од пр­ве из­ло­жбе, и стал­не на­гра­де за нај­бо­љу књи­гу и ди­зајн иза ко­јих сто­је ча­чан­ски пи­сци, штам­па­ри и из­да­ва­чи у ле­ту што је ми­ну­ло.

Жи­ри за ди­зајн (Во­ји­слав Ра­до­њић, пред­сед­ник, Ле­ла То­ма­ше­вић, Дра­га­на Ла­зо­вић) од­лу­чио је да На­гра­да „Иса­и­ло А. Пе­тро­вић” при­пад­не Ми­лен­ку Са­во­ви­ћу из Чач­ка за ли­ков­но-гра­фич­ку опре­мље­ност пу­бли­ка­ци­је „Јер­ме­ни у Чач­ку: 1885–1950” у из­да­њу ов­да­шњег На­род­ног му­зе­ја. Обра­зла­жу­ћи јед­но­гла­сну од­лу­ку на­ве­ли су да се ре­че­на књи­га „из­дво­ји­ла еле­гант­ном ко­ри­цом, пра­вим из­бо­ром ти­по­гра­фи­је, а да је ода­бир бо­ја штам­пе увод­них стра­на фи­но ускла­ђен са те­мом књи­ге”. По­ред глав­не на­гра­де, жи­ри је од­лу­чио да по­хва­ли књи­гу пе­са­ма „Док ан­ђе­ли пе­ва­ју” илу­стро­ва­ну не­жним аква­ре­ли­ма, као и књи­гу „У по­тра­зи за Љу­би­цом”, при­ма­мљи­во штам­па­ну у пла­во-на­ран­џа­стом па­ру.

На­гра­да „Да­ни­ца Мар­ко­вић” за ча­чан­ску књи­гу 2017. при­па­ла је аутор­ки пу­бли­ка­ци­је „Јер­ме­ни у Чач­ку: 1885–1950” мр Ма­ри­ја­ни Ма­то­вић из Град­ске би­бли­о­те­ке и из­да­ва­чу ов­да­шњем На­род­ном му­зе­ју. Од­лу­чи­вао је жи­ри – Са­во Сти­је­по­вић, пред­сед­ник, Ма­ри­ја Ор­бо­вић, Сло­бо­дан Ни­ко­лић, по­ру­чив­ши по­сле из­бо­ра:

„На­гра­ђе­на књи­га на нов и за­ни­мљив на­чин пре­до­ча­ва те­му ко­ја је у овом оби­му и на овај на­чин пр­ви пут об­ра­ђе­на. Исто­риј­ске чи­ње­ни­це ко­је се од­но­се на зе­мљу древ­ног За­кав­ка­зја, као и ма­ње по­зна­ту оп­ште­на­ци­о­нал­ну про­шлост, али и про­шлост Чач­ка, ни­су из­ло­же­не као про­сто­ду­шно по­ре­ђа­на до­ку­мен­тар­на ствар­ност, већ су сме­ште­не у кон­текст про­зне фор­ме ко­ја успе­шно пра­ти нит узор­но спро­ве­де­ног на­уч­но-по­пу­лар­ног ме­то­да. Књи­га об­ра­ђу­је ма­ло­број­на от­кри­ве­на до­ку­мен­та у ве­зи са јер­мен­ским по­ро­ди­ца­ма у Чач­ку ко­ја су би­ла по­хра­ње­на у де­по­и­ма Ме­ђу­оп­штин­ског исто­риј­ског ар­хи­ва.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.