Уторак, 16.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

​Живе код родитеља и маштају о будућности у иностранству

Подаци из извештаја о положају и потребама младих показују да они брину због посла и мале плате која их спречава да се осамостале. Али да маштају о белом свету – не кошта ништа
Петина младих у Србији изнајмљује стан, а око пет процената живи у студентским домовима (Фото Д. Јевремовић)

Сваки пети омладинац у Европској унији данас трага за послом, сваки четврти је на ивици сиромаштва, а готово половина младих између 15 и 34 године на југу Европе нити се школује, нити трага за послом, сведоче подаци изведени из најновијег истраживања ММФ о међугенерацијским неједнакостима и сиромаштву у ЕУ. У студији се такође упозорава да су млади Европљани кредитно најзадуженија генерација међу становништвом – ако имају срећу да су запослени, углавном раде привремене и ниско плаћене послове и живе с приходом који је 60 одсто испод просечног.

Ово истраживање такође потврђује да су у најтежем положају млади у медитеранским земљама.

Бобан Стојановић, председник Кровне организације младих Србије, истиче да и наша земља припада медитеранском културном кругу, а истраживање ове организације, које је спроведено од маја до јула прошле године, показало је да више од 60 одсто младих у Србији, старости од 15 до 30 година, живи у родитељском стану и нема никаквих месечних прихода, а чак 90 одсто младих није ступило у брак.

– Подаци изведени из „Алтернативног извештаја о положају и потребама младих”, који је сачинила Кровна организација младих, показују да су млади у Србији разочарани, забринути због високе стопе незапослености и обесхрабрени чињеницом да не могу да пронађу посао и живе самостално, због чега велики број њих размишља о одласку из Србије. Највећи број младих у Србији живи у својој момачкој или девојачкој соби, петина изнајмљује стан, свега десет одсто има стан у свом власништву, а око пет процената младих живи у студентском дому. Обесхрабрује податак да чак 60 одсто младих нема никакве месечне приходе, а више од трећине њих планира да се исели из родног места у потрази за бољим животом. Док млади из руралних крајева планирају пресељење у већа места, млади из градова маштају о емиграцији у земље Западне Европе” – упозорава наш саговорник и додаје да ће средином године радити компаративно истраживање о положају младих у Србији и Европској унији.

Резултати студије „Млади – наша садашњост” Института за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду такође говоре да се више од половине младих у нашој земљи још увек башкари у својој девојачкој или момачкој собици, пије прву јутарњу кафу у породичном кругу и живи на маминој кухињи, а чак две трећине популације која има између 19 и 35 година спада у категорију „издржаваних особа” које финансијски помажу родитељи.

Истраживање које је обављено на узорку од 1.627 испитаника, старости од 19 до 35 година у 62 општине на територији Србије, показало је да тек свака седма млада особа живи самостално, односно с пријатељима или рођацима док студира у другом граду. С родитељима живи две трећине младих између 24 и 25 година, половина младих од 29 и 30 година и 37 процената оних између 34 и 35 година.

Ако имамо на уму социјалне маркере одраслости – завршено образовање, напуштање родитељског дома, запослење, ступање у брак и финансијску независност, можемо констатовати да чак 46 одсто младих старости од 19 до 25 година нема ниједан остварен атрибут одраслости и да скоро свака десета млада особа од 26 до 35 година нема ниједну карактеристику одраслости.

Студија Међународне организације рада и Републичког завода за статистику, под називом „Транзиција младих жена и мушкараца на тржишту рада Републике Србије”, која је урађена на репрезентативном узорку од 3.500 младих особа узраста од 15 до 29 година, такође је показало да је свега трећина младих особа у нашој земљи запослена.

Највећи број младих у нашој земљи ради у сектору услуга – чак 77 процената младих жена и половина младих мушкараца, а значајан број њих ради и у пољопривреди (14,6 процената) односно у индустрији (23,8 одсто). Када се анализира сектор услуга, долази се до закључка да млади углавном раде у велепродаји и малопродаји, у којима је запослена четвртина младих жена и 16,8 процената мушкараца, затим у угоститељству и прехрани, здравству, социјалном раду и образовању.

Више од половине запослених младих људи жели да промени посао, што и не чуди ако имамо у виду податак да петина њих нема право на плаћени годишњи одмор, трећина нема право на плаћено боловање, док 17 процената нема писмени уговор с послодавцем. Међу онима који имају писмени уговор о раду 40 одсто њих је запослено на одређено време. Ово истраживање такође је показало да чак четвртина младих људи нити ради, нити се школује. Посебно забрињава чињеница да је стопа незапослености високообразованих младих особа и даље веома висока и износи 32,9 процената.

Продужено детињство

Ако има­мо на уму со­ци­јал­не мар­ке­ре од­ра­сло­сти – за­вр­ше­но обра­зо­ва­ње, на­пу­шта­ње ро­ди­тељ­ског до­ма, за­по­сле­ње, сту­па­ње у брак и фи­нан­сиј­ску не­за­ви­сност – мо­же­мо кон­ста­то­ва­ти да чак 46 од­сто мла­дих ста­ро­сти од 19 до 25 го­ди­на не­ма ни­је­дан оства­рен атри­бут од­ра­сло­сти и да ско­ро сва­ка де­се­та мла­да осо­ба од 26 до 35 го­ди­на не­ма ни­јед­ну ка­рак­те­ри­сти­ку од­ра­сло­сти. 

Коментари18
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Banja
@Kosta... sve je to lepo, i tacno u nacelu, ne moze se nista dodati, samo mi se cini da je lako deliti motivacione poruke iako se vremena bitno razlikuju. Kao kada lepa zena kaze da lepota dolazi iznutra. Nije da zagovaram letargiju, fatalizam i defetizam ali treba imati razumevanja i biti svestan zasto je tako kako je i pomoci mladima, bez grubih osuda. Vremena su neosporno daleko teza i to treba imati u vidu. Meni licno nista ne fali, i ne osecam se prozvanim, cak i ne pripadam ovoj generaciji ali jesam prosao tesnac odrastanja, bivao izrabljivan, radio za mizerne novce, na crno, sikaniran (u stranoj firmi), otpusten cak, bez razloga, te vrlo dobro znam sa cime se mladi suocavaju pa ih i razumem, ocigledno bolje nego stariji kojima su neke stvari strane. A to da ima gorih zemalja, i to znam, licno sam video tezu bedu od nase, pa sta. Da li treba da me tesi sto se u Gambiji zivi losije i da treba da cutim. I nije Serbija nego Srbija, ako ste namerno napisali. Srecan Dan Drzavnosti!
Banja
@Kosta... mladi ne mogu biti bolji od situacije u kojoj se formiraju a za koju nisu odgovorni niti su mogli da neposredno na nju da uticu, stoga ne vidim odakle pravo nekome da ih tako olako negativno etiketira, a narocito mi je nekorektno da to rade stariji koji su em odgovorni za ambijent u kome im deca rastu, em su sami ziveli u boljim vremenima a iza sebe ostavili pustos. Mladi su apaticni, bezvoljni, lenji ako hocete ali kako i da budu bolji. Mladi nece da rade sto si um roditelji radili? Jeste li nekada radili za 15 hiljada sa sve prekovremenim satima bez godisnjeg? Devojka iz Banje Koviljace se udala u subotu, u ponedeljak dobila otkaz! Ne verujete? Osim toga mnogi roditelji svoju decu sistematski demotivisu da odlaze iz roditeljskog doma (u kome besplatno zive) iz cisto patoloskih razloga i licne neostvarenosti. A sto se tice koje kome duzan, ako smatrate da niste nikome duzni (svako je duzan da misli na one koji dolaze posle), onda ne ocekujte ni suprotno. I kaze se video igre
Коста
Бања, старије генерације су чиниле онолико колико су могле. Грешке и пропоусте су чинили они који су доносили одлуке, баш као иданас. Свет се није променио. Скоро свака генерација је прошла кроз рат. Од кукања и бацања кривице на старије нећете постићи ништа. Напротив, провешћете цео живот за ништа. Ако мислите да се на Западу не губи посао олако само доказује да живите у машти. Нико никоме није дужан. Будите сигурни да се у Сербији живи боље него у многим другим земљама на свету и да све наде неу потрошене. Али на зелену грану се не стиже кукањем.
Miloš
Dokaz da ni u EU ne cvetaju ruže. Eto šta je danas doneo neoliberalni koncept.
Aleksandar Mihailovic
Na šta ukazuju ovi zabrinjavajući podaci? Da li su to rezultati "reformi" i "demokratije" koju nam Zapad natura, koju silom seje iz aviona i preko krstarećih raketa i drugih balističkih širi svuda po planeti? O kakvom to malosutra boljem sutra slušamo bajke izbornih gladijatora, o čijoj sreći i budućnosti? Koji je odgovor aktuelnih vlasti na ovo činjenično stanje? Još više otežati mladima i ubrzano ih slati u "beli svet" čime se "rešava" problem nezaposlenosti u Srbiji, a na način da se reketiraju i terorišu oni od čijih penzija žive i da se preranim slanjem na onaj svet ukinu i ta primanja. To je zločin nad zločinima, velezločin koji ne zastareva, a oni koji su iz pravosuđa u službi organizovanog političkog i ne samo političkog kriminala će morati da shvate i osete šta je prava pravda i šta znači poštovati Ustav. Srbija je u raljama svih njih i dok još nije kasno iz toga se mora otrgnuti. Naredni parlamentarni izbori su presudni, opstati ili nestati, biti slobodan ili rob i gladan.
Djordje Todorović
Problem visoke nezaposlenosti u Srbiji,ali i na Zapadu biće sve veći.Stalno povećavanje godina potrebnih za odlazak u penziju,broja radnih sati,stagnacije ili pada dnevnica u kombinaciji sa sve bržom robotizacijom i automatizacijom učiniće da tokom godina pronalazak stalnog i dobro plaćenog posla bude samo san.Grupa japanskih i britanskih stručnjaka procenila je da će za 15-tak godina robotizacija i automatizacija trajno ukinuti skoro 50% sadašnjih radnih mesta na Zapadu.Vladajuće garniture to ne zanima,profit je ispred svega,pa će stalni posao vrlo brzo biti velika retkost,dok će privremeni slabo plaćeni poslovi postati dominantni.Problem nezadovoljstva rešavaju nametanjem kreditnih okova,tako da ako budete imali sreće da imate posao radićete čitav vek do smrti samo da otplatite kredite uzete za rešenje egzistencijalnih pitanja,dok za mlade kombinuju recept lako dostupnih i jeftinih droga za otupljivanje i mase besmislenih rijaliti programa za mentalno zatupljivanje.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.