Субота, 24.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Пјонгјанг преко Берлина набавио балистичку технологију

Шеф немачке службе државне безбедности тврди да је Северна Кореја за свој ракетни програм куповала опрему у Немачкој, али и на другим тржиштима
(Фото Бета/АП)

Од на­шег до­пи­сни­ка
Франк­фурт, Хај­дел­берг – Се­вер­на Ко­ре­ја је ус­пе­ла да до­ђе до опре­ме и тех­но­ло­ги­је за свој ба­ли­стич­ки ра­кет­ни про­грам пре­ко сво­је ам­ба­са­де у Бер­ли­ну, ус­твр­дио је пр­ви чо­век не­мач­ке слу­жбе др­жав­не без­бед­но­сти (БфВ) Ханс Ге­орг Ма­сен.

„Про­це­ни­ли смо да је на­бав­ка ишла одав­де (из се­вер­но­ко­реј­ске ам­ба­са­де у Бер­ли­ну), а по на­шем ми­шље­њу, све је то слу­жи­ло за ра­кет­ни про­грам, али у од­ре­ђе­ној ме­ри и за ну­кле­ар­ни про­грам”, ре­као је Ма­сен, при че­му ни­је пре­ци­зно ре­као ко­ја вр­ста тех­но­ло­ги­је и опре­ме је на­ба­вље­на, већ са­мо да су у пи­та­њу еле­мен­ти ко­ји мо­гу да се ко­ри­сте за ци­вил­не свр­хе, али и за вој­не.

Пре­ма Ма­се­но­вим ре­чи­ма, де­ло­ви за Пјон­гјан­гов ба­ли­стич­ки и ну­кле­ар­ни про­грам су „на­ба­вље­ни и на дру­гим тр­жи­шти­ма или пре­ко тај­но­ви­тих фир­ми ко­је су их на­ба­ви­ле у Не­мач­кој”.

Те­ле­ви­зи­ја НДР је у ис­тра­жи­вач­ком до­ку­мен­тар­цу на­ве­ла да је БфВ 2016. и 2017. го­ди­не до­би­ла ин­фор­ма­ци­је о овим се­вер­но­ко­реј­ским на­бав­ка­ма, при че­му је на­ба­вље­на опре­ма на­вод­но ис­ко­ри­шће­на за ра­кет­ни про­грам. Ка­ко је пре­нео НДР, је­дан се­вер­но­ко­реј­ски ди­пло­ма­та је 2014. на­вод­но по­ку­шао да до­би­је „ви­ше­га­сни мо­ни­тор”, ко­ји се ина­че ко­ри­сти у раз­во­ју хе­миј­ског оруж­ја.

Пре­ма тврд­ња­ма за­пад­них ме­ди­ја, се­вер­но­ко­реј­ске ди­пло­ма­те има­ју кључ­ну уло­гу у раз­во­ју за­бра­ње­них се­вер­но­ко­реј­ских про­гра­ма на­о­ру­жа­ња, јер на­вод­но пру­жа­ју ло­ги­стич­ку по­др­шку за пре­ба­ци­ва­ње оруж­ја, вој­них тех­ни­ча­ра и до­при­но­се оба­ве­штај­ним опе­ра­ци­ја­ма.

У по­след­њем из­ве­шта­ју Ује­ди­ње­них на­ци­ја се на­во­ди да је Се­вер­на Ко­ре­ја за де­вет ме­се­ци 2017. го­ди­не ус­пе­ла да из­ве­зе про­из­во­де за­бра­ње­не санк­ци­ја­ма УН, за­ра­див­ши ти­ме 200 ми­ли­о­на до­ла­ра. Ауто­ри овог из­ве­шта­ја ука­зу­ју и на то да Пјон­гјанг има про­јек­те вој­не са­рад­ње са зе­мља­ма у Афри­ци, Ази­ји и на Па­ци­фи­ку, при че­му је Мјан­ма­ру про­дао ба­ли­стич­ки ра­кет­ни си­стем, док Си­ри­ји мо­жда по­ма­же у про­гра­му хе­миј­ског оруж­ја.

Упр­кос тврд­ња­ма не­мач­ких оба­ве­шта­ја­ца да се се­вер­но­ко­реј­ска ам­ба­са­да у Бер­ли­ну ко­ри­сти за кр­ше­ње санк­ци­ја ко­је су УН уве­ле Пјон­гјан­гу, зва­нич­ни Бер­лин не на­ме­ра­ва да пре­ки­не ове ди­пло­мат­ске од­но­се. Кра­јем но­вем­бра про­шле го­ди­не, аме­рич­ки Стејт де­парт­мент је зах­те­вао од зе­ма­ља, ко­је још ни­су пре­ки­ну­ле ди­пло­мат­ске од­но­се са Се­вер­ном Ко­ре­јом, на­во­де­ћи по­себ­но Не­мач­ку, да „опо­зо­ву сво­је ам­ба­са­до­ре” у Пјон­гјан­гу, као и „ума­ње при­сут­ност Се­вер­не Ко­ре­је у би­ло ко­јој од тих зе­ма­ља”. Али, вр­ло бр­зо је из Бер­ли­на сти­гло од­луч­но „не”. Вла­дин ко­ор­ди­на­тор за тран­са­тлант­ску са­рад­њу и члан стран­ке кан­це­лар­ке Ан­ге­ле Мер­кел Јир­ген Харт од­био је ова­кав зах­тев, ис­та­кав­ши да Не­мач­ка „не би сме­ла да се по­ви­ну­је” овом зах­те­ву Ва­шинг­то­на.

„Ми се не мо­же­мо осло­ни­ти је­ди­но на ки­не­ску или ру­ску ам­ба­са­ду у Се­вер­ној Ко­ре­ји”, ре­као је та­да он, до­да­ју­ћи да је „до­бро за Евро­пу, а са­мим тим и за За­пад, да је са не­мач­ком ам­ба­са­дом уси­дре­на у Пјон­гјан­гу”.

Не­мач­ки ди­пло­мат­ски од­но­си са Пјон­гјан­гом су до­брим де­лом на­сле­ђе не­ка­да­шњих при­сних од­но­са ко­му­ни­стич­ке Ис­точ­не Не­мач­ке са Се­вер­ном Ко­ре­јом. Ме­ђу­тим, ути­цај Бер­ли­на на ру­ко­вод­ство у Пјон­гјан­гу за­пра­во не по­сто­ји, већ не­мач­ке ди­пло­ма­те ви­ше има­ју уло­гу по­сма­тра­ча док су глав­ни игра­чи ки­не­ски и ру­ски ам­ба­са­до­ри. Не­мач­ка се ипак још на­да да би мо­гла да бу­де не­ка вр­ста по­сред­ни­ка из­ме­ђу Се­вер­не и Ју­жне Ко­ре­је, али су­штин­ски те­шко мо­же да озбиљ­ни­је ути­че на до­га­ђа­је на Ко­реј­ском по­лу­о­стр­ву јер за то не­ма ре­спек­та­бил­ну вој­ну си­лу.

Коментари16
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vladan budimirovic
A zasto niko ne pominje Izrael? Mozda su oni prodali tehnologiju koju su ukrali od Amera!
миле
то би значило да су је добили од амера. што би рекли, бизнис је бизнис
Игор Г.
"Леон Давидовић" Као што је Пакистан дошао у посед атомске бомбе, све својом технологијом и знањем, тако је урадила и С. Кореја.
Dragan Pik-lon
Samo naivni veruju da Nemci nemaju nuklearnu tehnologiju.Oni su je dali Amerikancima jos 1945.godine.Od tada su najveci saveznici na svetu.Vise su sa njima u sprezi nego sa Britanijom.Osim toga danas je Nemacka i jos neke zemlje oko nje pune nuklearnog oruzja koga ``cuvaju``amerikanci.Cela uljdurma SAD-va protiv Rusije je samo zato sto oni pokusavaju da sprece Rusko-Nemacko zblizavanje.Tek to zblizavanje bi unapredilo Evropu u svakom smislu.Ne bi me iznenadilo da su Nemci rado dali tehnologiju Koreancima.Da presele pritisak Jenkija na drugi kraj sveta!To ne znaci da Koreja nema vrsne naucnike.Ako ih nema na severu sigurno ih ima na jugu!Verujem i da je sa juga otislo dosta nuklearnih srafofa na sever.Ipak je to jedan Narod ciji san je ujedinjenje.To se najbolje vidi na olimpijskim igrama!!!
koja
Saslusajte prof. Milinovica na youtubu sa Lazom pa ce vam sve biti jasno ko je gde i kako pripomogao. Zasto se ovi trpaju sad, zna neko?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.