Петак, 01.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Први Центар за ментално здравље у Београду

Стручњаци Клинике „Др Лаза Лазаревић” грађанима ће бесплатно и без заказивања пружати саветодавне услуге на 20. спрату „Београђанке”
Ива­на Ста­ше­вић Кар­ли­чић (Фото Д. Д. К.)

Кли­ни­ка за пси­хи­ја­триј­ске бо­ле­сти „Др Ла­за Ла­за­ре­вић” отво­ри­ће пр­ви Цен­тар за мен­тал­но здра­вље у Бе­о­гра­ду 22. фе­бру­а­ра, и то на не­сва­ки­да­шњем ме­сту – на 20. спра­ту „Бе­о­гра­ђан­ке”. 

Ми­ни­стар­ство здра­вља, Град Бе­о­град и струч­ња­ци Кли­ни­ке „Ла­за Ла­за­ре­вић” обез­бе­ди­ће гра­ђа­ни­ма сва­ко­днев­ни са­ве­то­дав­ни рад два сер­ти­фи­ко­ва­на пси­хо­те­ра­пе­у­та, јед­ног пси­хо­ло­га или дру­гог здрав­стве­ног са­рад­ни­ка и три ме­ди­цин­ске се­стре, а све без упу­та и прет­ход­ног за­ка­зи­ва­ња. Струч­ња­ци ће за­ин­те­ре­со­ва­ним гра­ђа­ни­ма пру­жа­ти бес­плат­не услу­ге сва­ког рад­ног да­на од де­вет до 18 ча­со­ва. 

До­цент др Ива­на Ста­ше­вић Кар­ли­чић, ди­рек­тор­ка кли­ни­ке, ка­же да је Цен­тар за мен­тал­но здра­вље но­ви­на у ор­га­ни­за­ци­ји слу­жби за мен­тал­но здра­вље и да кон­крет­но пред­ста­вља ор­га­ни­за­ци­о­ну це­ли­ну ко­ја се у ло­кал­ној за­јед­ни­ци ба­ви про­мо­ци­јом, пре­вен­ти­вом и скри­нин­гом у ци­љу ра­не ди­јаг­но­сти­ке и пра­во­вре­ме­ног збри­ња­ва­ња про­бле­ма из до­ме­на ме­тал­ног здра­вља. С об­зи­ром на то да је одво­јен од бол­ни­це, пред­ста­вља још је­дан ко­рак ка де­стиг­ма­ти­за­ци­ји пси­хи­ја­три­је. 

– Сва­ки про­блем из до­ме­на ме­тал­ног здра­вља ко­ји осо­ба има по­пут не­ква­ли­тет­ног спа­ва­ња, не­рас­по­ло­же­ња, раз­дра­жљи­во­сти, сва­дљи­во­сти, ло­ших од­но­са са бли­ским љу­ди­ма, ло­шег функ­ци­о­ни­са­ња у по­слов­ном окру­же­њу, мо­же да бу­де раз­лог да се по­са­ве­ту­је са на­шим струч­ња­ци­ма и да на тај на­чин ефи­ка­сно ре­ши го­то­во сва­ко­днев­не „си­ту­а­ци­је” ко­је је мо­гу од­ве­сти у не­ки од по­ре­ме­ћа­ја мен­тал­ног здра­вља. Ни­ко не тре­ба да че­ка да се раз­бо­ли јер је пре­вен­ти­ва по­ла здра­вља – на­гла­ша­ва др Ста­ше­вић Кар­ли­чић, ко­ја ис­ти­че да је за­хва­љу­ју­ћи по­др­шци Ми­ни­стар­ства здра­вља, мен­тал­но здра­вље на­ци­је у фо­ку­су па­жње др­жа­ве и ло­кал­не са­мо­у­пра­ве. 

Пре­ма по­да­ци­ма Свет­ске здрав­стве­не ор­га­ни­за­ци­је за 2017. го­ди­ну, да­нас у све­ту од не­ког мен­тал­ног по­ре­ме­ћа­ја па­ти ви­ше од 450 ми­ли­о­на љу­ди. Од то­га, нај­ве­ћи број, и то око 300 ми­ли­о­на, има де­пре­сив­ни по­ре­ме­ћај. На­ша зе­мља ни­је из­у­зе­так. Ста­бил­на сто­па по­ра­ста обо­ле­лих од овог по­ре­ме­ћа­ја оба­ве­зу­је нас на ве­ћи сте­пен де­ло­ва­ња у про­мо­ци­ји мен­тал­ног здра­вља. За­то од ове го­ди­не Ми­ни­стар­ство здра­вља уво­ди оба­ве­зни скри­ниг за де­пре­си­ју на ни­воу при­мар­не здрав­стве­не за­шти­те, што ће на ду­жи вре­мен­ски рок до­ве­сти до па­да бро­ја обо­ле­лих, а пра­вил­ним во­ђе­њем уну­тар си­сте­ма здрав­стве­не за­шти­те и па­да тро­шко­ва и по­ве­ћа­ња ква­ли­те­та жи­во­та ста­нов­ни­штва.

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Marija S
Izuzetno neljubazno osoblje. Odnosno sestre, ili sta god da su. Osoba koja dodje tu dosla he jer joj treba pomoć, a ne da joj one drže predavanja i zakazuju za 10 dana, iako je unutra prazno. Ljudi koji dolaze kod vas ne dolaze zato sto im je lepo u životu, sramota.
igor
Vrlo inovativno. Svaka cast.
Sava Jovanović
Postaviti psihijatrijsku ordinaciju na 20. sprat neke zgrade je veoma neozbiljno. Liftovi u Beograđanki nisu prijatni ni za ljude koji nemaju nikakve psihičke tegobe a kamoli za npr. neurotičare.
Kosta
Центар је потребан за психичке болести, а на не здравље. Ако је неко здрав не треба му центар. Некада су и имена правила смисла.
Aleksandra
Zasto onda imamo Dom zdravlja, a ne npr. Dom bolesti? Nekada je i jezik brzi od pameti.
bole
Prvi centar je Institut za mentalno zdravlje u Palmotićevoj, nakon toga bolnica dr. Laza Lazarević, tu je i Institut za psihijatriju pri KC Srbije. Postavlja se pitanje kako je ovo prvi centar za mentalno zdravlje u Beogradu?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.