Уторак, 31.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Национална матура – улазница на факултет

Садашња генерација првог разреда средње школе на крају четврте године, уместо матурског, полагаће завршни испит као једини услов за упис на многе високошколске установе
Пријављивање будућих бруцоша прошлог лета (Фото Д. Жарковић)

Ђа­ци ко­ји су у те­ку­ћој школ­ској го­ди­ни упи­са­ли не­ку од че­тво­ро­го­ди­шњих сред­њих шко­ла у Ср­би­ји пр­ва су ге­не­ра­ци­ја уче­ни­ка ко­ја ће уме­сто са­да­шњег ма­тур­ског ис­пи­та по­ла­га­ти та­ко­зва­ну на­ци­о­нал­ну ма­ту­ру, ко­ју на сва­ком ко­ра­ку по­ми­ње Мла­ден Шар­че­вић, ми­ни­стар про­све­те, на­у­ке и тех­но­ло­шког раз­во­ја. По­ред то­га што ће, као и до­сад, пре­ста­вља­ти за­вр­шни сред­њо­школ­ски ис­пит, она ће би­ти и ди­рект­на ула­зни­ца на ве­ћи­ну фа­кул­те­та, без оба­ве­зног по­ла­га­ња при­јем­ног ис­пи­та, об­ја­шња­ва су­шти­ну уво­ђе­ња на­ци­о­нал­не ма­ту­ре Ра­ди­во­је Стој­ко­вић, пред­сед­ник За­јед­ни­це гим­на­зи­ја Ср­би­је. Дру­га спе­ци­фич­ност др­жав­не ма­ту­ре је­сте то што ће уве­сти иден­тич­не те­сто­ве у це­лој зе­мљи од­ре­ђе­не на ре­пу­блич­ком ни­воу, а не као до са­да би­ра­не у сред­њим шко­ла­ма. 

Фа­кул­те­ти­ма ће би­ти оста­вље­но на во­љу да од­лу­че да ли ће за­др­жа­ти при­јем­не ис­пи­те, али по­ен­та уво­ђе­ња на­ци­о­нал­не ма­ту­ре је­сте, ка­ко об­ја­шња­ва Стој­ко­вић, да они бу­ду уки­ну­ти на ве­ћи­ни ви­со­ко­школ­ских уста­но­ва.

– На­ци­о­нал­на ма­ту­ра је на­пра­вље­на да, уз то што је за­вр­шни ис­пит про­ве­ре зна­ња, бу­де исто­вре­ме­но вред­но­ва­на и као при­јем­ни за фа­кул­тет 2021. го­ди­не. На­да­мо се да ће ве­ћи­на ви­со­ко­школ­ских уста­но­ва то да при­хва­ти, јер је то био циљ Ми­ни­стар­ства про­све­те ка­да је уве­ло на­ци­о­нал­ну ма­ту­ру. Мо­гу­ће је да при­јем­ни ис­пи­ти, од­но­сно не­ка вр­ста до­дат­ног те­сти­ра­ња, оста­ну на умет­нич­ким фа­кул­те­ти­ма, па и оним за ко­је вла­да ве­ли­ко ин­те­ре­со­ва­ње, као што су елек­тро­тех­нич­ки, прав­ни и ар­хи­тек­тон­ски фа­кул­тет – ис­ти­че Стој­ко­вић и на­по­ми­ње да ће ђа­ци ко­ји за­вр­ше тро­го­ди­шње сред­ње шко­ле има­ти свој за­вр­шни ис­пит та­ко­ђе од­ре­ђен на на­ци­о­нал­ном ни­воу, али он не­ће пред­ста­вља­ти др­жав­ну ма­ту­ру, ни­ти ће би­ти ула­зни­ца на фа­кул­тет. 

Ис­пит из ма­тер­њег је­зи­ка би­ће оба­ве­зни део на­ци­о­нал­не ма­ту­ре за све ђа­ке, док ће за­дат­ке из ма­те­ма­ти­ке по­ла­га­ти сви ко­ји су тај пред­мет има­ли ду­же од две го­ди­не. Тре­ћи део др­жав­не ма­ту­ре у гим­на­зи­ја­ма би­ће из пред­ме­та по из­бо­ру са та­ко­зва­не ли­сте пред­ме­та за ко­је по­сто­је стан­дар­ди за крај оп­штег сред­њег обра­зо­ва­ња, а ту су хе­ми­ја, фи­зи­ка би­о­ло­ги­ја, исто­ри­ја, ге­о­гра­фи­ја, стра­ни је­зи­ци, ма­те­ма­ти­ка за оне ко­ји су је учи­ли кра­ће од три го­ди­не. У умет­нич­ким шко­ла­ма то ће би­ти тест из умет­нич­ких пред­ме­та, а у сред­њим струч­ним шко­ла­ма из кључ­них струч­них пред­ме­та.   

– Ма­ту­ран­ти ко­ји же­ле, по­ред срп­ског и ма­те­ма­ти­ке, мо­гу по­ла­га­ти те­сто­ве не из јед­ног, већ из два, па и три из­бор­на пред­ме­та. Ова мо­гућ­ност је уве­де­на за слу­чај да не­ки фа­кул­те­ти, као ме­ди­цин­ски на при­мер, за при­јем за­тра­же по­ло­жен на­ци­о­нал­ни ис­пит из два из­бор­на пред­ме­та. Ако ула­зни­ца за тај фа­кул­тет, по­ред срп­ског и ма­те­ма­ти­ке, бу­ду и за­вр­шни те­сто­ви на др­жав­ној ма­ту­ри из би­о­ло­ги­је и хе­ми­је, ма­ту­ран­ти као тре­ћи, оба­ве­зни, део на­ци­о­нал­ног ис­пи­та мо­гу по­ла­га­ти би­о­ло­ги­ју, а он­да за­тра­жи­ти да по­ла­жу и че­твр­ти тест из хе­ми­је – об­ја­шња­ва Стој­ко­вић, ко­ји је и ди­рек­тор но­во­сад­ске Гим­на­зи­је „Јо­ван Јо­ва­но­вић Змај”.

На­ци­о­нал­на ма­ту­ра ће, на­гла­ша­ва он, омо­гу­ћи­ти да ђак исто­вре­ме­но кон­ку­ри­ше на ви­ше фа­кул­те­та, као што са­да осма­ци при при­је­му у сред­ње шко­ле упи­су­ју 20 же­ља. 

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nevena
Kao srednjoškolac moram da se požalim da mi se ova ideja uopšte ne sviđa. Glavni razlog je polaganje matematike, koju ja kao učenik filološkog odeljenja, imam samo 2 godine, a i edukacija po pitanju tog predmeta nam je vrlo slaba. Druga stvar je demoralisanje koje mi srpska deca osećamo, jer mi učimo sve i svašta, a sve što naša država čini, jeste to da imitira Zapad. Na Zapadu deca ne mogu da priđu našem školskom sistemu, a opet nas svi vrednujete isto i stalno nas koristite kao zamorčiće. Žao mi je što posle imate "odliv mozgova".
Tanja Gojakovic
Cista glupost! Ako je neko upisao strucnu skolu, polagace maturu gimnazijalaca. Van pameti. Samo da se uvede nesto novo, pa nek je i lose. Dozovite se pameti, mislite malo i na decu, koja su preopterecena.
Slobodan Vlaski
Glupost. Sada ce gotovo sva omladina "predavati" dokumente za upis, cak i oni koji nisu ozbiljno planirali studirati s porolom "cisto da probam" i mnoga deca koja to zaista zele, a mozda nisu bili najbolji ucenici ce svoju sansu izgubiti. Ne treba po svaku cenu ukidati sve propise iz doma komunizma niti uvoditi nemacke ili americke. Niti su sve njihove mere dobre niti su sve komunisticke lose.
Nina
Glupost, nije kriterijum isti u svim skolama. Uporedite samo u Bg 5 i 7 gimnaziju,dobar is 5 zna vise od odlicnog iz 7. Cista degradacija skolstva, ali sta ocekivati od ministra koji ima privatnu skolu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.