Лековите биљке помажу код болног грла
Чекаонице домова здравља ових дана су пуне пацијената који се жале на болове у грлу и „гребуцкање”, немогућност гутања хране, кашаљ... У таквој ситуацији људи се нађу у недоумици какву храну и које чајеве треба да конзумирају, осим лекова које им је прописао лекар. Стручњаци напомињу да бол у грлу може да буде узрокован бактеријском и вирусном инфекцијом. За вирусне инфекције грла осим симптоматске терапије могу да се користе и чајеви јер имају антиинфламаторно дејство, а неки од њих и антибиотско. Ипак, упозорава мр др Верослава Станковић, специјалиста исхране здравих и болесних људи, приликом употребе чајева требало би бити обазрив јер неки од њих могу да изазову и алергијску реакцију. Зато се и дневна количина чаја ограничава на три шоље, а остатак течности се надокнађује водом и соковима.
– Приликом гушобоље требало би водити рачуна и о врсти хране која се конзумира као и о конзистенцији и температури хране. Велики комади хране, чврста храна са оштрим ивицама (јабука, дуња) и врела храна могу да повреде већ оштећену и надражену слузокожу грла. У овом периоду требало би користити топле, домаће супе, пре свега пилећу супу јер је богата аминокиселинама, које помажу бржем оздрављењу особе. Остала храна би требало да буде мекана (пире кромпир, барени пиринач, компот), ситно исецкана (месо и салата) и топла.
Тек по престанку инфекције и бола у грлу особа може да се врати на уобичајену исхрану – додаје др Станковић. За смиривање упале грла могу се користити класични чајеви или зачини припремљени као чај.
Чајеви се најчешће употребљавају прохлађени да не би довели до додатног оштећења грла. – Чајеви се припремају тако што се једна кафена кашичица чаја (или једна филтер кесица) прелије са 200 милилитара кључале воде. То се остави да одстоји пет до седам минута, мало прохлади и пије полако – појашњава др Станковић и саветује испијање чаја од жалфије, камилице, нане, лимуна и меда, као и ђумбира.
Чај од камилице
Представља благотворно средство у отклањању бола у грлу. Припрема се као и сваки други чај и нема контраиндикација.
Чај од жалфије
Може се припремити за пиће или за испирање грла. За испирање грла се припрема тако што се у 200 милилитара кључале воде дода једна кафена кашичица жалфије и пусти да кључа још два до три минута. Остави се да одстоји 15 минута, процеди се, прохлади и њиме се испира грло (гргорење). Требало би бити обазрив јер чај од жалфије не смеју да користе труднице и дојиље, као и особе које су алергичне на неки од састојака.
Чај од ђумбира
Делује не само на бол у грлу већ и на повишену телесну температуру и има и антибиотско дејство. У 200 милилитара прокуване воде ставити једну кафену кашичицу праха од ђумбира, оставити да се прохлади, и не мешати пре употребе.
Чај од нане
Он је веома ефикасан јер доводи и до олакшавања дисајних функција (дилатације бронха). Чај од нане не смеју да користе труднице, дојиље и деца до једне године.
Чај од лимуна и меда
Напитак има позитивни ефекат на упалу грла, али и на имуно систем. Припрема чаја је веома лака. У једну шољу загрејане воде додати једну кафену кашичицу меда и сок од пола лимуна, промешати и попити. Веома је важно да вода не буде сувише топла јер тада се потпуно уништавају сви састојци лимуна.
Подели ову вест


Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.