Среда, 19.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Дачић: Број земаља које признају Косово пашће испод сто

Министар спољних послова Бурундија Алан Аиме Њамитве одбацио је наводе о било каквим утицајима или притисцима да ова земља повуче одлуку о признању
(Фото Танјуг)

При­шти­на тре­ба да се на­вик­не да у све­ту по­сто­је они ко­ји ми­сле да је од­лу­ка о при­зна­ва­њу Ко­со­ва би­ла по­гре­шна, ре­као је пр­ви пот­пред­сед­ник Вла­де Ср­би­је и ми­ни­стар спољ­них по­сло­ва Иви­ца Да­чић, ко­мен­та­ри­шу­ћи из­ја­ву Бе­џе­та Па­цо­ли­ја да је Да­чић на­вод­но по­ну­дио оруж­је Бу­рун­ди­ју у за­ме­ну за по­вла­че­ње од­лу­ке о при­зна­њу не­за­ви­сно­сти Ко­со­ва. Шеф срп­ске ди­пло­ма­ти­је је на кон­фе­рен­ци­ји за но­ви­на­ре у ви­ли „Мир”, где се са­стао са ми­ни­стри­ма спољ­них по­сло­ва Ита­ли­је и Ал­ба­ни­је, од­ба­цио тврд­ње ко­је до­ла­зе из При­шти­не иронично приметивши:. „Да, нудимо атомске бомбе”.

„Ако не­ко по­ста­вља пи­та­ње за­што је не­ка зе­мља по­ву­кла при­зна­ње, он­да и Ср­би­ја тре­ба да пи­та за­што је не­ко при­знао Ко­со­во. Во­лео бих да Ср­би­ја има на рас­по­ла­га­њу ве­ли­ке ко­ли­чи­не на­о­ру­жа­ња, ма­ло би нас дру­га­чи­је гле­да­ли”, ка­зао је Да­чић, „Па­цо­ли мо­жда раз­ми­шља о ка­те­го­ри­ја­ма ко­је он по­се­ду­је и сред­стви­ма ко­ја је он ко­ри­стио ка­да је раз­го­ва­рао са по­је­ди­ним зе­мља­ма”, ре­као је Да­чић, пре­но­си Тан­југ.

Ка­ко је ка­зао, не љу­ти се на ње­га, али му је по­ру­чио да спорт­ски при­хва­ти то што не­ке зе­мље по­вла­че при­зна­ње јед­но­стра­но про­гла­ше­не не­за­ви­сно­сти Ко­со­ва. „Па­шће ис­под 100. Ја вам га­ран­ту­јем”, за­кљу­чио је ми­ни­стар Да­чић. 

Исто­вре­ме­но, ми­ни­стар спољ­них по­сло­ва Бу­рун­ди­ја Алан Аиме Ња­ми­тве у из­ја­ви за Глас Аме­ри­ке од­ба­цио је на­во­де о би­ло ка­квим ути­ца­ји­ма или при­ти­сци­ма: „Бу­рун­ди је 2012. го­ди­не при­знао Ко­со­во као не­за­ви­сну др­жа­ву, али у ме­ђу­вре­ме­ну смо има­ли при­ли­ку да пре­и­спи­та­мо на­шу по­зи­ци­ју и уста­но­ви­ли смо да је је­ди­но до­бро да по­но­во раз­мо­три­мо ту по­зи­ци­ју и ја­ча­мо до­бре и од­лич­не од­но­се ко­ји су већ по­сто­ја­ли из­ме­ђу бив­ше Ју­го­сла­ви­је и Бу­рун­ди­ја.”

Ди­пло­мат­ски од­но­си из­ме­ђу СФРЈ и Бу­рун­ди­ја ус­по­ста­вље­ни су 1962. го­ди­не од­мах по­што је африч­ка зе­мља сте­кла не­за­ви­сност, та­ко да је је­ди­но ис­прав­но би­ло да Бу­рун­ди ја­ча ве­зе ко­је су успе­шно по­сто­ја­ле из­ме­ђу две др­жа­ве, од­но­сно са Ре­пу­бли­ком Ср­би­јом ко­ја је прав­ни на­след­ник Ју­го­сла­ви­је, об­ја­снио је Ња­ми­тве. Та­ко­ђе, од­ба­цио је на­во­де да је би­ло при­ти­са­ка на Бу­рун­ди да по­ву­че при­зна­ње Ко­со­ва. 

Фол­динa: Че­шка по­гре­ши­ла 2008. го­ди­не

Власт Че­шке по­гре­ши­ла је ка­да је 2008. го­ди­не при­зна­ла јед­но­стра­но про­гла­ше­ну не­за­ви­сност Ко­со­ва, из­ја­вио је ју­че, на пријему код министра спољних послова Србије, по­сла­ник у че­шком пар­ла­мен­ту Ја­ро­слав Фол­динa, ко­ји је пред­во­дио че­шку де­ле­га­ци­ју у по­се­ти Бе­о­гра­ду. „Ми у пар­ла­мен­ту има­мо ре­зо­лу­ци­ју да по­др­жа­ва­мо Ре­зо­лу­ци­ју 1244. Зна­чи да је власт ра­ди­ла не­што дру­го од оно­га што им је ре­као пар­ла­мент”. По­сла­ник у че­шком пар­ла­мен­ту, чи­ја је мај­ка Срп­ки­ња, ре­као је да је Че­шка до­жи­ве­ла исто што и Ср­би­ја, ка­да је, ка­ко је на­вео, у про­шлом ве­ку из­гу­би­ла 15 од­сто те­ри­то­ри­је, ко­ја је да­та Нем­ци­ма. „До­шло је до свет­ског ра­та због тог кр­ше­ња ме­ђу­на­род­ног пра­ва”, под­се­тио је Фол­динa, ко­ји се обра­тио на срп­ском је­зи­ку.

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Стефан Зоран
Министар спољних послова Бурундија је погрешио само кад каже да "Косово није признала једна трећина светске популације", јер само Кина, Индија, Русија, Бразил и Индонезија чине ПОЛОВИНУ светске популације! Сигурно је мислио на број земаља, а ту се рачунају и Науру, Тувалу, Тонга, Палау, Кирибати, Бангладеш, Микронезија, Самоа, Санта Луција, Сан Марино, Лихтенштајн, Монако... и десетине других државица које, све заједно, имају онолико становника колико и Милогора сама!
slavko
Nebitno je dali ih je 130, 100, 50 ili 5. Bitno je da su među njima Amerika, Britanija, Nemačka, Francuska i Albanija. To im je dovoljno za nedodirljivost.
драган лучић
Не, битно је да међу њима нису они који дрмају или ће да дрмају светом. Значи Кина, Русија, Индија, Бразил, Иран, Индонезија, Мексико... Да не набрајам, 80% Азије, Африке и Латинске Америке. Ови које сте набројали, сем САД и Албаније, су још увек фактор само у свом комшилуку.
Mirko
Iako danas problem sa albancima izgleda nerešiv smanjenje broja zemalja koje ih podržavaju dovest će nas u situaciju da neće u svetu biti bitno samo ono što traže albanci. Gotovo sam uveren da ih amerika nije priznala i uticala na druge zemlje da ih priznaju imali bi onoliku podršku sveta koliku ima i severni Kipar. Moramo strpljivo čekat i zamrznut problem. Razgovore treba voditi sa Albanijom a ne sa vlastima na Kosovu jer mi njihovu nezavisnost ne priznajemo kao što ih ne priznaje ni pola sveta. Mislim da bi sa Albanijom mogao biti postignut korektniji dogovor jer je ona ipak priznata država. Ovi na kosovu su grupa razbojnoka sa kojima ne treba da pravimo dogovore. Mislim da bi na taj način i dobar deo država počeo da ih tretira onako kako zaslužuju po svom ponašanju. Zapad time što nas tera da pravimo sa njima sporazume hoće da im mi damo legitimitet.
Radoslav Jovanovic
Sve mi se čini da će ova vlast ući u taj broj. Imaju savetnike sa zapada koji će to proglasiti "pobedom".
dragan
i ove male ostrvske drzavice na pacifiku,takoje mogu promeniti misljenje,vrlo lako

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.