Понедељак, 03.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Меркел занимале економске реформе, не локални избори

Председник Србије Александар Вучић је у интервјуу за Прву телевизији у Берлину говорио о односима Србије и Немачке, изборима у Београду, медијима и о томе шта нас чека ако се не постигне правно обавезујући споразум о нормализацији односа с Приштином
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је у Берлину добио подршку и похвале немачке канцеларке Ангеле Меркел за економски напредак Србије, те да значај разговора са њом за Србију превазилази оквире локалних избора, иако су ти избори важни грађанима у местима у којима се одржавају.

Он је, у интервјуу који је Првој телевизији дао у Берлину, после састанка са Ангелом Меркел, рекао да су реформе оно што занима Немачку, те да је сада већ извесно да на том темељу, на којем је у јануару раст БДП-а био 4,2 одсто, грађани Србије могу очекивати веће плате и пензије.

„Овде је било речи о односима Србије и Немачке, а мој посао је био да бринемо о будућности Србије. Њене похвале се односе пре свега на економски напредак, што смо смањили јавни дуг, поправили услове пословања, успели да спустимо незапосленост на 12 одсто. То су ствари које Немачка хвали, као и успех да смо имали највише страних директних инвестиција у целом региону са изузетком Румуније, а мислим на регион шири од Западног Балкана”, рекао је он.

Вучић је казао да жели да обавести грађане да је раст БДП-а у јануару био 4,2 одсто, према првој процени, и ако буде четири одсто и у првом кварталу сасвим сигурно ће сем економског напретка, људи и јавном сектору и пензионери добити веће повећање плата и пензија него икада. (Танјуг)

Вучић: На изборима за Београд биће неизвесно

Председник СНС и Србије Александар Вучић изјавио је да ће борба на изборима у Београду бити неизвесна и да сматра да ће листа број 1 „Александар Вучић - Зато што волимо Београд” имати приближно једнак број гласова као све остале.

Вучић је у интервјуу на Тв Прва рекао да сматра да та листа има предност и да људи цене и разумеју оно што је урађено, „а да ли сви остали могу да се скупе или не могу и имају глас више. . . “.

Борба између те прве листе, листе број 1, и свих осталих заједно биће неизвесна.

„Надам се да ћемо победити, ако изгубимо честитаћемо, али верујем да ће бити неизвесно”, додао је Вучић.

На питање шта ако се све те листе уједине Вучић је одговорио да то значи да ће имати око 30 одсто „наших мандата”. (Танјуг)

Вучић: Надам се да ће ми ово бити последњи мандат

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не може да гарантује, али да се нада да ће му ово бити последњи мандат на месту председника СНС.

Вучић је, у интервјуу телевизији „Прва”, на питање да ли ће се повући са места председника СНС, казао да ће за годину дана знати боље.

„Надам се да ћу имати као отац троје деце довољно времена да им се посветим у будућности и прочитам књиге које сам пропустио у протеклом периоду”, истакао је он.

Исправио је новинара рекавши да никада није рекао да ће напустити странку.

„Ја сам сматрао да још неко кратко време треба да останем на том месту због стабилизације и још једног или два изборна циклуса, а онда ћу се склонити и млађима у руке оставити будућност наше странке”, објаснио је Вучић.

Поручио је опозицији, чије захтеве је до сада, како каже све испунио, да ће на изборима у Београду листа коју предводи имати највише гласова, више него 2013, и да ће бити близу победе, али да ће победа зависти од расподеле осталих гласова.

„Они ће се изненадити својим лошим резултатом, а биће им чудно како смо постигли тако добре резултате. Људи поштују рад и не могу да се добију избори на политици мржње, јер таквој нема места у Србији”, објаснио је Вучић додајући да се избори добијају идејама.  (Танјуг)

Без споразума с Приштином, чека нас непробојни зид

Споразум с Приштином неопходан нам је како бисмо ишли даље ка ЕУ, како бисмо имали још више страних инвестиција, нових фабрика, више радних места и бољи стандард, а у противном наићи ћемо, упозорио је, на природни зид, који се више не може пробити.

„Бићемо као Турска и Македонија” - овако је председник Србије Александар Вучић одговорио на питање Прве тв шта нас чека ако се не постигне правно обавезујући споразум о нормализацији односа с Приштином.

Ако раст БДП буде 4 одсто – највеће повећање плата и пензија
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је раст БДП-а у јануару, према првим проценама, био 4,2 одсто, и да ћемо, ако у првом кварталу буде четири одсто, имати највећи раст плата у јавном сектору и пензија.„Желео бих да обавестим грађане да је раст БДП-а у јануару био 4,2 одсто, према првој процени, и ако буде четири одсто у првом кварталу сасвим сигурно ће сем економског напретка, људи и у јавном сектору и пензионери добиће веће повећање плата и пензија него икада”, казао је он у интервјуу телевизији Прва. (Танјуг)

Упитан чекају ли нас неке санкције, рекао је да то што нас чека не би назвао санкцијама, већ природним зидом, који нећемо моћи више да пробијемо.

„Зашто не кажете и ви и сви други народу шта све нећемо имати и шта све нећемо моћи да имамо ако се не договоримо, а тај је договор могућ једино ако нађемо компромисно решење”, рекао је Вучић за Прву ТВ.

Бићемо, ако не прихватимо, заглављени на европском путу, као Турска и Македонија, а не заборавите, додао је, да смо само од тренутка кад смо отворили преговоре удвостручили стране инвестиције.

„Можете да замислите колико би то било висе кад нас улазак у ЕУ буде сасвим известан”.

Па, додао је, не би Французи платили за Аеродром да нису видели Србију у Европи.

Он је подсетио да Немачка на правно-обавезујућем споразуму Београда и Приштине инсистира од 2008. године.

„Они инсистирају на томе од 2008. године, него су вас неки лагали у Србији да они то не траже. Никога нећу да лажем, они то траже. Ни данас нисам говорио да тече мед и млеко. Ми имамо другачије виђење о Косову: Они су признали независност Косова 2008. године”, рекао је Вучић за Прву телевизију након сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

„Неће бити нимало лако, али пробаћемо да нађемо компромис. А шта је то што нећемо имати ако не направимо неку врсту компромиса са Албанцима, што не каже неко? Бићемо заглављени на европском путу попут Турске, Македоније и других земаља које због политичких спорова заглављене”, нагласио је Вучић.

Он је рекао да ће „самом најавом уласка Србије у ЕУ бити повећане директне стране инвестиције”, а у супротном, каже „имаћемо безброј других проблема - правних и техничких, економских...„.

Зато је, каже, све време инсистирао на неопходности компромиса:

„И нису ти разговори лаки и не свиђају се све моје идеје немачким домаћинима. Али, нисам ја овде дошао на кафу, јер кафу не пијем, нити канцеларка Меркел има времена за губљење. Нити сам дошао да видим Берлин”, приметио је Вучић.

А ако постигнемо компромис? На то председник Вучић одговара да се мора разумети да су за Србију „врата широко отворена”.

„Остаје на нама да завршимо многе друге ствари, али све то је стоти део проблема са којим се суочавамо када је реч о КиМ”, казао је.

Нагласио је и да би „Немачка волела да Србија има исти однос према Приштини као што има Немачка” и додао да ће „Немачка тешко да одустане од независности Косова”.

„Илузија је то очекивати”, нагласио је.

Он је казао да Србија засигурно неће прихватити да јој се донесе неки готов папир и да то потпише, рекавши да је то данас јасно рекао и у Берлину.

На питање да ли можемо да добијемо гаранције да ћемо 2025. сигурно ући у ЕУ ако 2019. године потпишемо споразум с Приштином, Вучић је рекао:

„Уколико потпишемо тај споразум добићемо све гаранције, а гаранције које добијамо у Берлину су гаранције у које највише верујем”.

Немачка кад нешто каже, држи реч, указао је.

На питање шта је сада на столу у преговорима са Приштином, Вучић је навео да ће народу о томе говорити почетком априла.

„Са канцеларком сам причао о свему. Папир је и даље бео, али свакаквих ствари ту има и разговарао сам са канцеларком Меркел о различитим модалитетима”, рекао је он.

На наводе о „тајним преговорима”, Вучић наводи да нема ничега тајног.

„Никада се нигде Тачи и ја нисмо састали, а да није под окриљем Европске уније. Некада је то случај у Бриселу, некада на неком другом месту у свету, али увек под заставом ЕУ и са европским посредницима”, рекао је Вучић.

На питање да ли постоји неки позадински канал преговора, на нивоу невладиних организација, изасланика, да се говори о подели, Вучић наводи да о тим стварима не може да говори и да не може да их потврди.

Шта нас онда очекује у априлу и да ли је то можда референдум, Вучић је узвратио питањем - „А, о чему референдум?”.

„Морам да изађем са нечим што Срби морају да разумеју, нешто што је реално и рационално и нешто што ће Срби понешто да добију, и не понешто него нешто значајно. Дакле, то је смисао, ако нема тога не разумем са чиме да идемо на референдум. Да прихватамо оно што су нам наметали и оно што нам је наметнуто. Могу да учествујем у програмирању компромиса, у борби против митолошког приступа решавању косовског проблема. Могу да се борим против оних који кажу да је Штимље колевка српске цивилизације, а у Штимљу нема ниједног Србина”, додао је председник Србије. (Танјуг)

Вучић: Какав референдум? Па, морам да предложим решење...

Сви говоре о референдуму, а ја морам да предложим решење, и не могу да кажем да расписујемо референдум о томе да ли признајемо независност Косова, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић одговарајући за Прву телевизију на питање чека ли нас у априлу референдум о косовском проблему.

„Морам да изађем с нечим сто Срби могу да разумеју, сто је рационално и чиме ће Срби да добију и то не нешто мало, већ нешто значајно”, рекао је Вучић.

А, у међувремену, док не предложи то решење, како каже, може да пропагира компромис, да се бори против митолошког решавања тог питања, против оних који би да бранимо Србе у Штимљу, рецимо, где их одавно висе нема.

„У многим местима Срба више нема тамо, много је таквих места, а није нас много ни било”, закључио је. (Танјуг)

Оптужују нас они у чије време опозиције у медијима није било

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да оптужбе по питању слободе медија стижу од „оних који за време своје власти све медије затворили за опозицију”.

Како је рекао, ако неко мисли да нешто можемо да направимо да положај медија и медијских посленика буде бољи спреман је да разговара, али не и да то слуша као политичке оптужбе и то од „оних који су све медије затворили за опозицију”.

„Не кажем, још је поред Бориса (Тадића) и могло да прође нешто из опозиције, али поред Ђиласа у медијима нисмо постојали”, приметио је у интервјуу за Прву телевизију.

„У Србији има слободе”, рекао је на питање треба ли мењати Закон о информисању, те узвратио питањем - хоће ли то донети висе медијске слободе.

Рекао је да у последњих неколико година није било угрожавања медијских слобода и, што је још важније, није било напада на медијске раднике.

„Осим теже повреде Гордане Узелац и нешто лакше повреде Маре Драговић испред Пинк ТВ док су радиле свој посао, а напали су их они фашисти, и неког гурања, мислим да је била Лидија Валтнер угрожена, ништа се слично није догодило годинама уназад”, рекао је Вучић.

Истакао је да је спреман да разговара ако неко мисли да још нешто треба да уради по питању слободе медија.

„Спреман сам да разговарам о томе али о конкретним питањима, а не да се све своди на политичко разрачунавање. Спреман сам да разговарам о томе шта вам недостаје, али, реците ми, јесам ли некад забранио да ме нешто питате, љубазно се одазивам на позиве осим једне телевизије која непрекидно води бруталну кампању против мене и владе”, рекао је Вучић.  (Танјуг)

Вучић: Подршка Немачке је за нас страховита предност

Председник Србије Александар Вучић рекао је да нас после локалних избора чека много важног и тешког посла, а упитан да ли нас обавезује на нешто подршка Немачке, која је данас у разговору с канцеларком Меркел потврђена, поручио је:

„Не очекујем лаке одлуке, али од тих тешких одлука зависи наш напредак ка ЕУ, али и будућност наше деце”.

У том је смислу посебно поменуо да је на почетку његовог мандата као премијера у Србији у немачким компанијама радило 17.000 људи, да их је данас 43.000, а да ће већ у наредним месецима то прећи 50.000, те да у противном, ако нећемо у тешке одлуке, „нема новог запошљавања, нема страних инвестиција, нових фабрика, а и то сто нам је покривеност увоза извозом 78 одсто највише су заслужне немачке компаније”...

„Оне су обезбедиле тржисте за нас и то је страшна предност”, приметио је.

Упитан могу ли се неслагања у вези с Косовом између Србије и Немачке некако „испеглати”, Вучић је навео да је чињеница да се наши ставови по том питању битно разликују, јер је Немачка признала међу првима независност Косова и инсистира на правно обавезујућем споразуму с Приштином.

Због тога и каже да неће бити лако, али да је сигуран „да морамо да покушамо да пронађемо решење и то компромисно”.  (Танјуг)

Коментари12
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Драган Галић
Немачка је била главни економски партнер Краљевине Југославије пре II светског рата. Ни данас то не значи да нам мисле добро..
Раде Ковачевић
Меркелова покушава да увери целу Србију, а не само њене лидере, да Немачка нема ништа са будућим признањем независности Косова од стране Србије, уверава све нас да не уцењује Србију на њеном путу ка ЕУ, те да ће Србија, када призна независност Косова, сама од себе да призна независност Косова, јер је рационална и паметна, реална и будућносна, једном речју – перспективна европска држава! А Немачка је ту, је’ л да, само да несебично помогне Србију у њеним економским и правним реформама, техничким и другим стандардима. Тебра, што би рекла најмлађа популација Срба!? Али, авај, Немачка је главни заговорник независности Косова, а била је то и пре бомбардовања СРЈ 1999.године, па се поставља питање: Не ваја ли Немачка Србију по свом политичком укусу, што је раније много пута, разним средствима, неуспешно покушавала? Важно су и следећа питања: Зна ли Србија како се ствара капитал, а не само како се он увози, да ли се мисли да је немогуће привредно и извозно преоријентисати привреду Србије?
Aleksandar Mihailovic
"Могу да учествујем у програмирању компромиса, у борби против митолошког приступа решавању косовског проблема. Могу да се борим против оних који кажу да је Штимље колевка српске цивилизације, а у Штимљу нема ниједног Србина”, a, у међувремену, док не предложи то решење, каже АВ, може да пропагира компромис, да се бори против митолошког решавања тог питања, против оних који би да бранимо Србе у Штимљу, где их одавно више нема. Predsedniče, da li ima koga od vlasnika auta i ukućana u autu ako je auto ukraden? Da li je bar na 1m udaljenost onaj kome je ukraden zlatni lančić, a da li u ukradenoj torbi ičega više vrednog ima? Zbog čega mislite da se za nezakonito оtuđeno i ukradeno ne treba boriti jer to više nije kod nas? Ako je tako, ukinimo krivično zakonodavstvo, osim za slučaj da je neko direktno uhvaćen u činjenju KD. Da li je teško razumeti da upravo iz krajeva koji su kolevka Srbije proteruju sve Srbe? Kako ćemo pred pretke ako izdamo ili prodamo KiM za džabe i lažna EU obećanjа?
Mirko
Danas je Nemačka ekonomska i civilizovana zemlja. Njena podrška nam je izuzetno važna sve dok je motivisana ekonomskom logikom. Nažalost mi poznajemo i neku drugu njenu politiku koja je bila specifično brutalna prema srpskom ali prema drugim slovenskim narodima. Svi verujemo da se takva militantna nemačka politika nikada neće ponoviti. To smo verovali i nakon 1918 godine ali se to ipak desilo ne dugo nakon završetka velikog rata. Od kada su je sile pobednice stavile pod kontrolu nakon poraza u drugom svetskom ratu, a posebno Amerika i Britanija nemačka je mirna civilizovana i ekonomski napredna zemlja. Nažalost ono što nisu dozvolile nemačkoj danas upravo rade Amerika i Britanija. One kroje geopolitiku sveta i svadjaju ostatak sveta sa Rusijom koja više ne predstavlja ideloški problem zapadu. Koliko vidim sličan kurs vode i prema Kini ali je ona mnogo ojačala pa predstavlja prekrupan zalogaj otvorenom nametanju politike jer pored ekonomske moći kina je stara i moćna civilizacija.
Glasinac
Merkelovu interesuju ekonomske reforme a ne lokalni izbori.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.