Понедељак, 02.08.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Допуна картице за превоз једном годишње

У Београду тренутно око 230.000 старијих од 65 година има „бусплус” картицу. – Сваки пензионер који има сениор картицу убудуће ће имати 10 одсто попуста за међумесни превоз „Ластиним” аутобусима
За ста­ри­је од 65 година по­треб­на је са­мо фо­то­ко­пи­ја лич­не кар­те (Фото А. Васиљевић)

„За два ме­се­ца по­ста­јем ин­ва­лид­ски пен­зи­о­нер, а ина­че сам из­бе­гли­ца из Хр­ват­ске. Тре­ба да при­ку­пим до­ку­мен­та­ци­ју да бих мо­гао да оства­рим пра­во на по­пу­сте у град­ском пре­во­зу. Код ку­ће не­мам ин­тер­нет ни­ти ком­пју­тер, а не­мам ни­ко­га од бли­жњих ко био мо­гао да ме ин­фор­ми­ше о све­му то­ме. Ко­ме тре­ба нај­пре да се обра­тим?”, за­тра­жио је по­моћ од ре­дак­ци­је „Тре­ћег до­ба” бе­о­град­ски пен­зи­о­нер Си­ма Вук­ша, из Же­ле­зни­ка. На­шег чи­та­о­ца за­ни­ма­ло је и ка­ква би би­ла про­це­ду­ра у слу­ча­ју да из­гу­би кар­ти­цу за пре­воз или је не­ка­да оште­ти. 

У „Бу­сплу­су” под­се­ћа­ју да кар­ти­це ни­су трај­ни до­ку­мент и да им је рок тра­ја­ња три го­ди­не. 

– За осо­бе ста­ри­ја од 65 го­ди­на по­треб­на је са­мо фо­то­ко­пи­ја лич­не кар­те  или ори­ги­нал на увид. Ка­да је реч о из­бе­глим ли­ци­ма, они тре­ба да обез­бе­де фо­то­ко­пи­ју из­бе­глич­ке ле­ги­ти­ма­ци­је ко­ја је пла­ве бо­је  (ори­ги­нал на увид), док ин­тер­но ра­се­ље­ни тре­ба да при­ба­ве исто фо­то­ко­пи­ју лич­ног до­ку­мен­та (ори­ги­нал на увид), с тим што адре­са мо­ра да бу­де са те­ри­то­ри­је Ко­со­ва и Ме­то­хи­је. Уз то по­треб­но је да обез­бе­де и фо­то­ко­пи­ју ле­ги­ти­ма­ци­је за ра­се­ље­на ли­ца ко­ја је бе­ле бо­је или ори­ги­нал на увид, као и фо­то­ко­пи­ју ори­ги­нал­не по­твр­де МУП-а о при­ја­вље­ном бо­рав­ку на те­ри­то­ри­ји гра­да Бе­о­гра­да. Та по­твр­да не тре­ба да бу­де ста­ри­ја од две го­ди­не – на­бра­ја­ју у „Бу­сплу­су”.

Над­ле­жни до­да­ју да се кар­ти­ца за пре­воз до­пу­њу­је јед­ном го­ди­шње, а до­пу­на ва­жи од 1. ја­ну­а­ра до 31. де­цем­бра те­ку­ће го­ди­не. 

– У слу­ча­ју гу­бит­ка кар­ти­це или ње­ног оште­ће­ња, за по­нов­но из­да­ва­ње нео­п­ход­но је под­не­ти иден­тич­ну до­ку­мен­та­ци­ју као при­ли­ком пр­вог ва­ђе­ња. Одо­бре­но је из­да­ва­ње ду­пли­ка­та кар­ти­це и на осно­ву па­со­ша, и то у слу­ча­ју не­по­се­до­ва­ња ва­же­ће лич­не кар­те – на­по­ми­њу у „Бу­сплу­су”. 

Да би мо­гле да обез­бе­де го­ди­шњу кар­ту за град­ски пре­воз, све осо­бе, па и оне ста­ри­је од 65 го­ди­на, осим из­бе­гли­ца и ин­тер­но ра­се­ље­них, оба­ве­зно тре­ба да има­ју пре­би­ва­ли­ште у Бе­о­гра­ду. Це­на за ста­ри­је је 407 ди­на­ра. У Бе­о­гра­ду тре­нут­но око 230.000 ста­ри­јих од 65 има „бу­сплус” кар­ти­цу. 

Од­не­дав­но је до­не­та од­лу­ка и да ће сва­ки пен­зи­о­нер из Бе­о­гра­да ко­ји ко­ри­сти се­ни­ор кар­ти­цу убу­ду­ће има­ти де­сет од­сто по­пу­ста на ме­ђу­ме­сни пре­воз „Ла­сти­ним” ауто­бу­си­ма и исто то­ли­ки про­це­нат ума­ње­ња мо­ћи ће да оче­ку­је на це­ну го­ди­шње кар­те. Јер, ово пред­у­зе­ће по­ста­ло је део град­ског се­ни­ор про­гра­ма, а пре­ма нај­но­ви­јим по­да­ци­ма у пре­сто­ни­ци је ви­ше од 200.000 пен­зи­о­не­ра пре­у­зе­ло се­ни­ор кар­ти­цу. Над­ле­жни из гра­да под­се­ћа­ју да су по­че­ле да се ди­стри­бу­и­ра­ју и пот­пу­но но­ве пер­со­на­ли­зо­ва­не кар­ти­це уме­сто при­вре­ме­них ко­је се тре­нут­но ко­ри­сте. Пер­со­на­ли­зо­ва­на се­ни­ор кар­ти­ца је у пот­пу­но­сти бес­плат­на, а уз њу ко­ри­сни­ци мо­гу да оства­ре број­не олак­ши­це и по­пу­сте.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

slavisa
Zasto samo penzioneri i stariji uBeogradu imaju popust na bus plusu ne i penzioneri iz unutrasnosti kada dodju u Beograd.Mozda smo mi iz unutrasnjosti gradjani neke druge drzave ili sa druge planete!
električar
Da li to možda pišete o prevozu u Smederevu ? Nisam čuo da u Smederevu bilo ko o ovakvim stvarima razmišlja ... 400 dinara godišnji prevoz za starije od 65 godina ? Svašta ! To u Smederevu nije moguće, kao ni mnogo što-šta drugo !!! Samo neki užasni osmesi: "Kako ste ..."?
Živan Mićić
Drugi put obrati paznju za koga glasas u gradskoj vlasti!!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.