Недеља, 25.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Београд сутра бира градску власт

Тачно у седам часова биће отворено 1.185 бирачких места, на којима ће 1.606.693 бирача моћи да искористе право гласа до 20 часова, када се бирачка места затварају

У Београду се сутра одржавају избори за одборнике Скупштине града, а грађани ће имати прилику да бирају између 24 листе. Тачно у седам часова биће отворено 1.185 бирачких места, на којима ће 1.606.693 бирача моћи да искористе право гласа до 20 часова, када се бирачка места затварају. Сви бирачи би требало да добију обавештење са адресом бирачког места на којем гласају, али уколико га забораве, могу да гласају и без тога, јер ово обавештење служи само зато да се бирач лакше пронађе у бирачком списку, па самим тим брже и да гласа.

Међутим,  да би неко могао да гласа мора на бирачко место обавезно да понесе важећу личну карту, пасош, или возачку дозволу са уписаним јединственим матичним бројем.

Гласачки листић је резедо боје и заштићен је воденим жигом баш као и контролни листић, који је светлоружичасте боје и служи за проверу исправности кутије. Листић садржи редни број испред назива изборне листе.

Гласа се само за једну листу, заокруживањем редног броја испред ње. Међутим, према Закону о локалним изборима изборни листић ће бити важећи и уколико је на њему „заокружено име и презиме првог кандидата на изборној листи или је заокружен назив или део назива изборне листе, односно ако су истовремено заокружени редни број и назив изборне листе и име и презиме првог кандидата”.

Неважећи гласачки листић јесте непопуњени листић, листић који је попуњен тако да се не може утврдити за коју се изборну листу гласало и листић на коме је заокружено више од једне изборне листе.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.