Среда, 29.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Филум у згради Факултета медицинских наука

Ректор Небојша Арсенијевић најавио делимично решење за проблем смештаја Филолошко-уметничког факултета, стар две деценије
(Фото Википедија)

Кра­гу­је­вац – Да ли ће Фи­ло­ло­шко-умет­нич­ки фа­кул­тет, ко­ји две де­це­ни­је не успе­ва да обез­бе­ди на­мен­ску згра­ду, због че­га се на­ста­ва од­ви­ја на ви­ше ло­ка­ци­ја у гра­ду, ко­нач­но до­би­ти свој кров над гла­вом? Пред­ста­вља­ју­ћи про­грам ра­да и раз­во­ја Уни­вер­зи­те­та у Кра­гу­јев­цу у на­ред­не три го­ди­не, рек­тор Не­бој­ша Ар­се­ни­је­вић, ко­ји је не­дав­но по дру­ги пут би­ран на ту функ­ци­ју, на­ја­вио је „де­ли­мич­но ре­ше­ње” за овај фа­кул­тет.

Пре­ма Ар­се­ни­је­ви­ће­вим ре­чи­ма, Фи­лум би тре­ба­ло да се пре­се­ли у згра­ду Фа­кул­те­та ме­ди­цин­ских на­у­ка, али тек по­што се окон­ча град­ња Цен­тра за ма­тич­не ће­ли­је.

Не­до­ста­так про­сто­ра ко­ји угро­жа­ва рад и функ­ци­о­ни­са­ње Фи­лу­ма мо­ра би­ти бри­га свих нас. Де­ли­мич­но ре­ше­ње је усту­па­ње про­сто­ра Фа­кул­те­та ме­ди­цин­ских на­у­ка ка­да се за­вр­ши из­град­ња цен­тра из­у­зет­них вред­но­сти. Ту се сви не­се­бич­но мо­ра­мо ан­га­жо­ва­ти и та­ко мо­ра би­ти. То је ре­ал­но, а оста­ло је не­из­ве­сно и не за­ви­си са­мо од нас – по­ру­чио је Ар­се­ни­је­вић на сед­ни­ци Са­ве­та уни­вер­зи­те­та.

Фи­лум је нај­мла­ђи члан кра­гу­је­вач­ког уни­вер­зи­те­та. По­чео је да ра­ди 1996, као оде­ље­ње Фи­ло­ло­шког фа­кул­те­та у Бе­о­гра­ду, а од 2002. по­сто­ји као са­мо­стал­ни фа­кул­тет.

Кра­гу­је­вач­ки Фи­лум да­нас има три од­се­ка – фи­ло­ло­шки, му­зич­ки и ли­ков­ни, пре­да­ва­ња на овом фа­кул­те­ту пра­ти око 2.000 сту­де­на­та, а на­ста­ву и ве­жбе др­жи око 250 про­фе­со­ра и аси­сте­на­та. Иако бе­ле­жи зна­чај­не ре­зул­та­те на по­љи­ма на­у­ке и умет­но­сти, овај фа­кул­тет је и да­ље „под­ста­нар” ко­ји не успе­ва да ре­ши свој „стам­бе­ни про­блем”.

До са­да су Уни­вер­зи­тет у Кра­гу­јев­цу и град­ске вла­сти, у са­рад­њи са Вла­дом Ср­би­је и ре­сор­ним ми­ни­стар­стви­ма, у ви­ше на­вра­та по­ку­ша­ва­ли да про­на­ђу ре­ше­ње за сме­штај Фи­лу­ма.

Пре де­се­так го­ди­на је ура­ђен про­је­кат за згра­ду Фи­лу­ма у цен­тру гра­да, али се од тог ре­ше­ња од­у­ста­ло због ад­ми­ни­стра­тив­них и фи­нан­сиј­ских про­бле­ма, због ко­јих ни­је оства­рен ни план да се овај фа­кул­тет ску­ћи на сло­бод­ној пар­це­ли по­ред Рек­то­ра­та уни­вер­зи­те­та. Пред­ла­га­но је и да се део Фи­лу­ма пре­се­ли у ста­ре објек­те Вој­но­тех­нич­ког за­во­да или да на ко­ри­шће­ње до­би­је згра­ду До­ма вој­ске у цен­тру гра­да.

Упр­кос број­ним обе­ћа­њи­ма, сва­ка од ових иде­ја је оста­ла са­мо „мр­тво сло­во на па­пи­ру”. На Фи­лу­му се, ме­ђу­тим, на­да­ју да се то не­ће де­си­ти са ини­ци­ја­ти­вом рек­то­ра Ар­се­ни­је­ви­ћа. 

И на Уни­вер­зи­те­ту и у упра­ви Фа­кул­те­та ме­ди­цин­ских на­у­ка по­сто­ји до­бра во­ља да се наш про­блем ре­ши. Ипак, пре­се­ље­ње у згра­ду Фа­кул­те­та ме­ди­цин­ских на­у­ка је са­мо јед­но од мо­гу­ћих ре­ше­ња. Ви­де­ће­мо шта ће од то­га би­ти – ре­као је за „По­ли­ти­ку” де­кан Фи­лу­ма Ра­до­мир То­мић.

Де­ка­нат Фи­лу­ма је већ ду­же вре­ме сме­штен у згра­ди Дру­ге кра­гу­је­вач­ке гим­на­зи­је, али је рад у јед­ном тре­нут­ку био ор­га­ни­зо­ван у чак 12 раз­ли­чи­тих обје­ка­та у гра­ду за чи­је је из­најм­љи­ва­ње овај фа­кул­тет мо­рао да пла­ћа по­за­ма­шну ки­ри­ју. Про­блем сме­шта­ја Фи­лу­ма ко­нач­но би мо­рао да бу­де ре­шен.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zoran
Ovo je ništa u odnosu na nezakonitoati u Viskoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu. Svi ćute, jer je direktorica zaposlila ćerku pokrajinskog sekretara za nauku.
Milos
Mislim da ce u Petrovcu imati dovoljno vremena za meditaciju ....
Joksa
@pedja. Mozda Kraljevo :-)
Pedja
U Petrovcu sede sitni.... gde sede oni koji se bave organizovanimkriminalom!?
Danijela.1
Ja sam iz ranijih tekstova u POLITICI shvatila da ministar ima drugacije planove za ovog rektora! Kad se zaustavi kriminal, falsifikovanje, mobing, bezakonje i nepotizam za ovog coveka nema vise prostora na Univerzitetu da licemerno glumi tu dusebriznika i dobrocinitelja!
Dragana
Dobrocinitelj- kriminalac! U pravom mafijaskom maniru! Sudi i smudi! Jednima cini dobro delo, drugima deli otkaze! Sve smo culi iz njegovih usta! Najbolje da policija kaze svoje i drzava konacno odreaguje!
Marko
Projekat izgradnje Centra za maticne celije je napusten. Sada je plan da se u taj prostor useli Medicinski fakultet.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.