Недеља, 26.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

И нишки ректор ускоро обнавља мандат

За среду је заказана седница савета Универзитета на којој ће се гласати о проф. др Драгану Антићу као једином кандидату и о његовом, практично трећем трогодишњем периоду на месту ректора
Нишки универзитет (Фото Википедија)

И дру­ги ве­ли­ки др­жав­ни уни­вер­зи­тет у Ср­би­ји, ни­шки, има­ће у на­ред­не три го­ди­не истог рек­то­ра као и до са­да. На сед­ни­ци се­на­та овог уни­вер­зи­те­та је­ди­ни кан­ди­дат за то ме­сто, до­са­да­шњи рек­тор проф. др Дра­ган Ан­тић, до­био је јед­но­гла­сну по­др­шку чла­но­ва овог те­ла, па се оче­ку­је да ће у среду на за­ка­за­ној сед­ни­ци Са­ве­та уни­вер­зи­те­та, тај­ним гла­са­њем, би­ти до­не­та ко­нач­на од­лу­ка ње­го­вом о из­бо­ру.

Ан­тић је прет­ход­но пред­ло­жен као је­ди­ни кан­ди­дат де­сет фа­кул­те­та и шест на­уч­но-струч­них ве­ћа, и по све­му су­де­ћи, он ће на је­сен за­по­че­ти свој тре­ћи рек­тор­ски ман­дат, што је у скла­ду с но­вим за­ко­ном о ви­со­ком обра­зо­ва­њу. На­и­ме, као што је „По­ли­ти­ка” већ пи­са­ла, пре­ма 144. чла­ну овог за­ко­на, у уку­пан број ман­да­та рек­то­ра „не ра­чу­на­ју се ман­да­ти до сту­па­ња на сна­гу овог за­ко­на”, та­ко да до­са­да­шњи ни­шки рек­тор мо­же, у скла­ду с том од­ред­бом, да бу­де на истом по­ло­жа­ју не са­мо до 2021, не­го и до 2024. го­ди­не.

Пр­ви рек­тор ко­ме је у овој из­бор­ној го­ди­ни про­ду­жен ман­дат је, под­се­ћа­мо, кра­гу­је­вач­ки, проф. др Не­бој­ша Ар­се­ни­је­вић, с тим што ће ње­му на је­сен по­че­ти дру­ги ман­дат. Кра­гу­је­вач­ки уни­вер­зи­тет је тај по­сту­пак из­бо­ра за­вр­шио још 27. фе­бру­а­ра, мно­го пре крај­њег ро­ка, док су пре­о­ста­ла два ве­ли­ка др­жав­на уни­вер­зи­те­та, бе­о­град­ски и но­во­сад­ски, у цео из­бор­ни по­сту­пак кре­ну­ли ка­сни­је.

Прет­ход­но су ускла­ди­ли сво­је ста­ту­те с но­вим за­ко­ном о ви­со­ком обра­зо­ва­њу. Но­во­са­ђа­ни су те ста­ту­тар­не про­ме­не усво­ји­ли про­шлог че­тврт­ка, а по­што ста­тут сту­па на сна­гу 16. мар­та, Са­вет Уни­вер­зи­те­та до­не­ће од­лу­ку о рас­пи­си­ва­њу из­бо­ра за рек­то­ра тек 22. мар­та. Та­ко ће тек у не­де­ља­ма по­сле то­га би­ти ја­сно да ли ће до­са­да­шњи рек­тор проф. др Ду­шан Ни­ко­лић би­ти иза­бран и за дру­ги ман­дат (пр­ви пут је иза­бран 2015).

Прет­ход­но је, по­след­њег да­на фе­бру­а­ра, до­не­та од­лу­ка о рас­пи­си­ва­њу из­бо­ра за рек­то­ра Уни­вер­зи­те­та у Бе­о­гра­ду и са­да је у то­ку по­сту­пак пред­ла­га­ња кан­ди­да­та на фа­кул­те­ти­ма на­шег нај­ве­ћег уни­вер­зи­те­та. С тим што се не­зва­нич­но на­во­ди да се са­да­шњи рек­тор Вла­ди­мир Бум­ба­ши­ре­вић не­ће по­но­во кан­ди­до­ва­ти.

У слу­ча­ју до­са­да­шња два из­бо­ра (Кра­гу­је­вац и Ниш), ви­ди­мо да се са­мо по је­дан кан­ди­дат пред­ла­же за рек­то­ра, што ни­је у скла­ду са уоби­ча­је­ном прак­сом из­бо­ра на мно­ге функ­ци­је. 

По­во­дом ових из­бор­них по­сту­па­ка пи­та­мо др Ма­ри­ју Бог­да­но­вић, про­фе­сор­ку Фи­ло­зоф­ског фа­кул­те­та и рек­тор­ку Уни­вер­зи­те­та у Бе­о­гра­ду од 2000. до 2004. го­ди­не, ко­ли­ко је битна уло­га рек­то­ра на на­шим уни­вер­зи­те­ти­ма, а она ка­же да је вр­ло зна­чај­на, и да је за рек­то­ра ве­о­ма ва­жно да је лич­ност чи­сте са­ве­сти и ве­ли­ког угле­да и у струч­ној и у ши­рој јав­но­сти. Лич­ност чи­сте са­ве­сти не мо­же ни­ко да уце­њу­је и лич­ност са том уну­тра­шњом сна­гом мо­же да се по­на­ша ис­кљу­чи­во у скла­ду са етич­ким прин­ци­пи­ма. Бог­да­но­ви­ће­ва ка­же да је у вре­ме ка­да је она би­ла рек­тор би­ло ви­ше ен­ту­зи­ја­зма у ра­ду и од­луч­но­сти у до­но­ше­њу од­лу­ка, а она ту од­луч­ност и са­да оче­ку­је од Кон­фе­рен­ци­је уни­вер­зи­те­та Ср­би­је, у ко­јем су сви рек­то­ри, и са др­жав­них и са при­ват­них уни­вер­зи­те­та. 

 

Реаговање: Подршка није једногласна

Као члан Сената Универзитета у Нишу, одговорно тврдим да сам гласала против избора досадашњег ректора за нови мандат, као и још троје чланова Сената, тако да подршка није била једногласна. Одлука јесте донета већином гласова, али свакако није била једногласна.

Проф. др Јадранка Ђуровић Тодоровић, декан Економског факултета Универзитета у Нишу

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Danijela
Pa zar treba sjahati sa kragujevackog rektora zato sto je i ovaj isti!? Boze, Boze, kud ide ovaj svet!!! Sami smo krivi...
Polka
Pa zasto su najahali na kg rektora, a evo i ni rektor postupa isto, i jos nostrifikuje sporne albanske diplome,
Milija
Zato sto je kragujevacki rektor metafora propasti srpskog visokog obrazovanja. Svaki dan njegovog ostanka na mestu rektora predstavlja bruku, sramotu i dalje propadanje Univerziteta. Ili smena i postavljanje stavri na zdrave osnove ili Univerzitet Arsenijevic & sin sa perjanicama Pravnim - index i Medicinskim - doktorski.
Stevan
Slažem se da pored kragujevačkog rektora treba ispitati i druge. Evo direktoricu Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu kojoj je osporen Megatrend doktorat. Svi ćute, jer je zaposlila ćerku pokrajinskog sekretara za nauku.
Мила
а о нострификацији шиптарских диплома - ни речи!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.