Субота, 31.07.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Од неком­плетних података до при­вре­меног решења

У пракси се дешава да издавању конач­ног решења за пен­зију претходе два-три при­вре­мена. – У Фонду ПИО истичу да око 95 одсто грађана најпре добије привремено
Проблеме задају не­у­пла­ће­ни до­при­но­си, не­пре­да­ва­ње при­ја­ва М-4, не­по­сто­ја­ње прав­не до­ку­мен­та­ци­је... (Фото Д. Јевремовић)

Гра­ђа­ни­ма ко­ји су сте­кли пра­во на пен­зи­ју Фонд за пен­зиј­ско и ин­ва­лид­ско оси­гу­ра­ње, осим трај­них, из­да­је и при­вре­ме­на ре­ше­ња. У ко­јим се си­ту­а­ци­ја­ма она из­да­ју, од­но­сно због че­га оси­гу­ра­ни­ци че­сто до­би­ја­ју нај­пре њих, а тек ка­сни­је и ко­нач­на ре­ше­ња, пи­та­ли смо над­ле­жне у Фон­ду ПИО. Бу­ду­ћи да се на трај­но ре­ше­ње че­ка и по не­ко­ли­ко ме­се­ци, у за­ви­сно­сти од слу­ча­ја до слу­ча­ја, оси­гу­ра­ни­ци се че­сто с пра­вом пи­та­ју и да ли се нов­ча­ни за­о­ста­ци ис­пла­ћу­ју на­кнад­но у це­ло­сти.  

– Од укуп­ног бро­ја оних ко­ји оства­ре пра­во на пен­зи­ју, око 95 од­сто гра­ђа­на до­би­је при­вре­ме­но ре­ше­ње о пен­зи­ји. Оно под­ра­зу­ме­ва да пен­зи­ја ни­је при­вре­ме­но огра­ни­че­на у вре­мен­ском сми­слу, већ да је из­нос пен­зи­је утвр­ђен на осно­ву не­ком­плет­них по­да­та­ка о ста­жу, за­ра­да­ма и ви­си­ни до­при­но­са за пен­зиј­ско и ин­ва­лид­ско оси­гу­ра­ње. Од ду­жи­не оства­ре­ног ста­жа оси­гу­ра­ња, за­ра­да и ви­си­не упла­ће­них до­при­но­са за­ви­си и ви­си­на из­но­са пен­зи­је. Уко­ли­ко се по до­но­ше­њу при­вре­ме­ног ре­ше­ња на­кнад­но ком­пле­ти­ра­ју сви по­да­ци о ста­жу, за­ра­да­ма и до­при­но­си­ма, мо­же се до­не­ти ко­нач­но ре­ше­ње о пен­зи­ји. У про­тив­ном, уко­ли­ко се не ком­пле­ти­ра­ју сви по­да­ци, до­но­си се но­во при­вре­ме­но ре­ше­ње – об­ја­шња­ва­ју у Фон­ду ПИО и до­да­ју да од те чи­ње­ни­це за­ви­си да ли ће на­кнад­но утвр­ђе­ни из­нос пен­зи­је по но­вом при­вре­ме­ном, од­но­сно ко­нач­ном ре­ше­њу би­ти ве­ћи или ма­њи од из­но­са утвр­ђе­ног по прет­ход­ном при­вре­ме­ном ре­ше­њу. 

– Уко­ли­ко је из­нос по ко­нач­ном ре­ше­њу ма­њи, ко­ри­сник пен­зи­је је ду­жан пре­ма про­пи­си­ма да вра­ти ви­ше ис­пла­ће­не из­но­се пен­зи­је. Мо­же се вра­ти­ти од­јед­ном или мак­си­мал­но до 60 ме­сеч­них ра­та. Ме­ђу­тим, ако је из­нос по ко­нач­ном ре­ше­њу ве­ћи, он­да фонд ко­ри­сни­ку ис­пла­ћу­је раз­ли­ку за ма­ње ис­пла­ће­не из­но­се пен­зи­је за цео пе­ри­од при­ма­ња пен­зи­је по при­вре­ме­ном ре­ше­њу (у це­ло­сти при пр­вој сле­де­ћој ис­пла­ти пен­зи­је по ко­нач­ном ре­ше­њу) – до­да­ју у фон­ду. У сва­ком кон­крет­ном слу­ча­ју за­ви­си да ли ће ко­ри­сник би­ти ду­жан да вра­ти ви­ше ис­пла­ће­не из­но­се пен­зи­ја или ће фонд ис­пла­ти­ти утвр­ђе­ну раз­ли­ку из­но­са пен­зи­је. 

У прак­си се нај­че­шће де­ша­ва да ко­нач­ном ре­ше­њу прет­хо­де од два до три при­вре­ме­на ре­ше­ња. Раз­ло­зи ко­ји до­во­де до при­вре­ме­них ре­ше­ња мо­гу се гру­пи­са­ти у две основ­не це­ли­не:  то су не­ком­плет­ни по­да­ци о ста­жу, за­ра­да­ма и ви­си­ни до­при­но­са, као и не­по­сто­ја­ње по­да­тка о про­сеч­ној го­ди­шњој за­ра­ди у ре­пу­бли­ци, за по­след­њу го­ди­ну ра­да, при­ли­ком об­ра­чу­на пен­зи­је. 

– До не­ком­плет­но­сти по­да­та­ка до­ла­зи из ви­ше раз­ло­га, а ме­ђу нај­ва­жни­ји­ма су не­у­пла­ће­ни до­при­но­си за ПИО, не­пре­да­ва­ње при­ја­ва М-4 Фон­ду ПИО, не­по­сто­ја­ње прав­не и фи­нан­сиј­ске до­ку­мен­та­ци­је о рад­ном ан­га­жо­ва­њу и при­ба­вља­ње до­ка­за о рад­ном ан­га­жо­ва­њу осо­ба ко­ја су ра­ди­ла ван под­руч­ја Ср­би­је. Тре­нут­но ва­же­ћи на­чин об­ра­чу­на пен­зи­је под­ра­зу­ме­ва по­сто­ја­ње и по­да­тка о про­сеч­ној го­ди­шњој за­ра­ди у ре­пу­бли­ци, за по­след­њу го­ди­ну ра­да, ко­ји се об­ја­вљу­је у то­ку пр­вог квар­та­ла те­ку­ће го­ди­не за прет­ход­ну го­ди­ну – об­ја­шња­ва­ју у фон­ду и до­да­ју да за све ко­ри­сни­ке ко­ји оства­ру­ју пра­во у те­ку­ћој го­ди­ни тај по­да­так се об­ја­вљу­је то­ком сле­де­ће го­ди­не. 

 

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Aleksandar Mihailovic
Čudna objašnjenja. Kako je moguće da neko dogura do penzije a da je onda 95% osoba sa nepotpunim podacima, šta je Fond radio ili džabolebario decenijama? Poenta je u drugom, dati privremeno rešenje a onda posle više meseci, čak i godina, izračunati da je dat prevelik iznos i od novopečenih i tada već reš pečenih penzionera zahtevati ogromnu gomilu para da vrate sa kamatom kako bi se imalo za "suficite" i "viškove", za finansiranje botova i izbornih kampanja, za sopstvene veće plate zaposlenih u Fondu, a kako ne bi imali odakle da vrate ih reketirati i naterati da rasprodaju imovinu ili da im se na vrat popnu Javni izvršitelji koji su najčešće gori od osica i muva. Zbog čega Fond nije od 1.1.2012.g, prošlo je jako puno vremena, još uvek izradio rešenja za tada preuzete vojne penzionere, a zbog čega već četvrtu godinu i nova rešenja za umanjene penzije koje su u suprotnosti sa rešenjem kod odlaska u penziju? Zbog čega Fond potkrada, vara i obmanjuje penzionere? Čija je kasa?ČIJA?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.