Субота, 13.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Говедину из Белгије увозили за мање од евра по килограму

Власник фирме, чије је име у овој афери открио приштински портал „Инсајдери”, новинарима претио смрћу
Седиште компаније „Вевиба” (Фото Вевиба)

Ме­со сум­њи­вог ква­ли­те­та, ко­је је на тр­жи­ште Ко­со­ва уво­же­но из бел­гиј­ске „Ве­ви­бе“, на­ба­вља­но је по це­ни од 93 цен­та по ки­ло­гра­му, пре­но­се при­штин­ски ме­ди­ји. Пре­ма ис­тра­жи­ва­њу „По­ли­ти­ке”, то је три до пет пу­та јеф­ти­ни­је од ре­дов­не на­бав­не це­не за за­мр­зну­то го­ве­ђе ме­со. Пре­ма нај­но­ви­јим ин­фор­ма­ци­ја­ма, ко­ји пра­те овај скан­дал и ко­ји је по­тре­сао ви­ше зе­ма­ља Европ­ске уни­је, све је кре­ну­ло упра­во из Ора­хов­ца где је за­вр­ши­ло око 63 то­не ме­са, а са­мо тре­ћи­на је уни­ште­на при­ли­ком ца­рин­ске кон­тро­ле. Оста­так је, по пи­са­њу та­мо­шњих ме­ди­ја, за­вр­шио на тр­жи­шту.

Нај­да­ље у ис­тра­жи­ва­њу ове афе­ре оти­шао је пор­тал „Ин­сај­де­ри“ ко­ји је об­ја­вио и име ком­па­ни­је ко­ја је у не­ко­ли­ко на­вра­та то­ком 2016. и 2017. го­ди­не уво­зи­ла ме­со спор­ног ква­ли­те­та и са сум­њи­вим де­кла­ра­ци­ја­ма.

Пре­ма њи­хо­вим са­зна­њи­ма реч је о фир­ми „Еуро ида“ из Ора­хов­ца чи­ји су пред­став­ни­ци за овај лист де­ман­то­ва­ли те на­во­де.

Осим де­ман­ти­ја сти­гле су и прет­ње смр­ћу чла­но­ви­ма ове ре­дак­ци­је због че­га је ју­че ре­а­го­ва­ло и При­штин­ско удру­же­ње но­ви­на­ра и за­тра­жи­ло за­шти­ту по­ли­ци­је и суд­ства. 

Бел­гиј­ска др­жав­на те­ле­ви­зи­ја ТРБФ, ко­ја је пра­ви­ла ре­пор­та­жу из Ора­хов­ца, пре­не­ла је и ову вест и оце­ни­ла је скан­да­ло­зном бу­ду­ћи да је вла­сник ове фир­ме те­ле­фо­ном упу­тио озбиљ­не прет­ње ауто­ри­ма овог ис­тра­жи­ва­ња. Ка­ко пре­но­си бел­гиј­ска др­жав­на те­ле­ви­зи­ја, вла­сник ове фир­ме је но­ви­на­ри­ма ре­као да ће их „исе­ћи на ко­ма­де и да то до­бро за­пам­те“. 

У Бел­ги­ји се, да под­се­ти­мо, већ да­ни­ма рас­пра­вља о овом скан­да­лу. 

Глав­ни „оп­ту­же­ни“ је фир­ма „Ве­ви­ба“, а она је део „Вер­бист гру­пе”, ком­па­ни­ја ко­ја по­кри­ва 30 од­сто тр­жи­шта ме­са и ко­ја је до­ско­ро са­ра­ђи­ва­ла са нај­ве­ћим тр­го­вин­ским лан­ци­ма. Из бел­гиј­ског Од­бо­ра за еко­но­ми­ју и јав­но здра­вље и Фе­де­рал­не аген­ци­је за без­бед­ност хра­не, ју­че је на­ја­вље­но да ће ви­ше од 1.000 ком­па­ни­ја ши­ром зе­мље би­ти ван­ред­но кон­тро­ли­са­но. Кон­тро­ле су по­че­ле и у дру­гим зе­мља­ма у ко­је је „Ве­ви­ба“ из­во­зи­ла ме­со, што по­ка­зу­ју и из­ве­шта­ји са Европ­ског си­сте­ма за бр­зо упо­зо­ра­ва­ње на не­бе­збед­ну хра­ну РАСФФ. По­след­њих да­на нај­ви­ше упо­зо­ре­ња је упра­во на ква­ли­тет раз­ли­чи­тих вр­ста ме­са. 

Ми­ни­стар по­љо­при­вре­де Ср­би­је Бра­ни­слав Не­ди­мо­вић ју­че се огла­сио овим по­во­дом и ре­као да на на­шем тр­жи­шту ни­је би­ло уво­за го­ве­ди­не из Бел­ги­је.

– Гра­ђа­ни мо­гу да бу­ду мир­ни јер у на­шу зе­мљу ни­је сти­за­ло спор­но ме­со из Бел­ги­је. Има­мо стал­не кон­тро­ле на гра­ни­ци и у сва­ком тре­нут­ку зна­мо ода­кле сти­жу по­шиљ­ке, а пра­ти­мо и си­стем ра­ног упо­зо­ре­ња на не­бе­збед­ну хра­ну – из­ја­вио је Не­ди­мо­вић.

У Упра­ви за ве­те­ри­ну ју­че су за „По­ли­ти­ку” по­но­во ре­кли да го­ве­ђе ме­со из „Ве­ви­бе“ ни­је сти­гло на на­ше тр­жи­ште и да је то­ком про­шле го­ди­не из Бел­ги­је уве­зе­но са­мо пет по­шиљ­ки свињ­ског ме­са.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dejan
Meso na crno dopremljeno sa Kosova se preko noći preradi.
Славко
Не увози се такво месо само из Белгије, нити само на Косово!
Dragoslav Stanisavljević
Ух, добро је, код нас ,,није " допремљено !? ,,Темпо" је Делезов, а ,,Делезе" белгијски, је'л да !? Само проверавам колико сам информисан, никакве инсуинације.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.