Понедељак, 24.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Културна баштина не познаје границе

Отварању обновљене Синагоге у Суботици присуствовали су председник Србије и премијер Мађарске
(Фото Танјуг)
Виктор Орбан и Александар Вучић (Фото АП)

Суботица – Након дугих деценија пропадања, велелепна Синагога, изузетни споменик културе у потпуности је обновљен. Отварању Синагоге присуствовали су  председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан. Обнова Синагоге почела је убрзаним темпом 2012. године када су република, покрајина и град започели обнову фасада, а 2014. укључила се и Мађарска држава и са 2,2 милиона евра финансирала целокупну обнову изузетне унутрашњости храма.

Због тога што су се у обнови храма удружиле толике снаге Исак Асиел, врховни рабин Србије, рекао је да ово више није само јеврејска Синагога, већ је постала суботичка Синагога: „Ово је дубок и велик тренутак у којем је здање једне мале заједнице постало здање читавог града, здање које је зближило Мађарску и Србију, и град и покрајину, и републику, и ово више није само наслеђе јеврејске заједнице, ово је постало наслеђе Суботице, Србије, Мађарске, Европе, света, Унеска.”

Синагога је подигнута почетком 20. века и од средине века почело је озбиљно урушавање здања које је још пре неколико година организација „Европа ностра” уврстила на листу седам најугроженијих верских објеката, а овај споменик светске баштине неколико пута је доспевао на листу најугроженијих споменика културе. Отварању обновљене Синагоге присуствовао је и велики број дипломата и представника јавног живота града.

„Ово културно наслеђе је нешто што нас спаја, културна баштина не познаје границе, она повезује Европу и ово је један од најбољих примера све успешније сарадње Србије и Мађарске. Ово је кућа окупљања, кућа молитве и кућа учења, и њих овде спојене у Синагоги данас поново отварамо”, рекао је председник Србије Александар Вучић говорећи у Синагоги пред готово 900 званица. Он је оценио да ће Синагога постати симбол сарадње и заједништва.

„Подижући изнова овако величанствене споменике ми показујемо не само наш однос према прошлости већ и према будућности људи са ових простора, показујемо колико смо близу Европе и колико желимо да будемо њен део, колико тога можемо заједно, удружени овим подухватима, и у сећању на све добро и велико из наше прошлости које се базирало на разумевању сопствених разлика. Учимо се и на овом примеру да разумемо наше разлике и да их не користимо за свађе већ за нови квалитет из којег ћемо сви заједно умети да извучемо добит и корист”, рекао је Вучић.

Гостима у Синагоги обратио се и премијер Мађарске Виктор Орбан који је оценио да је Суботица чудесно место у свету где је сасвим природно да је Синагога подигнута у духу мађарске народне уметности, и да то нема везе са тако често помињаним мултикултурализмом већ са чињеницом да су овде народи вековима заједно живели.

„На данашњи дан средња Европа показује своје најлепше лице свету. Шта се овде дешава: државници Србије и Мађарске у присуству представника јеврејске заједнице дошли су да предају другу по величини синагогу у Европи која је у потпуности обновљена и део је заједничког културног наслеђа. Спасавање и обнова Синагоге је пример шта су све заједно у стању Срби, Мађари и Јевреји, када се уједине око племенитог циља, и када прошлост не оптерећује већ је основ за изграђивање будућности у којој ће заједно живети и радити”, рекао је Орбан.

Премијер Мађарске је додао да је отварање Синагоге и порука да су то европске вредности које чувамо, да је то Европа у којој желимо да живимо, и да одбранимо, и да је то Европа у којој сви хришћани и Јевреји могу да искажу своја верска осећања, те да је то природно тло за које се не сме дозволити да нам буде извучено испод ногу. „Знамо да постоје делови света где наша хришћанска браћа и Јевреји и даље пате, као и делови света где се храмови руше уместо да се обнављају”, рекао је Орбан.

Након посете Синагоги, председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан имали су разговоре иза затворених врата у просторијама Јеврејске општине. Након тога обратили су се медијима.

„Поносан сам што смо заједнички завршили велики посао око суботичке Синагоге и то не бисмо могли без значајне помоћи коју је обезбедио премијер Орбан. Србија и Мађарска данас имају најбоље билатералне односе”, рекао је председник Вучић наглашавајући за то заслугу и премијера Орбана. „Мађарска је за нас брзо постала шести спољнотрговински партнер, ми нисмо толико значајни за Мађарску колико  она за нас”, рекао је председник Вучић. Политика премијера Орбана, оценио је Вучић, значила је стабилизацију читавог региона и изразио захвалност за подршку коју пружа војвођанским Мађарима, јер је то подршка Србији и доводи до стабилизације прилика у региону. „Никада нећемо заборавити да је Мађарска једна од ретких земаља чији је премијер присуствовао свакој међувладиној конференцији на којој смо отварали поглавља и увек је имао речи хвале за нашу земљу, и увек је апсолутно на српској страни”, рекао је Вучић.

Премијер Мађарске Виктор Орбан нагласио је да је присуство отварању Синагоге показатељ колико обе земље полажу на очувању културних вредности. „Срби увек могу да рачунају на Мађарску када је у питању прикључивање Европској унији, убеђен сам да је Европи потребна Србија. Србија није проблем, она је огроман потенцијал, а ЕУ је стално потребна нова инјекција енергије, и зато унију треба проширивати са амбициозним народима. Европа је са Балканом много активнија и успешнија, и са становишта стабилизације региона без сумње је Србија централна земља. Србија представља велику вредност за ЕУ”, рекао је премијер Орбан.

Он је такође нагласио да је Србија, као ретко која чланица ЕУ,  успела да обезбеди заштиту и очување националних мањина и то угради у свој правни систем тако да то може да представља пример за читаву Европу.

Ма­ти­ја Кор­вин сти­гао у „сво­ју” ули­цу

(Фо­то Ни­ко­ла Тум­бас)

Спо­ме­ник угар­ском кра­љу Ма­ти­ји Кор­ви­ну по­ста­вљен је ју­че ују­тру ис­пред бро­ја 8 у ули­ци ко­ја но­си ње­го­во име. Скулп­ту­ра кра­ља у пу­ној ве­ли­чи­ни рад је ва­ја­ра ама­те­ра Фра­ње Мач­ко­ви­ћа, а спо­ме­ник по­ди­же Ла­још Ча­кањ, ко­ји у Ули­ци Ма­ти­је Кор­ви­на има ви­ше уго­сти­тељ­ских ло­ка­ла. На по­ста­мен­ту би тре­ба­ло да бу­де нат­пис „Mat­thi­as Rex (1458–1490)”, а на та­бли по­ред да спо­ме­ник по­ди­же Ла­још Ча­кањ, уз са­гла­сност гра­да Су­бо­ти­це. Ини­ци­ја­ти­ва за по­ди­за­ње спо­ме­ни­ка по­кре­ну­та је 19. фе­бру­а­ра, у скло­пу обе­ле­жа­ва­ња 560 го­ди­на од кру­ни­са­ња кра­ља Ма­ти­је, ко­ји се сма­тра јед­ним од нај­ва­жни­јих вла­да­ла­ца ма­ђар­ске исто­ри­је, а био је и вла­сте­лин про­сто­ра на ко­јем се да­нас на­ла­зи Су­бо­ти­ца. У Ма­ђар­ској је 2018. про­гла­ше­на го­ди­ном Ма­ти­је Кор­ви­на.

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Божидар Митровић, доктор правних наука
Није спорно да је ово прелепа синагога. Али када Орбан каже: "да је Синагога подигнута у духу мађарске народне уметности" треба имати у виду да се Мађарска и данас на руском језику назива ВенГрија јер је састављена била и јесте од Вена/Вина то јест од КолоВена које данас називамо СлоВени, те је барем споља коришћена форма "А" односно "Аз" као Сунце са два валовита Сунчана зрака. И само име "венГерског" краља Матије КорВина потврђује да је он био српског рода јер је КорВин гентилно име које означава КолоВен или икавицом написано КолоВин то јест СлоВен (SorVen одакле и назви СорБен/СрБин по Вуку Караџићу) јер је и име сваког српског кнеза, краља и цара SteVan/СтеВан било гентилно (генс - род) име односно име/ознака божанског рода или прецизније обвенчаног венцем од Сунца/Кола. Мислим да је ово везано за оба дела текста да би читаоци схватили оно што је Орбан рекао и презиме Матије КорВина.
Mitar
Прелепа грађевина! Добро је што је имамо у границама наше земље!
Ratko Petrovic
Drago mi je da poštujemo narode koji su s nama najviše stradali.
milica
Dokaza koliko je naša zemlja spremna da poštuje svačiju kulturu
Данило
Од Јевреског народа се учи "нека свога и у гори вука". За команданта на Космету дошао Србин као некада Соколовић а ми му стотину злих одмах завезали. Ми нисмо нормалми (др Јован Рашковић) Од Енглеза се учи дипломатија, др Никола Кољевић је њихов ђак и наста РС у Америци,сан снова Срба преко Дрине. Караџић је увек био само "фронтмен" за показивање. Он Немаца и Јапанаца се учи упорност, прецизност и дисциплина једног народа, падови и успони....Али не, ми мислимо да смо сви Никола Тесла, а Турци и комунизам нам мозак успавали.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.