Понедељак, 30.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа
ЗА­ГРЕБ ЗАХ­ТЕ­ВА ВРА­ЋА­ЊЕ АР­ХИ­ВЕ НДХ

Траже грамофонске плоче Анте Павелића

Хрвати преко Комисије за сукцесију одавно потражују оригиналну архивску грађу о НДХ од Србије, али ће морати да се задовоље копијама
Књи­га при­је­ла­за” Ср­ба из пра­во­слав­не у ка­то­лич­ку ве­ру у Жу­пи ду­бич­кој то­ком НДХ (Фо­то Му­зеј жр­та­ва ге­но­ци­да)

По­ку­ша­ји За­гре­ба да из Бе­о­гра­да из­ву­че ори­ги­нал­ну ар­хив­ску гра­ђу у 340 ку­ти­ја о Не­за­ви­сној др­жа­ви Хр­ват­ској, где се на­ла­зе и ва­жна до­ку­мен­та о уста­шким ло­го­ри­ма и зло­чи­ни­ма ко­је су чи­ни­ле Па­ве­ли­ће­ве по­ли­циј­ске и вој­не фор­ма­ци­је – не­ће уро­ди­ти пло­дом. Иако се у сво­јим зах­те­ви­ма да им се вра­ти гра­ђа, ко­ју су пар­ти­за­ни за­пле­ни­ли 1945, пред­став­ни­ци Хр­ват­ске по­зи­ва­ју на Анекс Д  Спо­ра­зу­ма о пи­та­њи­ма сук­це­си­је из 2002. го­ди­не, хр­ват­ски исто­ри­ча­ри и ин­сти­ту­ци­је ће мо­ра­ти да се за­до­во­ље са­мо ко­пи­ја­ма до­ку­ме­на­та.

„Та­кви зах­те­ви за пре­да­ва­ње исто­риј­ских до­ку­ме­на­та су бу­да­ла­шти­не јер је по­зна­то да ар­хив­ски фон­до­ви, па и они из вре­ме­на НДХ, не мо­гу тек та­ко да се це­па­ју и да узи­ма ко ка­ко хо­ће. Ако Хр­ва­ти хо­ће до­ку­мен­та, не­ка да­ју па­ре и ми ће­мо им ске­ни­ра­ти, као што то ра­де Сло­вен­ци”, ка­же др Ми­лан Тер­зић, ди­рек­тор Ар­хи­ва Ју­го­сла­ви­је, уз на­по­ме­ну да не зна за­што се та при­ча са­да под­гре­ва у јав­но­сти јер је у све­ту зва­ни­чан став ар­хив­ске стру­ке да се фон­до­ви не мо­гу це­па­ти.

Не­ка­да­шњи ди­рек­тор Ар­хи­ва Ју­го­сла­ви­је Ми­ла­дин Ми­ло­ше­вић по­твр­ђу­је да Хр­ва­ти одав­но пи­ки­ра­ју на ту гра­ђу, али и да им је на њи­хо­ва пи­та­ње ка­да ће Ср­би­ја да им вра­ти ту ар­хив­ску гра­ђу, уз­вра­ћао кон­тра­пи­та­њем: „За­што тра­же до­ку­мен­та­ци­ју кви­слин­шке др­жа­ве с ко­јом фор­мал­но-прав­но не­ће да има­ју кон­ти­ну­и­тет?”

„Има много разлога да им се та документација не врати јер из прве руке говоре о зверствима усташа над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата. Осим тога, НДХ као државна творевина обухватала је територије три данашње државе: Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Тако да се и због тога захтев данашње Хрватске може лако оспоравати”, прича Милошевић, који ипак каже да су поједине одредбе Анекса Д, који се односе на поделу архивске грађе, срочене тако да на неки начин Хрватима иду у прилог.

Директор института за савремену историју др Момчило Павловић рекао је за Спутњик да је мотив Хрватске да тражи ову документацију, између осталог, парничење које ће трајати још дужи низ година и тестирање Србије колико испуњава те услове из Споразума о сукцесији. Павловић сматра да би било најбоље да се сва грађа, која је доступна било где, у Београду, Загребу и Љубљани, публикује на начин на који то раде озбиљне земље према логици да је најбоље чувана грађа – публикована грађа. Како додаје, све остало је муљање, стављање испод сандука, ембарга и не доприноси развоју науке.

„Што се тиче стручног дела тог захтева, то је нешто у чему смо ми историчари углавном сагласни: фондови, односно документација се – не дели. Према хрватској логици, они би требало да траже све папире из Беча, из Хабзбуршке монархије, јер су Хрвати ипак били у саставу те монархије везани за Беч и за Пешту много дуже него што су били у заједници с другим југословенским народима. Шта би било да се поцепају фондови Хабзбуршке монархије или Османског царства, које је обухватало скоро читав Балкан. То више никад нико не може да састави”, објашњава Момчило Павловић.

Кључна документа  НДХ чувају се у Београду. Највећи део је у Војном архиву, нешто документације, која још није пописана, чува се и у Министарству спољних послова, али и у Музеју жртава геноцида. Музеј југословенске кинотеке чува више од 200 пропагандних филмова НДХ, такозваних филмских журнала, а у Музеју историје Југославије се налази и колекција од 120 грамофонских плоча с говорима Анте Павелића. Нешто од те грађе има и у Музеју Војводине у Новом Саду.

Али како је та грађа доспела у Београд?

Др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида, претпоставља да су партизани и пре уласка у Загреб 8. маја 1945. године имали своје људе у граду који су их обавестили где су била склоњена државна и војна документа НДХ. Иначе, комунисти су у посед личне архиве Анте Павелића дошли касније 1946. вероватно преко секретара Алојзија Степинца.

„Занимљиво је да су лични предмети Павелићева и његова документација однети у кабинет Јосипа Броза. Вероватно су се руководили тиме да он као врховни командант најбоље зна шта да се ради с тим, али и зато што је Тито имао стручњаке који су на основу те грађе могли да прате елаборате за потребе новоустановљене државе”, прича Ђурић, који каже да је захтев Загреба да им се врати та архива чисто политичка одлука. Како каже овај историчар, постоји опасност да та оригинална грађа, а реч је о ужасном сведочанству о страдању српског народа у усташкој државној творевини, ако би се вратила Хрватској, „пропадне”.

Музеј жртава геноцида у својој архиви има и оригиналне „књиге пријелаза” Римокатоличке цркве из периода НДХ. Реч је о педантно вођеним жупним евиденцијама православних Срба који су под притиском прелазили у католичку веру. Вељко Ђурић Мишина такође сматра да је захтев Загреба да им се врати та архива чисто политичка одлука и да иза тога не стоји историјска и архивска струка. „Сада сам се вратио из службене посете „Јад Вашему”. Овај меморијални центар има највећу светску архиву која се односи на јеврејске жртве Холокауста, али су то углавном копије оригинала из разних светских архива. Зато не разумем Хрвате што инсистирају да им се врати оно што им не припада”, каже директор Музеја жртава геноцида.

Добар део тих архива државе Анте Павелића је истражен, али Вељко Ђурић Мишина истиче да постоји и део фонда у Министарству спољних послова Србије који још увек није пописан. „Претпостављам да су ту и нека документа поглавника Анте Павелића и лична архива министра спољних послова НДХ. Али, званично нико од наших историчара до сада није имао приступ тој грађи. Занимљиво је да је МСП недавно дао на увид део тих архива чувеном израелском историчару Гидеону Грајфу. Он је стручњак за Аушвиц и треба да направи неку монографију о Јасеновцу. Зашто се даје грађа страном стручњаку, а да је пре тога није видео ниједан српски историчар”, пита се Ђурић.

Коментари69
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mungos
Zahtev Hrvata nije nimalo naivan. Njihov primarni cilj je da se ta arhiva uništi tako da nema dokaza da za njihove zločine. Arhiv bi trebalo čuvati i dobro obezbediti jer postoji opasnost da se on uništi u nekom "slučajnom požaru".
Зозон
Прочитах подоста коментара овог текста, претходно "титлованог" на латиницу, од господе из суседних држава. Мишљења сам да нашим стручњацима не би шкодило (а чим не шкоди значи да користи) да што скорије објаве евиденције "пријелаза", ценим да би то многим нашим великим сусједима много значило....
Vinko
Ukradeno treba vratiti!
Trifun
@Jura Ko se zadnji smeje,najsladje se smeje.Vi se smejete onome nad cime se normalan svet zgrazava i osudjuje.Vi slavite zlocince,odrzavate im "mise zadusnice" i pokusavate proglasiti "svecima". Vi se,naprimer,smejete najvecem egzodusu jednog naroda u Evropi posle 2.sv.rata(egzodusu Srba u "Oluji') i posprdno to cela Hrvatska zove "traktorijada".I svake godine na taj datum pravite proustaske derneke,sve sa Tompsonom" uz njegov opus "O Jasenovcu i Gradisci Staroj".A drzava Hrvatska to proglasava ,ni manje ni vise,nego dupli drzavni praznik(valjda im je malo jednom),Ali,na kraju uvek,dodje djavo po svoje...Ono sto je na zlu nastalo u zlu ce i nestati.
Trifun
@Svetozar Pribičević "Kolo srece se okrece..."rece dubrovacki Srbin Ivan Gundulic.Jesu Hrvati u proslom veku pocinili 3 puta genocid nad Srbima:U 1.sv ratu pod komandom A/U monarhije;Za vreme 2.sv.rata i tkz "NDH" i u poslednjem ratu za vreme "bljeska" i "oluje".Koristili ste i krili,u tim sramnim zlocinima,iza u svoje vreme najjacih sila,kojima su opet Srbi(kao mali Rusi) smetali u pohodu na istok ("Drang nach osten")..Srbi su vam lakomisleno oprastali zbog nekakve Jugoslavije(i Karadjordjeviceve i Brozove),a vi ste im svaki put,cim ste mogli,uzvracali genocidom...Samo kod nas kazu "Nicija nije do zore gorela!" A Srbi znaju da pamte i po 500 godina pa da neprijatelju vrate ono sto je zasluzio...
Svetozar Pribičević
@Trifun- kaže se da treči put Bog pomaže. Treči put je bilo 1995-e. Sve nakon toga je da čovjek ne povjeruje.
Mile Jovic
A vidim da " braca " Hrvati i Slovenci koji ovde komentarisu znaju cirilicu. I to me moram reci raduje. Hocu reci da je nisu zaboravili. A sto se fondova tice pa tu je stvar jasna. Oni su nedeljivi i ne mogu se cepati kako se kome cefne. Nije to srpska izmisljotina a ako vam to bude faktor za ucenjivanje Srbije za prijem u EU onda ce vas morati neke druge stare clanice EU podsetiti da ste se malo zaigrali.
vlado vuković
ma najlakše nam u kutu portala prebacit na latinicu pa sw ne mučimo s čitanjem iako ja znam ćirilicu.arhivska građa bi trebala biti dostupna svim povjesničarima i naučnicima .što se tiče sukcesije građa ako je u srbiji nije problem ukoliko se ti dokumenti mogu skenirati tako da originali budu kod vas.u tim dokumentima se nalazi istina tako se isključuju sve manipulacije koje su bile prisutne od 45 pa nadalje.složit ćete se da je istina od svega najvažnija.kad je Milošević išao u hag karla del ponte je imala dil sa srbijanskim vlastima da im se dostave transkripti koje im vlada dopusti tako da su interesi srbije bili zaštićeni .ali nije istina bila zastićena.mi u hrvatskoj vjerujemo da u tim dokumentima iz doba NDH postoje stvari koje su se skrivale godinama a koje bi rasvijetlile uvriježena mišljenja i predrasude koje su ostale do danas .recimo o broju žrtava u jasenovcu.barata se brojkom od 700 000 ubijenih a realno bi bilo oko 80 000.da se razumijemo i jedan je previše .pozdrav

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.