Петак, 09.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Нови кутак за дружење сениора у Нишу

У адаптацију и опремање дневног боравка за старије у општини Медијана организација пензионера и град уложили око 400.000 динара
У клу­бу има ме­ста за 80 до 120 ко­ри­сни­ка (Фо­тографије Цен­тар за со­ци­јал­ни рад „Све­ти Са­ва” – Ниш)

Пен­зи­о­не­ри из Ни­ша не­дав­но су до­би­ли пр­ви днев­ни бо­ра­вак за ста­ри­је. Клуб се на­ла­зи на Оби­ли­ће­вом вен­цу, на те­ри­то­ри­ји оп­шти­не Ме­ди­ја­на, и у ње­му мо­же да бо­ра­ви од 80 до 120 ко­ри­сни­ка у то­ку да­на. Ка­ко на­ја­вљу­ју над­ле­жни, за са­да ће ра­ди­ти јед­но­крат­но. Се­ни­ор­ски ку­так се про­сти­ре на пе­де­се­так ква­дра­та, на два ни­воа. У адап­та­ци­ју и об­но­ву ло­ка­ла уло­же­но је око 400.000 ди­на­ра, што из град­ске ка­се, што из сред­ста­ва та­мо­шњег Са­ве­за пен­зи­о­не­ра. Овај клуб је отво­рен у ор­га­ни­за­ци­ји Цен­тра за со­ци­јал­ни рад „Све­ти Са­ва” у Ни­шу. 

– Днев­ни бо­ра­вак за ста­ри­је и осо­бе с ин­ва­ли­ди­те­том је пр­ви цен­тар тог ти­па у на­шем гра­ду. У ње­му ра­ди је­дан рад­ник, та­ко­зва­ни ани­ма­тор оку­па­ци­о­не те­ра­пи­је, ко­ји је на услу­зи свим ко­ри­сни­ци­ма. Се­ни­о­ри ту мо­гу да по­пи­ју пи­ће, да се дру­же, а уско­ро ће у клу­бу би­ти ор­га­ни­зо­ва­но и ме­ре­ње крв­ног при­ти­ска и ни­воа ше­ће­ра у кр­ви – на­бра­ја Зо­ран Јо­вић, ди­рек­тор Цен­тра за со­ци­јал­ни рад у Ни­шу, и под­се­ћа да се на гор­њем спра­ту објек­та на­ла­зи ку­так са шест-се­дам ра­чу­на­ра. За све за­ин­те­ре­со­ва­не пен­зи­о­не­ре, ка­ко на­ја­вљу­ју над­ле­жни, у овом бо­рав­ку ће бла­го­вре­ме­но би­ти ор­га­ни­зо­ва­не и обу­ке за рад на ком­пју­те­ри­ма.

– Удру­же­ње пен­зи­о­не­ра ће би­ти за­ду­же­но за об­у­ча­ва­ње, а ко­ли­ко смо чу­ли, већ има се­дам­де­се­так за­ин­те­ре­со­ва­них се­ни­о­ра за кур­се­ве. Мно­ги од њих су жељ­ни да што пре са­вла­да­ју тех­ни­ке на ра­чу­на­ри­ма, због ин­тер­не­та и про­гра­ма као што је „скајп” – до­да­је Јо­вић. 

Овај днев­ни бо­ра­вак је­сте пр­ви, али не и по­след­њи ку­так тог ти­па за се­ни­о­ре у Ни­шу. Стра­те­ги­ја гра­да је да сва­ка од пет ни­шких оп­шти­на до­би­је по је­дан цен­тар за ста­ри­је јер у гра­ду на Ни­ша­ви жи­ви око 57.000 пен­зи­о­не­ра свих ка­те­го­ри­ја. 

– И у оста­лим оп­шти­на­ма ће си­гур­но би­ти отво­ре­ни та­кви днев­ни бо­рав­ци, са­мо је пи­та­ње вре­ме­на. За то ни­су про­блем сред­ства, већ ло­ка­ли. Град Ниш их има још у свом вла­сни­штву, али је пи­та­ње да ли је не­ки та­кав ло­кал до­сту­пан за гра­ђа­не на не­кој дру­гој оп­шти­ни. За­то смо упу­ти­ли зах­тев Упра­ви за имо­ви­ну да нам про­сле­ди спи­ско­ве свих ло­ка­ла ко­ји су у вла­сни­штву гра­да да би­смо зна­ли чи­ме мо­же­мо да рас­по­ла­же­мо и ко­ји од ло­ка­ла мо­же да се ко­ри­сти као клуб за ста­ре – об­ја­шња­ва ди­рек­тор Цен­тра за со­ци­јал­ни рад, до­да­ју­ћи да је та­кав „сме­штај” сви­ма ис­пла­тив, и гра­ђа­ни­ма јер до­би­ја­ју свој ку­так, а и цен­тру јер за ло­кал не­ма за­куп­ни­не, већ се са­мо пла­ћа­ју ре­жиј­ски тро­шко­ви.  

Већ три го­ди­не у окви­ру Цен­тра за со­ци­јал­ни град функ­ци­о­ни­ше ин­те­гри­са­ни сер­вис за ста­ра и ин­ва­лид­на ли­ца, у са­рад­њи с до­мом здра­вља. Цен­тар је за­ду­жен за пру­жа­ње не­ме­ди­цин­ских услу­га – прав­не по­мо­ћи, пси­хо­со­ци­јал­не по­др­шке, за­нат­ских и услу­га ге­рон­то­до­ма­ћи­ца... При сер­ви­су по­сто­је и мо­бил­не еки­пе ко­је оби­ла­зе ста­ре и те­же по­крет­не ко­ри­сни­ке, али и оне ко­ји су за­ви­сни од ту­ђе не­ге и по­мо­ћи. Њи­ма на услу­зи је ком­плет­на ме­ди­цин­ска еки­па ко­ја их оби­ла­зи бар два пу­та не­дељ­но, по­ред рад­ни­ка из та­мо­шњег цен­тра за со­ци­јал­ни рад.  

– Ко­ри­сни­ка услу­ге по­моћ у ку­ћи тре­нут­но има 843, а њих оп­слу­жу­ју три ге­рон­то­до­ма­ћи­це. Ста­ри­ма су на рас­по­ла­га­њу и пси­хо­лог, прав­ник, со­ци­јал­ни рад­ник... – на­бра­ја ди­рек­тор ни­шког Цен­тра за со­ци­јал­ни рад. 

Важно je и достојанство

На отварању клуба за старије у Нишу био је и министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић, који је истакао да постојање таквих центара представља вид друштвеног стандарда за пензионере.

– Њима је најважније да имају редовну пензију и да она расте. Међутим, поред пензије, и људско достојанство је битно. Људи морају да имају место где ће да се окупе, да се друже – поручио је Кркобабић и подсетио на то да клубови за старије представљају основ за покретање радионица у којима грађани могу да се баве оним што их занима.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.