Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Лалибела – путовање у Јерусалим Африке

Отва­ра­ње из­ло­жбе фо­то­гра­фи­ја Га­ли Ти­бон (Фо­то Д. Жар­ко­вић )

Ла­ли­бе­ла, ме­сто хри­шћан­ског хо­до­ча­шћа у Ети­о­пи­ји, у ко­јем се на­ла­зи је­да­на­ест сред­њо­ве­ков­них мо­но­лит­них цр­ка­ва ис­кле­са­них у ме­ком цр­ве­ном вул­кан­ском ка­ме­ну, сaгрaђeних зa врeмe влaдaвинe кра­ља Ла­ли­бе­ле (12-13. век), ове­ко­ве­чи­ла је сво­јим фо­то-апа­ра­том Га­ли Ти­бон, умет­ни­ца из Изра­е­ла. По­став­ка 24 фо­то­гра­фи­је ове аутор­ке под на­зи­вом „Ла­ли­бе­ла – пу­то­ва­ње у Је­ру­са­лим Афри­ке” при­ре­ђе­на је у дво­ри­шту Му­зе­ја африч­ке умет­но­сти. При­пад­ни­ци Ети­оп­ске пра­во­слав­не те­ва­хе­до цр­кве, ко­ја бро­ји ви­ше од 40 ми­ли­о­на вер­ни­ка, као и по­бо­жни љу­ди из дру­гих, окол­них зе­ма­ља, и у да­на­шње вре­ме се ма­сов­но оку­пља­ју на овом све­том ме­сту. 

Eтиoпиja je jeднa oд нajстaриjих хришћaнских зeмaљa нa свeту, у кojoj сe ова ве­ра пoчeла прoпoвeдaти у пр­вим вeкoвимa хри­шћан­ства, a звaничнo je признaта кao рeлигиja у че­твр­том вeку. Нajсвeтиjи грaд и нajвaжниje хoдoчaсничкo срeдишт­e je Лaлибeлa, грaдић смeшт­eн у сeвeрнoм плaнинскoм пoдручjу Лaстa. Из­град­ња је­дин­стве­них цр­ка­ва у овом под­руч­ју прeдстaвљa из­узeтaн aрхитeк­тoнски пoдвиг, a oд 1978. гoдинe нaлaзe сe пoд зaш­титoм Унeскa. Раз­го­вор са Га­ли Ти­бон, фо­то­гра­фом, и Да­ви­дом Пу­жа­дом, ди­рек­то­ром „Бе­о­град­ског ме­се­ца фо­то­гра­фи­је” ко­ји је ор­га­ни­зо­вао про­грам са Бе­о­град­ском твр­ђа­вом, би­ће упри­ли­чен ве­че­рас у 20 ча­со­ва у Му­зе­ју африч­ке умет­но­сти. Јав­но во­ђе­ње кроз по­став­ку са аутор­ком би­ће при­ре­ђе­но су­тра у под­не на ен­гле­ском је­зи­ку. 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.