Понедељак, 27.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вулин: Хрватској смета што Србија говори истину

Александар Вулин (Фото Р. Крстинић)

Вла­сти­ма у Хр­ват­ској сме­та што Ср­би­ја го­во­ри исти­ну, из­ја­вио је ми­ни­стар од­бра­не Ср­би­је Алек­сан­дар Ву­лин, ре­а­гу­ју­ћи на са­оп­ште­ње хр­ват­ског Ми­ни­стар­ства спољ­них и европ­ских по­сло­ва да до даљ­њег ни­је до­бро­до­шао у ту зе­мљу.

Уз опа­ску да ће на ту по­ру­ку зва­нич­ног За­гре­ба Ср­би­ја ре­а­го­ва­ти „др­жав­нич­ки”, и то у нај­ско­ри­је вре­ме, Ву­лин је за РТС из­ја­вио да срп­ска стра­на увек по­ку­ша­ва да од­но­си две зе­мље бу­ду до­бри и ис­та­као да не­ће пре­ста­ти да го­во­ри исти­ну.

Под­се­ти­мо, хр­ват­ско ми­ни­стар­ство је пре два да­на са­оп­шти­ло да Ву­лин ни­је до­бро­до­шао у ту зе­мљу због из­ја­ве да о ње­го­вом до­ла­ску у Хр­ват­ску мо­же да од­лу­чи „вр­хов­ни ко­ман­дант Вој­ске Ср­би­је Алек­сан­дар Ву­чић, а ни­ка­ко о то­ме не мо­гу да од­лу­че хр­ват­ски ми­ни­стри”. Те ре­чи, Ву­лин је из­го­во­рио уочи на­ја­ве свог до­ла­ска на ко­ме­мо­ра­ци­ју жр­тва­ма Ја­се­нов­ца у се­лу Мла­ка у Хр­ват­ској, до чега ни­је до­шло. У из­ја­ви за РТС, Ву­лин је по­твр­дио да је хтео да по­се­ти Мла­ку и да ни­је имао на­ме­ру да иде у Ја­се­но­вац, где је хр­ват­ска вла­да одр­жа­ла ко­ме­мо­ра­ци­ју.

„Ја сам хтео да бу­дем са сво­јим на­ро­дом у об­но­вље­ној цр­кви у Мла­ки, а не да бу­дем с хр­ват­ском вла­дом ко­ју бој­ко­ту­ју сви Ср­би, Је­вре­ји и Ро­ми због то­га што до­пу­шта­ју не­ка­жње­но ожи­вља­ва­ње уста­штва”, ре­као је Ву­лин.

Го­во­ре­ћи о из­ја­ви у ко­јој је по­ме­нуо Ву­чи­ћа, он је ре­као да је ми­ни­стар од­бра­не ду­жан да се, ка­да пу­ту­је, кон­сул­ту­је с вр­хов­ним ко­ман­дан­том ко­ји му да­је или не да­је до­зво­лу – на­ро­чи­то ка­да тај пут мо­же има­ти по­ли­тич­ку те­жи­ну.

„Ми­слио сам да је у Евро­пи сло­бо­да кре­та­ња за­га­ран­то­ва­на, да сва­ко мо­же да се кре­ће, ако ни­је по­чи­нио не­ко кри­вич­но де­ло. А ово је са­мо пр­о­це­ду­ра ко­ја се од­но­си на све. Али, тра­жи­ли су по­вод. Сме­та им Ву­чић, сме­та им име, сме­та им што је вр­хов­ни ко­ман­дант, сме­та им што Ср­би­ја го­во­ри и сме­та­ју им Ср­би ко­ји го­во­ре”, ис­та­као је Ву­лин.

Ре­а­гу­ју­ћи на по­ру­ку из За­гре­ба упу­ће­ну Ву­ли­ну, по­је­ди­ни ми­ни­стри из Вла­де Ср­би­је су се до­та­кли и ин­ци­ден­та на ко­ме­мо­ра­ци­ји у Ја­се­нов­цу са за­ста­вом на ко­јој је био уста­шки по­здрав „За дом спрем­ни”. Та­ко је шеф ди­пло­ма­ти­је Иви­ца Да­чић за Тан­југ оце­нио да је то чин без пре­се­да­на у мо­дер­ној Евро­пи, баш као и „за­бра­на ула­ска у Хр­ват­ску ми­ни­стру од­бра­не”. Пот­пред­сед­ни­ца Вла­де РС Зо­ра­на Ми­хај­ло­вић је оце­ни­ла да та „за­бра­на ула­ска Ву­ли­ну због јед­не из­ја­ве у ме­ди­ји­ма пред­ста­вља кр­ше­ње нај­о­снов­ни­јих пра­ва на ко­ји­ма по­чи­ва Евро­па”. Ми­ни­стар Ра­сим Ља­јић је оце­нио да је од­лу­ка Хр­ват­ске ко­рак на­зад у од­но­си­ма две зе­мље.

На­су­прот то­ме, хр­ват­ски зва­нич­ни­ци су у Ја­се­нов­цу бра­ни­ли од­лу­ку Ми­ни­стар­ства спољ­них по­сло­ва сво­је зе­мље. Та­ко је пре­ми­јер Ан­дреј Плен­ко­вић из­ја­вио да „Хр­ват­ска же­ли да сма­њи тен­зи­је и отво­ри пр­о­стор за ди­ја­лог са Ср­би­јом, ко­ја је би­ла агре­сор на Хр­ват­ску од 1991. до 1995, али срп­ски ми­ни­стар од­бра­не Алек­сан­дар Ву­лин ни­је осо­ба ко­ја сво­јим из­ја­ва­ма до­при­но­си то­ме”, пре­но­си Бе­та. Пред­сед­ник Хр­ват­ског са­бо­ра Гор­дан Јан­дро­ко­вић из­ја­вио је да је за­бра­на ула­ска Ву­ли­ну би­ла је­ди­на мо­гу­ћа оп­ци­ја, док је ми­ни­стар уну­тра­шњих по­сло­ва Да­вор Бо­жи­но­вић ре­као да су о тој од­лу­ци оба­ве­ште­ни сви гра­нич­ни пре­ла­зи. 

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nadja
Сто се тиче Јасенoвца и свих осталих концентрационих логора у Европи, међународна заједница би требалa дa одреди отцепљење тих места, тј. та места (та гробља) би требалa дa битy један неутралан регион, који би био заштиђен! Значи, Јасеновац не би био под хрватском владом него под управом међународне заједнице! Онда би свака држава могла да дође на тo гробље и да ода почacт свом народу без инцидената! Само би се морало наћи решење пута кроз Хрватску до концентрационoг логорa.
slavko
"Go­vo­re­ći o iz­ja­vi u ko­joj je po­me­nuo Vu­či­ća, on je re­kao da je mi­ni­star od­bra­ne du­žan da se, ka­da pu­tu­je, kon­sul­tu­je s vr­hov­nim ko­man­dan­tom ko­ji mu da­je ili ne da­je do­zvo­lu". To je tačno dok je Vulin u Srbiji. A kada izađe iz Srbije treba mu još jedna dozvola. Nju je zaboravio da spomene a kako stvari stoje neče je ni dobiti.
Svetozar Pribičević
@Svetislav- tako je. Javno objaviti arhiv NDH i ako je potrebno prekopati Jasenovac. Ni jedan Hrvat se neče usprotiviti. Oni znaju istinu.
Svetislav
Trazite naucne grupe Srba i Hrvata koje ce ispitati zajednicki a dati pojedinacno svoje misljenje o svakoj temi.Sranci naucnici nebi bili na odmet u istim grupama.Izjave politicara izazivaju skepsu cak kada istnu govore.
Зоран Б. Сланкаменац
"Светиславе" добар покушај да још добијете на времену али све око Јасеновца је већ испитано. И то је вома детаљно и прецизно испитала комисија, 60-тих год. др. проф. С. Живановића, британ. антрополога који је био на челу те међународне комисије. Том прилком су сви чланови комисије, независно, водили дневнике и на крају су, приликом сравњивања, дошли до заједничких података да је у Јасеновцу зверски побијено 760. ооо људи са грешком од +/- 10 %. Опис начина и иживљвања над људима, прилико убијања, просто није за овај простор....! Пуно сличности било је и у овом рату и о томе ће се још чути, када будемо слободни...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.