Четвртак, 01.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Четврт века јуре мафијашког боса

Користили су дронове, сензоре топлоте и полицајце у цивилу да би га открили, али им је он до сада увек остао ван домашаја
Ма­тео Де­на­ро у младости (слика из пасоша) / Полицијски фото робот Ма­теа Де­на­ра

Ита­ли­јан­ска по­ли­ци­ја је пре не­ко­ли­ко да­на ухап­си­ла 22 осум­њи­че­на чла­на си­ци­ли­јан­ске ма­фи­је у окви­ру опе­ра­ци­је по­тра­ге за нај­тра­же­ни­јим ита­ли­јан­ским ма­фи­ја­шем Ма­те­ом Де­на­ром. Ра­ци­је су спро­ве­де­не у про­вин­ци­ји Тра­па­ни у за­пад­ном де­лу Си­ци­ли­је, а на ме­ти су се на­шли чла­но­ви та­ко­зва­не мре­же „пи­ци­ни” што се од­но­си на си­стем ши­фро­ва­них по­ру­ка на­пи­са­них на па­пи­ру због ко­јих је Де­на­ро и да­ље у бек­ству. 

Де­на­ро (55) је у бек­ству од 1993. го­ди­не. Сма­тра се мо­гу­ћим на­след­ни­ком „бо­са над бо­со­ви­ма” Сал­ва­то­реа То­то Ри­на, ко­ји је про­шле го­ди­не умро у за­тво­ру из­др­жа­ва­ју­ћи ка­зну од 26 до­жи­вот­них ро­би­ја.

Да ли ће нај­тра­же­ни­ји дон си­ци­ли­јан­ске ма­фи­је ус­пе­ти да још јед­ном из­бег­не хап­ше­ње, пи­та се аме­рич­ки „Деј­ли бист”, ко­ји Ма­теа Ме­си­ну Де­на­ра, по­зна­тог као Ди­ја­бо­лик, пред­ста­вља као „ве­о­ма, ве­о­ма ло­шег чо­ве­ка”.

(су­ди­ја Ђо­ва­ни Фал­ко­не (судски цртеж))

 

Ма­тео Ме­си­на Де­на­ро у ко­лек­тив­ној све­сти Ита­ли­ја­на из­гле­да исто као по­чет­ком де­ве­де­се­тих го­ди­на про­шлог ве­ка. Из тог пе­ри­о­да по­ти­чу ње­го­ве по­след­ње фо­то­гра­фи­је. Го­ди­не 1993. је не­стао без тра­га и ви­ше се ни­ка­да ни­је по­ја­вио.

По­знат је и као Ро­лекс, за­то што по­ред ле­пих же­на и бр­зих ауто­мо­би­ла во­ли и ску­пе са­то­ве, и Ди­ја­бо­лик, због сво­је кр­ва­ве би­о­гра­фи­је. Де­на­ро – уби­ца и ве­ли­ки шеф си­ци­ли­јан­ске ма­фи­је Ко­за но­стра.

– Сво­јим жр­тва­ма бих мо­гао да на­пу­ним гро­бље – на­вод­но је сво­је­вре­ме­но из­ја­вио. Пр­во уби­ство је по­чи­нио с 18 го­ди­на, а у ме­ђу­вре­ме­ну му на те­рет ста­вља­ју ви­ше од 50. Оту­да је по­знат и као „ка­по деи ка­пи”, шеф над ше­фо­ви­ма.

Ше­фо­ва над ше­фо­ви­ма је би­ло ви­ше. Бер­нар­до Про­вен­ца­но, зва­ни Трак­тор, за­то што је га­зио и уби­јао све пред со­бом, ухап­шен је пре 12 го­ди­на и у ме­ђу­вре­ме­ну је умро. Сал­ва­то­ре То­то Ри­на – зва­ни Звер – од 1993. је био у за­тво­ру где је и скон­чао. Сву тро­ји­цу по­ве­зу­ју кр­ва­ви зло­чи­ни, а је­дан од њих је атен­тат у Ка­па­чи­ју, на чо­ве­ка, за ко­га се и да­нас твр­ди да је по­чет­ком де­ве­де­се­тих мо­гао да раз­би­је ма­фи­ју.

Не­да­ле­ко од Ка­па­чи­ја, гра­ди­ћа на Си­ци­ли­ји, у ка­сно по­под­не, 23. ма­ја 1992, ис­под ауто-пу­та де­то­ни­ра­но је го­то­во 500 ки­ло­гра­ма екс­пло­зи­ва. Део пу­та је од­ле­тео у ва­здух , а с њим и ло­вац на ма­фи­ја­ше, су­ди­ја Ђо­ва­ни Фал­ко­не, ко­ји је са су­пру­гом Фран­че­ском и обез­бе­ђе­њем пу­то­вао у ви­кен­ди­цу у Па­лер­му.

Про­вен­ца­но и Ри­на су бр­зо про­гла­ше­ни за на­ло­го­дав­це. Да­нас, 26 го­ди­на ка­сни­је, у до­ку­мен­ти­ма ис­тра­жи­те­ља све че­шће се по­ја­вљу­је и Де­на­ро­во име. На Си­ци­ли­ји по­чи­ње по­сту­пак про­тив ње­га, у од­су­ству оп­ту­же­ног.

За раз­ли­ку од Про­вен­ца­на и Ри­не, Де­на­ро ни­кад ни­је био у за­тво­ру. 

Ма­тео Ме­си­на Де­на­ро је тре­нут­но је­дан од нај­тра­же­ни­јих око­ре­лих кри­ми­на­ла­ца на све­ту, ко­ји је из­у­зет­но опа­сан. „Ко­ри­је­ре де­ла се­ра” пи­ше да је ита­ли­јан­ска др­жа­ва по­тро­ши­ла ми­ли­о­не и ми­ли­о­не евра не би ли му ушла у траг.

Ме­ђу­тим, би­ланс ду­го­го­ди­шње ис­тра­ге је по­ра­жа­ва­ју­ћи: ухап­ше­ни су Де­на­ров брат, се­стра, њен муж, њи­хо­ва де­ца – прак­тич­но це­ла род­би­на. Али, док му је по­ро­ди­ца у за­тво­ру, Ма­тео Ме­си­на Де­на­ро је не­у­хва­тљив, на­лик на свог оца. Фран­че­ско Ме­си­на Де­на­ро је до­пао ша­ка по­ли­ци­ји тек по­што је 1998. умро од ин­фарк­та. Чи­ни­ло се ви­ше пу­та да се сте­же ом­ча око Ме­си­не Де­на­ра. Увек је ус­пео да из­бег­не. Са­да ка­да су се глав­ни кон­так­ти Ме­си­не Де­на­ра на­шли иза ре­ше­та­ка, по­ли­ци­ја се на­да да ће ус­пе­ти да ис­те­ра бе­гун­ца из скро­ви­шта. По­ли­ци­ја му је за­пле­ни­ла имо­ви­ну вред­ну 20 ми­ли­о­на евра, укљу­чу­ју­ћи за­са­де ма­сли­на, удео Ме­си­не Де­на­ра у 43 ком­па­ни­је и ско­ро 100 не­крет­ни­на. Вла­сти су ко­ри­сти­ле дро­но­ве, сен­зо­ре то­пло­те и по­ли­цај­це у ци­ви­лу да би га от­кри­ле, али им је он до са­да увек остао ван до­ма­ша­ја.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.