Субота, 28.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Виртуелни свет умножава нашу самоћу

Слобода је у нама, само смо ту слободу оробили страхом и предрасудама, примећује професорка Сања Домазет
Са­ња До­ма­зет (Фото Лична архива)

На страх ни­ко ни­је имун, при­ме­ћу­је Са­ња До­ма­зет про­зни и драм­ски пи­сац, про­фе­сор на Фа­кул­те­ту по­ли­тич­ких на­у­ка у Бе­о­гра­ду, од­го­ва­ра­ју­ћи на пи­та­ње од че­га се све пла­ши­мо, че­му све ро­бу­је­мо.

– Од свих ле­ка­ра, нај­ве­ћи број са­мо­у­би­ста­ва за­бе­ле­жен је ме­ђу пси­хи­ја­три­ма јер су­ви­ше пат­ње чу­ју, а пре­ма­ло уте­хе до­би­ја­ју. Али на­да по­сто­ји. И ка­да кре­не­мо да иде­мо ка њој, она та­да кре­ће ка на­ма. Не­ка­ко де­лу­је за­стра­шу­ју­ће то што је цео Лон­дон под ка­ме­ра­ма и где год кро­чи­те чу­је­те глас ко­ји вас оба­ве­шта­ва да сте сни­мље­ни. Не зву­чи ле­по то што су про­да­ти то­ли­ки по­да­ци о љу­ди­ма на „Феј­сбу­ку”, као ни чи­ње­ни­ца да је до­не­та ти­ха од­лу­ка да се оно што си­гур­но­сне ка­ме­ре сни­ма­ју не бри­ше ни­ка­да – при­ме­ћу­је про­фе­сор­ка и при­зна­је да њу не бри­ну мно­го ни „Феј­сбук”, ни дру­штве­не мре­же. Ка­ко?

– Чо­век је би­ће ва­си­о­не, а не „Тви­те­ра” и „Феј­сбу­ка”. Вир­ту­ел­ни свет умно­жа­ва на­шу са­мо­ћу. Чо­ве­ку су по­треб­ни љу­ди, али са­мо док са не­ким раз­го­ва­ра­мо ин ви­во. Све дру­го је си­му­ла­ци­ја. Пла­ши­мо се жи­вог кон­так­та, јер смо већ то­ли­ко пу­та би­ли по­вре­ђе­ни. Али умрт­вље­ни иза екра­на, би­ће­мо изо­ло­ва­ни и са­ми. А то је још ја­чи бол. Са­вре­ме­ни чо­век по­стао је би­ће стра­ха – при­ме­ћу­је До­ма­зет.

– Са­вре­ме­ни чо­век ни­је са­мо би­ће стра­ха, он је и би­ће са­мо­ће. Уко­ли­ко не­ма­мо бар јед­ног бли­ског чо­ве­ка, то је раз­лог да се за­бри­не­мо. Нај­вред­ни­је ства­ри у жи­во­ту ни­су на про­да­ју, а то су они ко­је во­ли­мо, Бог, љу­бав, кре­а­ци­ја, чи­ње­ње до­брог... – под­се­ћа про­фе­сор­ка.

Ка­ко се осло­бо­ди­ти? 

– Пу­те­ва је без­број, оно­ли­ко ко­ли­ко и љу­ди. Лу Са­ло­ме твр­ди­ла је да ис­ку­ство сло­бо­де мо­ра би­ти осво­је­но и да ако хо­ће­мо ис­пу­њен жи­вот, мо­ра­мо га укра­сти. Че Ге­ва­ра је на­гла­ша­вао да чо­век сам се­бе осло­ба­ђа. На сва­ко­ме од нас је да ода­бе­ре­мо на­чин – ка­же на­ша са­го­вор­ни­ца ко­ја је о Че­ге­ва­ри, у вре­ме док је би­ла но­ви­нар ура­ди­ла ин­тер­вју са ње­го­вом ћер­ком. 

Чо­век мо­ра ис­ко­ра­чи­ти у свет ко­ји је пун не­прав­де и не­са­вр­ше­но­сти. Но, сло­бо­да је и шан­са да бу­де­мо бо­љи, а осло­ба­ђа­ју­ћи се­бе – осва­ја­мо и сло­бо­ду. 

– Жи­вот нам вра­ћа са­мо оно што ми дру­ги­ма да­је­мо, твр­дио је Ан­дрић и ја у то ве­ру­јем. Да­на­шње до­ба под­сти­че без­о­се­ћај­ност, од­су­ство сти­да и људ­ско­сти, јер нај­лак­ше је упра­вља­ти зом­би­ји­ма ко­ји по­ла­ко по­ста­је­мо. Чо­век по­ста­је сло­бо­дан сво­јом од­лу­ком и не­пре­ста­ја­њем, твр­дио је Ме­ша Се­ли­мо­вић – под­се­ћа спи­са­те­љи­ца и до­да­је:

Еви­дент­но је све ви­ше же­на пи­са­ца, да ли је и то вид осва­ја­ња сло­бо­де? 

– На­рав­но. Ве­о­ма ду­го, од Сап­фо, па до се­ста­ра Брон­те, вла­да­ло је ћу­та­ње и же­не су би­ле ин­спи­ра­ци­ја, објек­ти ства­ра­ла­штва, а не су­бјек­ти. Са­да су сте­кле пра­во на свој јар­ки, сна­жни глас. И до­ла­зи век вр­ло уз­бу­дљи­ве књи­жев­но­сти ко­је ће на­пи­са­ти же­не. То су при­че и ис­ку­ства о ко­ји­ма се ћу­та­ло хи­ља­да­ма го­ди­на – за­кљу­чу­је у раз­го­во­ру за „По­ли­ти­ку” про­фе­сор­ка но­ви­нар­ства.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.