Четвртак, 08.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
Велико признање нашем кошаркашком стручњаку

Игор Кокошков први страни тренер у историји НБА

Он ће, када Јута заврши овогодишњи плеј – оф, преузети преузима екипу Феникса. –„Игор је увек био стабилан и показивао велику љубав за кошарку и да свакога дана буде бољи него јуче,” рекао је за „Политику” Боривоје Ценић, његов први „учитељ”. – „Отишао у Америку 1995. на месец дана, у складу са програмом Стручног савета КСС чији сам председник тада био ја,” каже Братислав Ђорђевић. – Светислав Пешић: „Радујем се као његов колега“
Више него заслужено: Александар Кокошков (Фото Бета, АП, Викимедиа Фотомонтажа Зорица Милутиновић)

Наш кошаркашки стручњак Игор Кокошков (46) постао је први страни тренер неког НБА клуба у историји те професионалне лиге, пошто је потписао трогодишњи уговор са Фениксом. Тако се у великом стилу враћа у дворану „Санса“ у којој му је на посебној церемонији 2010. додељено америчко држављанство. Као што су нагласили многи играчи и тренери који су му честитали преко друштвених мрежа, ово велико признање је сасвим заслужено. Јер Кокошков је врло стрпљиво и мудро градио своју каријеру, почев од првог одласка у Америку пре две и по деценије, када га је Стручни савет Кошаркашког савеза Србије послао на усавршавање.

„Узбуђени смо због повратка нашег суграђанина Игора Кокошкова у Аризону, као новог шефа стручног штаба Феникса“, пренео је ЕСПН изјаву генералног менеџера „Санса“ Рајана Мекдонауа. „Игор је био пионир током своје каријере и доноси богато тренерско искуство у наш клуб. Био је један од првих странаца који су радили као помоћници у НКАА и НБА лиги, а једно од његових последњих великих тренерских достигнућа јесте златна медаља са репрезентацијом Словеније на Европском првенству 2017. Игорови тимови су увек били заснивани на развоју играча, креативној игри и успесима“.

Кокошков, који тренутно као помоћник главног тренера у Јути учествује у полуфиналу плеј-офа НБА, преузеће најслабији тим у овој сезони Феникс по завршетку доигравања. Враћа се у клуб у којем је радио као асистент од 2008. до 2013. То је добра околност и за његову породицу (супруга Патриша је Американка која има српске корене; син Лука, ћерка Елина Грејс) која је навикла на Феникс.

Први пут се срео с америчком кошарком средином деведесетих, када га је тамо послао Стручни савет КСС. Затим је 1999. постао први европски стручњак у Првој дивизији америчке колеџ лиге (НКАА), као помоћник тренера Квина Снајдера на Универзитету Мисури, чији је асистент био и у последње три године у Јути. Снајдер је, иначе, желео претходног лета да доведе у Јуту Милоша Теодосића с којим је сарађивао у ЦСКА из Москве у којем је у сезони 2012/13. био помоћник Етореа Месине.

„Игор Кокошков је отишао у Америку 1995. на месец дана, у складу са програмом Стручног савета КСС чији сам председник тада био ја. Имали смо праксу да тамо шаљемо наше стручњаке, а те године смо поред њега изабрали и Сашу Јаковљевића, данашњег декана ДИФ-а“, каже тренер Братислав Ђорђевић.

Београђанин Кокошков се у алманахе америчке кошарке више пута уписао са предзнаком - први Европљанин или први странац. Тако је 2000. године постао први европски стручњак у стручном штабу неког НБА клуба, у Лејкерсима из Лос Анђелеса, а затим у истој улози у Детроиту био први странац са шампионским прстеном НБА, у сезони (2003/04) у којој је учествовао и на „Мечу свих звезда“.

Ова сезона му је 18. у НБА, а постаће 19. феф стручног штаба Феникса у историји тог клуба. После Клиперса (2000-03) радио је у Детроиту (2003-08), Фениксу (2008-13), Кливленду (2013-14) и Орланду (2015) из ког је стигао у Јуту. У нашој репрезентацији радио је две године (2004-05) као помоћник селектора Жељка Обрадовића, а пре Словеније, с којом је прошлог лета освојио „Евробаскет 2017“ (победа у финалу против Србије), као селектор је водио и Грузију (2008-15) која се с њим пласирала на прва три европска кашмпионата у својој историји. Тадашњи грузијски председник Михаил Сакашвили га је одликовао Орденом Републике 2011. због изузетних заслуга за развој кошарке у тој земљи.

„Оно што ме је препоручило НБА јесте управо то што потичем из југословенске, односно српске школе кошарке коју с поносом представљам. То што одударам од типичног концепта америчке кошарке било је увек занимљиво људима из НБА, а мени је давало шансу да унесем нешто ново и да могу да радим с најталентованијим играчима на свету“, казао је Кокошков у једном од интервјуа датих прошлог лета.

То данас истиче и тренер Барселоне Светислав Пешић (69), наш трофејни селектор, који за „Политику“ овако коментарише успех Игора Кокошкова:

– Радујем се као његов колега што наставља континуитет раста у својој каријери. Ово је, пре свега, велика ствар за њега лично. Имао је природан, складан пут још од времена кад је радио у Југославији и Србији. Показао је велику храброст кад је отишао у Америку са превасходним циљем да учи. Кокошков је пример тренера који је у својој каријери увек правио корак напред. Не мислим да је циљ сваког тренера да буде тренер у НБА, али то је био његов циљ. За похвалу је и то што није изгубио контакт са европском кошарком, што посебно цене људи који воде НБА клубове у којима је све је више странаца. Феникс је изабрао комплетног тренера који се показао у раду с младима, али бити тренер и бити помоћник су два сасвим различита посла. Сигуран сам да је тога свестан и Кокошков који има такво искуство из репрезентација Грузије и Словеније“.

Један од тренера који је извршио снажан утицај на Пешића, Бранислав Рајачић, донекле је утицао и на Кокошкова, када га је као јуниора Војводе Степе прекомандовао у Црвену звезду у којој су тада били Небојша Илић и Саша Обрадовић. Био је талентован бек, али је после саобраћајне несреће (озбиљна повреда стопала) за време служења војног рока у Нишу морао да престане да игра. Одмах је прешао у тренере и почео да стиче прва искуства у млађим категоријама ОКК Београда, Партизана и репрезентације. Истицао је да су у тим данима на њега значајно утицали познати стручњаци у раду с младима Бора Ценић и Горан Миљковић Финац.

„Пресрећан сам што се ово догодило, јер увек сам ценио оно што је Игор Кокошков радио“, каже за „Политику“ Бора Ценић (88) који је утицао на тренерске каријере барем десетак наших успешних тренера, почев од Ранка Жеравице. „Игор је увек био стабилан и показивао велику љубав за кошарку и да свакога дана буде бољи него јуче. Све се то претворило у једно учење и знање кошарке. Слушао је савете свих тренера с којима је долазио у контакт. А почео је код мене у јуниорима ОКК Београда када је због те незгоде морао да престане да игра. Дошао је код нас и ја сам му пружио шансу јер се видело да је васпитан а притом му је на челу писало да жарко жели да буде тренер. Учио је, усавршавао се и брзо напредовао. Зато сам много срећан што на овај начин улази у историју кошарке. Сигуран сам да ће бити један од најбољих тренера у НБА ако не и најбољи“.

Један од наших тренера с којима је Кокошков последњих година најчешће био у контакту јесте Душан Ивковић (75), а мало је недостајало да му буде помоћник у Ефесу из Истанбула, о чему наш успешни селектор први пут сада говори:

„Игор Кокошков је изванредан и човек и тренер и сви ми српски тренери смо поносни на њега. Драго ми је и да је демантовао теорију – у коју нисам ни веровао – да тренерски лоби у НБА не дозвољава да неки странац постане тамо тренер. Пре три године ме је позвао и рекао: `Коуч, спреман сам да ти будем асистент у Ефесу`! То је за мене било велико признање, али тада, на жалост, нисмо могли да сарађујемо пошто је већ био формиран стручни штаб. После се десила та божанствена Словенија и сви ти играчи из којих је он извео максимум“.

Ивковић је пре 16 година имао понуду да постане први страни тренер у НБА, што је познато, али он данас открива и неке непознате детаље:

„Познати агент Бил Дафи и ја смо се нашли у Њујорку на вечери са људима из Денвера, 2. јула 2002. Дочекао нас је тадашњи генерални менаџер клуба Кики Вандевеј са тројицом својих људи. Имали смо пријатан разговор. После вечере Дафи ми је рекао да будем спреман да сутрадан потпишемо уговор. Моји услови нису били захтевни: тражио сам средњу плата за НБА услове и био сам спреман да у првој сезони будем саветник у клубу. Пошто су главни спонзори клуба били на одмору требало је да сачекам десетак дана да се среде неки детаљи, а нисам желео да померам састанак са људима из ЦСКА, заказан за 10. јул те године у Ници. Из Денвера су се јавили и рекли да ми шаљу авионску карту дан пошто сам потписао за ЦСКА, али нисам хтео да раскидам уговор. Знам да би ме ЦСКА пустио да сам инсистирао да одем у НБА, али нисам хтео. Никада се нисам покајао“.

 

Један од тренера који је извршио снажан утицај на Пешића, Бранислав Рајачић, донекле је утицао и на Кокошкова, када га је као јуниора Војводе Степе прекомандовао у Црвену звезду у којој су тада били Небојша Илић и Саша Обрадовић

Радовић: Невероватна животна прича

Један од директора Светске кошаркашке федерације (ФИБА) Зоран Радовић, задужен за односе са НБА, каже да се веома обрадовао кад је сазнао да ће Кокошков преузети Феникс:

„Пут Кокошкова од млађих категорија ОКК Београда до Феникса јесте једна невероватна животна прича. Огроман рад стоји иза тога, невероватно много одрицања, жеља за сталним напредовањем. После ОКК отишао је у Партизан, па у Торлак, па млађе југословенске селекције, затим одлазак на такозвани `стади тур` уз подршку УКТС-а и КС Југославије на универзитет Мисури где добија позив и одлази као помоћни тренер. Његов квалитет су убрзо препознали НБА клубови у којима је годинама био асистент. Прекретница је сигурно преузимање селекције Грузије и постизање фантастичних резултата с њом. Било је то невероватно самоодрицање, јер је практично радио нон-стоп целе године. Са репрезентацијом Словеније је освежио кошарку и приказао најлепшу игру на последњем Европском шампионату. Увек смирен, учтив, сјајна особа, на располагању југословенској и српској кошарци кроз рад, савете, скаутинг, предавања“.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Владија Шарац
Све америчке и канадске новине га помињу као Србина. Не стиди се да каже одакле је. Треба да се поносимо а не да га омаловажавамо. Такви људи јачају углед Србије. Био је и Пупин држављанин Америке а вредео нам је у време Првог светског рата колико цела дивизија. Да је неки Хрват то постигао они би ударали у таламбасе, а кад Србин нешто постигне има земљака који се сатиру да га оцрне. Срамота.
Simić Dušan
To "naš" mi malo smeta..Taj "naš" nas je pobedio u finalu evropskog prvenstva u košarci kad je vodio Slovenačku reprezentaciju. Ako ćemo da svojatamo sve redom, možemo da se pohvalimo i da "naš" vodi Američku vojnu bazu na Kosovu. Jel ima neki "naš" koji će da uradi nešto dobro za našu Srbiju?
Djuro
Ajde, buraz, smanji dozivljaj! Kosarka je igra, nije rat. To je bitno.
Marko Radić
Pa i Teslu svojatamo, a nit je bio rodjen u Srbiji, niti je u Srbiji stvarao, niti živeo, tri dana života svog dugoga samo proveo kod nas. A mi i aerodrom i škole po njemu nazivamo. Ipak, on je biše dobra za Srbiju učinio nego bilo koji rodjeni Sumadinac ili Beogradjanin, znamo mi to pa se zato i kitimo tudjim perjem. Neka nama i Igora.
Ivan Ivanovic
Bravo majstore! Puno srece i uspeha!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.