Четвртак, 28.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ПОРТРЕТ БЕЗ РАМА: ВИКТОР НЕМЕШ

Даворовим путем

Драган Стојановић

Мно­ги се да­нас сла­жу у оце­ни да рвач Вик­тор Не­меш (24) го­то­во си­гур­но иде ута­ба­ним ста­за­ма свог идо­ла, ду­го­го­ди­шњег ци­ме­ра, нај­бо­љег дру­га из ре­пре­зен­та­ци­је – олим­пиј­ског по­бед­ни­ка и свог бу­ду­ћег ку­ма Да­во­ра Ште­фа­не­ка. По­сле нај­но­ви­јег успе­ха у Ка­спиј­ску, на ко­јем је мла­ди Сен­ћа­нин осво­јио сре­бр­ну ме­да­љу, оп­ште је уве­ре­ње да срп­ско рва­ње не мо­ра да бри­не за бу­дућ­ност.

Про­фе­сор Ми­ло­рад Док­ма­нац, по мно­ги­ма идеј­ни тво­рац но­ве ге­не­ра­ци­је на­ших нај­бо­љих рв­ча, ко­ју је за­јед­но с по­кој­ним Бра­ни­сла­вом Пи­пер­ским, пре јед­не де­це­ни­је се­лек­ти­рао на нај­бо­љи мо­гу­ћи на­чин, имао је, сла­жу се мно­ги струч­ња­ци, од­лу­чу­ју­ћу уло­гу у раз­во­ју ве­ли­ког рвач­ког шам­пи­о­на. Те суд­бо­но­сне 2008. го­ди­не про­фе­сор се срео с ро­ди­те­љи­ма дво­ји­це бра­ће бли­за­на­ца Ма­теа и Вик­то­ра Не­ме­ша, ко­ји су ро­ђе­ни 21. ју­ла 1993. го­ди­не у Сен­ти, са­мо с јед­ним за­дат­ком: да ро­ди­те­љи од­лу­че у ко­је де­те ће ви­ше ула­га­ти. Ри­зик је био огро­ман, али се на кра­ју ис­пла­тио. Та­ко је на не­ки на­чин кре­нуо уз­лет пет ми­ну­та ста­ри­јег бра­та.

Вик­тор је те исте го­ди­не на Ка­дет­ском шам­пи­о­на­ту Евро­пе у Ле­то­ни­ји осво­јио брон­за­ну ме­да­љу, а већ сле­де­ће го­ди­не пре­се­лио се у Зре­ња­нин, где је и да­нас члан Про­ле­те­ра. Пр­ве рвач­ке лек­ци­је на­у­чио је у чу­ве­ној рвач­кој шко­ли у Сен­ти код Ми­кло­ша Мол­на­ра и Зер­де Ла­сла, где је ста­сао и Кри­стјан Фрис, а „гла­зу­ру” код Во­ји­сла­ва Трај­ко­ви­ћа у Про­ле­те­ру, чи­ји дрес но­си пу­них шест го­ди­на.

Ипак, глав­не ве­шти­не у рва­њу Вик­тор је при­хва­тио од Да­во­ра Ште­фа­не­ка, с ко­јим је и нај­бо­љи друг у ре­пре­зен­та­ци­ји. Ка­да је тре­ба­ло иза­бра­ти шко­лу или рва­ње, од­лу­ка је па­ла да на­крат­ко „за­мр­зне” да­ље шко­ло­ва­ње, ма­да је код ро­ди­те­ља по­сто­ја­ла же­ља да упи­ше Ма­шин­ски фа­кул­тет, с об­зи­ром на то да је Вик­тор у шко­ли био од­ли­чан ђак. Ту же­љу сво­јих ро­ди­те­ља је ипак ис­пу­нио, уз обе­ћа­ње да ће се са стру­ња­че по­ву­ћи ка­да осво­ји олим­пиј­ско од­лич­је.

Пра­ви уз­лет у рвач­ком спор­ту Вик­тор је до­жи­вео пре три го­ди­не ка­да је у Ба­куу на пр­вен­ству Евро­пе за­по­чео ни­ску ве­ли­ких успе­ха, на­ста­вив­ши је го­ди­ну да­на ка­сни­је у Ри­ги, где је та­ко­ђе био тре­ћи и у Ри­ју, где је сти­гао до че­тврт­фи­на­ла олим­пиј­ског тур­ни­ра, ма­да је и та­ко оште­ћен у ду­е­лу с Иран­цем.

Про­шле го­ди­не је у Па­ри­зу по­стао свет­ски пр­вак, чи­ме је на­ја­вио да ће у То­ки­ју за две и по го­ди­не би­ти је­дан од на­ших нај­ве­ћих аду­та да по­но­ви успех свог идо­ла.

У сло­бод­но вре­ме во­ли да по­гле­да до­бар филм, а с де­вој­ком ко­ја жи­ви у Ади то­ком ле­та ће нај­ве­ро­ват­ни­је на ле­то­ва­ње у Тур­ску. Са Ште­фа­не­ком је осам го­ди­на ци­мер и ка­ко ка­же, во­ли да по­гле­да вр­хун­ски фуд­бал, по­себ­но ме­че­ве у Ли­ги шам­пи­о­на.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.