Субота, 21.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић о очекивањима од посете Турској и Русији

Претходно је председник Србије Александар Вучић изјавио да је све у реду и под контролом у Хртковцима, уз један инцидент који се догодио.- Вучић: Изградња станова за војнике и полицајце у Нишу
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

Председник Александар Вучић каже да му је велика част што ће бити на паради у Москви поводом победе у Другом светском рату, констатујући да су Срби били међу народима који су значајно допринели тој победи , али и поднели највеће жртве, и који се и данас поносе својим антифашистичким уверењима

Вучић је гостујући на телевизији Пинк, а уочи посете Турској и Русији, навео да су победу у Другом светском рату извојевали пре свега совјетске снаге, у другом делу и западне силе, али и Србија.

Захваљујући Русији нисмо добили жиг геноцидног народ
Русији дугујемо велику захвалност пре свега за то сто смо захваљујући Русији 2015. године избегли жиг геноцидног народа, рекао је данас председник Александар Вучић„То Путину нећу никад заборавити и то сам рекао свима” поручио је у интервјуу за Пинк тв.„Нама је Путин много пута помогао”, додао је, а велика су нам подршка у случају КиМ, где ми, „не можемо да будемо победници, али имамо право да за свој народ тражимо заштиту, али и да заштитимо националне и државне интересе и да при томе не будемо понижени”.„А што се тиче Руса, сетите се 2015. године када су нас спасли и нису дозволили да на челу носимо жиг геноцидног народа. То никад нећу заборавити Путину, то сам рекао свима, чак и Ангели Меркел”, навео је Вучић и још једном напоменуо да никад неће заборавити то што су тада Путин, Сергеј Лавров и покојни Чуркин учинили за Србију. (Танјуг)

„Пре свега Срби из Србије, али из БиХ, а који су пропорционално свом броју дао огромне жртве, пре свега због усташких злочина, а то немамо право да заборавимо. Због тога ми је велика част што ћу бити на тој паради”, рекао је Вучић.

Наравно, додао је, с руским председником разговараће о разним темама, пре свега сарадњи две земље, али и о Косову и Метохији.

И, додао је, разговараће се о Турском току, о чему већ разговара с Бојком Борисовим, бугарским премијером, наводећи да ће Србија на неки начин бити транзитна земља у односу на околне, али и да ће то нама омогућити енергетску стабилност, као и одређену зараду.

Упитан хоће ли Србија на неки начин имати користи од тако добрих односа с Турском, Русијом, снажним и значајним земљама, Вучић је рекао да, пре свега, не значи да ће нам олакшати позицију по питању Косова и Метохији, а што је нама најтеже питање.

Проблем је, кад је реч о Србији, приметио је, „што смо увек славили оне лидере који су били неуспешни у ратовању, јер смо у њима учествовали, а цену плаћали деценијама након тога”.

Али, како је рекао, такве смо лидере увек проглашавали успешнима и славили их касније, проглашавали мученицима,

Ја, међутим, не желим да будем упамћен по ратовима које бих вероватно изгубио, већ по томе сто сам изградио највише фабрика, поручио је, те приметио да сви ти који су данас довели људе у Хртковце не могу ни колима да обиђу фабрике које је он отворио.

Урадили смо, додао је, да толико није урађено за протеклих 30 година, и, како каже, мислим да људи то тамо разумеју и да их занимају добар посао, добри путеви...

Подсетио је да је однос турског председника Ердогана према њему другачији него према некадашњим председнику Борису Тадићу, те да

Вучић: Брнабић има моју подршку
Председник Србије Александар Вучић рекао је да премијерка Ана Брнабић, као председница Владе има његову подршку као председника Србије и председника тренутно најснажније политичке странке у земљи.Он је казао да спорења унутар владе, о којима су последњих дана писали медији, нису у интересу ни Владе, нити Србије, те да су то питања за разговоре унутар владе. (Танјуг)

се то видело приликом његове посете Новом Пазару, те приметио да односи између две земље нису били тако добри од времена Ататурка и краља Александра Карађорђевића.

Уз опаску да су Срби неправедни кад говоре о том српском владару, а који је, како је рекао, урадио једино што је могао - ујединио народе, а пре свега Србе, јер је то био једини начин да живе у истој држави...

Садашњи однос председника Ердогана, закључио је јасан је сигнал да Турци желе добар однос са Србијом, а да ми од тога имамо корист, јер је Турска велика земља.

Кад је реч о Русији, њој, додао је, дугујемо велику захвалност, пре свега за то сто су 2015 године били заслужни сто смо избегли жиг геноцидног народа.

„То Путину нећу никад заборавити и то сам рекао свима” поручио је.

Нама је Путин много пута помогао, додао је, а велика су нам подршка у случају КиМ, где ми, „не можемо да будемо победници, али имамо право да за свој народ тражимо заштиту, али и да заштитимо националне и државне интересе и да при томе не будемо понижени”.  (Танјуг)

Вучић: Турска за Балкан велесила – радимо на најбољим односима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је пред пут у Турску да је то изузетно снажна земља, за регион Балкана велесила, и да је на нама да радимо на томе да имамо најбоље могуће односе са њима.

У изјави за Пинк је рекао да турска страна често говори да су данашњи односи Вучић и Реџепа Тајипа Ердогана попут односа краља Александар и кемала Ататурка, што говори о томе колико је њима стало до добрих односа са Србијом.

Вучић: Ја не тражим алибије, већ решење за будућност Србије
Председник Србије Александар Вучић истакао је да по питању Косова и Метохије не тражи алибије, нити оправдања, већ решење за будућност Србије.Он је истакао да је у недавном интервјуу британском Гардијану рекао да није оптимиста, да није неко ко верује да се може пронаћи решење, али да се нада да постоји жеља да се постигне споразум.Казао је да Срби воле да одлажу решење, одлажу оно што је болно, рачунајући да ће нешто пасти с неба, али и подвукао да се то неће догодити. Подсетио је да више Срба нема у Ђаковићи, Урошевцу, Приштини, а да не би да говори о Србици, Качанику. (Танјуг)

Како је рекао посета Турској почиње у Истанбулу, додавши да је жеља турског председник Реџепа Тајипа Ердогана била да га лично дочека на аеродрому,што је изузетна ствар за нашу земљу.

„Такву част није указао ни много моћнијим државницима него што смо то ми. То говори о гостопримству али и о поштовању према нама. То је огромна част - лидер земље од 80 милиона становника дочека неког од 7 милиона, која је по свим параметрима слабија у односу на Турску”, истакао је Вучић.

Он додаје да то говори да су грађани Србије постигли нешто, да смо суверени и независни у одлучивању, да смо постигли резултате.

„Само као такви можете да добије поштовање других земаља”, рекао је председник Србије, цитирајући Меланшона који, говорећи о подели света, каже да сви у светској арени гледају како једни друге да поједу и да је зато боље бити Годзила него Бамби.

„Ми не можемо да будемо Годзила, али ни као Бамби”, поручује Вучић, додајући да је Србија изабрала прави пут, поштовања према другима али и према себи.

Он наводи да Ердоган данас у истанбулу почиње кампању а да ће после дочека Вучића бити одржан бизнис форум уз учешће више од 300 турских компанија.

„Удесетостручили смо робну размену са Турском у односу на пре десет година, а турски туристи су најбројнији у Србији а верујем да ће их после ове посете бити још више”, истиче Вучић.

„Турски туристи су постали број један у Србији. После посете Турској, уверен сам да ће их бити много више”, рекао је Вучић и додао да Србија има дозволу да извезе 15.000 грла говеда у ту земљу.

Подсећа да су Турци отворили фабрике у Лебану, Нишу, Крупњу, Житорађи.

„Питам вас, како бисмо решили иначе проблем Лебана?”, каже он, додајући да је Лебане почело да живи.

После бизнис форума Вучић ће у Истанбулу присуствовати вечери коју за њега приређује Ердоган, а уз присуство председника турске скупштине и премијера.

Вучић је истакао да ће вечерас у Истанбулу разговарати и са председником парламента, а да га сутра ујутру чека пут у Анкару где ће цео дан провести са Ердоганом са којим ће разговарати о бројним темама.

Потом одлази у Анкару где ће му, како каже, бити приређен величанствен дочек, са плотунима и коњицом, како када је долазио Владимир Путин.

„Они су желели званична дочек. После током данас наставићемо састанке са Ердоганом”, каже Вучић. (Танјуг)

Вучић: Сувише смо мали, не смемо себи приуштити сукобе

Срби и Хрвати су бројчано два мала народа, а живе на огромној територији која је углавном празна, због чега не смеју себи да приуште никакве свађе нити сукобе, уверен је председник Александар Вучић.

Он је данас у разговору за Пинк телевизију подсетио на своје обећање од пре сто дана да неће ништа лоше рећи о хрватским политичарима, те да је прошло тих сто дана и да никога није увредом критиковао, али је приметио да не може једино српска страна бити крива у међусобним неспоразума, јер су за свађу потребне две стране.

„Наш посао је да радимо на најбољим могућим односима, мада то раније није увек био случај, али то ће бити обавеза свих српских представника, без обзира на то сто говоре њихови званичници. Ми желимо најбоље могуће односе, не да бисмо се некоме додворавали, већ зато сто су односи Хрватске и Србије, Срба и Хрвата кључни за цео регион, за цео Балкан”, поручио је.

Како је приметио, најлакше је стицати политичке поене на мржњи према Хрватима, али ће у будућности односи, желео то неко или не, морати да буду бољи.

„То су два мала народа, огромна је територија на којој живе, али је углавном празна и тамо и овде, и да бисмо остали и опстали мораћемо заједно да се боримо у будућности”, рекао је Вучић илуструјући то примером малог села у Босни, са осморо српске деце, која иду у католички разред, али су се, каже, тамо и „хришћани и кршћани увек уједињавали”.

Сувише смо мали, додао је, да бисмо могли себи да приуштимо свађе и сукобе, Бошњаци су још мањи, и те сукобе не сме себи нико да приушти, јер то би била суманута и неозбиљна политика”, поручио је председник, те закључио да једино сто Србија не сме себи да приушти јесу ратни сукоби.  (Танјуг)

Вучић: До економски добрих резултата радом, а не коалицијама

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће до краја године уследити ново повећање плата и пензија, али и напоменуо да се до економски добрих резултата мора стићи радом и реформама, а не коалиционим споразумима између политичких партија.

„Плате ће бити 20 одсто веће него пре смањења, а следеће године биће и нових повећања. Људи виде сигурност, виде да је промењена политика, да нема проблема са новцем. Све је системски постављено, а важно је да се настави са радом у другим областима, као што је питање хемијског комплекса”, указује председник.

Председник је још једном указао да ће јавни дуг до краја године бити мањи од 50 одсто БДП-а, што је постигнуто оним што има јако мало земаља у региону, па и у Европи, а то је суфицит у буџету.

„Суштина је у томе да смо 2014. године имали поплаве које су уништиле економски сектор у тим тренуцима. Када су смањене пензије могли смо чути 'Вучић је гад, смањује пензије'. Који би то нормалан човек урадио осим оног ко је размишљао о будућности земље”, рекао је Вучић, те поручио да сада, управо због одлука из тог периода, можемо да гледамо у будућност.

Златно доба у Србији, верује, може да буде само у стању мира и стабилности, што свакако не представља улазак „дугих цеви” на север КиМ.  (Танјуг)

Вучић: Изградња станова за војнике и полицајце у Нишу

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће следеће недеље у Београду са премијерком Аном Брнабић и другима имати веома важан састанак а у вези са почетком изградње станова за војнике и полицајце у Нишу.

Поред изградње пута Ниш-Плоче-Мердаре, након чега ће Ниш, како каже, постати раскрсница свих путева, Вучић наглашава значај и овог пројекта.

Како је додао, ако се то испостави као добар модел следеће године би могло да се почне са изградњом станова за младе брачне парове а све у циљу повећања наталитета.

„Идеја је да се станови купују најнижим ценама, да ми покријемо разлику за комуналну инфраструктру, да нађемо банке преко којих ће то да иде, да им то буде ниже од цене закупа, да се додатно подстиче грађевинска индустрија”, рекао је Вучић.

Он истиче да би са изградњом тих станова требало да почне у септембру, а следеће године за младе брачне парове.

Како каже сада се у Србији рађа 66.000 деце а неопходно је 100.000 да бисмо опстали.

„Мора да се смањи одлив становништва. Он је много мањи него на пример у Бугарској али је и даље огроман”, каже Вучић, одбацујући тврдње да вређа жене

„Људи иду тамо где могу да зараде више , то се тешко може зауставити, морамо да обезбедимо услове да се рађа више деце, не вређам жене, не вређам никог, иживљавајте се на мени али нећу одустати од тога”, поручио је он. (Танјуг)

Вучић: Све у реду и под контролом у Хртковцима

Вучић је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да је држава рекла да неће бити никаквих скупова у Хртковцима, и да ће тако и бити.

„Догодио се мањи инцидент и одговорна лица ће бити приведена правди”, поручио је он додајући да све остало протиче мирно и без икаквих проблема, а да држава, када каже да ће нешто да уради, она то и обави тако.

Вучић је пренео да је Војислав Шешељ са својим присталицама дошао до сремског села Јарак, а из Правца Руме је Ненад Чанак дошао са својим присталицама.

Када је реч о инциденту, казао је да се догодио мањи инцидент када је једно лице напало човека из ЛДП које је раширило транспарент „Шешељ је ратни злочинац”, те указао да је то лице побегло након напада и за њим трага полиција.

„Верујем да ће све бити решено”, казао је он.

Вучић је изразио уверење да ће Хртковци за два сата бити одблокирани, односно да ће министар унутрашњих послова донети одлуку да сви могу да користе магистрални пут Рума-Шабац, који је жила куцавица за Мачву.

„Што се тиче коментара који су говорили да власт мора да забрани радикалима окупљање, а када каже да неће дозволити политизацију, и када то урадите, не што вам се допала или не нечија политика, већ зато што сматрате да би могло да дође до нарушавања јавног реда и мира, кажу као направили сте гето од Хртковаца. Да ли је требало да пустимо све да уђу и раде шта хоће, да имамо крвопролиће, да сутра имамо наставак сукоба, а једине жртве да буду мештани”, казао је он.

Вучић је истакао да тамо живи данас око 70 одсто Срба, и да су остало Мађари и Хрвати, да се ради о мирном селу, у којем сви живе у слози.

Осврнуо се и на приче опозиције ко ужива коју подршку у том месту, рекавши да ти људи гласају за своје фабрике.

Подсетио је да је у Руми отворено шест нових фабрика и да је добар део људи из Хртковаца запослио своје чланове породице у њима.

Рекао је да је тим људима неопходно да се изгради аутопут Рума-Шабац, али и да се обнови стари пут, да нема више рупа.

„То што ће да вичу један дан мало више или гласније, то је демократија. Све је у реду, и све под контролом”, закључио је он. (Танјуг)

О Ђукановићевој „фактури” и Јанковићевој „лустрацији”

Председник Србије Александар Вучић сложио се са оценом председника Црне Горе Мила Ђукановића да „Вучићу шаљу фактуру за изгубљено Косово”.

„То вам је као кад су у некој кафани гости све појели и попили, следећи се најели и поразбијали све. Онда ви пред поноћ дођете нешто да поједете, а стигне вам фактура за све оно што су они пре вас појели и попили”, илустровао је Вучић став оних који му пребацују што шта по питању решавања Косова и Метохије.

Српски председник истакао је ипак да верује да је његов посао да води земљу, а не политичке полемике.

„Опседнут сам проблемима око КиМ да бих стигао да се бавим тиме што наши противници говоре”, поручио је Вучић.

На питање да ипак прокоментарише политику Саше Јанковића по питању Косова и Метохије, Вучић је рекао да је она слична политици лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића, али да је разлика у искрености.

„Јовановић је искрен, а Јанковић не. Он нема никакву идеологију”, истакао је.

Како каже, Јанковић прво у интервјуу изјави да је за то да Косово има столицу у УН, а онда њему замера нешто много мање.

„Какво је то лицемерје”, приметио је и додао да део опозиције, Јанковић и Јеремић, Путина називају диктатором.

„Треба сутра да дођете на власт и да од тобоже диктатора тражите подршку у УН? Да ли се ви руководите похвалама на Твитеру или инетерсима земље”, упитао је председник.

Грађани то, како каже, виде - виде да смо многе лекције савладали и научили.

„Бринемо о будућности Србије а део елите брине о својој будућности”, рекао је и додао да не треба потценити државотворни приступ нашег народа.

„Народ зна да и после нас мора да постоји Србија, а не као неки које није брига ста ће бити, да ли ће Србија нестати или ће се звати Недођија”, рекао је.

На опаску да је Јанковић изашао с концептом програма „по освајању власти”, укључујући лустрацију, Вучић је реаговао опаском:

„А, да почне од себе..„.

„Срећан сам што су на власти одговорне власти, које неће да лустрирају своје политичке противнике, већ да их побеђују у поштеној политичкој утакмици, радом, марљивошћу трудом, програмом и планом, а не мржњом или брањењем некоме да се бави политиком”, рекао је.

„Јер, лустрацијом бисте само показали своје фрустрације, нерад и непосвећеност, а на страну неодговорност, јер бисте Србију водили у сукобе, а ми Србију у сукобе водити нећемо”, закључио је Вучић. (Танјуг)

Коментари11
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Olivera
Pola penzionisanih oficira je pomrlo, cekajuci resavanje stambenih problema, a borili su se za ovu zemlju, i dobili preko 1100 godina robije u Hagu .
Rade
Jesam patriota, i sve bih dao za svoju zemlju. Ali sam misljenja da ti koji su dobili preko 1100 godina robije u Hagu, nisu postovali kodeks ratovanja. E sada, nesto je drugo sto druga, treca strana nisu osudjene, to je nepravda koju ce valjda neko od gore da resi, jednog dana. sve u svemu mislim da Vucic radi odlican posao za Srbiju, i da cemo i mi jednog dana ziveti kao sto zive ljudi u razvijenim zapadnim zemljama.
Deki
Da su Vučić i njegova vlada popločali Srbiju zlatom, to Srbinu nebi bilo dovoljno. Ovde mnogi traže dlaku u jajetu i hoće sve odmah i sad. Pa neide--- bogatstvo se stvara polako i pošteno (poštenim radom). Sve će doći na svoje mjesto. Još pet godina ovim tempom, Srbija će biti mjesto gdje će ljudi dolaziti da žive.
Irena
Ja bih samo predlozila da nam ministri imaju zavrsen fakultet u skladu sa funkcijom, inace sam ostalom politikom vlade zadovoljna.
duric dragan
Ronald Regan je bio jedan od najbolijh predsenika Amerike. Pre toga bavio se glumom, malte ne ne zapazeno. Mislim da je zavrsio samo koledz, srednju skolu. Nikita Kruschov, ne mislim da je imao fakultet. Josip Broz...........To su samo neki od najmocnijih lidera.
balzak
aleksandre neko radi iza tvojih ledja i to muski. osim tvoje ideje i posvecenosti okruzenje tvojih munistara se uporno bori da odvoji politiku od realnosti i stvarnosti. poneki noj, oportuna mafija duboke drzave i lopovi, lopovi,,, gde je zakon o zabrani fudbala, sta je sa kladionicama, gde je zakon o poreklu imovine, kada ce smene ministara na koji imate na pretek primedbi, itd itd. zasto se ne uspostavi opozicija koja zastupa neke druge interese... sta mislite koje, itd itd
Burazer
Bas me interesuje sta ce mu Erdogan reci povodom prodaje srpskih dalekometnih haubica Kipru - 24 komada tipa Nora. Druga stvar - ti stanovi za Vojsku i Policiju su vec odavno trebali da pocnu da se grade. Treca stvar - valjda svi beskucnici - gradjani Srbije imaju pravo da kupe stanove pod istovetnim uslovima?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.