Недеља, 02.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Од јула у приватни дом уз помоћ државе

Приватни пружаоци услуга социјалне заштите понудиће капацитете за субвенционисани смештај око 500 најстаријих и најугроженијих
У Србији раде 42 др­жав­не уста­но­ве со­ци­јал­не за­шти­те (Фо­то Д. Жар­ко­вић)

До 1. ју­ла око 500 нај­ста­ри­јих гра­ђа­на ко­ји не­ма­ју бли­жих срод­ни­ка со­ци­јал­но су и ма­те­ри­јал­но угро­же­ни, а тре­нут­но се на­ла­зе на ли­ста­ма че­ка­ња за при­јем у не­ки од др­жав­них ге­рон­то­ло­шких цен­та­ра, мо­гло би да до­би­је ме­сто у при­ват­ним до­мо­ви­ма ши­ром Ср­би­је, уз по­моћ др­жав­них суб­вен­ци­ја. За та­кву вр­сту по­мо­ћи ово­го­ди­шњим бу­џе­том пред­ви­ђе­но је 204 ми­ли­о­на ди­на­ра. Ка­ко за „По­ли­ти­ку” ис­ти­че Ми­лош Јан­ко­вић, по­моћ­ник ми­ни­стра за рад у Сек­то­ру за бри­гу о по­ро­ди­ци и со­ци­јал­ну за­шти­ту, ова вр­ста по­мо­ћи за гра­ђа­не тре­ћег до­ба тре­ба­ло је да поч­не да се спро­во­ди кра­јем пр­вог квар­та­ла ове го­ди­не, али је рок по­ме­рен за 1. јул због раз­ли­чи­тих ту­ма­че­ња у ве­зи с при­ме­ном За­ко­на о јав­ним на­бав­ка­ма.

– Оче­ку­јем да ће до по­чет­ка ју­ла све би­ти за­вр­ше­но, об­ја­вљен јав­ни по­зив и иза­бра­ни пру­жа­о­ци услу­га. Они љу­ди ко­ји до та­да бу­ду из­ра­зи­ли же­љу да бу­ду сме­ште­ни у не­ку од уста­но­ва при­ват­не со­ци­јал­не за­шти­те, у њу ће од­мах би­ти и упу­ће­ни – пре­ци­зи­рао је Јан­ко­вић.

Це­на сме­шта­ја за нај­у­гро­же­ни­је гра­ђа­не ко­ји не­ма­ју ни­ко­га да бри­не о њи­ма би­ће до 40.000 ди­на­ра јер је то­ли­ко по­ну­ди­ло Ми­ни­стар­ство ра­да. По­моћ­ник ми­ни­стра до­да­је и да је це­на утвр­ђе­на на осно­ву про­сеч­не це­не сме­шта­ја у Бе­о­гра­ду за дру­гу и тре­ћу ка­те­го­ри­ју со­ци­јал­но угро­же­них.

Ако је, при­ме­ра ра­ди, пен­зи­ја ко­ри­сни­ка 30.000 ди­на­ра, пре­о­ста­лих 10.000 сно­си­ће др­жа­ва, а уко­ли­ко ко­ри­сник не­ма ни­ка­кав из­вор при­хо­да и спа­да у ка­те­го­ри­ју нај­у­гро­же­ни­јих, др­жа­ва ће сно­си­ти цео тро­шак сме­шта­ја, по­ру­чу­је по­моћ­ник ми­ни­стра ра­да.

Пру­жа­о­ци услу­га мо­гу би­ти са­мо ли­цен­ци­ра­не при­ват­не уста­но­ве со­ци­јал­не за­шти­те ко­ји­ма Ми­ни­стар­ство за рад из­да­је до­зво­лу. Та­квих у Ср­би­ји има тре­нут­но 191. Ли­ста че­ка­ња од око 800 нај­ста­ри­јих гра­ђа­на за 42 др­жав­не уста­но­ве со­ци­јал­не за­шти­те и по­пу­ње­ност тих до­мо­ва до 98 од­сто би­ле су сиг­нал да пре две го­ди­не Удру­же­ње при­ват­них уста­но­ва со­ци­јал­не за­шти­те по­кре­не ини­ци­ја­ти­ву за сме­штај љу­ди у при­ват­не до­мо­ве (бро­ји око 50 при­ват­них уста­но­ва, што је тре­ћи­на од укуп­ног бро­ја при­ват­них до­мо­ва у Ср­би­ји). Упра­во те уста­но­ве тре­ба­ло би да при­хва­те све осо­бе с ли­сте че­ка­ња за ме­сто у др­жав­ном до­му.

У Ми­ни­стар­ству ра­да ис­ти­чу да се овим по­те­зом др­жа­ве исто­вре­ме­но пред­у­пре­ђу­је по­тре­ба за из­град­њом но­вих сме­штај­них ка­па­ци­те­та ко­ји би се фи­нан­си­ра­ли из бу­џе­та.

– Ства­ра­њем за­кон­ске мо­гућ­но­сти спре­чи­ла би се и по­ја­ва да ста­ри­ји ко­ри­сте услу­ге сме­шта­ја да­ле­ко од сво­јих по­ро­ди­ца чи­ме ки­да­ју ус­по­ста­вље­не со­ци­јал­не ве­зе, а омо­гу­ћи­ло би им се и очу­ва­ње по­ро­дич­них и дру­гих со­ци­јал­них по­ве­за­но­сти. Ти­ме би се ство­ри­ли усло­ви за пот­пу­но из­јед­на­ча­ва­ње при­ват­них и др­жав­них до­мо­ва за ста­ри­је – на­по­ми­њу у Ми­ни­стар­ству ра­да.

Попуњеност капацитета око 73 одсто

Просечна попуњеност приватних установа је око 73 одсто, тако да управо ту има простора и могућности да већи број људи с листе чекања буде збринут. Оно чиме приватне установе нису задовољне, наглашава Милош Јанковић, јесте цена од 40.000 динара за коју сматрају да није адекватна за приватнике у Београду и Новом Саду.

– Држава тренутно може да пружи толико, али је спремна да се укључи и реши тај проблем. Овај пројекат требало би да пробуди заинтересованост код власника приватних домова којима та цена одговара јер у местима ван већих градова у Србији, због нижег стандарда, та цена би задовољила потребе – истиче Јанковић и додаје да ипак нико не може да зна да ли ће корисници хтети да иду у приватни дом.

– То већ зависи од њихове жеље, тако да нико не може да предвиди да ли ће наша акција успети – каже Јанковић.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sandra
Zasto se ove subvencije predvidjaju samo za one koji nemaju blizih srodnika, kad su cesto ti blizi srodnici u tezoj materijalnoj situaciji nego sami ostareli gradjani. Dalje smestaj u privatnim domovima je prilicno skup i cak i ako su voljni da pomognu srodnici opet ne mogu da odvoje dovoljno novca za smestaj u dom, a i onda je potrebno izdvojiti dodatni novac za lekove, pelene ako su potrebne, garderobu i slicno, a opet kod kuce nisu u mogucnosti da ostarelom clanu pruze adekvatnu negu i nadzor, ako je taj clan oboleo. Davanjem subvencija samo pojedinima drzava vrsi diskriminaciju, isto kao sto pojedini penzioneri samo zato sto im penzija za par stotina dinara prelazi neki limit, ne mogu da konkurisu za besplatan boravak u banjama, i onda oni nikada ne idu u banju jer sami nemaju da plate, pa tako ispada da oni sto imaju penziju manju od tog nekog limita, zapravo imaju bolji penzionerski zivot.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.