Недеља, 19.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Подршка Румуније евроинтеграцијама региона

С кон­фе­рен­ци­је „Иде­јом ЕУ до ми­ра и раз­во­ја” у Скуп­шти­ни Ср­би­је (Фото Танјуг)

Ру­му­ни­ја по­др­жа­ва европ­ску пер­спек­ти­ву за­пад­ног Бал­ка­на и то ће би­ти наш при­о­ри­тет у то­ку пред­се­да­ва­ња ЕУ, из­ја­вио је за­ме­ник пред­сед­ни­ка Од­бо­ра за европ­ске ин­те­гра­ци­је Пред­став­нич­ког до­ма Ру­му­ни­је Ште­фан Му­шо­и­ју. Обра­ћа­ју­ћи се на ме­ђу­на­род­ној кон­фе­рен­ци­ји „Иде­јом ЕУ до ми­ра и раз­во­ја” у Скуп­шти­ни Ср­би­је, Му­шо­и­ју је, ка­ко пре­но­си Бе­та, из­ја­вио да ће ње­го­ва зе­мља, ко­ја ће пред­се­да­ва­ти ЕУ од ја­ну­а­ра 2019, на­ста­ви­ти да по­др­жа­ва сво­је су­се­де, укљу­чу­ју­ћи по­моћ у ре­фор­ми пра­во­су­ђа и бор­би про­тив ко­руп­ци­је.

Он је та­ко­ђе из­ра­зио же­љу да зе­мље ко­је ни­су чла­ни­це ЕУ отва­ра­ју још ви­ше по­гла­вља и ис­та­као да ће Ру­му­ни­ја у то­ку свог пред­се­да­ва­ња за­го­ва­ра­ти по­ли­ти­ку про­ши­ре­ња.

„По­др­жа­ва­мо при­ступ ко­ји има Европ­ска ко­ми­си­ја да пре­го­во­ри ни­су са­ми по се­би циљ већ сред­ство за про­цес ин­тер­них ре­фор­ми”, ре­као је Му­шо­и­ју, а пре­но­си Тан­југ.

Члан европ­ског пар­ла­мен­та Игор Шол­тес под­се­тио је на кон­фе­рен­ци­ји на по­ру­ку Жан-Кло­да Јун­ке­ра да не­ће би­ти про­ши­ре­ња до 2019. го­ди­не, оце­нив­ши да то ни­је би­ла оп­ти­ми­стич­на по­ру­ка, али да је за­пад­ни Бал­кан са­да по­но­во на аген­ди ЕК.

„Би­ли смо при­јат­но из­не­на­ђе­ни ка­да је Европ­ска ко­ми­си­ја иза­шла с оце­ном да је про­ши­ре­ње мо­гу­ће, пре све­га јер се 2017. го­ди­не чи­ни­ло да се од­ла­же су­штин­ска рас­пра­ва о про­ши­ре­њу на не­ка дру­га вре­ме­на”, ре­као је Шол­тес.

Он је, ка­ко пре­но­си Тан­југ, под­се­тио да је ЕУ зна­ча­јан тр­го­вин­ски парт­нер Ср­би­ји и да је је­дан од нај­ве­ћих до­на­то­ра.

Ко­мен­та­ри­шу­ћи из­ве­штај о на­прет­ку Ср­би­је на европ­ском пу­ту, Шол­тес је ка­зао да има још про­сто­ра за уна­пре­ђе­ње у обла­сти­ма као што су бор­ба про­тив ко­руп­ци­је или пра­во­су­ђе.

Овај евро­пар­ла­мен­та­рац је, пре­ма на­во­ди­ма Бе­те, из­ја­вио и да Ср­би­ја, као зе­мља на пу­ту евро­ин­те­гра­ци­ја, тре­ба да по­ку­ша да ре­ши сва нај­кри­тич­ни­ја пи­та­ња до ок­то­бра и но­вем­бра, јер ће ка­сни­је би­ти пу­но те­же због из­бо­ра у Европ­ском пар­ла­мен­ту иду­ће го­ди­не.

За­ме­ни­ца пред­сед­ни­ка Од­бо­ра за европ­ске ин­те­гра­ци­је Ел­ви­ра Ко­вач ка­за­ла је да је про­ши­ре­ње ЕУ зна­чај­но ка­ко за зе­мље ко­је те­же члан­ству та­ко и за са­му ЕУ.

„До­бра вест је што је Ср­би­ја обе­ле­же­на као зе­мља пред­вод­ни­ца у це­лом про­це­су”, ре­кла је Ел­ви­ра Ко­вач и до­да­ла да је оста­ло пу­но по­сла на по­љу вла­да­ви­не пра­ва, ја­ча­ња де­мо­крат­ских ин­сти­ту­ци­ја и у дру­гим обла­сти­ма.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ivan
Za sta se zalaze Rumunija?Da budemo poslusnicki clan EU kao oni?Problem je sto nije poznato u kom pravcu ide EU.Da budemo clan neke grupe zemalja koje se ponasaju delom marionetski?Onda je bolje da vratimo dosovce na vlast,oni su to bolje odradivali.
Radoslav Jovanovic
Čuj Rumunija se zalaže? Zašta? Pa o svemu odlučuju samo Nemačka i Francuska?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.