Понедељак, 25.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Адвокати усвојили измене Статута АКБ

Ново руководство највеће адвокатске коморе у Србији биће изабрано на јесен. – Председнику АКБ-а укинуто право вета. – Медијима дато право да снимају седнице
Но­во ру­ко­вод­ство би­ће иза­бра­но на је­сен (Фото А. Пе­тро­вић)

Адво­ка­ту­ра ће на­сту­па­ти с по­зи­ци­ја стру­ке, а не по­ли­ти­ке. Адво­ка­ту­ра мо­ра оста­ти сво­ја, дис­тан­ци­ра­на од днев­но-по­ли­тич­ких те­ма.

То су по­ру­ке пред­сед­ни­ка Адво­кат­ске ко­мо­ре Бе­о­гра­да (АКБ) Ју­го­сла­ва Тин­то­ра, на ре­дов­ној сед­ни­ци Скуп­шти­не АКБ-а, ко­јој су  у „Цен­тру Са­ва” при­су­ство­ва­ла 444 бе­о­град­ска адво­ка­та – до­вољ­но за кво­рум да се усво­је из­ме­не Ста­ту­та АКБ-а, По­слов­ник о ра­ду Скуп­шти­не, фи­нан­сиј­ски из­ве­шта­ји и из­ве­шта­ји о ра­ду Над­зор­ног од­бо­ра, Ди­сци­плин­ског ту­жи­ла­штва и Ди­сци­плин­ског су­да АКБ-а.

Из­ме­не Ста­ту­та пред­ви­ђа­ју да се на је­сен одр­же но­ви из­бо­ри за све ор­га­не нај­ве­ће адво­кат­ске ко­мо­ре у Ср­би­ји, ко­ја бро­ји око че­ти­ри и по хи­ља­де бе­о­град­ских адво­ка­та.

Управ­ном од­бо­ру од­у­зе­та су пре­ши­ро­ка овла­шће­ња, а пред­сед­ни­ку АКБ-а уки­ну­то је пра­во ве­та, та­ко да не­ће мо­ћи да оп­стру­и­ше рад Ко­мо­ре и спре­ча­ва одр­жа­ва­ње Скуп­шти­не и до­но­ше­ње од­лу­ка, као што је то би­ло мо­гу­ће до са­да.

– Наш циљ је био да де­мон­ти­ра­мо та­кво ру­ко­во­ђе­ње Ко­мо­ром, да њом не мо­же убу­ду­ће да ру­ко­во­ди је­дан чо­век ко­ји има пре­ве­ли­ку моћ – ре­као је Тин­тор.

Го­во­ре­ћи о ре­зул­та­ти­ма ра­да то­ком про­те­клих го­ди­ну да­на, од ка­да је на че­лу АКБ-а, Тин­тор је ре­као да је пр­ви пут у исто­ри­ји бе­о­град­ске адво­кат­ске ко­мо­ре па­пи­ре про­ве­рио ре­ви­зор, ко­ји је утвр­дио да су де­се­ти­не хи­ља­да евра не­по­треб­но од­ла­зи­ле на ко­лек­тив­но оси­гу­ра­ње адво­ка­та пре­ко по­сред­ни­ка. Утвр­ђе­не су и дру­ге не­пра­вил­но­сти у по­сло­ва­њу прет­ход­ног ру­ко­вод­ства, а са­да је пот­пу­но ви­дљи­во где се тро­ши адво­кат­ски но­вац. Усво­је­ни су пра­вил­ни­ци о на­бав­ка­ма и тро­шко­ви­ма, а адво­ка­ти су до­би­ли број­не по­год­но­сти ка­да је реч о еду­ка­ци­ји, ле­че­њу и под­сти­ца­њу ра­ђа­ња.

Је­ди­ни аманд­ман на По­слов­ник о ра­ду Скуп­шти­не АКБ-а од­но­сио се на ме­ди­је. 

– Кон­тра­про­дук­тив­но је да се но­ви­на­ри­ма за­бра­ни тон­ско и ви­део сни­ма­ње. Ти­ме пу­ца­мо у сво­је но­ге и да­је­мо се­би ауто­гол. Ми се ја­вља­мо за реч да би јав­ност то чу­ла и пре­не­ла. Из­гу­би­ће­мо кон­такт с но­ви­на­ри­ма ако им не до­зво­ли­мо сни­ма­ње – ре­кла је адво­кат Ми­ра Мо­су­ро­вић.

Сви адво­ка­ти су по­др­жа­ли њен пред­лог, па је из По­слов­ни­ка из­бри­са­на за­бра­на но­ви­на­ри­ма да сни­ма­ју сед­ни­це Скуп­шти­не АКБ-а.

Сед­ни­ца је про­те­кла мир­но, без ин­ци­де­на­та, што су мно­ги при­сут­ни адво­ка­ти оце­ни­ли нео­бич­ним јер су на­ви­кли на тен­зи­је и су­ко­бе ко­је су тра­ја­ли чи­та­ву де­це­ни­ју. 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.