Понедељак, 23.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Шта ЕУ очекује од Западног Балкана у наставку евроинтеграција

Од земаља региона очекује се проналажење и спровођење дефинитивних, инклузивних и обавезујућих решења за њихове билатералне спорове. - Туск: Не видим другу будућност за ЗБ него ону у ЕУ
(Фото Танјуг)

СОФИЈА – Лидери Европске уније и земаља чланица ЕУ, у консултацији са партнерима са Западног Балкана, усвојили су данас у Софији Декларацију у 17 тачака, у којој су поновили недвосмислену подршку европској перспективи региона и навели задатке и принципе које би стране требало да испуњавају током процеса евроинтеграција.

Усвојен је и Анекс декларације који се односи на јачање веза и сарадње између ЕУ и Западног Балкана.

Текст Декларације гласи:

„Ми, лидери ЕУ и држава чланица, у консултацијама са партнерима са Западног Балкана и у присуству релевантних регионалних актера, данас закључујемо следеће:

1. ЕУ поздравља заједничку посвећеност партнера са Западног Балкана европским вредностима и принципима, као и визији снажне, стабилне и уједињене Европе, подржане нашим историјским, културним и географским везама и узајамним политичким, безбедносним и економским интересима.

2. Подсећајући на самит у Солуну 2003. године, ЕУ поново потврђује недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана. На основу досадашњег напретка партнери са Западног Балкана поново су потврдили посвећеност европској перспективи као свом чврстом стратешком избору, повећању својих напора и узајамној подршци. Кредибилитет ових напора зависи од јасне јавне комуникације.

3. ЕУ је одлучна да појача и интензивира ангажман на свим нивоима како би подржала политичку, привредну и друштвену трансформацију региона, између осталог и кроз појачану помоћ која се заснива на конкретном напретку у области владавине права, као и у друштвено-економским реформама партнера са Западног Балкана.

4. ЕУ поздравља посвећеност партнера са Западног Балкана приоритету демократије и владавине права, нарочито по питању борбе против корупције и организованог криминала, доброг управљања, као и поштовања људских права и права припадника националних мањина. Њихово ефикасно спровођење реформи почива на тим основама. Цивилно друштво и независни медији играју кључну улогу у процесу демократизације.

5. ЕУ подржава опредељење партнера са Западног Балкана да наставе јачање добросуседских односа, регионалне стабилности и узајамне сарадње. То се нарочито односи на проналажење и примењивање коначних, инклузивних и обавезујућих решења за билатералне спорове укорењене у наслеђу прошлости и на улагање додатних напора у помирење.

6. Изградња густе мреже веза и могућности у региону и са ЕУ је од виталног значаја за приближавање наших грађана и економија, као и за унапређење политичке стабилности, економског просперитета, културног и друштвеног развоја. На основу постигнутог напретка, укључујући и регионалне иницијативе, обавезујемо се да унапредимо значајну повезаност у свим димензијама: саобраћајној, енергетској, дигиталној, економској и људској.

7. ЕУ се сложила да промовише тржишно и инвестиционо пријатељско окружење на Западном Балкану како би се брже кретао према дигиталној економији и одрживим и климатски пријатељским друштвима у складу са париским споразумом. Енергетска безбедност ће бити приоритетна, укључујући кроз побољшану енергетску ефикасност, боље прекограничне међусобне везе, диверсификацију извора и путева, као и балансирани енергетски микс који боље интегрише обновљиву енергију.

8. Посебан нагласак биће стављен на стварање нових могућности за младе, уз истовремено обезбеђивање да то доприноси друштвено-економском развоју Западног Балкана.

9. У ту сврху ЕУ поздравља посвећеност партнерских земаља Западног Балкана, између осталог, да убрза спровођење стеченог у оквиру Споразума о енергетској и саобраћајној заједници, а како би се уклониле све административне препреке на границама, довршило Регионално тржиште електричне енергије и хитно применио вишегодишњи акциони план за развој регионалног економског подручја из јула 2017. године. ЕУ ће наставити да подржава ове напоре.

10. ЕУ и Западни Балкан деле бројне безбедносне изазове који захтевају координирано индивидуално и колективно деловање. Када радимо заједно, способни смо да ефектно решимо ове проблеме. Наша сарадња у решавању илегалних миграционих токова показала је своју вредност и даље ће се развијати.

11. Сузбијање тероризма и екстремизма, укључујући финансирање, радикализацију и повратак страних терористичких бораца, захтева нашу повећану сарадњу.

12. ЕУ и партнери са Западног Балкана потврдили су да су резултати у борби против корупције и организованог криминала есенцијални за регионалну политичку и социо-економски трансформацију, као и за регионалну стабилност и безбедност, који су у интересу грађана. ЕУ поздравља њихову преданост у предузимању одлучне акције, у сарадњи са ЕУ и међусобно, у борби против трговине људима, узгоја дроге, кријумчарења људи, дрога и оружја.

13. ЕУ поздравља допринос партнера са Западног Балкана својој заједничкој спољној и безбедносној политици (ЦФСП) у свим њиховим аспектима и очекује прогресивно продубљивање сарадње у овој области, посебно побољшаног нивоа усклађивања, нарочито у вези проблема у којима су главни заједнички интереси у питању.

14. Против дезинформисања и других хибридних активности бориће се кроз већу сарадњу у еластичности, сајбер безбедности и стратешке комуникације

15. Да бисмо убрзали побољшање живота наших грађана у областима повезаности и безбедности с обзиром на европску перспективу Западног Балкана, данас, узимајући у обзир релевантне аспекте Комуникације Комисије усвојене 6. фебруара 2018, ЕУ је покренула Приоритетну Агенду Софије за ЕУ и Западни Балкан, која је анексирана овој Декларацији.

16. ЕУ поздравља намеру Хрватске да буде домаћин самита ЕУ-Западни Балкан током њеног председавања 2020. године.

17. Напомињемо да се наши партнери са Западног Балкана придржавају горе наведених тачака.

Анекс декларације

Софијска приоритетна агенда

- Јачање подршке владавини права и добром управљању

- Побољшати подршку реформи правосуђа и напорима за борбу против корупције и организованог криминала, укључујући изградњу капацитета за превенцију корупције

- Проширити саветодавну мисију владавине права уз повећану подршку држава чланица и из ЕУ

- Побољшати мониторинг реформи кроз систематичнији праћење мисија - Увести праћење суђења у области озбиљне корупције и организираног криминала

- Радити на бољем мерењу резултата реформе правосуђа

- Подржати Западни Балкан кроз Европски фонд за демократију у области независних и плуралистичких медија и цивилног друштва. Јачање ангажмана на подручју безбедности и миграције.

- Повећати заједнички рад на борби против тероризма и спречавању радикализације и насилног екстремизма, у складу са иницијативом Западног Балкана за борбу против тероризма

- Појачати значајну оперативну сарадњу у борби против међународног организованог криминала у приоритетним областима попут оружја, дрога, кријумчарења миграната и трговине људима.

- Припремити се за обнављање акционог плана за сарадњу на ватреном оружју, како би се решио проблем илегалног оружја и велике количине оружја.

- Повећати подршку изградњи капацитета у области сајбер безбедности и борби против сајбер криминала

- Појачати сарадњу у области миграција и управљања границама

- Даље јачање сарадње између официра за везу (ЕК и Агенције за европске границе и обалске страже), земаља чланица и надлежних органа Западног Балкана.

- Направити Међуресорну Радну групу ЕУ ЈХА коју координира Комисија

- Продубити и проширити значајну сарадњу и дијалог о заједничкој спољној и безбедносној политици / заједничкој безбедности и одбрамбеној политици

- Даље развити сарадњу на активностима које се односе на хибридне претње, укључујући јачање стратешке комуникације подржавајући друштвено-економски развој и посебну пажњу према младима

- Проширити инвестициони оквир Западног Балкана како би се привукла и координирала улагања билатералних донатора и међународних финансијских институција

- Значајно повећати пружање гаранција инвестиционог оквира западног Балкана за велики број приватних инвестиција

- Појачати подршку образовању, посебно покренути пилот пројекат за мобилност у стручном образовању и обуци

- Двоструки Еразмус и финансирање региона, укључујући и оснивање „Омладинске лабораторије Западног Балкана” у 2018. години, пружајући простор за иновативно креирање политика које ће се бавити потребама младих и решавање проблема одлива мозгова

- Проширити обим и домет Регионалне канцеларије за сарадњу са младима и увести програм унутар регионалне мобилности

- Обезбедити напредак у спровођењу Регионалног економског подручја, укључујући појачавање рада на признавању квалификација и напредак у олакшавању трговине унутар западног Балкана

- Напредак БиХ и Србије у процесу придруживања Светској трговинској организацији

- Покренути нови пакет пројеката повезивања (са значајним грантовима из ЕУ) као инвестиционим оквиром Западног Балкана, укључујући подршку Плавом аутопуту и путу мира (Ниш-Приштина)

- Подржати повећано коришћење могућности у складу са тренутним одредбама Инструмента за повезивање Европе на Западном Балкану

- Проширити енергетску унију ЕУ на западни Балкан, фокусирајући се на енергетску безбедност и диверсификацију извора и добављача, укључујући стратегију на регионалном нивоу за коришћење обновљивих извора, посебно хидроенергије

- Радити на завршетку регионалног тржишта електричне енергије на Западном Балкану и обезбедити да буде интегрисана на унутрашње тржиште електричне енергије ЕУ, укључујући и иницијативу за централну и југоисточну Европу (ЦЕСЕЦ)

- Даље подржати стварање јединственог регулаторног простора и ефикасног процеса реформе тржишта енергије у складу са Уговором о енергетској заједници

- Потписати обавезу/меморандум о разумевању о интерконектору за гас Бугарска / Србија - Покренути имплементацију Уговора о транспортној заједници и потпуну операцију тог секретаријата

- Потписати споразум о седишту Транспортне заједнице (Београд)

- Подржати Министарску декларацију о саобраћају из дана ТЕН-Т у Љубљани, укључујући акциони план за приоритетну листу граничних прелаза

- Подржати нову железничку стратегију која ће Западни Балкан довести у главну мрежу ЕУ и тржиште А дигиталне агенде за Западни Балкан

- Покренути Дигиталну агенду за Западни Балкан, укључујући мапу пута како би се олакшало смањивање цене роминга

- Покренути значајан пакет техничке помоћи за идентификацију потенцијалних дигиталних инвестиција (укључујући и широкопојасни) кроз Инвестициони оквир Западног Балкана / Инструмент за претприступну помоћ

- Подржати борбу против некажњивости кроз подршку Механизму за међународни кривични трибунал и Косову*

- Специјалистичке коморе, преко ЕУЛЕКС-а

- Отворити прозор у Креативном европском програму ЕУ

- Промовисати продубљивање веза између цивилних друштава Западног Балкана, између осталог и кроз подршку Фонду за пројекте Западног Балкана

Ова приоритетна агенда биће спроведена на статусно-неутралан начин и без прејудицирања дискусија о следећим вишегодишњим финансијским оквирима. (Танјуг)

 

Туск: Не видим другу будућност за ЗБ него ону у ЕУ

СОФИЈА – Председник Европског савета Доналд Туск каже да не види другу будућност за Западни Балкан него ону у ЕУ.

„Не постоји „план Б”. Западни Балкан је саставни део Европе и припада нашој заједници”, поручио је Туск.

Председник Европског савета је оценио да је на самиту ЕУ Западни Балкан јасно направљен озбиљан и значајан корак на европском путу целог региона. Он каже да је потврђена посвећеност ЕУ европској перспективи целог региона и поручује да ЕУ јесте и да ће остати најпоузданији партнер целог Западног Балкна.

„Ја не видим другу будућност за Западни Балкан него у ЕУ. Нема друге алтернативе или плана Б. Западни Балкан је саставни и део Европе и припада нашој заједници”, поручио је Туск.

Доналд Туск каже да се током самита у Софији разговарало о томе како да се побољшају веза унутар региона, али и везе ЕУ са Западним Балканом и то у области међуљудских контаката, економије, инфраструктуре и дигиталних програма.

„Желим да будем јасан. Агенда повезивања није алтернатива нити замена за проширење. То је начин да се време између данас и сутра искористи ефикасније него раније како наши грађани и компаније не би чекали на све добробити ЕУ интеграција”. каже Доналд Туск.

Председник Европског савета каже да је усвојена Агенда софијских приоритета пакет мера који додаје нове иницијативе тренутној сарадњи ЕУ и Западног Балкана.

Туск каже да је договорено да се дуплира финансирање програма за размену студената Ерасмус плус као и да се ради на смањењу тарифа роминга и стварању бољих услова за приватни сектор кроз боље банкарске гаранције.

„Сматрам да је превише времена прошло од претходног самита у Солуну и зато смо одлучили да се поново састанемо за две године у Хрватској. То је најбоља илустрација чињенице да је интеграција Западног Балкана врхунски приоритет за ЕУ”, наводи Туск.

Туск је оценио да се током разговора лидера ЕУ и партнера са Западног Балкана нико није „претварао да је све јасно и једноставно”, али да свих 28 лидера ЕУ говоре о европској перспективи региона.

„Ако упоредимо овај региона са другим деловима Европе, када говоримо о „проблемима по глави становника” Западни Балкан је испред Француске и Немачке заједно. Зато морамо да будемо упорни, тврди, оптимистични али и опрезни са нашим обећањима”, закључио је Доналд Туск. (Танјуг)

 

Меркел: Евроинтеграције Западног Балкана зависе од испуњавања услова

СОФИЈА – Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је данас у Софији да о брзини приступања Западног Балкана одлучује испуњавање услова, те да није поборник датума.

„Нисам поборник никаквих датума. Приступни процес је нешто што мора бити засновано на испуњавању услова и обавеза, и не ради се о временском хоризонту, већ о томе шта је постигнуто, на пример у владавини права, борби против корупције, решавању билатералних спорова. Словенија и Хрватска и дан данас имају спор око границе. То не желимо да се више дешава у ЕУ”, поручила је немачка канцеларка у Софији.

Меркел је, на конференцији за штампу после Самита ЕУ-Западни Балкан, казала да је на данашњем скупу било речи о сарадњи и европској подршци за важне инфраструктурне пројекте, а да није донета никаква одлука о питању проширења.

„Одлука о проширењу биће донета на Савету ЕУ у јуну. Јасно је да све земље Западног Балкана имају јасну перспективу приступања”, поручила је она.

Меркел је указала да је Самиту претходио низ активности, те да је и сама имала састанке са више председника и премијера региона, додајући да је то била фаза интензивирања односа са Западним Балканом.

Нагласила је да је веома важно повезивање, то јест инфраструктурни пројекти, јер се показало да тамо где се људи сусрећу постоји мање тензија.

„Зато верујем да треба брзо да напредујемо у тој области”, подвукла је она. (Танјуг)

Коментари20
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Примус
EU postaje družina slepih i kratkovidih kao što je to okruženje uvek i bilo u istoriji i na kraju se češa tamo gde ga nije svrbelo. Što se nas tiče-postoji PLAN A, PLAN B, PLAN C itd. i bez obzira na to što je družina EU ubeđena da je njihovo g..o najbolje i najlepše na svetu naveo bih OVOM PRILIKOM samo jedni kratku poslovicu: AKO NEĆE NEĆO-ONDA HOĆE HOĆO..Sećate li se dragi sugrađani filma POSLEDNJA OAZA od Petra Lalovića i Gice-trinaestog praseta..??
JorgeLB
Jasno je da politika dolazi do točke kad se postavlja pitanje vojne i sigurnosne kompatibilnosti Srbije i EU. Pogledajte na koliko se mjesta spominje riječ "bezbednosna". Na tom tragu je i točka 5. koja poziva na poboljšanje odnosa među zemljama. Strateška odluka da se primjedbe Hrvatske rješavaju pozivanjem na naslijeđe NDH, što je apsurdno, došla je na naplatu. Očito da EU ne želi još jednu svadljivu nevjestu, koja uz to ne zna što hoće...
Петар,ЗАГРЕБ.
У тешка времена лагано пливати на врху вала. Србија је окружена земљама ЕУ и НАТО. На сцени је класична политика интересних сфера,као у другој половини19.ст,која је узроковала свјетски рат.У таквој политици падају неумне главе. Како год окренули Србија је центар и аутопутева и магистралних пруга и рјечних пловних путева и највеће тржиште и највећа енергетика и рудно богаство и највећи вишак пољопривредних производа и прва у реиндустријализације и највећи научни потенцијал и набројите ви даље. Том центру фали само усмјерење на једну добру морску луку. И на том валу лагано пливати и развијати земљу. Кад ће у ЕУ,баш вас брига.Можда онда кад се ЕУ осамостали и постане самостални политички фактор у светској политици.Видјет ће се. Реално изван овог оквира земља виси у зраку.Није никоме центар.Постаје монета за поткусуривање.Као Сирија у Европи. Најважнији задатак политике је да се земља не увуче као монета за поткусуривање великих сила јер онда јао вама у земљи и нама изван земље. Бол у грудима,а високо, високо зује авиони Око тебе сви се веселе,а ти несмијеш плакати.Претвориш се у ледену гримасу.Само су очи тужне. Не понављајте мени и себи ту муку.
Ana
Od ulaska u EU nema ništa do daljneg, dok je Makron, nakon bregzita ne reformiše. 40 ljudi putuje po Evropi i lepo se provodi, kao na izletu. I smišlja kako da njima bude još bolje. Tereza Mej stala na kraj. Što dalje od Merkelove i Makrona.
"ЕУро крем"
Дају подршку западном Балкану? Хрватској и Словенији? Па то знамо још из 90-тих!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.